Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Lobularni karcinom dojke

Default avatar
Spoštovani!
Zelo bi bil vesel, če bi se oglasila katera bolnica z redko vrsto raka dojke, lobularnim karcinomom.Zanima me, kako ste kaj, kako je potekalo zdravljenje pri Vas in kako se držite.Res bi Vam bil hvaležen za opis.Upam,da se bo našla kakšna, ker jih je sorazmerno malo.Za odgovor se Vam vsem že vnaprej zahvaljujem.
Lep pozdrav!
Default avatar
Matic!
Verjetno ti ne bom dala pravega odgovora na tvoje vprašanje, bom pa zraven postavila vprašanje tudi jaz. Pred enim mesecem sem zaradi raka izgubila sestro. Pravzaprav niti ne vem kakšnega raka je točno imela. Poleti je bila na videz popolnoma zdrava, imela je samo bolečine v hrbtenici. Ker pa sem tudi sama "hrbetničarka", teh bolečin nihče več ne jemlje resno (EMŠO pač). Na sredini avgusta je "zbolela" - kot bi imela gripo, bolečine povsod. V nekaj dneh se ji je napihnil trebuh, na kliniki za gastro so ji punktirali nekaj litrov vode in po preiskavah ugotovili obsežne metastaze na jetrih in jo preselili na Onkološko. Po pregledu celic so ugotovili, da primarni rak izvira z dojk. Vendar tudi takrat se ni dalo otipati kakšnih bul oz. zatrdlin. (Na mamografiji je bila v letu 2004 in niso ugotovili ničesar). Določili so ji kemoterapijo (v presledku enega tedna) in redno punktirali trebuh, da je sploh lahko dihala. Po dveh kemoterapijah se ji je stanje hudo poslabšalo, v ponedeljek je bila še čisto u redu (samo malo bolj utrujena in zaspana je bila), v četrtek je bila v jetrni komi in ponoči je umrla, izsušena do konca. Onkologinja mi je rekla, da je bil metastazni rak na desni dojki, ki je metastaziral, redka in izredno agresivna oblika. Ali je to lahko ta oblika raka, za katerega sprašuješ. Vem, da sem zdaj tudi jaz malo bolj ogrožena, šla bom na mamografijo, ne vem pa, če si v tej obliki lahko kaj odkriješ pri rednem pregledovanju dojk. Hvala za odgovor. LP Vera
Default avatar
Draga in spoštovana gospa Vera1!
Vzrok, zakaj sem spraševal na forumu, ali je kje kaka gospa s to sorto raka dojke je v tem,da je imela moja mami klasični tip lobularnega karcinoma lansko leto in načeloma ni agresivna oblika(večinoma), obstaja pa več variant tega karcinoma, podtipov in klasični ter tubulolobularni tip imata boljšo prognozo, poudarjam ponavadi, ker rasteta zelo počasi(mitoze 1) in sta visoko hormonsko odvisna, medtem ko pleomorfni tip lobularnega karcinoma raste hitro, je agresiven(mitoze 3), in ponavadi hormonsko neodvisen(ni nujno!).Glede na Vaš opis mislim,da ne pride v poštev lobularni karcinom, ker ta ponavadi raste zares počasi in metastazira bolj v rodila,prebavila... kot da bi v tako hitrem času naredil zasevke po jetrih, vendar je tako, da pri raku ni pravila, to vemo vsi, zato je tudi to konec koncev možno.Pa vendar:razsoj raka dojke v jetra je ponavadi značilen za hormonsko neodvisne ter slabo diferencirane tumorje, ponavadi duktalni rak dela tipiče jetrne zasevke kot noduse, vozle, lahko posamezne ali multiple.
Glede na Vaš opis, da je onkologinja rekla,da gre za izredno redko in agresivno vrsto raka dojke, je morda šlo za inflamatorni karcinom-vnetni rak dojke, za katerega je značilno,da ni tipati nobene zatrdline, prisotna pa je obsežna limfangioza dojke(dojka je rdeča, topla na otip in bezgavke so močno povečane), vendar pozor:lobularni karcinom je dostikrat potuhnjen in raste nekako navznoter v dojki, zato ni možno tipati zatrdline, dokler ne postane velik nad 5 cm, kar pa ni več zgodnji stadij karcinoma dojke, zato Vam predlagam,da greste sama na mamografijo in tudi UZ dojke;v primeru,da bi mamograf zgrešil kak lobularni karcinom, bi ga UZ najverjetneje odkril.Študije so pokazale, da ima lobularni rak dojke v primerjavi z duktalnim boljše biološke značilnosti:ponavadi je manj maligen, visoko hormonsko odvisen, HER-2 negativen, diploiden, kar so vse dobri prognostični kazalci, vendar pa bolnice pridejo velikokrat prepozno s to sorto rakam ravno zaradi tega,ker so tako zelo potuhnjeni tumorji in rastejo v dojki v fokusih v stromi dojke in ne predstavljajo neke mase-zatrdline kot naprimer duktalni rak.
Pregledujte si tudi bezgavke v pazduhi in nad/pod ključnico, saj so povečane lahko prvi znak maligne bolezni.
Zelo mi je žal za Vašo ljubljeno sestro, da je končala tako žalostno, ampak to je dokaz, da je rak dojke lahko zelo zelo potuhnjen in prikrit .Moje sožalje!
Upam,da sem odgovoril, kar ste spraševala, če pa ne, pa kar še vprašajte!
Lepo bodite in srečno:)
Default avatar
Matic, hvala za odgovor. Moji sestri res ne bo nič več pomagalo, tudi če ugotovim, kakšne vrste raka je imela. Vem, da je bila "osveščena" na tem področju, rdečine na dojki ni imela, povečanih bezgavk pa tudi ni opazila. Sama sem že naročena pri ginekologinji, ki mi bo dala napotnico. Če pa bo čakalna doba predolga, bom odšla samoplačniško (nisem še v tisti starosti, da bi mi glede na leta to "pripadalo".
Imam pa samo še eno vprašanje glede tipanja bezgavk. Ni mi jasno pregledovanje bezgavk pod/nad ključnico. Kje pravzaprav? Vedno sem mislila, da se pregleduje samo pod pazduho. Sicer pa sem postala panična, počutim se kot hipohonder, sploh pa, ker imam že od poletja v urinu eritrocite (sv in izl.) in hemoglobin. Na UZ ni posebnosti, razen "potujoče" desne ledvice zaradi premalo maščobe, na pregled pri urologu pa še čakam.
In še ena ugotovitev. Istočasno kot moja sestra je umirala tudi soseda zaradi raka na trebušni slinavki. Obe sta bili napihnjeni (trebušna vodenica) in obe sta imeli blazno željo po coca-coli, čeprav je moja sestra nikoli ni pila, niti ni marala pijač z mehurčki. Hvala in lepo pozdravljen. Vera
Default avatar
Pozdravljen Matic!
Tudi sama nisem pravi naslov za tvoje vprašanje, vendar se vseeno obračam nate, ker me zanima nekaj stvari v zvezi z mojim rakom.

Lansko leto so mi v dveh operacijah ugotovili rak dojke in sicer:
intracistični papilarni karcinom in žarišča in situ duktalnega karcinoma mikropapilarnega tipa in visokega nuklearnega gradusa s pozitivnimi hormonskimi receptorji.
To je bilo ugotovljeno po drugi, manjši operaciji, pri odstranitvi dojke, torej tretji operaciji, pa je pisalo le, da sem imela multifokalni ca in situ.

Po operaciji ni bilo nobene terapije, le napotek na odstranitev jajčnikov, kar so mi že storili. Sedaj imam nadomestno hormonsko zdravljenje.
Gospe Veri si odgovoril, da duktalni rak lahko dela zasevke v jetra, ali je to lahko tudi pri moji obliki in kakšne preglede je smiselno opravljati, glede na diagnozo?
Vnaprej hvala.
Srečno Majda
Default avatar
Pozdravljeni, Vera1!
Načeloma je dobro, da se pregleda tudi bezgavke pod in nad ključnico.Najprej si pregledate dojki, vsako posebej, greste krožno od začetka proti bradavici, zares pozorno, od cm do cm, nato potipate bezgavke v pazduhi(zares temeljito!) in nato še otipate ključnico(kost), in greste malo nad njo in potipate, če ni kaj povečanega, narahlo, ker se te bezgavke lahko povečajo, če pregrobo tipate le-te.Nato pa še pod to kostjo, enako pretipate, da ni kaj povečanega.Če boste to delala, poleg mamografa, boste naredila vse, kar je v Vaši moči glede dojk.Vemo pa,da ne zbolimo lahko samo na dojkah, torej, treba je biti pozoren na celotno telo.
Lepo se imejte in srečno:)
Default avatar
Vera pojdi samoplačniško na pregled. Pa kaj nam v življenju res toliko pomeni pet tisoč tolarjev. Na napotnico pa po 40 letu in če si rizična - kar nedvomno si.
Na žalost so take razmere v zdravstvu, da moramo za svoje zdravje sami vedno več plačevati. Dejstvo je, da te delodajalec, bolnega ne bo dolgo gledal v službi. Kaj sledi pa vemo..................
Default avatar
Zelo spoštovana gospa Majda K!
Prognoza navedenega raka dojke je zelo dobra, kajti papilarni karcinomi dojke imajo zelo dobro prognozo, to pa zato, ker dolgo ne zasevajo v bezgavke, četudi so visokega gradusa,pač tako je:)Tista žarišča duktalnega karcinoma in situ pa niso nič nevarna za Vas, saj je to neinvazivni rak, ki nikoli ne ogrozi bolničinega življenja, ker ne dela zasevkov!Imela ste multifokalna žarišča karcinoma in situ-slabost tega je le to, da je dojka morala stran, ampak važno je zdravje, ne pa dojka, kajne?:)Torej, ste še nekaj bolj posebnega, ker imate zelo zelo redko sorto raka dojke.Vse dobro Vam želim in držite se:)
Aja, še to:res je, da sem gospe Veri odgovoril, da slabo diferenciran in hormonsko neodvisen duktalni rak rad zaseva v jetra, ampak lahko tudi drugi raki, je pa res,da ima le-ta tipičen razsoj v obliki multiplih ali posameznih nodusov-tumorjev.Za Vas to ne pride v poštev!!Tako da dodatnih preiskav v smislu odkrivanja zadev na jetrih ne potrebujete!Lep pozdrav!
Default avatar
Sem že kar nekaj po 40 letu, rizična pa tudi, ampak vseeno ne bom čakala in bom šla samoplačniško LP Vera
Default avatar
Pozdravljen Matic,

tudi jaz ti ne morem posredovati informacij o lobularnem karcinomu.Očitno je takih bolj malo.Nas je pa zato več z duktalnim karcinomom.Tudi jaz bi te prosila za tvoje strokovno mnenje o mojem primeru.Tumor je bil velik 1,5 cm, gradus II, hormonsko odvisen in HER 2 pozitiven, bezgavke negativne.Prejela sem 4-krat kemoterapijo, dobivam Zoladex in Novaldex.
Ko sem zadnjič malce sitnarila pri onkologinji glede Herceptina, mi je dejala, da se v mojem primeru bolezen redko kdaj ponovi.Tudi konzilij je svoje mnenje o zdravljenju zapisal malce dvomljivo.Razumeti je bilo, da priporočajo kemoterapijo ali samo Novaldex in Zoladex.Ne vem nekako ne razumem vsega skupaj.Vem, da je prognoza bolezni s HER receptorji slabša.So obdobja, ko sem optimistična, nato zopet dvomim in me čisto podere.Zahvaljujem se ti za tvoje mnenje in tvoji mami želim vse dobro.
Default avatar
Kaj pa pomeni invazivni rak dojke? Je razlika med invazivnim in neinvazivnim.
AnaM
Default avatar
Spoštovana in pozdravljena LenaL!
Vaš tumor je bil zelo majhen, vendar so bolj pomembni biološki in molekularni kazalci kot velikost tumorja.Tudi gradus je uredu, hormonska odvisnost pa tudi super.Znotraj gradusa so najpomembnejše mitoze oz.delitve celic.Kar se tiče HER-2 je res,da je povečana ekspresija tega receptorja nedvomno povezana s slabšo prognozo bolezni, vendar v Vašem primeru mislim,da je dovolj, če ste dobila kemoterapijo z antraciklini?Najbrž ste prejela epirubicin ali doksorubicin?Zakaj tako razlagam:ker imate vse ostale dejavnike zelo zelo dobre.
Še to:tamoksifen(Nolvadex) se je izkazal v določenih primerih HER-2 pozitivnih tumorjev za manj učinkovitega, ker naj bi ta receptor preko določenih signalnih poti preprečeval korist tamoksifena, zato se daje lahko anastrazol za te tumorje, vendar pa je to odvisno tudi od tega, ali ste imela obe vrsti hormonskih receptorjev(estrogenski in progesteronski) pozitivnih in v kakšni meri ter od Vaše starosti.Anastrazol se daje za pomenopavzne bolnice, ker se je pri predmenopavznih izkazal za neučinkovitega.Zato je treba pri tem paziti!Vi dobivate poleg tamoksifena še Zoladex injekcije, kar še dodatno zavira estrogene in povzroči,da rak ne more rasti.Osebno mislim, da imate ugoden potek bolezni in lepo jemljite tamoksifen kot do sedaj in bo šlo:)
Razumem ja, da imate taka obdobja, saj jih ima vsak, ki je dajal kej podobnega skozi, vendar nima smisla se obremenjevat z nekimi številkami o statistiki, in tako naprej, ker vsaka bolnica je edinstvena in ima svoj rak dojke in zato je bolje, da se izkoristi vsak dan, ki nam je dan najbolje, kar nam gre.Enako pravim svoji mami.Najlepša hvala za lepe želje.Enako želim tudi jaz Vam in držite se:)Lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovani Matic!
Hvala, moj dan je močno polepšan. Zdelo se mi je nekaj podobnega, glede moje diagnoze, vendar je strah kljub temu prisoten. Super, hvala, življenje je lepše. Veliko sreče pri študiju.
Srečno Majda
Default avatar
Pozdravljeni!
Da,je razlika in to velika!Neinvazivni rak dojke je rak, ki je omejen znotraj duktusa(mlečnega voda) ali lobulusa.Poznamo duktalni karcinom in situ in lobularni karcinom in situ.Duktalni prej ali slej preide v invazivnega(tumorske celice začnejo vdirati v stromo dojke in pridejo do žil, od koder se lahko razširijo po telesu), lobularni in situ rak pa pomeni dejavnik tveganja, da bolnica zboli v roku 15-30 let za invazivnim rakom te iste ali kontralateralne dojke.Prognoza neinvazivnega raka je zelo dobra, saj ne ogroža življenja bolnic, ker ne dela oddaljenih zasevkov, medtem ko je prognoza invazivnega raka odvisna od tipičnih napovednih dejavnikov, ki se določajo(o tem smo že pisali).
Lp.
Default avatar
Spoštovani Matic,

tudi meni si polepšal dan in dvignil optimizem s tvojim nedvomno strokovnim in objektivnim mnenjem.Vesele smo, da te imamo na našem forumu in da se vedno tako prijazno odzoveš.Želim ti uspešen študij,zadovoljstvo v bodočem poklicu, predvsem pa osebne sreče in miru.
LenaL
Default avatar
Pred dvemi leti sem bila operirana-lobularni karcinom desne dojke,brez metastaz v aksili,pozitivni hormonski receptorji.Po op. še obsevana,še prijemam hormonsko terapijo-NOLVADEKS 2X/DAN in ZOLADEDEX amp. na tri mesece.Imam izrazite klimakterične sopojave,vročinske valove,bolečine v sklepih,pred kratkim še inkontinenca urina in verjetno še prolaks maternice,čez par dni imam pregled pri ginekologu.ne vem kaj me še čaka.Ali je mozno da imam metastaze v trebuhu? Ps.stara sem 48 let. Zelo sem prestrašena.hvala.
Default avatar
Živijo Matic!

Imela bi nekaj vprašanj z rakom dojke, pa me zanima, če te lahko kontaktiram po mailu ali napišem kar tu gor. Nočem da bi koga vznemirjala s tem, vendar se sama počutim zelo nemočno in bi potrebovala malo pojasnila, tako laičnega :) da bi si lažje predtavljala zadevo in s tem lažje mami stala ob strani.

Vesela bom tvojega odgovora...

LP
Default avatar
Matic bo še dober zdravnik!
Jaz sem stara šele 23 let in nisem v rizični skupini, a vseeno hodim na preglede z ultrazvokom vsako leto (samoplačniško).
Pri 19ih sem imela dobro tipno "bulo" v dojki,šla na pregled, so pregledali kot treba, ni bilo nič, po 2 letih je končno izginila. Bila pa je vztrajna.
Imam polno bunkic in bulic po dojkah, neodvisno od ciklusa in bilo mi je povedano, da je en ultrazvok na leto dovolj.
Me pa zanima še kakšno drugo mnenje :) Ne preglejujem se več sama, ker sem samo v paniki, ker pač moje dojke niso na otip nikoli gladke. Bi bilo bolje it na ultrazvok vsake pol leta? Ali to škoduje? mamografija pa bojda pri mladih ni priporočljiva....
Če bo kaj časa med napornim študijem, bom odgovora zelo vesela :)
dosti študijskih uspehov.
Default avatar
Draga Ruzi!

Osebno menim,da nimate metastaz v abdomnu(trebuhu).Navajate namreč tipične težave,ki jih imajo ženske v perimenopavzalnem obdobju, to je čas, ko prihajate v menopavzo.Nolvadex to še poslabša, vendar pa je za to sorto karcinoma zelo dobro in učinkovito zdravilo, tako da ga je zelo zaželjeno jemati!Edino mogoče , ko pravite,da imate bolečine v sklepih, če ne bodo ponehale,se pogovorite s svojim onkologom in morda Vas napoti na scintigrafijo skeleta.Ugotavljajo namreč, da lobularni karcinom zaradi svojih bioloskih znacilnosti raje metastazira v kosti kot drugam, vendar redkeje kot duktalni karcinom.
Še enkrat:menim,da ste zdrava!
Lep pozdrav!
Default avatar
Draga Palčica!
Menim,da po 30.letu se je dobro tudi samopregledovati, če prej, toliko bolj:)Glede UZ pa takole:zdaj se vse bolj uporablja UZ za odkrivanje tumorjev, ki bi jih mamografija lahko zgrešila.Zelo tak potuhnjen karcinom je lobularni rak, ki je zaradi svoje nizke malignosti in difuzne rasti zelo podoben normalnemu tkivu dojke, zato jih mamografija dostikrat zgreši.V teh primerih si pomagamo z UZ!Še bolje kot UZ bi bila magnetna resonanca za to vrsto raka.Bolnice žal pridejo velikokrat z napredovalim stadijem s to sorto raka in zaradi tega(ker niso same krive, saj ni noeben zatrdline!) imajo relativno slabo prognozo bolezni, ceprav se tudi v stadiju 3 dobrih drugih dejavnikov, bolezen lahko nikoli več ne ponovi!
Kar se pa tice Vas, ste se zelo mlada, menim,da je enkrat letno UZ dovolj!Za enkrat!Kasneje s starostjo pride vse več težav:)kar pomeni,da moramo biti toliko bolj zavzeti za cimprejsnje odkritje bolezni!UZ ni škodljiva preiskava in je zelo luštna preiskava, saj je popolnoma neinvazivna in bolnica samo leži ter dvigne roko, pri pregledu aksile!
Hvala za lepe želje, Vam pa srečno:;)

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic