Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

rak dojke

Default avatar
Moja prijateljica ima rak na dojki. Zdaj hodi na kemoterapijo. Odkrili so, da je rak tudi na jetrih. Nadaljuje kemoterapijo. Pravijo, da gre "nazaj" in da ne bo potrebna operacija.
Veliko iščem podatkov, ker premalo vem o tem.
Nekje (ga Irena v odgovoru za očeta ki ima pljučni rak) sem zasledila, da kemoterapija ne "ozdravi", le podaljšuje življenje.
Morda bi bil kdo tako prijazen in mi malo osvetlil to bolezen in načine zdravljenja ter tudi pričakovanja, ki jih lahko imaš ob tem.
Resnično želim vedeti, kako je s tem.
Default avatar
Draga natali!

Rak pljuč ni enak raku dojke, pogosto pa se tudi rak nekega organa razlikuje v tipih. O raku največ pove celični tip celic, iz katerih je sestavljen, in stadij raka (napredovalost bolezni). Glede na te podatke se zdravniki odločijo za zdravljenje in od tega je tudi odvisna napoved bolezni (prognoza). Več o tem boste izvedeli v temi tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=2 ... #reply_291

Več o raku dojke boste izvedeli tukaj:
http://med.over.net/onko/knjizice/rakdojke/index.htm

Na osnovnih straneh Društva onkoloških bolnikov Slovenije
http://med.over.net/onko/
najdete še več informacij, brskate pa lahko tudi po glasilu Okno.

Prijateljici boste najbolj pomagali s čustveno oporo in tolažbo. Pri tem ni potrebno, da dokazujete, da ste bolje informirani in obveščeni. Bolje je, da podprete njeno zaupanje v zdravljenje, saj ga potem lažje prenaša in se nanj tudi bolje odzove. V trenutkih dvoma ali obupa ji bodite na razpolago. Sprejmite jo z njenimi slabostmi, kajti vsak bolnik, ki se bojuje z rakom, ima kdaj pomisleke, padce razploženja, črnoglede misli.

Lepo vas pozdravljam!

Irena
Default avatar
Zahvaljujem se Vam, gospa Irena, za hiter odgovor.
Verjamite, brskam veliko časa po internetu /žal nisem ravno expert niti za net/ a vseeno nisem našla odgovora, ki me najbolj teži: zakaj niso odstranili dojke? Bojim se, da je ta kemoterapija in zdajšnje zdravljenje le podaljševanje in ne ozdravljenje.
Samo to hočem izvedeti, sicer nimam namena se oborožiti s podatki in informacijami, celo nikoli ne vnovčim pridobljenega znanja, ker čutim, da imajo posamezniki svoja mnenja- četudi kdaj napačna, ki so zanje sveta. Raje sprejemam njihov pogled in prepričanje in svoja obdržim zase.
Moja prijateljica je skoraj sama na svetu, z majhno hčerkico, ki je izredno navezana nanjo. In sem prepričana, da če je kanček možnosti da ozdravi bo iz tega ona potegnila moč, da ozdravi.
Vam, gospa Irena , pa želim še veliko energije, ker razdajate svoj čas in srce trpečim ljudem, in zastonj. In naj Vam bo povrnjeno!
Default avatar
Draga Natali,

operacija ni smiselna, kadar obstaja oddaljen zasevek ali več zasevkov. V vašem primeru omenjate, da ima prijateljica zasevek v jetrih, zato gre za razširjeno bolezen. Včasih se tudi v tem primeru odločijo za odstranitev dojke. Napoved napredovalega raka dojk je slaba, kar pa samo po sebi (in za vas kot prijateljico bolnice) ne pomeni (skoraj) nič. Kmalu boste namreč spoznali, da prijateljstva ali opore ali vzpodbude na morete ločiti glede na to, ali ima prijateljica slabo ali dobro napoved. V obeh primerih namreč potrebuje vzpodbudo, da prestaja kemoterapijo. Vzpodbuda pogosto bolniku psihično toliko pomaga, da se bolje odziva na zdravljenje in je to bolj učinkovito! Če prijateljica verjame, da bo ozdravela in da ji je bolje, to ni zaslepljenost, ki kliče po tem, da jo postavite na realna tla. Tudi, če vam govori, da se ji stanje izboljšuje, skepsa ni potrebna, marveč se na to vsekakor odzovite pozitivno. Bodite veseli zanjo. Statistični podatki kažejo, da ima napredovali rak dojke nizko petletno preživetje (odstotek bolnic, ki je po diagnozi živel še pet let). Toda takšne bolnice obstajajo, statistiki navkljub. Podaljševanje življenja z zdravljenjem s kemoterapijo torej ni obsodba na smrt.

Več o tem, kako lahko berete manj prijetne statistične podatke, si preberite tukaj:
http://med.over.net/phorum/read.php?f=26&i=602&t=602

Lepo vas pozdravljam!
Irena
Default avatar
Tudi sama imam diagnozo rak dojke. Onkolog pravi, da je neozdravljiv, saj sem začela s kemoterapijo, ko je bil že v fazi s kožnimi metastazami Kemoterapijo sem dobro prenašala. Tudi njen efekt je bil takojšenj. Seveda sem se med celotno kemoterapijo posluževala tudi alternativnih metod zdravljenje - le tem pripuisujem, da med KT nisem imela velikih težav s stranskimi razdiralnimi učinki na moj imunosistem. Celo terapijo sem obiskovala akumpunkturista, ki je končal študij tradicionalne kitajske medicine (na Kitajskem). Zelo sem pazila na prehrano - povsem v nasprotju z nasveti klasične medicine sem se odpovedala mesu, mleku, trdim sirom pa tudi belemu sladkorju, beli moki, cigaretom, alkoholu.... Popila sem najmanj 2 litra sokov na dan - koronček/rdeča, vsak dan hodila na sprehode, telovadila, jemala zelene alge (spirulina, algea) - drugih vitaminskih pripravkov nisem jemala, raje sem zaužila več svežega sadja in zelenjave. Dvakrat sem obiskala tudi bioenergetika - gospoda Domančiča, ki zdravi v Kranjski gori (http://www.drustvo-lemuria.si/zdenko.html). Po obiskih pri njemu se je moje zdravstveno stanje vidno izboljšalo. Sredi kemoterapije sem začela z vadbo Chi gonga (qigong, qi gong, chi gung,... na netu dobis veliko informacij pod vsemi naštetimi imeni) - tradicionalne kitajske metode samozdravljenja (v Ljubljani obstaja kar nekaj tečajev starodavne veščine), po kateri se moje fizično in psihično počutje prav tako vidno popravilo. Vaje vsakodnevno z veseljem opravljam še naprej in jih bom tudi v bodoče.

Svojemu onkologu sem o alternativnih metodah redno poročala, vendar jih ni jemal resno. Po končani kemoterapiji mi je priporočal še obsevanje in hormonske tablete, saj zatrdline v dojki še vedno niso izzvenele - vendar se za ti dve terapiji nisem odločila. Po mnenju onkologa je samo vprašanje časa, kdaj se bom morala podvreči novi kemoterapiji. Sama menim, da je sedaj najboljši čas, da poskrbim za dobro delovanje in ponovno uspostavitev imunskega sitema, kar je pa nemogoče s stalnim jemanjem "zdravil", ki imajo vsa po vrsti hude stranske učinke, ki na eni strani ubijajo rakaste celice in preprečujejo njihov razvoj, po drugi pa onemogočajo in slabijo imunski sistem, da bi se la ta proti bolezni boril z vsemi svojimi potenciali. Več kot pol leta je že minilo od zadnje kemoterapije in zatrdline v dojki se iz tedna v teden manjšajo, kljub temu, da je bila prognoza mojega onkologa slaba, še posebej ker se nisem podvrgla terapiji z obsevanjem in hormoni.

Mislim, da tako uradna kot alternativna medicina nimajo odgovorov na vsa vprašanja - z bistveno razliko - uradna medicina tega dejstva ne prizna. Če bi uradna medicina bila pripravljena sodelovati z alternativno, bi bil uspeh zdravljenja rakastih (in drugih) obolenj mnogo bolši. Je pa res, da mora človek aktivno sodelovati pri svojem zdravljenju - predvsem v skrbi za ponovno normalno delovanje imunskega sistema, kar uradna medicina ne jemlje v obzir. Človeka obravnava kot stroj, ki mu zamenjaš kolešček zdaj tukaj zdaj tam, človek kot celota, njegovo socialno oklje, mentalno, duševno,... stanje pa e na žalost ne zanima.

Vaši prijateljici toplo priporočam, da si poišče pomoč med številnimi alternativnimi variantami in se jih posluži poleg uradno priznanih medicinskih metod. Sevada ne bo šlo brez celovitega in korenitega posega v običajen način življenja in razmisleka, kaj je raka pravzaprav povzročilo (stres, zunanji negativni vplivi, psihične, čustvene težave, žalost, jeza, neprimerna hrana,....).

Za zaključek bi rada posredovala še nekaj spletnih strani z informacijami o samozdravljenju raka in drugih bolezni:

http://www.qigonginstitute.org/ - se posebej priporocam razdelek pod naslovom "Scientific Papers"

http://www.wishus.org/masterhe_philosop ... urable.asp
http://www.wishus.org/research.asp
http://www.wishus.org/selfhealing_machanism.asp; http://www.wishus.org/selfhealing_testimonial.asp
http://www.wishus.org/masterhe_philosophy.asp
http://www.mnwelldir.org/docs/cancer2/breast.htm

Priporočam tudi branje:
http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/
http://lkm.fri.uni-lj.si/xaigor/slo/bio/htm
http://novice.lunin.net/templates/dogod ... 3&zoneid=8
http://www.drustvo-lemuria.si/zdenko.html
http://www.drustvo-med-sester-lj.si/tex ... tarna.html#

In še nekaj slovenskih internetnih naslovov organizacij in društev, ki se ukvarjajo s chi gongom:
http://www.drustvo-interes.si/sproscanje/qigong.htm
http://home.amis.net/radtest3/taoin/STRANI/tai_chi.html
http://www.kid-pina.si/~drzmaj/
http://www.geocities.com/vajazaraka/
http://www.kid-pina.si/taiji.zerjav/Dom.htm
Default avatar
ga Irena,
ne bi mogla da ne bi odgovorila: najlepša hvala za odgovor.
Rada pa bi le dodala, da se resnično veselim z njo izboljšanja in jo sigurno nikdar ne bi "spravljala na realna tla" in vrjamem, da tudi zdravniki ne vedo za posameznika, kje so njegova realna tla, kaj šele jaz.
Pozabila sem napisati v drugo, da je zaključila s kemoterapijo in ima zdaj hormonsko terapijo.

Sama sem imela veliko "nenavadnih" bolezni mojih otrok, zato sem se o vsem sama informirala večinoma s knjig , leksikonov, revij. Z možem sva se "bojevala" z dobronamernimi sorodniki- ki niso zaupali v zdravniško zdravljenje.

Statistika me ne zanima skoraj nikoli, ker verjamem, da je vsak človek drugačen. In da velikokrat volja resnično najde pot.
Zdaj veliko berem ta forum, pa ostale stvari, tudi o združenju mladih , ki so preboleli raka.
Ljudje s to boleznijo so res neverjetni bojevniki - ob njih človek ostrmi.
Vam, ga Irena , pa še enkrat hvala za odgovore. Marsikdo napiše tu, da mu je žal, da takih ljudi ni več in pohvali Vašo strokovnost. Ostali pa to ne izrečejo, a začutijo gotovo vsi, ki pridejo na ta forum.
Vse dobro vsem,
natali
Default avatar
Hvala, Uršula, za izkušnjo, za voljo povedati to izkušnjo naprej.
Zdaj si bom sprintala seznam naslovov in poiskala. ....
Za g. Dumančiča sem slišala, toda prijateljica ni šla, jaz sem ji posredovala informacijo, kako se odloči, pa sprejmem. Tudi za dieto se ni odločila, ker pravi, da rabi moči. Če tako čuti, je to za njen organizem sigurno najbolje.
Uživa pa rdečo peso- v to verjamem tudi jaz. Bolj kot v kapsule Brokolin.
Včasih so imeli otroci vročino, pa je nisem zbila ne z obkladki, ne z ohlajanjem v vodi, ne s sirupom. Ma, pesa pa je delovala! Le naribana na steklenem ribežnu in stisnjena čez krpo.

Uršula, bi mi zaupala, zakaj pravi onkolog, da je slaba prognoza?
Toda, če ima človek v sebi en dobr občutek; če pa stori zase še kaj pa še toliko bolj- potem sigurno nisi "statistika" ampak en čisto drugačen primer. Ki štrli ven iz povprečja.
Samo , po moje, vseeno jemljite tudi to navadno zdravstvo čisto zares. V sodelovanju z alternativno bi sigurno dosegli več- a to vi delate sami, ker ste se informirali.
Vse dobro želim, resnično, in hvala,
natali
Default avatar
lep pozdrav

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic