Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

paliativna oskrba

Default avatar
Pozdravljeni!

Zacela sem pisati diplomsko nalogo iz podrocja socialne farmacije in sicer paliativna oskrba. Ali mi lahko poveste kako je pri nas v Sloveniji s paliativno oskrbo in ali mi mogoce lahko svetujete glede literature o tej temi.

Najlepsa hvala!
S spostovanjem!
Barbara O.
Default avatar
Pozdravljeni!

Paliativna oskrba v Sloveniji je še zelo v povojih. Z njenim razvojem se že več let ukvarja SLovensko društvo hospic, dve leti obstaja Zavod za razvoj paliativne oskrbe ter Konziliarna služba za paliativno oskrbo na Onkološkem inštitutu.

Kakšne vrste literatura vas zanima? Splošno o paliativni oskrbi, vlogi farmacevtov...?

Lep pozdrav
Urša Salobir, dr. med.
Default avatar
Draga Barbara,

obžalujem, da niste pustili elektronskega sporočila, da bi vam lahko pomagala osebno. O področju socialne farmacije imam le bežno predstavo, zato nekoliko ugibam, kakšna bo vaša naloga. Tudi sam pojem paliativne oskrbe je razmeroma raztegljiv. Priporočam vam, da se skušate povezati z društvom Hospic,
, če vas zanimajo praktične izkušnje paliativne oskrbe.

V Centralni medicinski knjižnici ali CMK, pa tudi v specialni knjižnici Onkološkega inštituta vam bodo priporočili in pomagali izbrati literaturo.Ker je temelj paliativne oskrbe tudi ustrezno protibolečinsko zdravljenje, lahko sodelujete tudi s kakšno protibolečinsko ambulanto:


O informacijah in izkušnjah lahko povprašate tudi svojega osebnega zdravnika, ki se je v svoji praksi verjetno že srečal s paliativno oskrbo.

Lepo vas pozdravljam, želim vam uspešno izvedbo naloge in upam, da ste dobili kakšno idejo, kje iskati!

Irena
Default avatar
Hvala za vas odgovor!

Zanima pa me predvsem splosno o paliativni oskrbi in zdravila, ki se lahko oz. se najvec uporabljajo pri tej oskrbi. Zanimivi bi bili tudi kaksni podatki (moznosti paliativne oskrbe, poraba zdravil) pri nas in v EU.

lp
Barbara O.
([email protected])

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic