Starševski čvek

Obdrzati priimek po poroki?

Default avatar
Ali ste obdržali svoj dekliški priimek po poroki ali ste imeli samo od moža?
Razmišljam, da bi ga obdržala po drugi strani pa nevem, res tuhtam razmisljam pa nevem kaj bi.. Kako ste se vi odlocili in na podlagi česa?
Default avatar
Moja je bila pametna da ona bi obdržala svojga...rekel pol se ne ženmo . Si je takoj premislila.
Default avatar
Nevem, meni sta ine in priimek del moje identitete - morda zaradi unikatnosti priimka, tako da jaz ga obdrzim. Lahko dodam partnerjevega, to mi je OK. V primeru otrok mi je pa vseeno kateri priimek imajo - oba ali pa samo enega.

Pač odloči se kar tebi pomeni priimek
Default avatar
Sama sem svojemu dodala še moževega. Tudi jaz sem mnenja, da je priimek del identitete. Pa še bolj enostavno je kot sprememba. Predvsem pa pride prav ob morebitni ločitvi. Se mi zdi, da se največkrat zalomi prav tistim, ki s poroko mislijo, da so postali siamski dvojčki. Skupni priimek, skupni mail ... potem pa komplikacije.
Tudi če obdržiš samo svoj priimek, ni nič narobe, le bolj praktično je imeti še moževega zaradi otrok.
Default avatar
Ne bi nikoli vzela moževega, ampak bi obdržala svojega. Zdaj je kar je.

Arabke vedno obdržijo svojega. Problem je pp mojem potem z otroki...imata dva pa naslednja generacija, pa naslednja...imaš na koncu cel roman priimkov
Default avatar
jaz bom obdržala svojega in tudi moji otroci bodo imeli moj priimek + očetovega
Default avatar
Imam samo moževega. Takrat o tem nisem kaj veliko razmišljala. Vsi se doma pišemo isto.
Default avatar
Obdržala svoj priimek in otrok ima mojega.
Default avatar
Dodo je napisal/a:
Evo, ze na zacetku taka napaka. Kako imajo nekatere zenske tako malo spostovanja do sebe, da se takole uklonijo?
Default avatar
Hvvh je napisal/a:
Se strinjam. Je morala biti pa res obupana, da je pristala na tako izsiljevanje. Pa priimek pri tem sploh ni pomemben, temveč odnos. S tem je jasno pokazala, da bo požrla vse, kar ji bo servirano.
Default avatar
zame mene moj priimek ne definira, niti me ime ne, ker si ga nisem sama izbrala. mene definirajo moja dejanja in četudi si zdaj dam spremeniti ime in priimek sem še vedno ista oseba, ki me definirajo moja dejanja, moje vrednote, načela po katerih živim.
Na družinski priimek sploh nisem navezana, ker zame predstavlja spomin na neka dejanja v družini, ki so bila boleča, nepravilna, ki jih ne odobravam, in posledično si ga lahko tudi takoj spremenim, saj na ta priimek nisem čustveno vezana.

Ostale, ki ste čustveno vezani razumem da si ga ne bi spremenili, samo ne strinjam se pa z vašim pogledom, da vas ta priimek definira, to ne, ste pa nanj čustveno vezani.
Zame priimek moje družine ne predstavlja lepih čustvenih spominov v smislu odnosov, dejanj nekaterih predvsem glavnih nosilcev tega priimka v družini, torej mi je vseeno kaj se zgodi s priimkom.
Default avatar
Premisli, katera varianta ti je bolj všeč in se odloči. Lahko obdržiš svojega, dodaš moževega ali imaš samo moževega. Vse možnosti so enako ok in gre samo za tvojo odločitev - kaj si mislijo o tem drugi ali mož ni pomembno.
Default avatar
Neka tradicija je bila, da ko se nekdo poroči, prevzame možev priimek in da ne obdrži dekliškega. Del identitete se mi zdi da je osebnost, ker istih imen in priimkov je na miljone, človek je pa vsak drugačen...

Kako bo pa potem če žena obdrži svoj priimek in doda možev in imata otroka, ki pa spet ne sme imeti samo ženinega in ne samo očetovega priimka, ampak "mora" ima oba priimka.

In tak otrok se poroči z ženo, ki ima prav tako dva priimka(od očeta in matere, saj je mati obdržala priimek). Bo potem del identitete da bo vnuk imel 4 priimke...?
Pa če mu še ob rojstvu data dva imena, ker nekateri pravijo da eno ime da oče eno mati, bo potem imel otrok 2 imena in 4 priimke...?
Default avatar
Ni pomembno je napisal/a:
Kar si misli mož ni pomembno? Potem tudi ni pomembno, če se sploh ne poroči in je samska? namreč v dobri zvezi šteje tudi mnenje partnerja in zveza je nek večni kompromis.
Kako bi se pa ti počutila, če bi nekdo napisal, kar si o tem misli žena ni pomembno...
Default avatar
KajPaVem je napisal/a:
Nič ni treba, da ima nekdo 4 priimke, ampak se bo otrok pač o tem odločil sam. Kaj bo izbral, je pa njegova stvar, tako kot se lahko nevesta sama odloči, kakšen priimek bo imela in koliko jih bo imela. Običajno so se za dva priimka odločale ženske, ki so bile prepoznavne v svojem poklicu, sploh profesorice, znanstvenice itd. Po drugi strani pa obstajajo tudi moški, ki svojemu dodajo še ženin priimek ali vzamejo celo samo njenega. Zakaj pa ne, če jim tako ustreza?
Default avatar
Mačkonkaizbajt je napisal/a:
Takole, iz izkušnje:

Ob poroki sem razmišljala takole: ker ga mam rada, prevzela bom njegov ( rodbinski) priimek - ne samo dodala, prevzela.

po 17ih letih zakona mi je bilo žal, zelo: ženska mora ohraniti svoje dostojanstvo, ko se potem izkaže marsikaj, ko začnejo padati okostnjaki iz omar ( resnica)....., Jasno da ob razhodu ali ločitvi potem nikakor ne nikako ne boš obdržala priimka osebe, ki te je grdo izkoristila -ko so otroci že polnoletni, pa sploh ne.
Default avatar
Raje sem izbrala možev priimek, ker sem tudi njega izbrala sama, očeta pač ne.
Default avatar
Vsak se odloči sam je napisal/a:
Kako se bo otrok ki se rodi odločil med dvema priimkoma očeta in dvema priimkoma matere? Pa tudi če bi se odločil za enega bi s tem lahko prizadel drugega starša.
Ali pa če bi rekel bom vzel enega od očeta in enega od matere, bi pa potem tista dva od štirih, ki si jih ni izbral, bi pa lahko babica in dedek bila žalostna. Bi rekla po ženini strani si je zbral, po najini pa ne.
Default avatar
imej svoje dostojanstvo je napisal/a:
To kar pišeš nima nobene veze z dostojanstvom. Ime in priimek te ne naredita kot osebo popolnoma nič. Imen Tina, Urška,... priimkov Novak, Kovač, Mlakar, Kos je na tisoče pa so si kaj med sabo podobni? Vsak je popolnoma svoja oseba, tudi če so si v sorodu... Če si mela slabo izkušnjo z Markom, se boš potem izogibala vseh ki jim je ime Marko, najverjetneje ne.

Če se ločiš, si daš star dekliški priimek nazaj in je zgodba zaključena.
Default avatar
Skoda1231 je napisal/a:
Kot že rečeno: to je njegova stvar. Kdo bo ob tem užaljen in kdo ne, pa ni možno vnaprej predvideti. Če sklepaš, da bo kdo užaljen, je pa očitno priimek pomembna zadeva.

Če bi se jaz poročala,bi obdržala svojega.