Med.Over.Net

Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

kožni rak ?

Default avatar

paci

Pozdravljeni!

Jaz sem pred meseci na gležnju opazila krastasto tvorbo, ki je bila temnorjava in iz nje je tekla kri. Ko so mi jo pri splošnem doktorju odstranili (krasto) se je na istem mestu spet začela pojavljati luskasta tvorba. Ko so me poslali k onkologu, je najprej mislil da ni nič in mi dal neko mazilo. Ko sem po enem mesecu prišla k njemu ponovno na pregle, je ugotovil da je vse še vedno enako. Vzel mi je vzorec tkiva za histološki pregle in rekel, da če bo z izvidom vse v redu mi ni treba hoditi nazaj, če pa ni vse OK pa dobim datum za ponovni pregled. In sem dobila čez tri tedne datum za ponovni pregled. Zdaj pa me zanima, ali me vabi nazaj zato ker je mogoče maligni malinom, ali samo benigna tvorba? Ne vem, ali dermatoonkologi sami zdravijo benigne spremembe ali to delajo drugi? Ali je res mogoče kožni rak? Se opravičujem ker sem se toliko razpisala, vendar me je zelo strah obiska pri onkologu in se obračam na Vas, če mogoče veste kaj naj pričakujem? Hvala za odgovor!
Default avatar

vomer

Maligni melanom vznikne iz pigmentnih celic (melanocitov) in je povsem pigmentna, popačenemu znamenju podobna tvorba (največkrat brez lusk, vendar je tudi melanomov več vrst in se pojavljajo v čudnih oblikah). Sicer opisuješ rjavkasto tvorbo vendar ne poveš ali je bila pigmentirana ali samo bolj krastasto rjava. Pri sumu na maligni melanom se redkokdaj odločijo za odvzem biopsijskega vzorca, praviloma tvorbo izrežejo v celoti z 2 - 5 mm varnostnim robom. Tvorba verjetno ni benigna že zaradi tega, ker je iz nje spontano krvavelo (razen če si je nisi sama toliko poškodovala), ampak to še ne pomeni "najhujšega". Veš... lahko gre za epitheliom, lahko tudi za bazaliom ali pa kaj drugega, ni izključena tudi prisotnost raznih mikroorganizmov (če si bila v eksotičnih krajih) ali pa je vse skupaj posledica pika insekta in te vabijo na kontrolo zaradi izkjučitve infekcij, tvorba je morda bila tudi benigna (iritirana, travmatizirana veruka, keratoakantom, kavernozni hemangiom) in jo nameravajo zaradi potenciala izrezati v celoti. Sicer je kožnih tvorb veliko in boš najbolj točen odgovor dobila ravno od onkologa na kontroli. - takrat se javi tu in nam povej.

srečno, lp
Default avatar

paci

Hvala za odgovor.
Res je, tam nimam pigmentnih celic, tako da je vse to nastalo na zdravi koži, res pa je, da sem pred pojavom te kraste imela tam že par let nekakšen lišaj (vsaj zame je bil lišaj), ki je bil rdečkast in neobčutljiv na bolečino, zgledalo je tako kot zelo suha, neobčutljiva koža. Potem se je pojavila krasta, ki je začela krvaveti brez razloga. Ko ste napisali, da gre morda za infekcijo, so to že izključili, ker so me za to že zdravili. To je to, sicer bo pa vse jasno naslednji teden po kontroli, in takrat vam sporočim.
LP paci
Default avatar

helena

Živjo,

2 dni nazaj so fantu postavili diagnozo da ima maligni melanom na področju glave. Glede na dejstvo da je kožni rak ena izmed najhujših oblik raka, me zanima kako naj mu prepričljivo stojim ob strani in ga bodrim da bo še vse OK, ko pa sem sama na trenutke tako prestrašena in zmedena da še sama podvomim v svoje besede!?

Kako naj mu pomagam?? Kako naj dvignem razpoloženje, ko mu pade morala?

lepo prosim za pomoč,

hvala.
Default avatar

;-D

Paci, jaz sem imela kožnega raka na obrazu (ne melanom!), in sicer bazaliom (bazalnocelični karcinom). Vzniknil je iz nič!
Ne boj se, ta oblika raka ni živeljnju nevarna, moraš imeti res neznansko smolo, da zaseje, ker to ni običjano. Kožni rak se zdravi bodisi kirurško bodisi z obsevanjem, odvisno h kateremu zdravniku prideš. Jaz sem potrebovala oboje, ker po prvi operaciji nisem želela še enkrat na rezanje (ker bi me le-ta precej iznekazila). Meni se sicer malo pozna, ampak to je pa tudi vse!
Srečno
margot
Default avatar

MILI*

Draga Helena,

žal mi je, da morata s fantom čez vso kalvarijo, ki jo je večina tistih ki smo na tem forumu že dala skozi. Smo pa živ dokaz, da rak v največ primerih ne pomeni smrti. Priporočam vama, da skupaj prebereta in komentira vprašanja in odgovore na forumu in se čimbolj seznanita s samo boleznijo in njenim zdravljenjem. Poleg foruma najdeta veliko uporabnega gradiva tudi na spletni strani OI (onko-i.si). Ker smo ljudje razumska bitja, je sigurno lažje, če veš s čim se spopadaš, pa tudi pozitivne energije je na tem forumu za vse nas in še za koga.

Želim vama vse dobro in lep pozdrav.
Default avatar

paci

Pozdravljeni!
Meni po histološkem pregledu še vedno niso mogli ugotoviti kaj naj bi ta tvorba bila, po delčku tkiva ki so ga vzeli naj ne bil rak, vendar ne izključujejo možnosti da bi bil, zato mi morajo celotno tkivo odstranit. Takoj ko so mi to povedali se še nisem odločila za operacijo, vendar ko so mi vsi možni zdravniki svetovali naj to naredim, sem se zdaj odločila za poseg. Zdaj se moram samo še naročiti za operacijo.
Strah, ki ga človek občuti ko misli da ima raka oz. v tvojem primeru Helena, ko ga ima tvoj fant, je neopisljiv. Takrat te nihče ne more, vsaj v prvih dneh, tednih potolažiti, vendar pomaga če ti nekdo stalno stoji ob strani, da veš da se lahko zaneseš nanj v vsakem trenutku. Meni je takrat najbolj pomagalo, če me bližnji niso stalno spominjali na to, ampak da so se obnašali kot da je vse normalno, ker imaš takrat v glavi samo zmedo, strah in nevednost in zato zelo pomaga če te znajo vsaj na trenutke sprostiti. Jaz sem takrat imela glavo polno skrbi in se nisem pretirano ozirala na to kako težko je mojim ob meni, šele zdaj ko pogledam nazaj ne vem, kako je moj fant vse to prenesel in mi stal trdno ob strani kjub temu da mu je v istem času oče umiral za rakom.
Zato Helena, naj tvoj fant ve da mu boš stala ob strani pa naj se zgodi kakrkoli.
Default avatar

Leja

Tudi sama sem pred letom dobila diagnozo - maligni melanom. Odstranitev melanoma, pregledi, nato onkološki in ponovna operacija , da so preverili, ali se rak širi. Izvidi so bili v redu in to je največja sreča, ki doleti človeka z rakom. V obdobju preiskav in operacije sem bila v službi odsotna samo tri tedne, pa še to bolj zaradi psihe kot zaradi bolečin. Upam , da je moj rak izginil za vedno, če pa ni, pa vedno ostaja upanje, da je ozdravljiv, če je odkrit
pravi čas.
Lep pozdrav ..
Še to : prvič sem vas poiskala na internetu in vesela sem, da sem vas našla.
Default avatar

NEOL

Živjo!
star sem 13 let in me zanima kakšni so znaki za kožnega raka.
pred 2 dnevoma sem nad levim gležnjem pazil 2×3 cm veliko modrico, nepravilne oblike. je neboleča in je neznanega vzroka. je rdeče sive barve. res je da noge nisem podrobneje pogledal skoraj cel dan.

hkrati pa sem še opazil modrico na desni nadlaktnici. modrice so tri (1 velika in 2 majhni) skupaj so velike 3 cm×3 in so nekakšne čudne oblike in rjavo-vijolične barve.
prosim za odgovore!
hvala neol
Default avatar

mirmil

Pozdravljeni!
Tudi mojo mamo je doletel kožni rak in ne vem več, kdo je bolj sesut in potrt, ona ali družina okoli nje. Najbolj boli to, da ti nihče točno ne pove, kako hudo je - nočem posploševati,vendar v našem primeru je tako, da samo čakamo, da nam bo kdo končno razložil, kaj točno pomenijo izvidi. Ker je bila 20. 6. 2015 operirana (odrezali so ji znamenje) in ji do danes še nihče ni točno razložil, kaj piše v izvidih, sem se obrnila na to stran. Upam, da mi bo kdo lahko pomagal. Ne morem kar sedeti in čakati, ker se bojim, da je ta čas predragocen za njeno življenje. Od prve operacije sta minila 2 meseca, mama pa še vedno nima datuma za novo operacijo. Dobila naj bi ga v 3 tednih. Ne vem, a to traja toliko časa, ker so izvidi optimistični ali je to normalno za naše zdravstvo. Do sedaj je naredila ultrazvok pljuč, trebuha in dimelj.
V izvidu od prve operacije pa piše sledeče:
maligni melanom, Clark IV, globina invazije 1,8 mm (Breslow). Žariščno je prisotna radialna rast površinsko rastočega tipa. Prisotna je vertikalna rast epiteloidnoceličnega tipa. Ni ulceracije. Pigmentacija tumorja je blaga. V bazi tumorja ni limfocitne infiltracije. Ni znakov regresije tumorja. Ob robu lezije je prisoten ostanek junkcijskega lentiginoznega nevusa. V dermalni komponenti je do 5 mitoz na mm2. Ni vaskularne invazije. Prisotna je karcinomska limfangioza. Prisotni so številni satelitski mikroinfiltrati, eden oddaljen od tumorja 1 cm. Stranski kirurški robovi niso tumorsko infiltrirani. Kirurški rob v globini ni tumorsko infiltriran. Koža zunaj tumorja je brez posebnosti. Tumor je od stranskega ekscizijskega roba oddaljen 6 mm, najbolj oddaljen satelitski mikroinfiltrat pa je od stranskega ekscizijskega roba oddaljen le 0,3 mm.

Vnaprej se vam najlepše zahvaljujem za pomoč!
Default avatar

nekaj podatkov

Ker iz tvojega zapisa ne razberem vprašanja, bom komentirala izvid.

1. maligni melanom, Clark IV, globina invazije 1,8 mm (Breslow): gre za najhujšo in najbolj maligno obliko kožnega raka, ki je dosegel neko srednjo debelino. Podatka Clark IV in Breslow 1,8 mm sta torej prognostično manj ugodna.
2. ni ulceracije: prognostično ugodno.
3. v bazi tumorja ni limfocitne infiltracije, ni znakov regresije tumorja: najverjetneje prognostično ugodno. Tu si še največji stručkoti niso čisto na jasnem.
4. v dermalni komponenti je do 5 mitoz na mm2: prognostično neugodno.
5. prisotna je karcinomska limfangioza: prognostično neugodno. Tumor je zašel v limfne žile, po katerih lahko priplava najprej do bezgavk, nato pa po telesu. Podatek namiguje na možnost metastaz.

Izvid narekuje reekscizijo in biopsijo varovalne bezgavke.
Lep pozdrav!

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic