Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Morfij

Default avatar
Spoštovani!

Koliko časa pred smrtjo bolnik ponavadi dobi morfij?

Hvala za odgovor.
Default avatar
Spoštovani,

morfij se ne daje pred smrtjo ampak je močen opijat ki blaži zelo zelo hude bolečine (VAS=10!!!). Sama odločitev kdaj se daje morfij je na strani zdravnika, ki pa moram rečt da se nekateri kjub hudim bolečinam in recimo bolniku ki umira zelo neradi odločijo za to vsrto teraopije. V paliativni oskrbi bolnikov z napredovanim karcinomom težimo ravno k temu da bolnik umre v čim manjših mukah in bolečinah. Torej ko so prisotne hude bolečine in ko fentanylski obliži in morfinske tablete več ne pomgajo potem se zdravniki s katerimi delam sam odločijo za morfij oziroma še rajši za "koktejl" ki je mešanica fiziološke raztopine,torecana,morfija in pa xylocaina in iz izkušenj vem da je to najprimernješe sredstvo proti bolečinam ki imajo vseh 12ur kolikor časa teče infuzija enakomeren učinek.LP!
Default avatar
Jaja, hvala za to. Zanima me le, koliko časa pred smrtjo navando bolnik začne prejemati morfij. Nujno bi to rad zvedel. Hvala.
Default avatar
Koliko časa ostaja bolniku še na razpolago, ne ve noben zdravnik. Še najbolj lahko bližino smrti zasluti bolnik sam, a je tudi ta slutnja le to - slutnja. Obstajajo čudeži. Taki zaresni in medicinski. Ni jih veliko, a obstajajo. Tudi sama se imam za tak čudež. (Vključi "iskanje" po avtorju "mimaŠ".)
Morfij je narkotik, s katerim lajšamo bolečino, ki je običajno najbolj prisotna prav pri raku. Pravzaprav je edino učinkovito sredstvo v tem primeru. Predstopnje pa so različni morfini, ki se prav tako uporabljajo za lajšanje bolečine v obliki tablet in obližev. Skratka - tudi tisti z durogesicom smo "na morfiju". Sama sem sodila ( takrat, lani), da mi preostaja še največ nekaj mesecev. Kasneje se je stanje še poslabšalo in na silvestrovo nisem bila prepričana, da ne bom dočakala novoletnega jutra. A še ni bil moj čas. Kasneje med letom sem lahko obliže celo povsem opustila. Pri drugih gre bolj hitro. V nekaj dneh. Pri tretjih napreduje bolezen počasi, a vztrajno, brez izboljšanj.
Oseba, zaradi katere je bilo zastavljeno vprašanje, je morda medtem že umrla. Bil je pač njen čas.
Morda je stanje nespremenjeno. Očitno še ni njen čas in prav nihče ne bi upal napovedati scenarija: ali bo počasi in vztrajno hirala ali pa se bo nekega trenutka zaradi nekih zdravila ali zaradi neizpetosti notranje ure stanje celo izboljšalo. Morda celo v medicinski čudež.
Tudi če je ta oseba v komi, jo obiskujte in držite za roko. To je tista vez med mrtvimi in živimi, ki jo pomnimo še leta po tistem, ko smo se izvlekli. In če bo vendarle dopolnila svojo usodo, vedite, da ste do zadnjega počeli to, kar ji je dajalo moč preživetja.
Zato ne sprašujte, koliko časa še. Vprašajte se, kakšen naj bo čas. In ga izkoristite tudi za svojo osebno rast.
Pozdrav!
Mima
Default avatar
Dragi nekdo,

morfij, ki je opiatni analgetik, je protibolečinsko sredstvo in ne zdravilo, ki bi ga bolnikom obvezno predpisovali pred smrtjo. Nekateri bolniki ne čutijo bolečin in umrejo brez bolečin. Pri takih bolnikih nima dodajanje morfija nobenega smisla. Pri drugih je v skladu s sodobno dokrino (ki se je, kot navaja zdravstveni tehnik, še ne držijo vsi zdravniki) potrebno ustrezno lajšanje bolečine, če ta obstaja. Danes nihče ne bi smel trpeti bolečine. Zdravniki predpisujemo najnižjo ustrezno dozo protibolečinskega sredstva, ki je potrebno, da bolečina izgine. Če se bolečina ne pojavlja več, je doza ustrezna in s protibolečinskim zdravljenjem nadaljujemo. Če se bolečina pojavlja vnovič, je potrebno višanje doze protibolečinskega sredstva (torej analgetika) ali dodajanje novih (kot navaja zdravstveni tehnik - npr. koktajla). Lahko uporabljamo mešanico protibolečinskih sredstev, da dosežemo optimalni učinek, saj delujejo npr. različno hitro in tudi različno hitro pojenja njihovo delovanje.

O samem morfiju sem pisala tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... reply_1206

Ker ima morfij precejšnje stranske učinke, je potrebno zmeraj pretehtati ustreznost zviševanja. Argument, da obstaja neka določena doza morfija, preko katere doze ni mogoče zviševati, pa ne drži več. Najvišje doze morfija ni, če so bolečine tako hude.

Seznam protibolečinskih ambulant najdete tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... reply_1440

V razpravi o protibolečinskem zdravljenju ne spreglejte tudi mnenja dr. Kersnika:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... reply_1501

Lepo vas pozdravljam,

Irena
Default avatar
Ni povezave do linkov
Default avatar
Seveda ni povezav. Sporočila so stara že 15 let.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic