Politični čvek

V Ljubljani je potekal že 12. protivladni protest, ki se je tokrat zaključil z ustanovitvijo t.i. LJUDSKE SKUPŠČINE

Default avatar
V Ljubljani je potekal že 12. protivladni protest, ki se je tokrat zaključil z ustanovitvijo t.i. ljudske skupščine v Argentinskem parku. Protestniki so se iz središča prestolnice odpravili na kolesih, skirojih, kotalkah in peš po ljubljanskih ulicah. Tokratni protest je sicer minil brez organiziranega nastopa vladnih podpornikov v rumenih jopičih. 

Šlo je za že drugi protivladni shod v tem tednu. V sredo so se pred DZ zbrali zaposleni v medijih, ki so izrazili nasprotovanje spreminjanju medijske zakonodaje. Protestniki so tudi tokrat zavili mimo stavbe RTV Slovenija in ponovili svoje stališče glede vladnih načrtov. Shod so zaključili z ustanovitvijo ljudske skupščine v Argentinskem parku.

Danes je bilo poleg znanih kritik glede odnosa vlade in politike do posameznih skupin in pozivov k novim volitvam slišati še proteste proti omejevanju svobode medijev, ki da je, kot je pisalo na enem od transparentov, začetek fašizacije države. S Prešernovega trga so se tako podali pred Radiotelevizijo (RTV) Slovenija, kjer so zaposlenim v podporo zaploskali in se zavzeli za svobodne RTV, STA, Radio Študent in druge medije. Na dečka s piščaljo pa so obesili madžarsko zastavo v svarilo, da Slovenija ne sme po poti Madžarske. "RTV je naša," je bilo slišati med vzkliki zbranih.

Manjši del protestnikov se je nato odpravil do Trga republike, večji del pa je zaključil v Argentinskem parku, kjer je potekala "ljudska skupščina". Na njej so oblikovali več skupin in razpravljali o ključnih problemih s področja okolja in trajnostnega razvoja, svobode medijev, delavskih in socialnih pravic, koronskih ukrepov, kulturnih politik, alternativ političnemu sistemu ter intervencij in taktik.

Policija: Zbralo se je 3000 protestnikov

Vsak teden nas je več, vsak teden več ljudi spregleda in vidi, da s tako tiransko vlado ne more naprej, kmalu bo ta vlada padla, samo vztrajati moramo in se naslednji petek zbrati v še večjem številu. Lahko utišate posameznike, kateri vam nič nočejo, a ne morate utišati 10.000 glave množice!
Default avatar
Ljudska skupščina? Neverjetno. Želja po vrnitvi v socializem, mogoče po venezuelskem modelu. Si predstavljate, da bi taki ljudje in na tak način vodili državo?
Default avatar
To je uvertura za jesen. Jeseni bodo ta pravi protesti, ki bodo jasno dali vedeti SMC-ju in DESUS-u kaj sledi zaradi njune največje volilne prevare odkar je RS samostojna.
Default avatar
Tile pa res niso povsem gladki.
Default avatar
Naj mi nekdo zelo enostavno razloži, kaj naj bi ustanovitev ljudske skupščine pomenila. Bo postavila novo vlado? Ne zafrkavam. Bila sem presenečena in mi ni jasen namen.
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
Pa ja ne mislite očitati koalicijskim strankam sodelovanja ?
SDS-u očitate nekooperativnost, ko pa dve stranki "prelomita" obljubo o nesodelovanju bi ju pa vi za to kaznovali ?
Ne vem no, po mojem imate malo faljeno vse skup !
Default avatar
Tara_S je napisal/a:


Ne bo postavila novo vlado. Povedala bo kaj pričakuje od nove vlade.
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
Ok, to kupim.
Default avatar
Tara_S je napisal/a:
Postali bomo spet ljudska republika Slovenija, oblast se bo izvajala na ljudskih kongresih, iztopili bomo iz EU in NATO, imeli bomo spet svoj denar in zaprli bomo meje za izvoz naših izdelkov saj nas izvoz siromaši, uvedli bomo zeleno krožno gospodarstvo .
Default avatar
Tara_S je napisal/a:
Glej, nekaj je na teh protestih treba počet, ker samo sprehajanje ali kolesarjenje postaja že dolgočasno, kričanje in žvižganje pa tudi. Ampak med protestniki ni nobenega resničnega kadrovskega potenciala, zato je tovrstno organiziranje prek "ljudske skupščine" - postavili so se v sedem krogov, vsak je lahko povedal, kar je hotel - popolna komedija. No, saj zamislil si jo je nekakšen prosluli režiser. V bistvu je dobro, da vlada na te provokacije ne trza in dela naprej.
Default avatar
kakšne prevare neki je napisal/a:


Pravilno je da DeSUS in SMC povesta pred volitvami, da bosta šli v koalicijo z vsemi, tudi z SDS, če bo treba. Potem je zadeva jasna. Ne pa da v času volilne kampanje vpijeta, da z SDS ne bosta šli v koalicjo z SDS. Temu se reče prevara!
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
Še še spomniš kampanije 2018 ?
Se še spomniš kako so moderatorji direktno zahtevali izjasnjevanje kdo in s kom ja kdo ne, vsi po vrsti so vpili z SDS ne, obenempa SDS obtoževali nesodelovanja.
Da imamo pa JJ na oblasti je pa najbolj kriv Šarec sam ko je postavil svetovni rekord v metu puške v koruzo, ko bi levi vsaj približno lahko sodelovali se nam to ne bi zgodilo, sedaj pa pač je kar je in če smo pošteni v času korone je vlada delala dobro.
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
Ma sprijaznite se že enkrat s to vlado. SDS je na volitvah zmagala, drugi so itak nerelevantni. Imamo srečo, da delajo dobro. Predstavljajte si prejšnje komedijante v času epidemije. Ti protestniki delajo samo zgago, sami sebe smešijo ...
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
No, to je točna razlaga prevare s kolovodjem Procentualškom na čelu.
Pa saj se tudi o tem, da bodo vsi SMC poslanci prestopili k SDS, stranka SMC pa s tem ugasne, ne govori veliko.
Default avatar
Tara_S je napisal/a:
Dejansko je to tudi mene presenetilo. Sodelujem na protestih, pri ustanavljanju skupščine pa sem bila samo deset minut, ker je bila popolna zmeda. Kr ne. Itak pa vemo, da med nami ni nikogar ki bi se šel politiko. Mi samo glasno opozarjamo politiko in zahtevamo! Zakaj bi si mazali roke s politiko???
Default avatar
Komunizem je še vedno živ. Kaj takega je možno samo na balkanu. V pravih demokracijah odločajo o politiki takšni voditelji kot je gospod Janez Janša. Skupščine in parlamenti pa so zato, da jim prikimajo.
Default avatar
jasna razlaga je napisal/a:
Zakaj bi prestopili v SDS? Doslej še nihče ni. So pa v SD, če se prav spomnim. Recimo rekorder v prestopanju Moderndorf.
Default avatar
Tam nekje je napisal/a:
Mednarodni finančni krogi zelo pozitivno ocenjujejo ukrepanje slovenske vlade za zajezitev epidemije in zagotovitev socialne stabilnosti ter ukrepe za gospodarsko okrevanje. Slovenija tako po indeksu odziva na Covid-19 zaseda izjemno 7. mesto. To se najbolje kaže pri nižjem donosu do dospetja na desetletne obveznice Republike Slovenije, ki sedaj znaša 0,1 odstotka. Povpraševanje po slovenskih obveznicah se je povečalo predvsem zaradi ukrepov za ohranjanje delovnih mest in za spodbujanje investicij, ki v finančnih krogih uživajo zaupanje.

K boljšim pogojem zadolževanja Slovenije na finančnem trgu je vsekakor prispevala tudi odločitev ratinške agencije S&P, da ohrani bonitetno oceno Slovenije pri AA- ter naši državi pripiše stabilne obete. Agencija ocenjuje, da se bo prihodnje leto gospodarska aktivnost okrepila, kar bo prispevalo k okrevanju javnih financ ter zniževanju javnega dolga. Podobno tudi Evropska komisija napoveduje Sloveniji hitro okrevanje, saj v prihodnjem letu predvideva šest odstotno gospodarsko rast, s katero bomo v enem letu skoraj v celoti nadoknadili posledice letošnje epidemije.


Tudi v prihodnjih mesecih bo zelo pomembno ustrezno ukrepanje, ki bo omogočilo gospodarsko okrevanje ob hkratnem učinkovitem upravljanjem z javnim dolgom, saj bo prav od tega odvisna ohranitev ugodnih pogojev financiranja za Slovenijo.

Od Balkana se počasi, vendar vztrajno pomikamo proti Avstriji - evropskem severu.

Ne vem, kaj hočete vsi tisti, ki nasprotujete tej vladi?

Pri Šarcu praktično ni bilo sej ali so le te bile izjemno kratke, najkrajše v zgodovini Slovenije, delalo se je res minimalno in lahko je Šarec res vesel, da je bil PV v času debelih krav. Takoj ko so se začeli kazati obrisi krize, je odstopil in vrgel puško v koruzo, je to PV, kakršnega si želite, da vas zapusti, ko je najtežje?

Sedanja vlada ni prfektna, saj kdo pa je? Vendar se trudi in je sprejela mnoge ukrepe, ki so jih nato posnemali in hvalili tudi drugod po Evropi, zato želim uspešno delo vladi še naprej.
Default avatar
A se ne protestnikom ves čas očita, da sploh ne vejo proti čemu protestirajo? Predvidevam, da je to poskus odgovora na te očitke.
Default avatar
Ta tema je dolgočasna, ni vredno omembe ...