Med.Over.Net

Rekreacija, oblikovanje telesa in zdrava prehrana

Odgovarjajo: Mito Šinkovec, prof. športne vzg. • Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano • Mario dr. FeelgoodMiloš Milošević, dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Planinske koče

Default avatar

***

Kako so odprte koče v tem času in pozimi? Katere planinske koče imajo zimske sobe? Pa še neumno vprašanje: kaj oblečete za spanje v koči, verjetno ne nosite s sabo pidžame ali pač?
Default avatar

guinness

planinske koce so povecini ze vse zaprte. ponavadi vsaka visje lezeca koca ponuja zimsko sobo ki je velikokrat neurejena in namenjena spanju v sili. jaz raje bivakiram zunaj pred koco. je bolj romanticno pa se stalno vdihavam svezi zrak namesto prsic na 50 let starih odejah in zimnicah.
prinesi si spalno vreco, kaksen armaflex. glede obleke pa cisto odvisno kaksno vreco imas. v taboljsih puhovkah se nujno spi v tanki obleki (kaksno smucarsko perilo, pajkice, tanek puli..), kjer obleka pokriva vso kozo (!) telesna mascoba (kot na primer tista na blazinicah prstov, dlani...) namrec scasoma precej zapaca notranjost spalke in tako preprecuje dihanje koze in s tem povezano uravnavanje telesne temperature. nikogar ne poznam ki bi s sabo nosil pizamo

kam pa gres? ti bomo tako lahko bolj konkretno svetovali
Default avatar

***

Hvala. Zanima me kar tako na splošno. Kaj pa posteljnina v pl. kočah. Vem, da jo večinoma tam dobiš. Zanima me pa, če jo hočeš s sabo nositi. Kakšno posteljnino neseš s sabo? Je to samo rjuha, spalna vreča ali se dobijo kakšne posebne 'vreč' kot prevleke za postelje?
Default avatar

Blazon

Planinske koče so pozimi res zaprte, kljub temu pa jih kar nekaj čez vikend odprejo. Pozanimaj se in ji pokliči, tel. št. dobiš tukaj:


Pa še to: če v planinskih kočah uporabljaš svojo posteljnino (žal ne spalnih vreč, ampak svoje rjuhe), dobiš popust na prenočevanje.

lp
Default avatar

***

A to kar navadne rjuhe ali kakšne drugačne. V neki trgovini sem videla rjuhe za enkratno uporabo za planince. Nekdo pa mi je omenjal neko bombažno 'vrečo' v kateri spimo.
Default avatar

dr.junghans

Ja, to je taka spalna rjuha iz bombaža, ki je zelo uporabna tako za spanje v planinskih kočah (varčevanje pri nočnini, predvsem pa ekološki oziri!), za spanje v zimskih sobah in bivakih (vanjo zlezeš in se lepo zadekaš), odlična je za potovanja, če nisi preveč bogat in spiš v poceni hotelih. Včasih se tudi malo umaže in takrat jo opereš/daš prat oz. spiš v lastni umazaniji, kar je vsekakor dosti boljše kot spati v tuji. Zasede skoraj nič prostora, vaga skoraj nič, dobi se v trgovinah z gorniško opremo.
Default avatar

Manja

A kar vprašam za spalno rjuho iz bombaža pa bodo vedeli ali je kakšno speifično ime? Kaj pa cena?
Sicer sem pa tudi jaz zato, da se pranje v planinskih kočah zmanjša na minimum. Še posebej v gorah iz apnenca - kras.
Manja
Default avatar

dr.Junghans

Mislim, da je spalna rjuha kar simpatično ime, po katerem jo bojo prodajalci spoznali, če je še kakšno ne vem. So pa različnih proizvajalcev in različnih oblik. Moja na primer je znamke Salewa in ima kapuco, kar je zelo vredu, ker zlezeš lahko čist cel vanjo. Točne cene se ne spomnim, mislim, da je 5.000-7.000 SIT.
Aja, pa še ene funkcije se spomnim. Če imaš bolj tanko spalko, jo lahko kombiniraš z rjuho in za nekaj stopinj popraviš njen "performans".
Default avatar

Rok S.

Živjo!

Kolikor toliko ažurne informacije o planinskih kočah najdeš na:

http://www.planid.org/obj/pp-nov.htm

Tam so tudi informacije o zimskih sobah.

Bombažno spalno vrečo za prenočevanje v kočah si lahko ceneje narediš tako, da skupaj sešiješ dve rjuhi. Slaba stran take vreče je, da je precej težja od kupljene. Za v zimsko sobo pa nikar ne jemlji kakršnekoli bombažne vreče. Rabiš dobro spalko, primerno tudi za nizke temperature. Upoštevaj, da je v zimski sobi lahko tudi 0 stopinj ali še manj, če se v njej naprimer sam.

Obleka za v spalko je odvisna od tipa spalke. V sintetičnih se spi oblečen, v puhastih le v (dolgem) spodnjem perilu.
Pa obilo zimskih užitkov v gorah!

LP
Rok S.
Default avatar

***

Super. Kar nekaj dobrih nasvetov. Manja se strinjam, da je treba zmanšati brezpotrebno pranje.
Default avatar

MM

Ha, ha, ha lahko tudi pižamo, celo svileno. Je pa to popolnoma stvar posameznika. Običajno pa opažam, da v kočah spijo v spodnjem perilu, sedaj ko je zima pa so dodane še kake pajkice ali pa kar v oblačilih.
Najbolj natančne informacije o obratovanju koč pa boš dobil na spletni strani planinske zveze, ki so redno ažurirane. Bo to dovolj?

Moderatorji

Mito Šinkovec , prof. športne vzg.
Mito
Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood
Mario dr. Feelgood
Mario Feelgood
Miloš Milošević , dr. med., spec. plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije
Miloš Milošević