Forum.Over.Net

Življenje, ah to življenje

Odgovarjajo: Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

Slovenski policaji

Default avatar

Hmmm

Ne vem kje so lih mene najdli ampak iz moje strani so v enem samem mesecu
dobil 4 črne pike.

Najprej me ustavi radar 5 metrov pred tablo za konec naselja on 2h ponoči. Tam seveda že zdavnaj ni več naselja. No skratka nameri mi 54 km/h. Pove da naprava laže +/- 3 km/h zato (pazi zdaj) mi reče da sem prekoračil hitrost za 1 (EN) !!!! km/h. Hehe nisem vedel a bi se smejal al kaj, pač sem vzel potrdilo o prekršku in šel.

Čez nekaj dni se vozim in pridem do znaka za prepovedano vožnjo (dovoljeno za lokalni dovoz) ker so popravljali cca 15m ceste. Bilo je zvečer, seveda dela takrat niso potekala, kraja nisem poznal obvoz pa je bil ne vem kje okol, cesta je bila normalno prevozna, zato sem se odločil odpeljati tistih 15 m po tej cesti. In seveda
je bil tam en grmiček za grmičkom pa policaj in hopla skoči on pred mene. Sledi kazen in plačilni nalog kljub krajšemu poizkusu pogovora (iz moje strani seveda).

Potem se čez cca 2 tedna spomni moja noseča žena nekega jutra, da je čas za rojstvo najinega otroka. Odpeljeva se v porodnišnico (ljubljansko) in jaz grem kot skrben mož seveda z njo. Avto seveda pustim nekje na pločniku, tako kot približno 50 drugih. Proti večeru, ves srečen ker sem prvič postal očka se odpravim iz porodnišnice, avtomobila pa nikjer. Odpeljal ga je pajek.
Zanimalo me je zakaj so avto odpeljali, saj ni oviral nikogar, ni zapiral nobenega dostopa, po Lj pa vsi vemo kakšen je stoječi promet,zato sem poklical na policijsko postajo, da mi te stvari povejo. Ker pa sem pred tem kazen že plačal je za njih zadeva zaključena in v zvezi s tem ne dajejo več informacij.

No čez 4 dni ko sem hotel v porodnišnico po moje princeske, pa ugotovim da so mi ponoči vlomili v avto in odnesli komplet muziko. Seveda pokličem vestne policaje. Ko sta prišla (po kaki uri čakanja), je s težavo popisal serijske številke, mi rekel, da najbolje da na vse skup pozabim, če pa se bo slučajno kaj našlo, me bodo pa obvestili.


Tako so v močnih akcijah od mojih hudih prekrškov policisti državi priborili
celih 7.500 SIT (sem ne štejem denar od pajka, saj gre menda občini), na mojo
škodo (ki je bila saj 50X tolikšna) bom pa pač pozabil, ker tu pa je policiji zgleda zmanjkalo vneme.

Zanima me kakšne izkušnje imate s slovensko policijo?

Začenjam namreč vse bolj verjet policajskim vicom, ker vsaj moji prvi trije policisti niso mogli uporabljati veliko procentov možganov (seveda od tistih nekaj % možganov, ki jih ljudje sploh uporabljamo)
Default avatar

miki

December 2000: tema, okrog 23.00, vožnja po mestu 66km/h, omejitev 50km/h - 15.000 SIT

Januar 2001: tema, okrog 20.00, vožnja v naselju 67km/h, omejitev 50kmh/h - 15.000 SIT

Februar 2001: tema, okrog 21.00, prehitevanje v križišču in vožnja skozi oranžno luč - 40.000 SIT

Eni pač mamo srečo...

LP, miki
Default avatar

hmmm

ajajaaaaj

no ja od tebe so saj neki pobral, od mene majo pa lih za kufe

hehe no sej ne da ti je to u tolažbo :))
Default avatar

SR

Vožnja v naselju, omejitev 50 = radar , moja brzina 216 Kazen 0000
Ljubljana ponoči, omejiev ne vem = radar , moja brzina 204 kazen 0000

V križišču (Novo mesto)zavijal desno, nekaj metrov naprej na parkirišču ustavil, pa pridejo za mano policaji in mi povedo, da sem na radar prehitro pripeljal 6Km/h in pobegnil, ko so me ustavljali. Njihov radar je stal cca.25m naprej od križišča. Močno smo se skregali, da sem dobil le položnico za prehitro vožnjo. To sem plačal, ko dobim od sodnika za prekrške kazen za pobeg. Takrat se mi je "odtrgalo" in sem odšel na Nm policijo, kjer smo se malo spi... , potem napišem pritožbo v LJ na ministersvo. Po parih dneh me obišče en v civilu. Potem še trije razgovori, pritožba sodniku za prekrške in so umaknili tožbo.
Dolge luči na strehi terenca (pred novim zakonom) vzeli, prometno, prepovedali nadaljno vožnjo (nisem upošteval). Takoj po prihodu v Nm opravil tehnični, ter pisal pritožbo, na odvzem prometne. Ker moje dolge luči na strehi ob 12h, pri sončnem dnevu, ugasnjene,niso ovirale nobenega udeleženca v prometu (tudi mene ne). Spet sodnik za prekrške, pritožbe (sem čakal nov zakon) , pa prišel nov zakon, ko jih imaš montirane lahko kjer koli. Postopek ustavljen.
Dve kazni za laser-radar , tudi ovrgel a šele na sodišču.
Vedno vozim po Nm in okolici brez dokumentov. Trikrat me že ustavili, kazen 00.

Pa saj niso tako slabi. Z veliko njih se da lepo pomenit. Le naš državni aparat je tudi njim dal normo. Zato iz dneva v dan postajajo bol policajski. Ne bom rekel zaje... saj to je njihovo delo. Mi pa kot se moramo držati drugi zakonov, naj bi se tudi teh.

LP
Default avatar

Tommy

Nikoli kaznovan. Ampak ze kar nekaj slabih izkusenj z vozniki, ki ne spostujejo predpisov.

Mimogrede, predpisi nimajo zgolj varnostne funkcije, ampak se na njihovi podlagi izracunava pretocnost cest in se delajo simulacije, planirajo valovi, ipd.

V trenutku, ko jih ljudje ne spostujejo, povzrocijo harmonike in zastoje in to je v Ljubljani vidno na vsakem koraku.

Zadnjic sem sestro peljal iz sluzbe in vozil 50km/h, kot je predpisano. Nenehno mi je kaksnih 50 cm za avtom vozil nekdo v Zastavi, obcasno zmigal, dvakrat zatrobil in kazal cudna znamenja. V kriziscu sem se ustavil na rumeni in takrat zadaj nekaj zarjovi in me zastavnik prehiti direktno cez rdeco.

Drug primer. Vsakic, ko sem v Ljubljani na voznji odstopim prednost iz nezavidljive situacije ducat ljudem. Redko kdo odstopi prednost meni.

Rekel bi, da je zakonodaja v Sloveniji preblaga. Kazni v Svici so naprimer sorazmerne z visino place. Za majcken prekrsek placas 5.000 SFr (2.500 EUR), za 80km/h cez mesto te bodo zasili tudi do 10.000 EUR. Ce te dobijo dvakrat pijanega te bojo poslali za teden dni v bolnisnico, kjer se zdravijo invalidi iz prometnih nesrec.

Slovenski policiji zamerim to, da zadeve dela "po domace" in ne profesionalno in se vsak voznik lahko pregovarja. Kaj se je tu pregovarjati? Ce si krsil prometna pravila, ki jih dobro poznas, imej se cojones in placaj kazen.

Lp,
Tomaz
Default avatar

SR

Kazni pri nas, so res za ene prekrške preblage. Za vse pa ne.
Po moje ni logike, da za zastavo in za en avto z ABS ...... velja enaka hitrost.
Jaz brzine sploh nebi veliko omejeval. Kazni za škarje, prehitevanje po polni, alkohol.... pa bi drastično dvignil. In to res drastično.
LP
Default avatar

megaboy

Na žalost zakon o cestnem prometu ni namenjen izboljšanju varnosti na cestah ampak pobiranju denarja od voznikov. Ali se kdo spomni, kako so ob sprejetju novega zakona govorili, koliko bo manj nesreč in mrtvih? Nič se od tega ni zgodilo, zgodilo pa se je to, kar so z zakonom imeli namen da poberejo čimveč denarja.

Po mojem ima ravnanje policistov kadar te kaznujejo več negativnih posledic za varnost na cesti kot pozitivnih. Kajti JEZEN VOZNIK JE NEVAREN VOZNIK.
Saj policaji to tudi vedo, ampak policaje ne briga varnost , važen je zaslužek.
Tudi mene so že večkrat kaznovali za nepomembne prekrške, za prehitro vožnjo tik za tablo, ampak največ denarja lahko pobereš če radar postaviš tik za tablo ali ne? Ravno včeraj sem peljal za enim policajem. Je vozil 100/h v naselju. Sami se omejitev ne držijo, drugim pa veselo računajo. Kot da omejitve zanje ne veljajo. Včasih tudi vidimo posnetke iz onega avtomobila ki meri hitrost in je zraven komentar češ ta voznik vozi prehitro, nevarno, čez polno črto, policaj ki vozi za njim pa dela prav enake prekrške ampak to se jim zdi pa normalno.
Jasno, ko pa ti vlomijo v avto, pa niso več toliko delavni, ker od tega ne zaslužijo nič. Zato pa je toliko kriminala, ker se policajem zdi najbolj pomembno pobirati kazni, ne pa raziskovati kriminal.
Meni so se policaji že tolikokrat zamerili, da jim bom, (če bom kdaj v situaciji da jim pomagam) raje obrnil hrbet.
Police sux
Default avatar

miki

Si že kdaj mel kako prometno nesrečo:)?

LP, miki
Default avatar

Tommy

...Kavboj...

Lp,
Tommy
Default avatar

SR

Vse napisal, pa ni nikjer. Pišem ponovno.
Dvakrat se prevrnil v enem tednu (enkrat na levo stran, enkrat na desno).
Enkrat zletel z ceste pri hitrosti 10Km/h.
A to vse preden sem imel izpit. Prvi avto mi je oče kupil pri 15 letih.(Fiat 850 special).
LP
Default avatar

miki

Meni sta se dva zabila zadaj v avto, pa jaz tud enemu:) Meni ni blo nikol nič razen rahlo poškodovan vrat, drugi so bli pa čist razpičeni :))))) Ena stoenka je bla ravna do armaturke :)))) No, pa za novo leto sem se prevrno na bok (trezen!) pa tud ni blo nič kritičnega...

LP, miki
Default avatar

miki

Se strinjam! Brezveze na avtocesti vozit 130, to se mi sploh eden izmed najbol bedastih predpisov.

LP, miki
Default avatar

kr ena

200 v naselju... SR a ti dam telefonsko od starsev tistega fanta, ki so ga pred enim mesecem povozili na Trzaski.. (pa saj ni bil tako mlad no.. 17 je pa ja lepa starost)... mogoce bojo se oni vozili 200, ce jim ti razlozis kako je fino.
Default avatar

paradox

se strinjam, res so brezvezni te predpisi...

zakaj ne morjo ubogih prepotentnih, nerazmisljajocih slovenckov pustit lepo normalno vozt 200 cez naselja, zakaj hudica ti tezijo ze zarad 0.5, zakaj sploh obstajajo pesci k hocjo neki cez cesto in zakaj obstaja folk k voz po omejitvah in gredo cez krizicse samo ko je zelena?!?!

alo? Take poslusam prepogosto okoli sebe. In ce recem kako cez prec sledi nekaj v stilu kaksen dec sploh sm, da sploh ne vem kaj je to adrenalin...Hudicevo dobr vem kaj je adrenalin ko bezim cez prehod pri zeleni in vame drvi nek mladic z bmw.jem k je njemu "pa tok kul cez rdeco pelat v ovink z vso hitrostjo"....
In alko - vsaj prau da se mu pa po parih pirih nic ne pozna, pa se enga spije in pol vozi od robnika do robnika, kot sem dozivel eno uro nazaj. Pa sej clovek pomoje ni bil sposoben hodit, kaj sele vozit...

In nobena olajsalna okoliscina ni, da vozih hitro ponoci - obstajamo namrec taki cudni ljudje, ki pesacijo tudi ponoci...

Res ne vem kaj je z mentaliteto slovenckov... Vsi se rezimo americanom k gledamo razne Jerry S. showe in podobne njihove bedarije - kolk so butasti, pozabljamo pa nase.
Se mi zdi da imajo slovenci samo naslednje cilje: 1) samomor, 2) zbiti nekoga z avtom, 3) ubiti sebe in se koga z avtom, 4) ratat alkoholik ali katerokoli kombinacijo teh stvari...

Sej ne recem, res pride do butastih situacij, ko se nam zdi pa res brezveze k nam zacolajo za zares brezvezne zadeve...
Ampak predpisi so predpisi in ce bi se tukaj sli ce je bilo samo 5 khmn prevec, tudi tistemu, ki je imel 10 kmh prevec odpustit - "sej je vozu samo 5 khmn prevec od tistega, k je vozu 5 khmn prevec..". In kje bi potem bili?

In se vsa pohvala slovenskim starsem oz. tistim ki omogocajo nasi mladini kot prvi avto - sporten avto z cim vec konji in pospeski. Zakaj jim ne kupjo rajs pistole...manj stroskov...

Pa da ne bom popolnoma nedolzen izpadu - tudi jaz ne upostevam zmeraj omejitev, pa kaksen pir spijem - ampak v mejah normale... Ce je cesta nepregledna, skozi naselje, k nikol ne ves kdaj se bo nekdo pojavil gor, pes ali z avtom - tega se pa izogibam.
Moriskih ali samomorislih nagnjen pa res nima...

malo dolgo napisano, ampak sem malo jezen....

lep pozdrav in da bi ja vse razbili, popili, pobili in prehiteli....

ps: za vse, ki mislijo da sem ******...Ste ze kdaj opazili svece ob cesti? Ste ostali brezbrizni?
Default avatar

hmmm

Moj post ni bil proti zakonom, saj tudi sam mislim, da so v večini primerov
preblagi in kazni prenizke. Strinjam se, da je tudi prekoračitev za 1 km/h prekršek
in sem tudi vse kazni plačal brez kakršnihkoli pritožb.

Ampak dokler bojo policaji stali za grmom ali se ukvarjali z tistimi, ki za nekaj
kilometrov prekoračijo hitrost, toliko časa bojo divjaki nemoteno divjali po mestu
in naseljih.
Default avatar

Angel

Dan hmmm! Dober nik imaš! Jaz nisem bila še nikoli kaznovana, pa imam s policaji slabe izkušnje. Saj veš, ko jih ne rabiš pridejo, ko pa jih rabiš, jih ni. Imela pa sem prometno nesrečo, brez moje krivde...saj so prišli, ne rečem dovolj hitro, njihovi komentarji so pa svetovni. Bi ne razglabljala o njihovem IQ-ju, saj po novem bodo rabili fakultetno izobrazbo za njihov poklic. Kakšna je šola v Tacnu sem pa brala v časopisu. Ena generacija maturantov je zmetala skozi okno vso pohištvo, pa je bil žur še nepopolen...V tujini so kazni res hude, tam kot tujec moraš biti hudičevo previden. Jaz sem naletela na kontrolo in sem imela blazno srečo, da nisem nič plačala. Drago bi me stalo.
lp
Angel*
Default avatar

Tommy

Dokler se ne vozis redno po Nemciji, ki jo outsiderji ne klicejo vec Deutchland, ampak Stauland. Zastoji na njihovih avtocestah in s tem povezane prometne nesrece so tako legendarne, da si vedno vzamem 2 uri fore voznje cez Nemcijo, ker vem, da bom v tistih dveh uricah, ki bi jih sicer porabil za prevozit od Salzburga do Lindaua gotovo naletel na vsaj en zastoj zaradi nesrece.
Mislim, da se mi je do sedaj dvakrat ali trikrat zgodilo, da zastoja na relaciji Salzburg - Muenchen ali Muenchen - Lindau ni bilo...

Nemcija nima zgornje omejitve na avtocestah.

Lp,
Tomaz
Default avatar

SR

Ko sem bil enkrat pri sodniku za prekrške, mi je sodnica rekla: kaj pa če bi gdo na cesto pritekel. Čisto mirni, sem ji povedal, da na hodijo po pločniku, tako kot se moram jaz voziti po cesti.
Pred leti, ko je bilo še težje priti do novega avta, so me prosili, če peljem iz Nm v Celje eno starejšo gospo, saj je delala do 2h, avto pa mora dvignit do 3h. V Celje sem prišel v 40minutah (ni lahko pod 40 minut). Ves v strahu sem jo vprašal, če ni bilo prehitro. Rekla je; res je bila divja vožnja, a voziš zelo varno.
Nekoč sem OGROMNO Km prevozil in sem bil zelo siguren. Danes se ne igram toliko, ker malo vozim.
Malo je nevarnih šoferjev, ki vozijo hitro (le mledi neizkušeni). Nevarni so šoferji, ki naredijo malo kilometrov na leto.
Kaj misliš, kako je enemu, ki z 230 Km/h pelje po avtocesti, pa se en nedeljski voznik spomni prehitevat, brez da bi pogledal v vzvratno ogledalo pri 100Km/h.
Da spoznaš občutek, ko gledaš zadnji del njegovega avtomobila, ko "leti proti tebi".

LP
Default avatar

SR

Točno.
LP
Default avatar

SR

Ja , ampak tam so legende. Voziš 220 Km/h, pa gre mimo tebe, da ne vidiš kakšen avto je bil in pogledaš na števec, če si se ustavil.
LP

Moderatorji

Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic