Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak na dojki???

Default avatar

Biljka

Danes zjutraj sem si otipala na levi dojki zatrdlino. Čutiti je kot da bi imela v dojki 10 cm dolgo vrvico debeline približno, kaj pa vem 3 mm po občutku. Seveda sem takoj letela k zdravnici, ker me je panika. Moja mama je umrla za rakom. Zdravnica je rekla , da takšna oblika ni tipična za rak na dojki, ker so pri raku bulice, ki rastejo. Kljub temu mi je dala napotnico za ambulanto za bolezni dojk. Sem tik pred menstruacijo, stara 36 let, dojke si še kar redno preglejujem, ponavadi pod tušem. Močno me skrbi, ker tega še nikoli nisem imela. Kaj pravite vi?

Hvala za odgovor in LP!
Default avatar

MajdaK

Pozdravljena Biljka!

Pravilno si postopala. Upam, da imaš pregled čim prej. Če bo bulica po menstruaciji izginila, gotovo ni nič hudega. Če pa bo bulica tudi po menstruaciji, vztrajaj, naj ti jo odstranijo. Od zdravnika v ambulanti pa zahtevaj poleg punkcije, vsaj še ultrazvok. Vzamejo naj ti markerje, to je odvzem krvi, kjer pregledajo prisotnost rakavih celic na dojki. Za različne organe, so različni markerji.

Tvojo splošno zdravnico bi vprašala, kako ve, kaj je tipičen rak. Namreč vrst raka na dojki, je kar nekaj. Meni je onkolog zatrjeval, da tam, kjer je bila bulica, ne more biti raka. Vendar se je kasneje izkazalo, da je.

Mogoče sem te prestrašila, vendar je bolje, da sem te, kot, da ne bi ukrepala. Mogoče bo med menstruacijo izginila, potem vse dobro. Vsaj na pregled boš odšla, saj moraš zaradi mamine bolezni tako ali tako hoditi. Če pa bi bilo karkoli narobe, je treba takoj ukrepati.

Ker si nova, ti povem, da nisem neolikana, ker te tikam. Tukaj se vsi tikamo.
Srečno Majda
Default avatar

Biljka

Mogoče si me narobe razumela: na dojki nimam bulice, ampak se mi od strani navzdol vleče rahlo odebeljena črta. Včeraj se mi je zdelo, da je ta črta samo na dojki, popoldne pa sem opazila, da se vleče še navzdol vse skoraj do popka, laiku bi se mogoče zdelo, da je vnet živec, da bom bolj nazorna. Bila sem pri ginekologinji in pri splošni zdravnici, ki sta me naročili na vsemogoče preglede danes in jutri, ker ne vesta, kaj bi to lahko bilo. Dala sem tudi že kri. V glavnem: vse skupaj je zelo nenavadno. Bom sporočila rezultate. Če pa so komu ti simptomi znani, naj prosi pokomentira.

LP
Default avatar

Tadeja*

Biljka,

v tej smeri, kot navajas, poteka niz bezgavk, od spodnjega zunanjega kvadranta dojke proti popku.

Ce pogledas na spodnje povezave, lahko vidis potek limfnih vozlicev:
Drugace pa: dober zdravnik prepozna obliko zatecenih bezgavk. Podolgovate, fizolaste so ponavadi vnetne, okrogle pa posledica maligne bolezni. Ampak kot si ze sama storila in so ti svetovale predhodnice, pravilno, da obisces ambulanto za pregled dojk.

Tadeja*
Default avatar

Tadeja*

Otekle, povecane bezgavke zaradi infekcije naj bi se normalizirale najkasneje v 3-4 tednih. V primeru, da se kljub terapiji z antibiotikom ne, je potrebno dalje k zdravniku specialistu.

Tadeja*
Default avatar

Biljka

No, zdaj že lahko kaj povem: bila sem na ultrazvoku dojke in abdomna in obe zdravnici sta mnenja, da ni razloga za paniko. Dala sem tudi kri - v ambulanti, tisto je OK, eno pa v bolnišnici (ne vem več točno, kaj je pisalo na napotnici), tisto pa še čakam na izvide. V četrtek še imam mamografijo, ko bodo rezultati, vam sporočim. Pred tremi leti sem že bila enkrat, takrat je bilo vse OK.

Lp
Default avatar

Biljka

Kako pa se ugotovi, da je bezgavka vneta zaradi infekcije in ali se takšno vnetje lahko tudi zakomplicira in zakaj? Meni je zdravnica v ambulanti dojk zadevo tudi punktirala. Rekla je, da je do zdaj imela dve taki pacientki, da pa se je pri obeh zadeva sama od sebe razlezla.

LP
Default avatar

Biljka

Dobila sem še izvide citopatologa, ki je ugotovil, da je ta moja vrvica benigna. Je neka mešanica eritrocitov, maščobe, hemofilirane krvi, lusk, bakterij. To tvorbo še vedno imam, vendar pravi mož, da se mu zdi, da je že manjša oz. da ni videti tako globoka. Me pa skrbi še nekaj drugega, sem sicer že postavila vprašanje drugje, pa mi zadeva ni čisto jasna: namreč na ultrazvoku abdomna je zdravnica ugotovila povečano trebušno slinavko pri glavi (premer 3 cm). "Na transverzalnem rezu" ni opazila sprememb, struktura trebušne slinavke pa da je normalna. Tudi nasploh je ultrazvok abdomna označila kot normalen. V zdravstvenem domu sem dala kri in so bili izvidi OK, v bolnišnici pa sem dala kri za pregled na kislo fosfatazo in še na nekaj (točno ne vem kaj) in sta bila tudi ta dva izvida OK. Moja splošna zdravnica je rekla, da je vse v redu v zvezi z mojo "vrvico", na moje vprašanje glede velikosti trebušne slinavke pa je rekla, da bomo ponovili ultrazvok abdomna nekje poleti. Nisem pa imela občutka, da bi jo to skrbelo. Zanima me, ali je povečana trebušna slinavka vedno razlog za zaskrbljenost, ali je lahko vzrok tudi kje drugje in se to stanje lahko spremeni "samo od sebe"?

Hvala in LP!

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic