Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak dojke pri moškem

Default avatar
Spoštovani!

Nekje sem prebral, da je rak dojke pri moškem zelo podoben raku dojke pri ženskah. Zato bi prosil kogarkoli, ki ima izkušnje na tem področju, da mi kaj napiše o tem.

Za odgovor se najlepše zahvaljujem

Grega P.
Default avatar
Dragi Grega P.!

Mnogi ljudje se ne zavedajo, da imajo tudi moški tkivo dojke, zaradi česar lahko zbolijo za rakom. Do pubertete imata oba spola majhno količino tkiva dojke (nekaj izvodilc) pod prsnima bradavicama in v njuni okolici. Ob puberteti se pri deklici pod vplivom ženskih hormonov razvijejo dojke, izvodilca rastejo, režnji (mlečna žleza) se oblikujejo na koncu izvodilc in poveča se količina vmesnega maščobnega in vezivnega tkiva, ki obkroža izvodila in izvodilca. Moški hormoni pa pri moškem peprečujejo rast tkiva dojke. Dojka je pri ženski izpostavljena cikličnemu nihanju količine ženskih hormonov, zaradi česar je rak dojke pri ženski pogostejši.

Poznamo seveda tudi benigne, nerakave spremembe dojke pri moških in ženskah. Ne širijo se izven dojke in ne ogrožajo življenja. To so večinoma papilomi in fibroadenomi, ki so pri ženskah pogosti, zelo redki pa so pri moških.

Najpogostejša motnja dojke pri moških je ginekomastija. To ni tumor, marveč le rahlo povečanje količine moškega tkiva dojke. Običajno imajo moški premalo tkiva dojke, da bi ga čutili ali opazili. Moški z ginekomastijo pa ima rast v obliki gumba ali ploščice pod bradavicami, ki jo lahko čutimo in včasih vidimo, pogosto pa gre pri debelejših moških zgolj za povečanje količine maščobnega tkiva na tem področju. Zelo pogosta je ginekomastija pri najstnikih in nastane zaradi sprememb v hormonskem ravnovesju med odraščanjem. Tudi pri starejših moških sprememba ni redka. Redko se ginekomastija pojavi zaradi tumorjev ali bolezni, ki povzročajo sproščanje ženskih spolnih hormonov v moškem telesu, npr. estrogena. Normalno je v moškem telesu premalo estrogena, da bi zrasle prsi. Tudi obolenja jeter in nekatera zdravila lahko vodijo do ginekomastije.

Tudi moški lahko torej zbolijo za rakom dojke, v mnogih pogledih pa je bolezen podobna pri obeh spolih. Moški seveda zbolijo za rakom dojke veliko bolj poredko kot ženske - razmerje je približno 1:100. Običajno pa je bolezen pri moških odkrita prej in je zato bolj ozdravljiva.

Znaki, ob katerih lahko moški posumi, da ima raka dojke so: najpogostejša je neboleča zatrdlina, pogosteje kot ženske imajo izcedek (včasih krvavkast) in znake širjenja raka na tem področju (lokalno) – vdrto bradavico, zalepljenost na kožo ali spodnja tkiva in razjedo kože. Večina raka dojke pri moškem predstavljajo manjše spremembe (nekaj cm premera).

Žal moški zaradi neosveščenosti in psihičnih stisk ob odkritju sprememb na prsih odlagajo obisk zdravnika. Veliko moških se zateče k zanikanju bolezni, saj se počutijo ogrožene, prizadeta je njihova podoba moškosti.

Ker je rak dojk pri moškem tako redek, so redkejše tudi raziskave v tej skupini. O vzrokih raka dojk pri moškem vemo zato nekoliko manj. Kljub temu obstaja nekaj dejavnikov tveganja za to bolezen.

Kot pri ženskah se obolevnost za rakom dojk pri moških veča s starostjo. Pred 35. letom starosti je ta rak izjema, v poprečju pa so moški ob diagnozi stari okoli 65 let (5 let več kot ženske). Rak dojke se pojavlja dvakrat pogosteje pri temnopoltih kot pri belih moških, pogostejši pa je tudi pri Judih. Pri nas za rakom dojke torej zboli okoli odstotek moških, v Egiptu 6 odstotkov, v Zambiji pa kar 15. Sumijo, da je vzrok okužba s parazitom šistosomo, ki povzroča višek hormonov estrogenov v telesu. Drugi domnevajo, da je vzrok obolenje jeter zaradi slabe prehranjenosti. V neki raziskavi so ugotavljali, da pogosteje zbolevajo moški z visoko izobrazbo in managerskimi poklici.

Več raziskav je dokazovalo tudi pojavljanje raka dojke pri moških v družini, zlasti med brati, povečano tveganje pa imajo tudi tisti, kjer se rak dojke pojavlja pri ženskah v družini. V nasprotju z ženskami moški nimajo večjega tveganja za raka dojke, če imajo nepravilnosti gena BRCA1, dokazali pa so, da so nepravilnosti gena BRCA2 povezane z rakom pri obeh spolih. Hormonske nepravilnosti, ki so povezane z rakom dojke pri ženskah, verjetno igrajo vlogo tudi pri nastanku raka pri moških. Znano pa je hkrati, da se bolezen pri moških običajno dobro odziva na hormonsko terapijo, je torej "hormonsko odzivna" (hormonski receptorji so na rakavih celicah pogostejši, kar s pridom izkoriščamo pri zdravljenju). Obstaja še nekaj dejavnikov, ki nekoliko povečajo tveganje za to obolenje (genetska bolezen Klinefelterjev sindrom, testikularna obolenja).

Zdravljenje raka dojk se pri moških načeloma ne razlikuje od zdravljenja pri ženskah in je odvisno od stadija raka ter morebitne odzivnosti na hormonsko terapijo. Tumorski markerji ali označevalci so pri obeh spolih enaki. Včasih so napačno sklepali, da je napoved te bolezni pri moških slabša kot pri ženskah, danes pa podatki kažejo, da ni tako. Preživetje je enako v enakem stadiju bolezni. V preteklosti pa so raka dojk pri moških bolj pogosto odkrili kasneje, vendar so danes moški bolj osveščeni in prej poiščejo zdravniško pomoč.

Ker je bolezen pri moških tako redka, presejalnega odkrivanja v splošni populaciji nimamo.


Lepo vas pozdravljam!

Irena
Default avatar
Najlepša hvala za izčrpen odgovor.


lep pozdrav,
Grega P:
Default avatar
lepo pozdravljeni!
Res je, da je moških, ki zbolijo za rakom na dojki, zelo malo, še vseeno pa ne pozabimo, da so. Eden izmed njih je bil tudi moj oči, ki pa je na žalost po 3 letih "boja" umrl, saj se mu je rak razširil na kosti in nato naprej. Star je bil komaj 46 let.
Boril se je, da ne bi stalno govorili samo o raku dojke pri ženskah, temveč, da bi se javnost vsaj zavedala te nevarnosti tudi pri moških. Imel je življensko energijo in jo je prenašal tudi na družinske člane, tako da je bilo vse skupaj nekoliko "lažje".
Moški bodite osveščeni in vedite, da je ta rak pri moškem prav tako mogoč in prav tako nevaren.

janja
Default avatar
Draga janja!

Na nek način so moški zaradi raka dojke še bolj ogroženi, saj se zanje, ker je rak tako redek, ne izvajajo presejalni pregledi (mamografije) kot je to pri ženskah. Zato je prav, da se te bolezni zavedamo, da nanjo pomislimo tudi pri moških in da se o njej izobražujemo. Vašemu pozivu se torej pridružujem.

Lepo vas pozdravljam!

Irena
Default avatar
ja sem star 16 let in zadnje case čutim dolečino v levi dojki. Če potimam cutim zatrdlino, ampak nism sel k zdravniku. Ali je možno da je rak ali kaj podobnega


hvala za odgovore!
Default avatar
Dragi Tine123,
če je kar koli nevarnega, lahko to ugotovi le zdravnik. Zato se čim prej naroči! Je sicer malo možnosti, da bi zbolel za rakom dojk pri tvoji starosti, pa vendar ni nič hudega, če ti še zdravnik pove, da je vse OK. Samo do njega moraš. Čimprej.
Pa javi se kaj, kako je bilo.
Lp, Ajda
Default avatar
Ali je potem ginekomastija nevarna ?
Default avatar
STAR SM 12 LET. BOLEČINE IMAM V DESNI DOJKI.KO POTIPAM BRDAVICO OBČUTIM KOT NEKE BUNKICE.KO PA POTIPAM LEVO PA JIH JE MALO MAJN KOT V DESNI.
NISM ŠE ŠEL K ZDRAVNIKU U PONEDELJEK GREM ALI JE MOŽNO DA JE RAK ALI KAJ PODOBNO.
LEP POZDRAV
Default avatar
sem 14 let star, in tudi jaz čutim zatrdlino na levi dojki, ne boli me stalno le če močneje pritisnem. =/
Default avatar
Ali je možno da se rak na dojki samostojno pozdravi čez čas?
Default avatar
Vidim, da že zadnjič ni nihče odgovoril.
Pojdi obvezno k zdravniku!
Potreben je diagnostičen postopek, da se ugotovi kaj je.
lp
Default avatar
Adrian,

naj te ne zagrabi panika. Mirno se odpravi do osebnega zdravika na posvet, da bosta ugotovila, zakaj gre. Malo je verjetnosti za rak dojke, vendar vseeno previdnost velja.

Kar pogumno, ni še vsaka bulica rak.

Kristina
Default avatar
sem trinajst in imam že približno 6 mesecev bulico točno v levi bradavici sega čez celo bradavico in me zlo skrbi.
Default avatar
Takole na dlajavo ti ne more nihče kaj dosti pomagati ali presoditi, za kaj gre. Kar pogumno do svojega zdravnika, da te pregleda.
Default avatar
Zdravo!
Na levi dojki sem opazil in začutil neko otrdlino. Če malce pritisnem na njo me zaboli.
Ali je možno, da je rak na dojki? To sem opazil pred messecem in pol dni.

Nisem še šel k zdravniku.
Default avatar
tudi jaz sem na desni dojki občutil otrrdlino in če samo malo pritisnem zelo boli, je pa zelo občutno večja od desne ... to sem opazil pred 20 dnevi
hvala za odgovor :)
Default avatar
js mam isti problem star sem 15 let in na levi dojki imam kot neko trdo bulico odspodaj. je kar občutno večja od desne. in to imam že kar slabo leto in sem se začel bati da je kej narobe in se ne upam rečt staršem al pa kej :S prosim da mi poveste če naj počakam ali naj grem k zdravniku . hvala andraž
Default avatar
Sem star 14 let in imam na desni dojki bulico na dotik me ne boli razen ce mocno pritisnem ali je to normalno drugac sem bolj Suh proosim ce mi lahko kdo pove kej o tem

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic