Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rakasti tumor na možganih_PROSIM POMOČ!!

Default avatar

Branka

Pozdravljeni!

Najprej se vsem opravičujem, ker bom kar malce dolg v tem pismu.
Sem Matej in mojemu očetu so 12. Avgusta lani odkrili (maligni) tumor na možganih. Oče je star 49 let in nasploh ni imel nikoli večjih težav z zdravjem. Oče je bil operiran 28.8.2005 in po operaciji se je držal zelo dobro. Imel je 26 obsevanj, ki jih je prestal brez kakršnih zapletov. Od takrat naprej jemlje po serijah Tegredrol in Medrol (upam, da sem imena zdravil napisal pravilno). Vmes je bil že 3 krat na pregledu in vedno ga je doktor pohvalil. Ima zelo dobro kri in brez kakršnih problemov. Hoja je stabilna in ravnotežje tudi. No moram povedati, da je bil operiran v Mariborski bolnišnici in njegov odgovorni zdravnik je Dr. Strojnik, ki se je vedno odlično izkazal. Pred kakšnimi 14 dnevi sva z očetom bila na magnetni resonanci, kjer je slika pokazala, da verjetno že prej izrezani tumor malce rase oz. zdravnik je napisal, da v isti hemisferi vidi še dva mala sotelitska tumorja. V pismu, ki ga je oče drugi dan dobil iz bolnišnice je tudi pisalo, da zdravnik priporoča operacijo. Že na pregledu mu je tudi rekel, da je pri operaciji možno, da ohromi ali, da se sploh ne zbudi več (to so mu dejali že pri prvi operaciji, ki jo je uspešno prestal). Jasno je oče zadnje dni malce zaskrbljen. Danes pa se mu je zgodilo ob hoji po klancu, da se mu je začela tresti noga in sicer zelo močno. To je trajalo približno 15 sekund. Isto se je ponovilo, tudi kakšno uro in pol kasneje. Jasno smo v družini vsi zaskrbljeni. Takoj smo odšli k dežurnemu zdravniku, ki pa je rekel, da je že videl en takšen primer in da naj gre jutri k svojemu zdravniku.
Prosil bi vsakogar, ki mi / nam lahko kako svetuje? Če ima kdo podobno izkušnjo oziroma pozna koga, ki je imel kaj podobnega naj prosim napiše kakšen nasvet. Vse nas je zelo strah in imamo očeta zelo radi.

Lep pozdrav in že naprej hvala za vse odgovore / nasvete
Default avatar

kruhov cmok

oprosti, ne vem, če sem jaz poklicana za tebi odgovarjat, ampak rada bi ti rekla, da se poskusite strahu znebit in se probajte osredotočat na bolj pozitivne občutke.

očetu stojte ob strani in pogumno z njim na pot, ki ga čaka. veliko se pogovarjajte, če je tak tip, pomagajte mu, da bo lahko sprejel odločitev, s katero bo pomirjen in zadovoljen oz. bo čutil, da se je odločil prav.

mojo znanko so operirali na možganih v LJ, žal ne vem, kateri zdravnik, svarila je dobila ista, ošeracijo je prestala OK, tumor ni bil maligen in odstranili so ga precej, a ne vsega, ker je bil pregloboko. Ima parezo obraznega živca na eni strani obraza in v življenju precej težav in obremenitev, a je postala ena velika pozitivka in vsak dan napreduje. Od operacije je minilo že kakih 7 let.

Veliko sreče ti želim, očetu in vsem tvojim!
Ce ne mors met goloba v roki, pusti vrabce, naj v miru letajo po strehah!
Default avatar

Vrba

Pozdravljena,
to seveda morajo vsakomur rect, da lahko pride do komplikacij. tudi meni so pred zadnjo narkozo nastevali komplikacije, ki se jih res nisem bala (saj umreti ni tezko)... da pa se lahko "zbudim" med operacijo, pa niso rekli:))))

Tako da, to so formalitete, saj veste, da je treba tudi povedat, koga se obvesti, ce se kaj zgodi, so nas vse vprasali... pa mi ki smo tule, smo se vse preziveli :))))
Imejte zaupanje v zdravnike, ker strah unicuje imunski sistem... zakaj bi naj nas bilo ze prej strah, ce se lahko zgodi, da je neopravicen;)
... saj vem... pa vseeno napisem... ;)

Lep pozdrav!
Default avatar

mimaŠ

Novembra lani mi je začela dreveneti roka, opravili so mi CT in našli dva tumorja, eden je bil že malo večji, drugi manjši (kaj to pomeni, ne vem). Med čakanjem na izvid mi je roka popolnoma ohromela. Gre za maligne tumorje metastatskega izvora. Odločili so se za obsevanje 4 krat. Po prvem obsevanju sem doživela dve prav taki trzanji roke, kot opisuješ trzanje očetove noge. Za operacijo se pri meni ne morejo odločiti, ker je bolezen napredovala tudi po drugih poteh, pa še težave s srcem so prisotne.

Kaj se bo zgodilo, ne vem. Lahko se zjutraj ne zbudim več. Toda že leta 2003 sem se spraševala, ali bom dočakala silvestrovo. Dočakal sem dve, morda bom še tretje. Kaj se bo zgodilo, tega nihče ne ve. Bodite srečni, če oče ne trpi bolečin. Bodite mu v oporo, ne dajajte mu lažnih obljub, ampak ga spodbujajte hoditi na sprehode, čeprav ga je morda strah. Pač naj gre nekdo z njim.

Svetuje ti lahko samo njegov kirurg ali onkolog. Mi, laiki, ti lahko povemo zgolj svoje izkušnje. Ki pa ni nujno, da so podobne ali enake vašim izkušnjam. Tvojemu očetu želim veliko poguma in moči v boju z boleznijo, vam pa moč, da mu nudite psihično in fizično oporo, ki jo potrebuje.
Default avatar

MELI

POZDRAVLJENI.TUDI MI IMAMO TAKŠNO IZKUŠNJO.TUDI MOJEMU MOŽU ,STAR JE 38 LET SO PRED SKORAJ DVEMA LETOMA ODKRILI MOŽG.TUMOR,BIL JE 2X OPERIREN V LJUBLJANI(PROF.DOLENC),OPRAVIL JE 36 OBSEVANJ IN 1.CIKLUS KT S TEMODALOM,PA SE JE BOLEZEN PONOVILA,AVGUSTA LANI SO POSTAVILI DOKONČNO DIAGNOZO - GLIOBLASTOM MULTIFORME IN DA SE NE DA VEČ OPERIRAT.(1.OP:09/11/2004,2.OP:25/04/2005),NATO SVA SE ODPRAVILA PONOVNO NA ONKOLOŠKI INŠTITUT K DR.SMRDELJU IN ZAČEL JE S PONOVNO KEMOTERAPIJO Z BCNU - TAKO SE IMENUJE ZDRAVILO KI SE DAJE VSAKIH 6 TEDNOV PO TRI DNI V INFUZIJI,TO JE STARA PREIZKUŠENA METODA IN PRI NAS SE JE IZKAZALA ZA ZELO USPEŠNO. PO DVEH CIKLUSIH (10/11/2005)SVA OPRAVILA CT IN IZVID JE BIL KRASEN - OPISUJEJO SAMO PREOSTANEK TUMORJA OD OPERACIJE KI JE BILA 25/04/2005.KOT VELIKO DRUGIH SVA SE ODLOČILA ZA POMOČ TUDI IZVEN MEDICINE (ALTERNATIVA) IN MORAM POVEDAT DA ZELO USPEŠNO,MOŽ SE BOLJE POČUTI,GLAVOBOLOV NIMA,EPILEPTIČNIH NAPADOV NIMA ŽE OD PRVE OPERACIJE VENDAR ŠE NAPREJ JEMLJE TERAPIJO:DEPACKINE CHRONO,LAMICTAL IN MEDROL,PO MEDROLU JE KAR PRECEJ OTEČEN A TO SPADA ZRAVEN - SAMO DA POMAGA.P.S: RAVNO DANES SVA SE VRNILA IZ LJUBLJANE KJER BI MORAL ZAČETI S ZADNJIM 6 CIKLUSOM VENDAR JE BILA KRVNA SLIKA PRESLABA ,ČE BO ČEZ DVA TEDNA BOLJŠA BO IMEL ZADNJI 6 CIKLUS ČE NE PA JE DR. REKEL DA BOMO ZAKLJUČILI S 5 CIKLUSOM IN NE BO NIČ NAROBE. MORAM VAM POVEDAT DA TUDI MIDVA HODIVA NA KONTROLE V MARIBORSKO BOLNIŠNICO K DR.VORŠIČU IN SVA ZELO ZADOVOLJNA. KOMAJ ČAKAVA NA 20/04/2006 KO IMAMO PONOVNO KONTROLO -CT,ŠE TO TUDI NAS SO OPOZORILI KAJ SE LAHKO KOT POSLEDICA OPER. ZGODI,PA SMO TO NORMALNO PREŽIVELI,MOJ MOŽ SAM HODI IN JE VSE NORMALNO.NA KONCU PA ŠE TO ,DA GREVA JUTRI 11/04/2006 K NAJINEMU ALTERNATIVCU IN NATO ŠE 23/04/2006 NO TA MESEC GREVA 2X DRUGAČE PA SAMO 1X.ŽELIM VAM VELIKO SREČE PRI PREMAGOVANJU TEŽAV IN NE DAJTE SE.NE PUSTITE SE,POTREBOVALI BOSTE VELIKO POZITIVNIH MISLI ,VOLJE IN MOČI.MIKA
Default avatar

ella

Mi lahko zaupate katerega alternativca obiskujeta. Tudi mi imamo ta mesece obisk pri g. Domančiču (prvič), pa me zanima tudi še kakšna druga možnost.

Hvala

lp ella

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic