Starševstvo in vzgoja

Odgovarjajo: mag. Nataša Durjava, EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka • prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj

alergija in prehrana v vrtcu

Default avatar

TT

Pozdravljeni,
hčerka je stara skoraj pet let in je alergična na osnovna živila (pšenica, k.mleko, jajca, soja, krompir, pomaranča - od aprila) in cvetni prah. Pred slabim mesecem je dobila tudi prvi astmatični napad.
V vrtec hodi od septembra in do aprila so ji kuhali dietno prehrano (do takrat alergija na jajca in k.mleko), sedaj pa je naenkrat nastal velik problem glede diete.
Ker je vrtec v sklopu osnovne šole (manjši turistični kraj), me je ravnatelj šole povabil na razgovor, v katerem me je prepričeval, da taka dietna prehrana pomeni za OŠ velik finančni zalogaj in da ne morejo prevzeti take odgovornosti ter da otrok z astmo omejuje skupino pri dejavnostih. Priznam da me je to zelo prizadelo, odgovorila pa sem mu, naj mi napiše razloge za izpis otroka iz vrtca. Tega ni želel.
Preden je hčerka prišla v vrtec (zaradi astme sva bili doma) z novimi izvidi, sem poklicala vzgojiteljico in ji povedala, da ima hči še strožjo dieto in da bom zaradi astme v vrtec dala navodila in pršilnik za takojšnjo pomoč, hkrati pa, da bom napisala novo dieto. Vse sem jim dostavila isti dan kot je hči prišla v vrtec (nekaj dni prej pa sem obvestila tudi kuharico). Vendar so težave nastopile ža drugi dan vrtca......

Zanima me, kaj so obveznosti vrtca oz. šole, če takega otroka sprejmejo v varstvo in v katerem primeru ga lahko zavrnejo. Je drugod tudi tako? Naj si poiščem varuško za hčerko?

Prizadelo me je, ker sem bila prepričana da je ravno šolski sistem tisti, ki nam omogoča napredek.......

Hvala za pomoč, Tjaša P.
Default avatar

DragicaK

Spoštovani!

Moram reči, da sem bila precej razburjena, ko sem prebrala vaše pismo, zato sem že trikrat začela pisati odgovor in vmes brisala, da se se ne "razkurim" preveč. Poklicala sem tudi mojo sestro, ki je ravnateljica ene osnovne šole in sva se malo pogovarjali.

Najprej vam odgovorila v zvezi z dietno prehrano. Ne glede na to ali je vrtec pri šoli ali samostojen ali je vrtec (ki ni obvezen, vi pa imate pravico vpisati otroka) ali šola, ki je obvezna, je institucija dolžna zagotoviti otroku dietno prehrano. Navodila napiše zdravnik.
Res je, da je kakšna dieta včasih dražja ali zaradi posebnih živil ali pa zardi tega, ker se mora posebej kuhati in je eden od delavcev v kuhinji zadolžen za diete, drugi pa opravljajo še njegovo delo. To pa je tudi vse in na noben način ni nič od tega vzrok, da bi otroka na lep ali grd način spravljal kdorkoli iz vrtca oz. sploh razpravljal o tem s starši. Kaj pa bo ravnatelj naredil, ko bo deklica šoloobvezna? Nesmisel in milo rečeno nestrokovno.

Deklice vrtec ne more zavrniti, oz. jo mora sprejeti. Starši so dolžni posredovati vse potrebne informacije o otrokovem zdravstvenem stanju in, če je treba, povezati strokovne delavce ali vodjo zdravstveno higienskega režima z otrokovim pediatrom. Za podrobnejša navodila kako ravnati v akutnih situacijah.
Zelo me je prizadelo, ko pišete, da naj bi deklica po navedbah ravnatelja, omejevala skupino pri dejavnostih. V vrtcu so otroci z epilepsijo, celijakijo, vročinskimi krči, diabetesom...skratka različnimi kroničnimi obolenji. Ne govorim zdaj o razvojnih oddelkih temveč o rednih oddelkih.
Seveda strokovni delavci čutijo še posebno odgovornost do teh otrok. Kar pa ni vzrok, da otrok ne bi sprejeli v oddelek in še bolj skrbno organizirali delo. Jaz ne poznam nobenega vzroka, da bi zaradi takih otrok bilo delo v oddelku moteno.

Imate pa eno možnost. Če je res huda oblika astme, lahko deklico oceni komisija za usmerjanje (kot dolgotrajno bolan otrok). Vrtec lahko pridobi s tem znižan normativ v oddelku.

Upam, da sem vam vsaj delno odgovorila, vas vsaj malo potolažila in upam, da boste v življenju srečevali poslej bolj prijazne ljudi!

Pišite še!
pozdravček
Dragica
***********************
Vrtec Pod Gradom
Praprotnikova ul.2
1000 Ljubljana
tel.:01-2412-600
fax.:01-2412-611
<mailto:[email protected]>
<http://www.vrtec-podgradom.org>
Default avatar

TT

Hvala za prijazen in pomirjujoč odgovor,
astma je pod kontrolo in do sedaj je bil le en napad (ne moremo govoriti o hudi obliki astme).
Še enkrat bom govorila s pediatrinjo in jo bom prosila za novo potrdilo o zdravstvenem stanju otroka in navodila za dieto.

Upam da so drugod ravnatelji in vzgojiteljice (ter kuharice) bolj odprti in pripravljeni sodelovati z "drugačnimi", ki to niso

Hvala in lep dan, Tjaša P.
Default avatar

TIFFANY

Absolutno se podpišem pod Dragičin post. Tudi meni dlake stojijo pokonci, ko preberem kaj takega. Res ja- čez komot ga ni!

Vam draga mamica pa še nasvet. Včasih v življenju lepa beseda ne najde lepega mesta, ker na tem mestu ne stojijo dobri ljudje.

Pa nič zato. Verjemite, da so v svojih dušah pošteno osamljeni in se za svojim vedenjem samo skrivajo.

Vedno stojte ob otroku in mu trdno odpirajte poti, ki jih sam ne zmore.
Včasih je pot težka in do uspeha je potrebno potrkati še na mnoga vrata.

srečno
Default avatar

Zlatolaska

Draga Tjaša,
moja hčerka ima številne alergije. V vrtcu so po zakonu poskrbeli za njeno dietno prehrano, tudi za nakup in pripravo le te. Sama sem jim pomagala z mojimi recepti in nasveti, skupaj smo res lepo vozili....

Potem je šla deklica v prvi razred. V OŠ ne obstajajo nobeni zakoni (za razliko od vrtca), kjer je to področje urejeno. Ko sem iskala možnosti in poti, sem naletela na številne ovire. Tudi usmerjanje med otroke s posebnimi potrebami (zaradi dolgotrajne bolezni, kamor je spadala, prejemamo tudi dodatek za nego) ni bilo uspešno, saj to usmerjanje poskrbi za otroke z učnimi težavami in specifičnimi vedenjskimi težavami, ne pa za otroke z dietno prehrano. Odločba je bila negativna, ker deklica res ni potrebovala učne pomoči ali spremstva.

Stanje v naši OŠ je sedaj takšno, da sami nosimo hrano v šolo. Po potrebi dostavljam živila enkrat do dvakrat mesečno, brezglutenski kruh pa vsako jutro dostavljam svež. Malice nam ne obračunavajo.

Malo sem se pozanimala, kako je z dietno prehrano po drugih šolah. Stanje je popolnoma odvisno od dobre volje delavcev na šoli. V nekaterih šolah poskrbijo za vse, od nabave in priprave dietne prehrane. Na drugih šolah ne poskrbijo za popolnoma nič, otroci vsakodnevno nosijo v šolo svojo hrano. Za malico to že nekako gre, a kosilo je nemogoče. Na tretjih šolah imajo podobni sistem kot na naši, le da staršem nekaj malega (kako ponižujoče!!!) zaračunavajo porabo detergenta in časa za pripravo hrane.

Vemo, da je dietna prehrana od 5-10x dražja kot navadna. Vse šolske malice so delno subvencionirane. Zato menim, da je moj otrok še dodatno prikrajšan, saj malico financiramo popolnoma starši sami.

Vsi telefonski klici, vse pisne prošnje in predlogi na ministrtva ter Zavod za šolstvo - neuspešno - niti odgovorili niso. Po telefonu so me pošiljali od enega do drugega uradnika, nobeden ni vedel ničesar, saj ni v zakonih o dietni prehrani osnovnošolcev nič zapisanega - kakšno sprenevedanje!!

Tjaša, predividevam da ravnatelj OŠ upošteva zakone OŠ in ne zakonov za vrtec. Po zakonih o vrtcih bi moral dietno prehrano zagotoviti.

Moja deklica ob stiku z nekaterimi alergeni razvije takojšnjo in hudo anafilaktično rekacijo. Vsem, ki so bili z njo v stiku, sem posredovala natančna ustna in pisna navodila in set z zdravili za prvo pomoč, kako ravnati v takšni situaciji.

p.s. mene že skrbi, kako bo, ko bo moja deklica šla na tabor ali v šolo v naravi :(

Moderatorji

mag. Nataša Durjava , EAGT geštalt izkustvena psihoterapevtka
durjavaN
prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije
Zavod Pogled
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic