Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

znaki raka dojke?

Default avatar
Se opravičujem, ker se ponavljma, ampak sem opazila, da sem narobe napisala naslov sporočila ( prehitri prsti), zato vseeno , če kdo ve:


Prosim če mi lahko kdo opiše znake raka dojke? Ali sem spada tudi zmanjšanje dojke, občasna bolečina v dojki, malo spremenjena bradavica, kar ni stalno ampak vsake nekaj dni? pozna kdo kako internetno stran s slikami spremem?

Hvala za pomoč
Default avatar
Pozdravljena!
Nemislim vas strašiti, vendar je najbolje, da se obrnete na ginekologa in na center za bolezni dojk ter greste narest mamografijo. Tam se vidi vse. Vsaka sprememba v dojki. Znaki so lahko različni in zelo varljivi. Mene je zelo bolelo, ker se mi je rakava ovojnica od tumorja že vnela. Pa pravijo, da rak ne boli. Spremenjena bradavica..ugreznjena. Barva. Temne lise na dojki in vroča mesta na mestu, kjer je v notranjosti žarišče. Vsaj pri meni je bilo tako. Koliko ste stara? Jaz sem bila 30. Ni mi bilo ravno lepo, sploh ker me je doma čakal otroček star leto in pol. Zato se le napotite k ginekologu...
Ne oklevajte! Lahko mi pišete tudi na mejl, če vas kaj zanima.
Lepo vas pozdravljam in držim pesti.
Default avatar
Naj dodam še, da mamografija pri mlajših pacientkah ni vedno dovolj natančna, saj se rakavo tkivo, ki je čvrsto, slabo loči od zdravega, ki je prav tako še čvrsto. Pri meni mamografija nikoli ni dala pravih rezultatov, pa je bil tumor že tipen. Vendar si pomagajo še z ultrazvokom, v mojem primeru pa so se odločili za punkcijo, ki je edina zanesljiva metoda, pa še to le pod pogojem, da je izvid pozitiven. Če je negativen, je možno tudi, da je bil tumor zgrešen. Šele z meno postaja mamografija dovolj natančna. Čez 20 let pa lahko da tudi lažne pozitivne rezultate. Zato tudi žensk pred štiridesetim ne vabijo na preventivno mamografijo, ker je lahko več škode kot koristi.

Kar sem napisala, pa ne sme biti razlog, da ne bi poiskala strokovne pomoči v centru za bolezni dojk. Čim prej in s sklicevanjem na vidne spremembe dojke, da ne boš na vrsti čez pol leta ali več!
Default avatar
Danes se v bistvu oglašam prvič.
Tudi sama sem v bistvu zgodaj zbolela za rakom na dojki.
Čim prej na pregled.
Kot pravi mimaŠ, je najbolje, da se čim prej naročiš na ultrazvok in upaš, da se bodo odločili za punkcijo.
Pri meni je bilo podobno.
Punktirali so mi dvakrat, en izvid je bil pozitiven, en negativen. Očitno je, da je bil tumor enkrat z iglo zgrešen.
Želim čim več sreče in pozitivnih misli.
Natka
Default avatar
Oh, Natka 1,

škoda, da si zbolela, ampak lepo, da si se nam pridružila!

Mima
Default avatar
Tudi mene muči podoben problem. Imam zatrdlino na dojki v velikosti graha, ginekologinja je ni otipala, tudi UZ ni pokazal nič, zato me ni dala na momgrafijo, pa da sem premlada menda. V dojki in pod pazduho čutim rahlo bolečino, kot nekakšno žarčenje, cukanje, ponoči se potim v predelu prsnega koša. Kaj mi svetujete? Stara sem 30 let, mami samohranilka, strah me je...
Default avatar
Draga Renejka,
sama sem rakava bolnica z diagnozo NHL,...sicer nisem bolnica z diagnozo rak na dojki, vendar prosim poslusaj svoje telo,v kolikor menis, da nekaj ni OK, vztrajaj in svoji splosni zdravnici povej, da cutis , da nekaj, ni OK, naj te poslje na preglede,...sama sem zbolela za diagnozo v mesecu februarju letosnjega leta, vendar se mi je bolezen vlekla vse od junija 2004,...cutila sem , da nekaj ni OK, zdravnica pa mi je dajala antibiotike,...ni me poslala na nobeno dodatno preiskavo, sem se ji zdela premlada(tudi sama jih imam 30),....nisem bila dovolj vztrajna in nisem hotela "tezit",...dokler ni bilo tako hudo, da so me pod urgentno poslali na OI,..

Ne zelim te strasiti, vendar bolje ena punkcija in pregled, kot pa,.....pogovori se s svojo splosno zdravnico, v kolikor te bo hotela "odpraviti" ces, da si premlada,...potem tezi, vztrajaj, karkoli,...zate gre,.....

ce bo izvid negativen toliko bolje, ni res?

V upanju na najbolje te lepo pozdravljam.
Glavo gor.

Petruša
Default avatar
Renejka,

že Petruša ti je povedala, kar mislim tudi jaz. Torej:
1. k osebnemu zdravniku
2. dopovej mu, da imaš "grahec" v dojki in veš, da tja ne sodi
3. napiše naj ti napotnico za CBD (center za bolezni dojk), ki je v LJ vpritličju stavbe A onkološkega inštituta, v MB pa v bolnišnici na oddelku za ginekologijo
4. na napotnici naj označi, da gre za sumljivo reč, kajti če tega ne napiše, boš na vrsti čez leto dni (kot da gre za preventivo),takrat pa je lahko že prepozno
5. napotnico ti lahko napiše tudi izbrani ginekolog, a če si bila tam pred kratkim in ga/je nisi prepričala v "grahec", nima smisla hoditi tja.

Koliko časa pa to zatrdlinico že tipaš? Ali boli ves čas? Si utrujena?
Za natančnejši otip poskusi takole: v PVC vrečko, ki se uporabljajo za v zamrzovalnik, stresi nekaj otroškega pudra ali smukca ali pa kar pregrete gladke moke (da lepše drsi). Vrečko stisni in zapri. Če jo primeš med prsta, bosta obe plasti lepo drseli druga ob drugi.(Smukec je potreben samo zaradi drsenja.)
Vrečko položi na dojko, z roko pa pritiskaj samo toliko, da zgornja plast drsi po spodnji. Če boš ugotovila, da je takih grahkov še več, potem si otipač mlečne žleze. Če pa naletiš na nekaj, kar se od ostale dojke povsem razlikuje, potem je nekaj narobe.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic