Starševski čvek

Hči, stara 4, si želi uhane

Default avatar
Hči stara 4 leta si želi uhane.
Seveda vem od kod prihaja želja. Dve punci v skupini, identični dvojčici vedno isto oblečeni, sta starša ločila z različnimi uhani od rane mladosti. Uhančke, ki nosita ti punci so taki luškani in otročji (glej sliko). Sprožili sta, da so pač še nekaterim puncam v skupini všeč. Ene tri punce tako dodatno že imajo uhančke. Zdaj to prosi še naša. Je oče teh dvojčic rekel, da so uhani iz kirurškega jekla, da ne bilo kakšnih alergij.

Rojstni dan bo imela oktobra in se nagibam k temu, da bi ji dali narediti luknjice takrat, ter kupili neke uhančke. Zdaj nakit, ličila, ... nosim dnevno tudi sama, ker mi je všeč, tako da hči odrašča v prisotnosti tega in bo jo tam proti koncu oš to zagotovo začelo zanimat. Govorim ji seveda ne o teh stvareh in pustim, da bo čez čas opazila sama, ter se sama odločila. Presenetilo me je, da že zdaj. OK, kot napisano, vem da to navdušene prihaja od teh ljubkih, pisanih uhančkov teh dvojčic in sedaj še ostalih deklic.
Zdaj jeklo je vsepovsod okrog nas, od ograj na stopniščih, kljuk, ključev, pribora, posode, medicinski pribor, ... pa poceni je nenormalno v primerjavi z titanom, volframom itd.
Tak nakit se mi ne zdi problematičem.

Vaše mnenje o luknjanju ušes punc? Kdaj ste svojim omogočili uhane?
Hvaležna sem za mnenje vseh, moških in žensk, ter teh, ki hosite nakit in tistih, ki ne.

Slika
Default avatar
kirurško jeklo je napisal/a:

Uhane dobi ob obhajilu.
Za birmo telefon.
Za maturo avto.
In nič prej.
Me ne zanima kdo vse že ima in kdo nima.
Default avatar
Meni je grozno videt preluknjana usesa pri otrocih. Pac tako je.
Default avatar
Se mi ne zdi sporno. Moji hčeri sem to podarila za 5. rojstni dan in uhane si je izbrala... Seveda je najprej imela tiste s pištole pol leta, dokler se luknja ne stabilizira.
Default avatar
Cvbhjjk je napisal/a:
Nikar ne luknjajte ušes punčki. Je še mnogo premajhna za nosit nakit.
Default avatar
Cvbhjjk je napisal/a:
Sej eni bi jih se tetoviral, ce bi bilo zakonsko dopustno. Sicer pa [mention]avtorica:[/mention] cas je za Resnico. Povej ji, da to pocno samo nazadnjaski in nerazgledani starsi. Da je to kultura kmetavzov (ruralcev ne nujno kmetov), ex YU priseljencev in vsekakor tudi Romov. Najnizjega druzbenega sloja in da jo ti ne zelis stigmatizirati in ji zelis mnogo vec od tega.
Default avatar
Moja hčerka, stara 4 leta, si tudi želi uhane. Pa nalakirane nohte, verižice, zapestnice tudi, celo tatu bi imela, ker ga ima njena najljubša vzgojiteljica v vrtcu :)

Nohte ji vsake toliko časa nalakiram, ima cel nabor otroškega nakita, špangic itd., za uhane sva se pa zmenili, da jih dobi, ko bo večja, če si jih bo še želela. Načeloma ne vidim nič spornega v tem, če jih kakšna deklica ima, a se mi tudi ne zdi nujno takoj izpolniti vsake želje.
Default avatar
Serjes, da smrdi do Budimpešte.
Default avatar
A to ste Štajerci, ane?
Nikjer drugje nisem videl pri tako malih otrocih preluknjana ušesa razen pri Štajercih pa ciganih.

Pri nas na obali ni zlatarja, ki bi takim malim luknjal, očitno na Štajerskem so. Sem šel enkrat s starejšo hčero, je imela takrat 13 let in si je želela uhančke in luknje, k zlatarju, pa še tamalo sem imel s sabo, 4 leta. Pa me vidi zlatar najprej s tamalo, in vprašam ali delajo luknje otrokom v ušesa, pogleda tamalo pa reče, da tako malim ne, da morajo biti pa že kar nad 10. Pa pride za mano starejša in sem mu povedal, da je za starejšo. A, to pa ja, je rekel. Obala. V Lj je po moje enako. Štajerci ste pa druga vrsta.:)))
Default avatar
Moja si je pri teh letih enkrat želela uhane, pa pravega konjička, ki bi spal v garaži, pa nevem kaj še vse.
Pamet v glavo, ženska.
Default avatar
Cvbhjjk je napisal/a:
Enako. To vidiš pri ciganih recimo.
Default avatar
Evo me, štajerka. Ja,res je, pri nas je to dokaj pogosto. Ne vem zakaj ravno Štajerska, ampak tako je. V razredu moje hčere, 2. razred, imajo že vse punce uhančke (mislim, da mi je hči rekla da samo ena ne). Midva sma ji šla delat luknjice ko je imela 5 let, je tudi zelo hotela, ker so imele že skoraj vse druge.

Če bi pri vas to bilo normalno, bi tudi vaše imele, brez skrbi.
Default avatar
Ji daj, sam lahk je nevarno v vrtcu in pri sportu, da jo kdo ne cukne in razpara uhlja. Tak mali pozabi da ma nekaj dodatnega. Sosedova ga ima v jeziku in ustnici od 6leta. Nevem kdo ji je to naredil pri teh letih, verjetno kar matka sama. Mat pa zgleda nekaj takega kot tale z ljubezni po domače. Skratka meni je ves kič odvraten.
Default avatar
pri nas v MB je to normalno. Male punčke so nore na uhančke, zapestnice in to. ker pač imajo vse. tukaj je to tradicija.

Enim pri krstu dajo verižico in jo nosijo že dojenčki, pa tudi take imaš kjer so punčke pri enem letu z luknjicami v ušesih. naša ima od 1. razreda uhančke, pa je bila ena zadnjih od sošolk.
Default avatar
In kaprice. In to ze pri 4 letih. Ko ji bo kulsko, da ima nekdo gips in se mu podpisujejo nanj ji ne pozabi zlomit roke, da ga bo ja lahko dobila. Pa dvomim, da bos butara to razumela. Pohabit otroka zaradi dekoracije. Bolano. In seveda turbo nazadnjasko in nerazgledano. Pa se zdravstveno oporecno,ker kot gotovo ves imamo na uhlju tocke organov in ni fajn, da se jih energetsko prekinja. Mogoce je pa to zate prevec metafizicno. Kupi ji nalepke uhane v Muellerju in ji razlozi, da niste tok zabiti in zaostali, da bi to poceli.
Default avatar
jaz bi ji dala, če imajo tudi druge. Zakaj pa ne. ne poslušaj tistih, kjer nobena punčka nima uhančkov do srednje šole. tam so druge razmere.
Default avatar
pri nas v mb je napisal/a:
Pa kaj ste sami cigani tam? To je namrec tradicija v Pakistanu, Indiji in pri gipsyih. Posledicno pri Bosancih in ostalih jugicih oz povsod kamor je stopila in pustila sled ciganska tacka.
Default avatar
o romane je napisal/a:
glej bedasto je da tako skačeš. ne vem od kod ta tradicija, ampak pač tako je. In ne, nismo cigani.:)) deklice si že od malega želijo uhančke ker jih vidijo pri vseh ostalih. Meni to ni nič takega, naša je imela 6 let, si je pa tudi želela od 4. leta. smo ji povedali da jo bo bolelo, da se lahko zagnoji... pa je vztrajala in niti pisnila ko ji je naredil luknjice. pač če otrok to želi in ima velika večina zakaj ne. Pri njej vem da nima ena deklica ki je hud alergik, druge vse.

ti pa svoji pač ne daj! kaj to mene briga, vsak ve za svojega otroka. butara!
Default avatar
Uhane je dobila prvi dan šole, torej pri 6ih letih. Ne vidim nič spornega pri tem. Ima pa zlate uhane, ki jih je dobila za krst.
Default avatar
smo bili letos v ptujskih termah in res so imele vse male punčke v bazenčku od tistih dnevnih kopalcev domačinov uhančke, pa neke zapestnice in to. Sem se takrat tudi spraševala, kako to, no, zdaj vem. Tradicija.:)))