Kako živeti z rakom?

Odgovarjajo: Kristina Modic, izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L

Rak na črevesju in prehrana

Default avatar
Pozdravljeni!
Prosim za čim bolj konkretne nasvete, kaj naj je bolnik (moj oče), ki je bil pred kratkim operiran na debelem črevesu, kjer so mu odstranili maligno bulo. Operacijo je dobro prestal, seveda pa je še precej oslabljen in poln dvomov, kako bo v prihodnje. Ima še en polip, ki pa za zdaj ni zločest, zato kemoterapija zaenkrat ni potrebna.
Prav gotovo se je že marsikdo srečal s podobno težavo in jo tudi uspešno premagal. Kaj je najbolj priporočljivo jesti? Kako je s kruhom? Katero sadje in zelenjava sta najprimernejša? Obstaja kakšna knjižica z recepti, ki jo lahko uporablja tudi človek, ki kuha bolj zaradi nuje in ne iz užitka? Vem, da se o zdravi prehrani v medijih veliko govori, ampak ko se človek znajde v taki situaciji, si želi čisto konkretne nasvete, podkrepljene z izkušnjami.
Odkar spremljam to stran (in to je šele nekaj dni), opažam, da je zelo brana in da medsebojna pomoč dobro deluje, vendar pa bralci posredujejo marsikateri spletni naslov v angleščini. Ali obstaja tudi kaj v nemščini, ki jo dobro obvladam?
Najlepša hvala vsakemu, ki mi bo znal kaj svetovati, vsem pa lep pozdrav!
Default avatar
Spoštovana Alenka L.Š.!

Vaše sporočilo hudo bega, ker pravite, da sledite izmenjavi mnenj, podatkov in izkušenj v tej klepetalnici, obenem pa iščete informacije, ki so se v zadnjih mesecih velikokrat ponavljale. Govorim o eni temeljnih knjig na področju zdravljenja rakavih obolenj s prehrano.

V primeru vašega očeta bi vam rad povedal, da kot njegova negovalka in kuharica lahko odločilno vplivate na njegovo okrevanje. Seveda pa bo moral tudi vaš oče razmisliti o prehranskih vzrokih svojega obolenja, da se mu ne bo ponovilo po okrevanju ali pojavilo kje drugje v telesu, če se bo vrnil k starim prehrambnim navadam.
Toplo vam priporočam knjigo »Ishranom protiv raka« (Mičio Kuši u saradnji sa Alexom Đekom, Rad, Bograd 1987). Dobi se v večjih splošno-izobraževalnih knjižnicah, vsaj v Ljubljani. Obstaja tudi novejša, hrvaška izdaja z istim naslovom, ki je v bistvu ponatis in jo je izdala Makronova iz Zagreba. Dobi se v bolje založenih knjigarnah v Ljubljani. Verjetno pa tudi v drugod po Sloveniji. V knjigi so opisane vse najhujše oblike rakavih obolenj, kako jih zdravi šolska medicina, kakšne so posledice... Obenem so razloženi vzroki vsakega izmed obravnavanih rakavih obolenj... in kako se zdravijo celovito, to je predvsem s spremembo prehrane in življenjskih navad...
V poglavju »Rak debelog creva« boste našli natančne odgovore na svoja vprašanja, v uvodnih poglavjih pa osnovno vedenje in razlago, da boste lahko vse skupaj prepričljivo razložili tudi svojemu očetu.
Predvidevam, da vaš oče razume srbsko-hrvaško, zato bi bi mu priporočal, da jo tudi sam prebere.

Druga knjiga, ki vsebuje predvsem recepte in kratke navedbe, kaj se zdravi s posameznim prehranskim ali posebnim pripravkom, je v slovenščini. Tudi njo je napisal Michio Kushi, njen slovenski naslov pa je »Učinkovita naravna zdravila«. Dobi se v vsaki spodobni knjižnici in knjigarni. S pomočjo kazala boste zlahka našli pripravke, ki so namenjeni krepitvi čreva in pljuč (energijsko soroden organ debelemu črevu), za krepitev šibkega zdravja, proti zaprtju, za boljšo prebavo..., kar vse so tudi možni posredni vzroki za obolenje vašega očeta. Na koncu knjigice je Dodatek z opisom priporočljive vsakodnevne prehrane, ki je, čeprav zdravilna in krepilna, lahko zelo pestra in okusna. Kot kuharici vam bo odstrla nova obzorja, če boste želeli.

Sprašujete za kakovostne nemške vire. Poiščite knjigo dr. Anthonyja J. Sattilara »Die macrobiotische Antwort auf Krebs«.
Iščete lahko tudi sorodne knjige s pomočjo ključnih besed »Makrobiotik«, »Michio Kushi« in »George Ohsawa«.
Za kuho je temeljna »Aveline Kushi's grosses Buch der makrobiotischen Kueche«. (V naših knjižnicah pa se dobi njej podobna knjiga "Makrobiotički kuvar", Vendi Esko, Nolit, 1987, Beograd.)

Pozdravljam vas! Mitja
Default avatar
PONAVADI JE TAKO, DA DRUGE BOLJ SKRBI ZA DIETO BOLNIKA KOT NJEGA SAMEGA. SAMA SEM BILA PO OPERACIJI MOJEGA OČIMA NA KONCU Z ŽIVCI IN NISEM MOGLA SPATI, DOKLER SE NISEM SPRIJAZNILA S TEM, DA JE VSAK GOSPODAR SVOJEGA TELESA IN NAJ DELA Z NJIM, KAR HOCE.
TOREJ, OČIM JE BIL OPERIRAN NA DEBELO ČREVO ( RAK SIGME). VSE SE JE DOBRO KONČALO. NI DOBIL VREČKE, NI BILA POTREBNA KEMOTERAPIJA. ZDRAVNIK MU JE V IZVID NAPISAL, NAJ EN MESEC UŽIVA LAHKO HRANO. TEGA SE JE DRŽAL DO MINUTE TOČNO, ČEPRAV JE NA SKRIVAJ POJEDEL TUDI KAJ MOČNEJŠEGA. KO JE TA MESEC MINIL, JE ZAČEL JESTI DOBESEDNO VSE TISTO, KAR NI DIETNO, IMA DRISKE, BOLI GA, A TO GA NE STREZNI.
PREJŠNJI TEDEN GA JE BOLEL ZOB, KATEREGA SI JE SAM IZPULIL ALI ZLOMIL, K ZOBOZDRAVNIKU PA NI ŠEL. PRI NJEM NI BIL NITI ENKRAT V ŽIVLJENJU, KAR POVE VELIKO O NJEGOVEM ODNOSU DO SAMEGA SEBE.
ZDAJ OSEM MESECEV PO OPERACIJI PA SE STROGO OGIBA LAHKIH STVARI, KI JIH PONAVADI KUHAM ZA VSO DRUŽINO. VSAK DAN JE KLOBASE, OCVIRKE, ZASEKO, NPR. PURANJE IN PODOBNO MESO PRI KOSILU, RAZEN SVINJSKEGA, IGNORIRA. EDINO ON SI DODATNO SOLI IN POPRA HRANO, SPLOH OBNAŠA SE KOT NAJBOLJ ZDRAV ČLOVEK NA TEM SVETU.
KO SEM GA V ZAČETKU OPOZARJALA NA TE STVARI, SVA SE IZ DNEVA V DAN PREPIRALA. KO SE MI JE KONČNO USPELO SPRIJAZNITI S TEM, JE VEČ ALI MANJ MIR, LE DA ZDAJ, KO JE NPR. PAPRICIRANO KLOBASO, VES ČAS POGLEJUJE PROTI MENI IN ČAKA, KDAJ MI BO PREKIPELO IN BOM ZAČELA Z OPOZARJANJEM.
VENDAR TO ŠE NI VSE. POSTAL JE ZLOBEN, SEBIČEN,SOVRAŽEN DO DRUGIH... VSAKEGA SE TRUDI PRIZADETI TAM, KJER GA NAJBOLJ BOLI. VTIKA SE V VSAKO STVAR, KI SE GA TIČE ALI NE, NORČUJE SE IZ VSEH DOMAČIH IN VSAKEGA POSEBEJ IN TUDI TISTEMU, KI PRIDE NA OBISK, NI PRIZANEŠENO. ZA DRUGE TOČNO VE, KAJ BI BILO DOBRO ZA NJEGA, VIDI VSAKO NAPAKO, TUDI TAKŠNE, KI JIH VSAK DAN SAM DELA IN PONAVLJA. PRIPELJAL NAS JE ŽE TAKO DALEČ, DA NAM JE VSEENO, KAKO SE BO KONČALO Z NJIM IN NAŠ ODNOS VČASIH MEJI NA SOVRAŠTVO IN HODIMO EDEN MIMO DRUGEGA KOT TUJCI. MOJA HČI IN SIN STA MU BILA OD ZAČETKA VEČ KOT VNUKA, TAKO ODLIČNO SO SE RAZUMELI, ZDAJ STA PA RAJŠI, ČE GA NE VIDITA. STARA STA 17 IN 14 LET, OČIM PA 54. MIDVA Z MOŽEM PA MU ZDAJ TUDI NISVA PREVEČ POGODU, KER NE PLEŠEVA KOT ON IGRA, ČEPRAV JE TAKO ALI DRUGAČE ODVISEN OD NAJU (PREVOZI, KUHABJE, PRANJE, LIKANJE...). PRIŠLA SEM V GLAVNEM DO UGOTOVITVE: BOLJ SMO PRIJAZNI IN USTREŽLJIVI, BOLJ UDRIHA PO NAS.
RAZPISALA SEM SE IN UPAM, DA VAM BO OPIS NAŠIH TEŽAV POMAGAL TOLIKO, DA NE BOSTE ZAČELI UNIČEVATI SAMO SEBE, KER TO NE VODI NIKAMOR.ČE OČE SAM NE BO HOTEL JESTI DIETNE HRANE BODO VSA VAŠA PRIZADEVANJA ZAMAN. SEVEDA NI NUJNO, DA MU JE PODOBEN, SAJ OBČUDUJEM MOŠKE, KI JIH VSAJ MALO STREZNI POVEČAN HOLESTEROL IN TRIGLICERIDI, MOJEGA OČIMA PA NITI RAK NI.
LEP POZDRAV!
Default avatar
Mislim, da je najbližje temu, kar iščete, knjiga Maje Šeruga in Jolande Prelec˙Lainščak:
Prehrana pri bolezni prebavil, založba Domus, Dunajska 51, Ljubljana.
Default avatar
Spoštovani!
Najlepša hvala za naslov knjige, ki ste ga posredovali. Ker je od takrat, ko sem se prvič obrnila na forum, minilo kar nekaj časa, sem bila nad današnjim sporočilom res prijetno presenečena.
Lep pozdrav!
Alenka
Default avatar
Jah, mimo sem priklikal bolj slučajno... Upam, da vam bo knjiga pomagala!

Janez

Moderatorji

Kristina Modic , izvršna direktorica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L
Kristina Modic