Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

MALIGNI PLEVRALNI MEZOTELIOM

Default avatar
Pozdravljeni,

na vas se obračam po pomoč. Mojemu 50-letnemu atku so včeraj na Golniku potrdili diagnozo Malignega plevralnega mezotelioma s plevralnim izlivom.

Prosim za vse možne informacije. Kaj nam je storiti?

Mogoče kdo še kaj ve o samoplačniškem zdravljenju v tujini?

Prosim, pomagajte nama z mamo, sva na robu obupa!!!!

Najlepša najlepša hvala!!!!!!

Petra
Default avatar
Pozdravljena Petra,

to je res bolj redka vrsta rakove bolezni.
Jaz vidim tu v prvi vrsti nujno operacijo, ce je mozna. Potem so tu dobri izgledi. Kaj je rekel zdravnik v Golteh? Le on ima optimalen pogled, ker ima izvide. Treba mu je verjeti.

Ce se ne da operirati, potem Vam lahko posredujem celo vrsto informacij od hyertermije do drugih multimodalnih konceptov zdravljenja raka. Ce bo potrebno, mi lahko pisete na mail
Ali je prisel vas oce v sluzbi v stik z azbestom? Potem mu bodo placali vsako zdravljenje, morda tudi v tujini. Informirajte se.
Lahko se naredi tudi Hypertermija s kemoterapijo, da bolj pomaga, so tudi boljsi uspehi. Pa se mnogo drugih kombinacij. Moram malo pobrskati, kje so to delali v dolocenem primeru. Ce bo potreba bom pomagala najti najboljse moznosti, pa se lahko potem sami odlocite, katero pot boste sli.

Ne bodite panicni, to je najslabse, ker lahko sicer netrezno odlocate; ce niste bili koncentrirani, ko Vam je zdravnik povedal nadaljni postopek, ga se enkrat poklicite in vprasajte.

Lep pozdrav!
Vrba
Default avatar
Draga Petra!

Maligni mezoteliom je redka oblika raka, kjer najdemo rakave (maligne) celice v vrečasti opni prsnega koša (plevri) ali trebuha (peritonej). Večna ljudi z malignim mezoteliomom (70-80 odstotkov obolelih) je bila na delovnem mestu izpostavljena azbestnim vlaknom, ki so jih dlje časa vdihovali. Zato svoj položaj premislite in če je potrebno, izterjajte ustrezno odškodnino ali se pozanimajte o drugih pravicah, ki sledijo zaradi statusa poklicne bolezni.

Diagnoza mezotelioma se potrdi z odvzemom vzorca spremenjenega tkiva (biopsijo) med torakoskopijo. Napoved bolezni je odvisna od velikosti raka, njegovega mesta v prsnem košu, kako daleč se je razširil in kako so videti rakave celice pod mikroskopom, kako se rak odziva na zdravljenje in bolnikove starosti.

Ko najdejo maligni mezoteliom in potrdijo, da so odvzete celice rakave, čakajo bolnika dodatne preiskave, da se ugotovi, ali se je rak razširil še na druga mesta v telesu. To se imenuje staging. Dodatno ga pojasnjujem tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_291

V prvem stadiju bolezni so rakave celice le v plevri (opni prsnega koša) blizu pljuč in srca ali v preponi ali pljučih. V drugem stadiju se rak razširi čez opno do bezgavk v prsnem košu. V tretjem stadiju se širi v prsni koš, centralni del prsne votline, srce, skozi prepono (mišico, ki nam pomaga dihati) in v nekaterih primerih v bližnje bezgavke. V četrtem stadiju se je rak razširil na oddaljene organe ali tkiva. Po zdravljenju se lahko rak tudi ponovi.

Za zdravljenje mezotelioma uporabljamo tri načine zdravljenja:
Operativno odstranitev
Obsevanje (z uporabo visokodoznih žarkov x ali drugih žarkov)
Kemoterapijo (zdravljenje z zdravili)

Pogosto zdravimo mezoteliom z operacijo. Zdravnik kirurg odstrani del opne prsnega koša in nekaj tkiva okoli te opne. Odstranijo se lahko tudi pljuča v operaciji, imenovani pneumonektomija (oz. njihov del, odvisno od napredovalosti raka). Včasih se odstrani tudi del prepone.

Če se je v prsnem košu nabrala tekočina, lahko zdravnik »drenira« tekočino (jo napelje izven telesa) tako, da vstavi v prsni koš iglo in tekočino izsesa (torakocenteza), lahko pa se pusti vstavljena tudi drenažna cevka, če se tekočina izceja dlje časa.

O kemoterapiji smo že ogromno pisali, zato vam priporočam uporabo iskalnika. Zdravila se pri mezoteliomu lahko vstavljajo tudi neposredno v prsni koš (intraplevralna kemoterapija).

Razmeroma nov način zdravljenja, ki ga še proučujejo (ne vem, ali ga pri nas uporabljajo) je intraoperativna fotodinamska terapija. Pred operativnim posegom se bolniku v veno vbrizgajo snovi, zaradi katerih so rakave celice bolj občutljive na svetlobo. Med operacijo, ki odstrani kar največ raka, se uporabi posebna luč, s katero se obsije plevra. To zdravljenje sedaj ponekod uporabljajo za zgodnje stadije mezotelioma.

Maligni mezoteliom se deli na tri glavne tipe:
Okoli 50 do 70 odstotkov je epiteloidnih mezoteliomov, ki imajo najboljšo napoved
Sarkomatoidni tip predstavlja 7-20 odstotkov
Mešani/bifazni tip 20-35

Zdravljenje je za vse tipe enako.

Za stadij I se običajno uporablja le kirurška odstranitev mezotelioma kot zdravljenje. Če je rak v večjem delu plevre, je zdravljenje lahko:
Kirurška odstranitev plevre in bližnjega tkiva za lajšanje simptomov bolezni, z ali brez obsevanja po operaciji.
Kirurška odstranitev delov plevre, pljuč, dela diagrafme, dela ovojnice okoli srca.
Obsevanje za lajšanje simptomov.
Dodajanje kemoterapije znotraj prsne votline je še v fazi kliničnega preizkušanja, prav tako kombinacija operacije, obsevanja in/ali kemoterapije.

Napredovalega raka (mezoteliom, ki je zaseval že v oddaljene organe) zdravimo z torakocentezo, da olajšamo neugodne znake bolezni. Prav tako lahko pomagamo operacijsko, da bolnik lažje prenaša bolezen. Dodamo lahko kemoterapijo ali kombinacijo zdravljenja.

Bolniki z malignim mezoteliomom so različni. Zelo je odvisno od vsakega posameznika in njegovega zdravstvenega stanja, kako bo prenesel zdravljenje in ali bo to uspešno. O tem si nekaj preberite še tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=602&t=602

Ne bojte se zdravnikom zastavljati vprašanj, ker odgovori omogočajo, da ne živite v negotovosti in strahu, ki morda ni upravičen. V pomoč naj bo tale povezava:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_425

Lepo vas pozdravljam in vam želim vse dobro!

Irena
Default avatar
Pozdravljeni,
mojemu dedku so na Golniku po dveh tednih preiskav diagnosticirali mezoteliom, po njihovem mnenju ni več pomoči. Zelo nenavadno se nam zdi, ker je bil napoten tja zaradi sence na pljučih (RTV). Tam so v dveh tednih opravili MR, gastroskopijo, kolonoskopijo, bronhoskopijo in toraskopijo. Približno v tem vrstnem redu. Ves čas so govorili, da nič ne kaže, da bi bilo rakavo, tumorski markerji negativni, ampak da morajo ugotoviti diagnozo. Nato po izvidih torakoskopije povejo, da gre za mezoteliom in da je tako napredovan, da ni smiselno zdravljenje. Dedek je za svoja leta v dobri fizični kondiciji, vsak dan gre na sprehod po več kilometrov, pokašljuje pol leta, v zadnjih mesecih je shujšal, sicer nobenih težav. Tudi v stiku z azbestom ni nikoli bil. Povsem smo osupli nad diagnozo, ker je to kot strela z jasnega. Kakšne možnosti imamo? Naj omenim, da je dedek večino delovne kariere živel na Švedskem, ima tudi Švedsko državljanstvo. Ali lahko izkoristimo možnost drugega mnenja na Švedskem?
Default avatar
Napad na prsni koš na primer z udarcem, vbodom ali udarcem ob prsni koš ali rebra, na primer med bojem, nesrečo ali v športu...napad na prsni koš v prenesenem smislu- besede (obtožbe, kritike), usmerjene na nekoga ali kazanje s prstom in žuganje na človeka, lahko registrirajo tudi kot napad - npr. človek po takšnem napadu lahko reče zarili so mi noč v prsa- v prenesenem smislu seveda, ampak naši možgani ne ločijo, ali se je to fizično zgodilo ali ne.... tudi sama torakoskopija- pljučna punkcija z vstavitvijo igle v pljuča še dodatno poslabša zadevo, ker je bil človek zopet "napaden". Diagnozo pljučnega raka ali pripombe zdravnika, kot so “vaša pljuča - plevra..........”, lahko razumemo kot “napad” glede celovitosti organa.
Brez dvoma lahko dolgotrajna izpostavljenost azbestu povzroči plevralni mezoteliom, ker so ti delci ravno tako fizični napad na ta del telesa. Ampak vi pravite, da ni bil v kontaktu z azbestom, potem predvidevam, da gre za zgoraj obrazloženo stanje....
Ker v fazi aktivnega konflikta ni nobenih simptomov, se plevralni mezoteliom običajno najde le z rednimi zdravniškimi pregledi, zlasti med delavci, ki morajo redno pregledovati pljuča, ali pa gre človek k zdravniku ko preide v ozdravitveno PCL fazo, ko začne kašljati...kot se je zgodilo v vašem primeru.
FAZA ZDRAVLJENJA: Po reševanju sporov, glive ali mikobakterije ali druge bakterije odstranijo celice, ki niso več potrebne. Simptomi zdravljenja so bolečina v prsih, boleče kašljanje, težave z dihanjem, zvišana telesna temperatura in nočno znojenje. Če zahtevani mikrobi pri reševanju spora niso na voljo, ker so bili uničeni zaradi prevelike uporabe antibiotikov, ostanejo dodatne celice. Sčasoma postane rast inkapsulirana z veznim tkivom. Sedaj se mezoteliom šteje za »benigno«.
Pleuritis ali plevitis kaže, da zdravljenje spremlja vnetje - z vročino, če je faza zdravljenja intenzivna. Med procesom zdravljenja (v PCL-A) se tekočina v plevri absorbira v plevralni membrani (suh pleuritis). Zadrževanje vode pa zaradi konflikta (begunec- človek se po diagnozi počuti sam kot begunec) obstoja povečuje kopičenje tekočine (moker pleurisy), ki povzroča akutne težave z dihanjem; če bakterija pomaga pri celjenju, vsebuje tekočina gnoj (gnojni plevritis). Ker sta desna in leva pleura ločeni druga od druge, se izliv pojavlja le na prizadeti strani. Plevralni izliv lahko povzroči resne zaplete, še posebej, če stisne oba pljučna krila. V tem primeru je pljučna punkcija za odvajanje vode neizogibna.....Glede na to da klasična medicina od njega dvignila roke, se ne bi preveč sekiral.....
Glede na to, da je dedek v dobri fizični kondiciji bi bilo zanj dobro, da pozabi na vse skupaj in živi tako kot je do prejetja diagnoze.
Default avatar
Pozdralvjen nedo12345,
Gospod se ne mora spominjati, če je imel kontakt z azbestom, saj je latentna doba te bolezni med 10 in 50 leti. Verjetno se tudi ne zaveda, kje vse se je azbest uporabljal. Diagnostika ni tako enostavna, ker so to zelo majckena tanka vlakna, in niso tako vidna (tudi ko so že vidne spremembe v pljučah, npr. fibroza, lahko ta nastane iz različnih vzrokov).
Od drugega mnenja ne bi nič profitiral. Če je azbest in tako razširjen, je res slaba prognoza. Dela se na zgodnjem odkrivanju mezentelioma; našli so neko kombinacijo markerjev v krvi, ki pa umogoča diagnozo bolezni tudi samo eno leto prej kot doslej. To še ne zagotavlja boljšo prognozo. Žal.

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic