Med.Over.Net

Vzgoja otrok in družine

Odgovarjajo: prof. Andreja Vukmir, spec. zakonske in družinske terapije

Potrebe otrok in staršev. O privzgajanju navad, kvalitetni igri, socialnih odnosih, temperamentih in še kaj.

prof. Andreja Vukmir , spec. zakonske in družinske terapije

Zavod Pogled

Andreja V. Brenčič je specialistka zakonske in družinske terapije, ima 20 let izkušenj pedagoškega dela v šoli, več kot 20 let vodenja skupin za vadbo joge, sproščanja in meditacijo tako za odrasle kot tudi otroke in od leta 2010 izvaja terapije v Družinskem in terapevtskem centru Pogled. Vodi različne terapevtske skupine, delavnice, predava po šolah in ustanovah. Je urednica in sourednica knjig: Celostni razvoj otroških možganov: 12 revolucionarnih metod, s katerimi spodbujamo razvoj otroških možganov, Vihar v glavi: moč najstniških možganov: [vodnik po mladostnikovi duševnosti od 12. do 24. leta] in Vzgoja brez drame: celostni razvoj otroških možganov: umirimo kaos in spodbudimo duševni razvoj otroka.

občasno jecljanje pri 2,5letniku

Default avatar

c.armen

Živjo,

rada bi kakšno informacijo o problemu, ki se je pojavil pri mojem 2,5 letnem sinu. Govori že v celih, dokaj kompliciranih stavkih in to brez problema, občasno pa izrazito jeclja. Po nekajtedenskem opazovanju se je izkazalo, da se jecljanje pojavi v "stresnih" situacijah, kot recimo, oštevanje tete ob fizičnih obračunih z bratrančkom. Jecljanje traja nekaj ur, pojavi pa se tudi ob spremembah, ponedeljek v vrtcu, ali pa kar tako, iznenada. Ali bo to minilo? Ali želi s tem dodatno pozornost? Je tretji otrok v naši družini, ima vso našo pozornost in ljubezen, za katero se mu ni potrebno bojevati, saj sta bratec in sestrica stara 14 in 12 let. Ali gre za preobčutljivost?

Priznam, da me jecljanje moti, čeprav se trudim, da tega ne pokažem in mu vedno posvetim vso pozornost, ko mi kaj razlaga.

Kakšne so vaše izkušnje s tem?

Pozdrav.

C.Armen
Default avatar

DZ

Moj sin je jecljal 3x. Naj poudarim, da bil izredno čustven in občutljiv otrok in veliki stresi so se kazali z jecljanjem. Seveda smo v vseh treh primerih vzrok odpravili in jecljanje je v nekaj dnevih prenehalo, vendar sem pazila, da sem se izogibala situacijam, ki bi bile za njega lahko stresne.
Default avatar

mami1

tudi jaz imam podoben primer...moja hči bo stara 3 leta...pred cca 2mesecema je začela jecljati,, prej pa je lepo govorila-tekoče..
No in enkrat je prišla iz vrtca, bila je "huda" in od takrat naprej jeclja.
Vzgojiteljica v vrtcu je dejala, da nisem ni spala, da je bila poredna itd..
no in od takrat naprej je jecljala..cez 1 teden je prehehala, potem pa spet začela..in zdaj to traja ze 2 mesec...Zdaj pa mislim da le morem nekaj ukreniti.
Tudi spremenila se je zelo, postala bojazljiva, občutljiva, -taka prej ni bila.
Opozarjamo jo ne ,, vedno je poslušamo do konca,, pravimo da naj počasi govori in jo še bolj crklajmo kot smo jo.
Prosim za kakšršnkoli nasvet, ali naj obiščemo logopeda?
hvala in lep dan.
Default avatar

IrenaK

Pozdravljena, pri našem zdaj štiriletniku se je jecljanje pojavilo med 2,5 - 3 letom starosti. Takrat, kot sem opazila, je hotel povedati več stvari naenkrat in je kar trokiral. Ko smo mu rekli, naj se umiri in še enkrat pove, je lahko povedal brez jecljanja. Zato smo ga nekaj časa opominjali, da naj stvari pove počasi in zdaj je jecljanje prisotno samo še sem in tja.

Lep pozdrav.
Default avatar

katarina12345

Tudi moja hči je v tem obdobju kake pol leta jecljala. Nisem opazila, da bi zato bila potrebna kakšna posebna situacija ( nervoza, pa to). Kljub vsem razumevanju , je tudi mene motilo in živciralo. Prebrala sem nekaj literature na to temo, vendar sem poskusila po svoje. Kadar kaj ni šlo, sem ji rekla, da skupaj to besedo zapojeva. In vedno je pri petju lepo šlo. Tako je potem že kar sama, če kakšna beseda ni šla , probala zapeti in je izpeljala. Nikoli ji nisem omenila besede jecljanje, tako, da je še danes , pri 5 letih ne pozna. Sčasoma je na srečo minilo. c.armen napisal:

> Živjo,
>
> rada bi kakšno informacijo o problemu, ki se je pojavil pri
> mojem 2,5 letnem sinu. Govori že v celih, dokaj kompliciranih
> stavkih in to brez problema, občasno pa izrazito jeclja. Po
> nekajtedenskem opazovanju se je izkazalo, da se jecljanje
> pojavi v "stresnih" situacijah, kot recimo, oštevanje tete ob
> fizičnih obračunih z bratrančkom. Jecljanje traja nekaj ur,
> pojavi pa se tudi ob spremembah, ponedeljek v vrtcu, ali pa kar
> tako, iznenada. Ali bo to minilo? Ali želi s tem dodatno
> pozornost? Je tretji otrok v naši družini, ima vso našo
> pozornost in ljubezen, za katero se mu ni potrebno bojevati,
> saj sta bratec in sestrica stara 14 in 12 let. Ali gre za
> preobčutljivost?
>
> Priznam, da me jecljanje moti, čeprav se trudim, da tega ne
> pokažem in mu vedno posvetim vso pozornost, ko mi kaj razlaga.
>
> Kakšne so vaše izkušnje s tem?
>
> Pozdrav.
>
> C.Armen
>
Default avatar

Paula

Pozdravljena!

Hvala za vaš prispevek in potrpljenje. Ta odgovor velja za vse prispevke pod tem naslovom.

Jecljanje pri 2,5-3 letniku ni nenavadno, ne mora pa biti zaskrbljujoče. Najpogosteje je prehodnega značaja. Menim, da je za logopeda veliko prezgodaj.

Ko otrok zelo dobro obvlada hojo, se začne intenziven razvoj govora, ki traja do cca 2-2,5 leta. Pri tem želim povedati, da ne smemo to razumeti v smislu: otrok, ki je v obdobju razvoja govora, ne ravija gibanje.
V času razvoja govora je otrokova zavest oziroma podzaves bolj usmerjena v govor, istočasno pa se razvija tudi na vseh drugih področjih.

Torej, govor se razvija: otrok bogati besedni zaklad, zmožen je čedalje bolj delati zahtevnejše stavčne konstrukcije in td. Pred koncem tega obdobja se začne razvijati sposobnost mišljenja - povdarjam - začne. Misliti pomeni ne le združiti eno poleg druge dva pojma, temveč pomeni odkriti ali ustvariti določeno povezavo med dvema pojmoma. To je zelo naporen proces in temelji pri otroku predvsem in izključno na izkušnjah in ne na razlagah. Zato otrok tudi ne reagira na razlage, ker še ni zmožen razumeti, še nima sposobnosti mišljenja na ta način.

Primer začetka izražanja sposobnosti mišljenja: otrok v izkušnji dobi razumevanje, da tisti, ki skrbi zanj in ga pelje na sprehod, je npr. oče. Oče torej je tisti, ki pelje na sprehod. Ko otrok zagleda nekega moškega, ki pelje kužka na sprehod, bo morda rekel (to se je res zgodilo!): "Glej ga! Očka pelje kužka na sprehod!" Seveda, to je neresnica s stališča biologije. Toda, otrok nam je sporočil, da je zmožen storiti povezavo - razvil je sposobnost mišljenja.

To obdobje kot rečeno, se začne dogajati na zaključku obdobja govora. V glavicah se "kotalijo misli", otrok si prizadeva delati povezave, jih verjetno tudi stori in jih želi izraziti. Takrat pa mora uporabiti znanja iz govora, besede, ki jih je do takrat spoznal, tvoriti smiselne stavke .... V teh situacijah je otrok rahlo notranje uznemirjen podobnmo kot mi, kadar vemo kaj želimo povedati, pa se ne moremo spomniti prav določenega izraza, ki ga imamo v mislih a ne gre čez jezik, mar ne? V situacijah, v katerih je otrok še dodatno uznemirjen zaradi dogodkov, močnih vtisov ali česa drugega, se to izkaže z jecljanjem. Hoče povedati a tega ne zmore tekoče, saj mu ne dovoli čustvena uznemirjenost, in sposobnost povezovanja mišljenja in govora kot izražanja misli se šele razvija.

Takšno jecljanje je torej prehodnega značaja. Otroku lahko pomagamo le tako, da si vzamemo čas, da smo sami mirni in ne zaskrbljeni ali živčni, mu dovolimo, da pove tako kot zmore. Z našo mirnostjo ga bomo umirili. Nikakor ga ne popravljamo tako, da bi moral za nami ponavljati besed, ki jih je jecljal !!! Največ, kar lahko zahtevamo od otroka je, da ga zaprosimo, naj nam še enkrat pove, ker ga nismo dobro slišali (ne reči nisem te razumel ). Predlagam, da je tovrstnih zahtev čim manj, če le razumemo kaj nam želi povedati. POleg tega, otrok velikokrat želi le, da ga poslušamo, da mu prisluhnemo. Otrok največkrat ne potrebuje sogovornika, saj v predšolskem obdobju otrok govor uporablja predvsem za izražanje sebe, svojih potreb, misli, želja in interesov. Govor kot potreba po izražanju misli zaradi izmenjave mnenj z drugo osebo, se pojavlja pri otrocih šele po cca 8-9 letu. Otrokov zakaj, pa izraz potrebe po diskusiji in največkrat tudi ne resnični interes za temo, temveč potreba po komunikaciji.

Jecljanje, ki je konstantno in nespreminjajoče dejstvo je tisto, ki naj bi nas malo zaskrbelo. V tem primeru je potrebno iskati vzroke za ta pojav prevsem v čustvenem področju odnosa otroka in okolja.


Lep pozdrav, Paula
NOVO ŽIVLJENJE
Paula Miljević s.p.
Rašiška 5
1 000 Ljubljana
tel. 01 / 5073 180 ali 041 / 873 851