Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Melatonin

Default avatar
Tole sem našel na internetu. Kaj pravite? Ima kdo izkušnje?

Melatonin

V zadnjih letih se je med ljudmi kot strela z jasnega pojavila skrivnostna beseda melatonin. Kaj je in kako deluje?
Ker ga »dobimo» s prehrano, smo to poglavje uvrstili sem, kamor pa v resnici ne sodi.
Moderna znanost pripisuje tej malo znani spojini mnoge pozitivne lastnosti. To je hormon, ki ga v človeškem telesu izloča češarika. Njegovo fiziološko delovanje je slabo raziskano in slabo poznano. Ob obilici podatkov, ki pa jih o njem kljub vsemu imamo, mislimo, da uravnava bioritem, pomaga pri nespečnosti, »topi» vse vrste depresij, deluje kot »pomlajevalni elixir», ob enem je eden najmočnejših znanih antioksidantov, kar je v veliko pomoč obrambnem sistemu.
Razen tega so v teku znanstvene študije, ki naj bi v naslednjih letih potrdile ali ovrgle hipotezo, da ščiti pred nastankom raka in je njegova uporaba v zdravljenju rakave bolezni smiselna. Te študije potekajo tudi pri nas.

Melatonin in rak
Prva poročila o zdravljenju raka so še iz davnega leta 1956. V takratnih študijah so v terapiji uporabljali še živalske epifizine izvlečke, ki jih je bilo tehnično zelo težko pripraviti in zato je stvar kasneje zaspala. Šele po letu 1990, ko so ga uspeli sintetizirati, je čez noč postal na moč popularen. Največ fizioloških raziskav z njim je v zadnjih letih opravil profesor P. Lissoni s sodelavci na Univerzi v Milanu.
Z njim so poskusili zdraviti tudi raka. Zato so ga poskusno dajali skupini 54 tih bolnikov s tumorji, ki niso reagirali na nobeno znano terapijo. Ob tem je njihova bolezen napredovala tako, da so imeli že tudi zasevke. Bolniki so najprej prejemali zdravilo v dnevnem odmerku po 20 mg, ki so jim ga injicirali v mišičje. Kasneje so dozo zmanjšali na 10 mg na dan v obliki tablet. (Sam dajem svojim bolnikom enaki odmerek). Njihovo poročilo o tej terapijo trdi, da je tovrstno zdravljenje pri 24 tih bolnikih dalo obetajoče rezultate.
Žal so istočasno ugotovili, da tovrstno zdravljenje ni združljivo s kemoterapijo in z obsevanji, ker ima preveč stranskih učinkov. Ti dve terapiji namreč sprožata prevelik nastanek prostih radikalov, ki dodatno oslabijo obrambni sistem.

V British Oncology Report iz leta 1995 lahko ponovno sledimo temu hormonu v zdravljenju raka. Od tam poročajo o nekem drugem uspelem poskusu z njim. Bolniki s tumorjem so vsako noč, 30 dni zapored, dobivali odmerke po 10 mg melatonina. Rezultati so bili dobri, saj se je za 28 odstotkov dvignil nivo tumorskih nekroznih faktorjev. Istočasno so registrirali za 51 odstotkov višjo količino gama interferona. Količina interlevkina 2 je bila povečana za 41 odstotkov!
Takšnih in podobnih znanstvenih študij je seveda še več. A to, kar so mnogi pričakovali, se žal ni zgodilo. Melatonin ni iskano, čeprav to mnogi mislijo, univerzalno, čudežno zdravilo za raka!
Bolje, kot v obliki zdravil, pa lahko pomaga v prehrani, vendar mora bolnik zgodaj v posteljo, malo po sončnem zahodu, to je povprečno okrog devetih.
(Moje izkušnje z zdravilom melatonin in s prehrano, ki vsebuje melatonin, pri mojih bolnikih so odlične. Nizki odmerki - 2 do 3 mg na dan, kot to mnogi uporabljajo, so brez učinka.)
Zdravje je vse
Default avatar
Lado:)
Samo na kratko: glejte da se ne bosta kregala z ono in onim, ki sta tudi trdila, da je eno drugo sredstvo (njihovo) eno najmočnejših znanih antioksidantov :)))))

Pa informacija, da "topi" vse vrste depresij, tudi ne velja.

Drgac pa :)))) studije bi bilo dobro imenovat, da se lahko pride do uradnih podatkov.

A lahko se poveste zakaj je treba iti prej v posteljo?

In kdo so Vasi bolniki, a ste Vi zdravnik?? Do sedaj sem mislila, da ste pisatelj (sem Vas s kom zamenjala?). Ali prekupcujete in se to imenujejo Vase stranke (kupci)?

Ja, zdravje je vse :) zato resujemo nesporazume ze preden nastanejo :)
Zato smo tak kvaliteten forum;)
Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana "Vrba"!
Spregledali ste na vrhu, da sem to našel na internetu in vzel dobesedno od tam. Nikoli nisem bil in upam, da nikoli preprodajalec. Zanimalo me je zgolj ali ima kdo izkušnje s tem. Dopisovala sva si že in veliko koristnega ste mi svetovali. Da, imel sem radikalno prostatektomijo. Zdaj bo dve leti od operacije in PSA je še vedno 0.04. Nimam nobenih zdravil, tudi obsevan nisem bil, kljub pozitivnim robovom. Živim kolikor toliko normalno. Vendar se še vedno zanimam za to bolezen. Saj veste, če bi se slučajno poslabšalo...
Lep pozdrav!
Lado.
www.pisateljstvo.com
Zdravje je vse
Default avatar
:)))))
Joj, kako sem slepa...
Seveda, se mi je potem zdelo, da ste Vi. Ker pise na koncu: Zdravje je vse:)))

O melantoninu so razlicna mnenja. Nekateri strokovnjaki opozarjajo, da neha telo izdelovati svoj melantonin, ce se ga doda telesu od zunaj... Pa tudi je za nekatere bolezni nevaren... Lahko pa se dobi od tega tudi leukemija. Medtem, ko ga najdejo pri raku dojke in prostate znizanega.
Me zelo jezi, ko vidim kako se vse posplosuje... vsak prekupcevalec hvali njegovo sredstvo (ki ga prodaja), kao da je najboljsi antioxydans in pri vsakem raku.
Jaz ga ne poznam (prakticno), ker tule pri meni ga nihce ne jemlje. zato k temu ne morem nic rect. V Ameriki se to prosto prodaja - spada v prehrambo, v Nemciji k zdravilom. Treba je poznat ozadje, zakone in politiko. (Se spominjamo, kako je bilo s tistim encimom, ki tudi ni brez ucinka). Je pac treba vedeti rizike. Se bom morala malo bolj pozanimat... mislim bolj objektivno, ker do sedaj imam samo material tistih, ki ga hvalijo (tudi to se bom enkrat prebrala). Drugo pa bi morala sama poiskat v medline ali pac kjer se najdejo verodostojne studije... Vendar mi ta teden primanjkuje casa.
Sem vesela za Vas, da ste v redu:)
LP
Default avatar
Lado,

daj nam še naslov, no. Saj veš, da nam je nekaterim dan prekratek in še tega ne naredimo, kar smo se namenili. Hvala!
Default avatar
Spoštovana Mima - Marija!
V iskalnik Najdi.si sem vpisal Melatonin. Ni nobenega naslova, zgolj še tole in sicer v Word obliki. Izbrskal pa sem, da se ga da dobiti v Šiški, pod nogometnim štadionom, kjer je trgovinica s prehrano za športnike...
Lp Ladislav!


Melatonin in hrana
Ob polnovredni prehrani je nastajanje melatonina največje. S to hrano dobi telo vse, za življenje nujno potrebne snovi in iz njih se v češariki gradi hormon melatonin. Dnevno se ga izloči 2,8 mg. S starostjo pa ta vrednost pada. Nova opazovanja so razkrila nekaj, kar raziskovalci niso pričakovali. Ta hormon namreč pomlajuje in močna upočasnjuje procese staranja s tem, da osveži metabolizem, kar pa danes še ne razumemo dovolj dobro in ne vemo kako. Po drugi strani pa polnovredna hrana dvigne nivo hormona na primerno osebno raven in s tem imunsko okrepi organizem. Z vzporednim povečanjem serotonina, na katerega izločanje vpliva, zavira tudi motnje spanja.
Leta 1995 je Russell J. Reiter s sodelavci proučeval tudi različne rastline in ugotovil, da
nekatere prav tako vsebujejo melatonin. Študija je pokazala, da ga je največ v bananah
in v paradižnikih!
Zato vam priporočam melatonin, pridobljen iz ananasa in ne onega iz živalskih - govejih hipofiz, ki ga prodajajo nekatera podjetja - (Italija, ZDA, internet) - pomislite na alergije, možen je anafilaktični šok!

Po drugi strani pa je upravičen tudi sklep, da je vir, bogat z melatoninom tudi hrana, ki
vsebuje aminokislino triptofan, ki je predstopnja melatonina in serotonina. Živila,
bogata s triptofanom, so morske in sladkovodne ribe, sadeži morja, divjačina, perutnina, mleko, sir, zelenjava, jedrca. Sledijo jogurt, topljeni sir, leča, avokado, semena sezama
in buč.
Da bi dosegli optimalno najvišji nivo hormona v telesu, ki se ustvarja le ponoči - v prvih urah po zahodu sonca, je priporočljivo zvečer, tik pred spanjem - 2 do 3 ure prej, zaužiti prav ta živila.

Hrana, ki dviguje nivo melatonina v telesu
Kljub preveliki in močno pospešeni potrošnji beljakovin, mastnih kislin, sladkorjev, ob enem pa pomanjkanje balastnih snovi, vitaminov in mineralov, kar pogosto pelje v nastanek raka, lahko zavestno preuredimo svojo prehrano tako, da telo oskrbimo z dovolj veliko količino vsega, kar potrebuje.
Da bi želeno dosegli, bo vsakomur v pomoč pri zdravljenju način prehrane, ki ga stroka pozna pod pojmom »melatoninska dieta« ali melatoninska prehrana, ki vse gornje zahteve tudi v resnici nudi in dosega. Ta prehrana je ob tem, da daje vsa vitalna živila, tudi donator gradbenih kamnov naravnega melatonina, ki se zato pospešeno tvori v telesu.


Sklep
Melatonin, kot sem navedel, lahko dajemo tudi v obliki zdravil, a rezultati kažejo, da je najboljši in najučinkovitejši takrat, ko ga je telo zgradilo samo. Na drugem mestu je kombinacija hrane in zdravil!
Zdravje je vse
Default avatar
Jaz sem po nasvetu komplementarca jemala melatonin 2 leti. Naročala sem ga v Italiji v lekarni -doze od 5-10 mg. Po 2 letih sem ga ukinila kake 3 mesecu po temu ko sem začela jemati nek dodatek ki mi je dvignil imunski sistem-torej se očitno nisem navadila na njega. Melatonin mi je uredil spanje, predvsem sem spala bolj globoko in se zbujala bolj spočita.-s tem sem imela po mnogih kemoterapijah probleme.Tudi pri nekem stresnem dogodku sem za živce jemala kar melatonin čez dan (tako mi je svetoval zdravnik) in se je dobro obneslo -to je bilo kakih 14 dni ko mi je umrl oče.

sedaj ga nabavljam iz Amerike ker mi ga dobavi prijateljica , 3 miligrame in je tudi zelo poceni 120 tablet je 3600 sit, občasno ga vzamem predsem pred polno luno ko imam težave s spanjem.. imam tudi nek članek o njem na mailu

no meni ni škodoval, ne vem Vrba od kje je informacija da lahko povzroči levkemijo , to res še nisem slišala. Slišala pa sem da z večjimi dozami menda uspešno zdravijo pljučenga raka.
Default avatar
Pozdravljeni!
Veliko dobrega, z opisanimi raziskavami boste dobili tudi v knjigi
"Ko zdravila odpovedo" Iztoka Ostana ... Knjigo lahko naročite preko internetnih strani revije Aura.
Sama sem jo prebrala in zasledila tudi raziskave o živi vodi in sadnih ter zelenjavnih sokovih.

Res pa je kot piše Lado, da največ melatonina pridelamo med prvimi urami spanja, če je prostor dovolj temen.
Srečno Majda
Default avatar
:) rina

Od kje imam to… sem morala najprej poiskat vir, pri meni je to vse ostevilceno:) Nekatere strani se ze ne dajo vec odpret.
Tule se vidi, da so nemski podatki bolj kriticni, zato ga ne dajo v Nemciji v prosto prodajo. zadnja dva citata pa prihajata iz Amerike, sem dala samo uvod in konec, ker potek studij itak verjetno nikogar ne zanima:)

Tule: http://www.netdoktor.de/medikamente/fakta/melatonin.htm
- experti opozarjajo (lahko pride do leukemije)
- Europa sciti bolnika bolj kot USA

Tule: http://www.optipage.de/melatonin.html
- Nobenega ucinka brez stranskih ucinkov (zato spada ta hormon v Nemciji pod zdravilo)
- droga melatonin: spada v skupino indolov, kamor spada tudi LSD, tako da se ravna z njim kot z Marihuano in z Extazi

http://www.weltderwunder.de/wdw/Mensch/ ... innereUhr/ <-- zadnji stavek; zdravniki opozarjajo da ne jemati melatonina za spat, ker se ni dovolj raziskan

o spanju:
zacetek citata//Ameriški raziskovalci z Massachusetts Institute of Technology (Cambridge) so v oktobrski številki revije Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (J Clin Endocrinol Metab 2001; 86: 4727-30) predstavili izsledke randomizirane, dvojno slepe in s placebom kontrolirane raziskave zdravljenja nespečnosti pri starejših odraslih z melatoninom.
…sledi opis studije… Ugotovili so, da je fiziološki odmerek (0,3 mg) melatonina pomembno izboljšal spanje preiskovancev z nespečnostjo z največjim učinkom v srednji tretjini noči in hkrati zvišal plazemsko raven melatonina v območje normalnih vrednosti. Odmerek 3,0 mg (običajni odmerek v pripravkih, ki so v ZDA v prosti prodaji) je - podobno kot odmerek 0,1 mg - prav tako izboljšal spanje, vendar je povzročil hipotermijo in zvišanje ravni melatonina tudi v dnevnem času. Noben odmerek melatonina ni vplival na spanje kontrolnih preiskovancev.//konec citata

Starost ni vzrok za zmanjsanje melatonina:
zacetek citata//
ational Institute of Aging | 8. november 1999 -
Izločanje melatonina se s staranjem ne zmanjšuje -
V raziskavi niso našli statistično značilnih razlik v nočni koncentraciji melatonina med mlajšimi in starejšimi preiskovanci.Vprašanja morebitnega upadanja koncentracije melatonina po 8. desetletlju starosti sicer niso načeli, kljub temu pa rezultati študije kažejo, da se pri večini zdravih ljudi koncentracija melatonina s staranjem verjetno ne zmanjšuje. Izločanje melatonina je pri nekaterih starostnikih sicer zmanjšano, vendar starost sama po sebi ni vzrok za ta pojav.//konec citata

Lep dan zelim!
Zdaj pa se spet poslavljam za nekaj casa :)
Vrba

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic