Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Vnetni rak dojke

Default avatar
Prosim za pomoč! Postavljeno imam diagnozo vnetni rak dojke- v čem se ta vrsta raka razlikuje od drugih? Kakšen je potek bolezni, prognoza? Predlagali so mi agresivno kemoterapija - kaj to pomeni, kakšni so možni stranski učinki, kako jo bolnice prenašajo?
Zahvaljujem se za vsakršno informacijo, lp!
Default avatar
Draga Hendra!

Priporočam vam informacije iz knjižice Rak dojke, saj mnoge veljajo tudi za vas. V pomoč vam je lahko tudi knjižica Kemoterapija in vi.

Preberite tudi povezavo o določanju stadijev raka:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_291

Vnetni rak dojke je agresivna vrsta raka dojke, ki se praviloma ne kaže z zatrdlinico, koža dojke pa je rdeča in otekla. Dojka je topla na otip. Čeprav se tako imenuje, tega raka v resnici ne povzroča vnetje. Rakave celice zaustavljajo odtok limfe pod kožo (od tod pordelost in oteklina). Koža dojke je na pogled lahko videti kot pomarančna lupina (nekoliko nagubana oziroma luknjičasta), kar imenujemo "peau d'orange". Tudi pri vnetnem raku dojke tako kot pri običajnem raku dojke rakave celice izhajajo iz izvodilc (duktusov).

Ta rak se pojavlja pri starejših ženskah, vendar je možen tudi med nosečnostjo in dojenjem. V povprečju se pojavlja ta rak pri nekoliko mlajših ženskah kot prevladujoči rak dojke. Čeprav predstavlja ta vrsta raka dojke samo 5 odstotkov, si zasluži posebno pozornost, saj pri njem ni klasičnih znakov zatrdlinice in se pri diagnozi pogosto zmotijo tudi zdravniki.

Vnetnemu raku dojke se ponavadi ob odkritju zaradi agresivnosti pripiše stadij III ali IV. Običajno ta rak raste zelo hitro. Spremembe v koži so vidne v nekaj dnevih ali tednih. Domneva se, da rak zajame tudi bezgavke.

Kot pri večini rakavih bolezni, vzrok tega raka ni znan, lahko pa se pogosteje pojavlja v družini. Rast je, kot sem omenila, hitra, prav tako se rakave celice hitro razširijo na druge dele telesa (zasevajo ali metastazirajo). Ta rak se pogosteje ponovi kot druge vrste raka dojke. Napoved bolezni (prognoza) je slaba, vendar zgodnja dianoza in hiter pričetek zdravljenja izboljšujejo možnosti preživetja.

Velikokrat se znaki tega raka zamenjajo za vnetje dojke, zlasti pri mlajših ženskah. Znaki bolezni se lahko začasno tudi izboljšajo z antibiotičnim zdravljenjem, pri čemer se prava diagnoza spet skrije. Ker je rak tako agresiven, je zelo pomembno, da so pozorne tudi mlajše ženske pri prvih znakih med nosečnostjo in dojenjem (čeprav je takrat najpogosteje res vnetje in ne rak!).

Vnetni rak dojke potrebuje takojšnji pričetek zdravljenja s kemoterapijo pred kirurškim posegom in se ga torej zdravi drugače kot običajne vrste raka dojke. Zdravljenje mora za vas načrtovati strokovnjak, ki vas pozna.

Na forumu boste našli veliko opore in prvoosebnih izpovedi stika s kemoterapijo in drugimi težavami, na katere bi morda naleteli. Veliko žensk opisuje tukaj svojo osebno izkušnjo in boj z rakom dojke. Vabim vas, da uporabite iskalnik in preberete te zgodbe, saj so navdih tudi nam, ki nimamo raka. Težko je napovedati, kako se boste odzvali na kemoterapijo, vendar so v priporočeni knjižici tudi opisani možni stranski učinki.

Nikar ne oklevajte - pogumno po njem,

Irena

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic