Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Odgovarjajo: Vesna Feelgood, svetovalka za prehrano

Imate kuharske izkušnje? Potrebujete nasvet? Povprašajte ostale udeležence foruma, ki radi razkrijejo male skrivnosti velikih kuharskih mojstrov. Seveda pa vam bo svetovala tudi naša izkušena uporabnica, moderatorka , s svojimi nasveti in za vas iskala potrebne informacije. Obilo užitkov.

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano

Vesna Feelgood

Vesna Milenković je dinamična in polno zaposlena mati dveh otrok, ki si je profesionalne izkušnje nabirala na različnih področjih – po duši naravoslovka, ki je pristala v ekonomski stroki in s svojo sposobnostjo improvizacije uspešno združuje različna znanja. Na področje prehrane jo je pripeljala stiska ob spoznanju, da je njen novorojeni sin hud alergik. Postopno se je sinovo zdravje izboljševalo, alergije so pojenjale, znanje s področja prehrane in »alternativnega« kuhanja pa raslo. Ima bogate osebne izkušnje, ji jih z vami deli na forumu Prehrana, Prehrana, rekreacija in oblikovanje telesa in v posebni sredini rubriki na portalu za Recepte. Vesna je prehranska svetovalka in to počne z velikim veseljem. S svojim občutkom za posameznika in s strokovnim znanjem lahko ponudi oporo in razumevanje na poteh sprememb, ki nikoli niso lahke. Vesna ni profesionalna kuharica in tudi ne pretirana ljubiteljica preživljanja časa ob štedilniku. In ravno zato je specializirana mojstrica reševanja vsakodnevnih prehranskih zagat. Vesna pravi: “Obožujem okusno, zdravo hrano, ki se jo hitro pripravi, s slastjo poje in nato posveti še drugim pomembnim rečem v življenju.” Pomaga vam najti odgovore na vprašanje KAKO? To vprašanje se postavi, ko izveste »kaj« in »zakaj« je potrebno nekaj narediti. Vesna poskrbi, da boste lahko vse odgovore lažje prenesli v svoj vsakdan.

Odlična vegetarijanska glavna jed?

Default avatar

levinjaa

2x na teden jemo meso, ostale dni pa bi jedli vegetarijansko hrano. Problem je v tem, da mi zmanjkuje dobrih idej. Zaenkrat jemo od nemesnih stvari:
-špagete (z različnimi polivkai)
-pire krompir + špinačo
-zelenjavno lazanjo
-pico
-različne juhe

Če ima kdo preverjeno dober recept, ki nahrani 3 lačne jedce (2odrasla + princesa), se priporočam.
Default avatar

Ariadne

sirovi štruklji v omaki
zelenjavne musake, zavitki, narastki
rižev narastek
paella
palačinke s skuto
Default avatar

ajvi

Dobre so tudi razne brezmesne enolončnice, jota ali ričet brez mesa, pa polenta na sto in en način, zelenjavna pita in rižote, lahko tudi hladna makaronova solata, zelenjavna omleta, pa razni cmoki(marelični, slivovi,...).
Default avatar

mirandas

kitajske jedi- riž in poljubna zelenjava v voku z lahko omakico

Miranda
Default avatar

binca

Od brezmesnih jedi jemo mi:

pire krompir, špinača
prežganka, šmorn, kompot
zelenjavna juha,sirovi štruklji
zeljne krpice, solata
sirove palačinke
pohan sir, makaronova solata
ribe, krompirjeva solata
makaroni v pečici, solata
Default avatar

brez idej

Tele palačinke mi dostikrat pripravimo tudi slane - v skuto namesto vanili sladkorja in rozin zamešam različno zelenjavo, (včasih tudi kockice kakšne salame ampak to mirno spustiš), začinim, preden spečem pa prelijem z mešanico jajca in smetane.
Default avatar

Živi

Različne rižote (kjer namesto riža lahko uporabiš tudi piro, ješprenj, kus-kus...), v pečici pečen krompir (po želji pomešan s šampinjoni, začimbami, čebulo, ostalo zelenjavo...) s kakšno omakco (npr. gobovo), mešane solate (npr. tunina), goste zelenjavne mineštre, zapečena zelenjava s sirom in smetano ali paradižnikovo omako, tortilje z različnimi brezmesnimi nadevi, pečen mladi sir z različnimi prilogami, loparnica, zelenjavna lasagna, sirov ali pica burek...
Uf, možnosti je nešteto, sploh če ni omejitev glede zelenjave in začimb!
Default avatar

previdno!

Živi, kaj je loparnica?
Default avatar

LoniM


Največkrat je narejena iz palačink, meni je izredno dobra tudi z gobicami.
Default avatar

Živi

Loparnica je zloženka, podobna lasagni, ki sestoji iz različnih vrst zelenjave, sira, skute..., vmes pa so plasti vlečenega testa (kor) ali palačink.
Jaz jo najraje naredim s tankimi korami, nadevam pa s: praženimi šampinjoni, podušenim korenčkom, skuto z jajčko, špinačko in mocarelo oz. navadnim sirom. Enostavno in odlično!
Default avatar

mirandas

-krompirjevi svaljki, kuhani ali v olju pečeni, čebulna omaka,
-kitajski spomladanski zvitki
-tortilje po mehiško z različnimi omakami in zelenjavo, gobami
-savojska omleta (kockice krompirja in paprike podušiš na čebuli, po 15 minutah zaliješ z mešanico jajc, začimb, sira, pečeš pokrito v ponvi, dokler ne zakrkne)
-krompirjev štrudel (vlečeno testo, za nadev pa daš pretlačen kuhan krompir, čebulo, sol, poper, lahko malo kisle smetane)
-krompirjev golaž
-zelenjavne polpete
Default avatar

kroki

Eno zelo simpl jed, rabimo 1 x njoki, 2 pora, olje (olivno ali margarino) pol lončka kisle smetane, sol, poper in majeron.
Gre pa tako, vodo za njoke pristavimo, ko zavre jih skuhamo, med tem pa narežemo por na kolobarje, umijemo in na olju prepražimo, solimo popopramo, dodamo majeron in kislo, ko skuhamo njoke, jih dodamo med por in še malce vode, v kateri so se skuhali njoki, minutko dve popražimo in postrežemo. Zraven pripravimo še solato.......če je lakota huda pa še juho...........................

Če pa vam ostaja kaj slanine, šunke itd....to prepražimo s porom. To sicer ni vege, a se porabijo ostanki, lahko pri na olju prepražimo faširano meso in nadaljujemo postopek......a ni več vege....LP
Default avatar

maco

Danes sem slučajno odkrila zelo simpatičen in dober recept - morda ti pride prav. Sicer bo malo težje za opisat, pa upam, da se bo dalo kapirat.

Potrebuješ: krompir (količina - odvisno od tega, kakšne jedce imaš in koliko krompirjev računaš, da bodo pojedli), maslo, nariban parmezan, sol in poper.

Krompirje olupiš in toliko odrežeš, da imajo eno ploskev ravno, da se ti ne bo kateri prevrnil, ko ga boš dala v pekač. Fajn je, da so si krompirji čim bolj podobni po velikosti. Potem ga je treba narezati na rezine, a ne čisto do konca. Za lažje delo je najboljše, če v spodnjo tretjino krompirja zapičiš nabodalo ali kaj podobnega po dolžini, potem pa ga po širini narežeš na čisto tanke rezine do nabodala. Se pravi, da je na vrhu razrezan na rezinice, na dnu pa se še vedno skupaj drži. Upam, da si lahko predstavljaš. Potem seveda vzameš tisto nabodalo ven - je samo za mero, da gre hitreje pri rezanju.

Pekač kar močno namažeš z maslom, vanj položiš krompirje - na dnu ravna cela ploskev, razrezana na vrhu. Rezine majčkeno razpreš, da bo lahko maslo zlezlo mednje. Na vsak krompir daš malo masla, posoliš in popopraš.

Vse skupaj postaviš v pečico, ogreto na 220 stopinj in pustiš približno 45 minut, da se peče. Potem vzameš ven, potreseš po vrhu krompirjev parmezan in daš nazaj. Pustiš, da se do konca speče, da je krompir mehek in na vrhu dobi lepo rjavo skorjico. Po želji še potreseš z malo peteršilja.

Zgleda zelo lepo in je res okusno. Zraven serviraš solato po želji.

Pa dober tek!
Default avatar

LoniM

Pa če imate radi bolj pikantne jedi, jaz sem usekana na indijsko kuhinjo. V knjižnici si lahko sposodiš Krišnovo kuhinjo, v njej je malo morje receptov za vegi jedi, sicer se nekaterih sestavin ne da dobiti pri nas, ampak jaz jih navadno kar spustim.
Default avatar

angelinna

Zelo lepa je tudi jed, ki jo v tujini imenujejo quiche, jaz pa jo naredim malo po svoje in bi se ji lahko reklo zelenjavna pita. V okrogel pekač z nazobčanim robom položiš testo (lahko listnato, ki ga kupiš že zazvaljanega, načeloma pa tudi doma pripravljeno masleno testo, če imaš čas ali pa kupiš že pripravljeno in razvaljano na krog v Leclercu). Testo obložiš s peki papirjem in suhimi stročnicami za obtežitev in pečeš ene 10 min na 200 v pečici. Vmes podušiš oz osorariš poljubno mešanico zelenjave (por in grah, cvetačo ali brokoli in korenček, karkoli pač imaš in radi jeste), zmešaš kislo smetano in nariban sir (lahko uporabiš ostanke iz hladilnika) - jaz vedno kombiniram vsaj tri različne, soliš in popraš. Testo vzameš iz hladilnika, odstraniš peki papir in fižolčke, naložiš zmehčano zelenjavo in zaliješ z maso. Nato pa pečeš, da se lepo zapeče.


Dober tek.
Default avatar

Eva

Krompirjevi zrezki:

surov olupljen krompir naribaj na drobno, dodaj razžvrkljano jajce, nariban sir, gauda ali kaj podobnega, strt česen, poper. Z žlico polagaj na malo pomaščeno ploščo kupčke, jih splošči in jih počasi opeči na obeh straneh.

Količine si izmisli, jaz sem si tudi vse skupaj izmislila. Te zrezke serviraš s poljubno solato.

LP E.

Moderatorji

Vesna Feelgood , svetovalka za prehrano
Vesna Feelgood