Starševski čvek

Ljubezen in zakon sta dve različni stvari.

Default avatar
Ljubezen in zakon sta dve različni stvari.

Poročiš se s človekom, ki ti ustreza, ki te dopolnjuje, izpolnjuje, s katerim lahko živiš.

Toda ljubezen je kot ogenj, ki plane z neba. Ljubezen popolnoma izključuje sleherni razumski premislek.

Najvišja, blažena sreča je tedaj, kadar sta ljubezen in zakon eno.
(M.L.FISCHER)

Z leti, ko smo starejši, si lahko priznamo, v katero kategorijo smo vstopili pri izbiri partnerja. Takrat, v mladosti, smo požrli vso pamet sveta in bili gluhi na signale, ki nam ji je pošiljala naša podzavest. Zavestno smo vse zatri, kar nas je opozarjalo na morebitno napačno odločitev.
Default avatar
Se strinjam. A z razliko od današnjega ponorelega sveta, kjer se vse tako hitro spreminja in menja, instant odloča, je prav, da ostajamo zvesti sebi in svojim izbiram, odločitvam, koerentni s potjo, katero smo izbrali in vsaj poskusimo ugotoviti kako daleč lahko po izbrani poti, v zakonu, pridemo. Ena sama pot in po tej do konca. Menim, da podleči "ljubezni" za ceno dobrega zakona nikakor ni pametno in prinese več žalosti in razočaranj kot sreče, ravno zaradi moči in veličine tega čustva. Zaljubljen človek je namreč hitro lahko slab partner, ker ne razmišlja z glavo, ampak srcem. Če je pa obojr v enem in to obojestransko, potem pa kapo dol pred tem
Default avatar
Kaj pa, če je ljubezni več? 🤔
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
Kaj s tem misliš?
Jo deliš več ženskam?
Odgovor je spodaj😉.

V knjigi Beg iz zakona, ki je še nisem prebrala, neki zdravnik razlaga.

Pesniki govorijo, da je ljubezen nebeška boginja. On ni takega mnenja. Tisto, kar se skriva pod nazivom ljubezen, največkrat ni nič drugega kot seksualni nagon. Slepo približevanje k partnerju, ki izžareva seksualni mik. To je nagon, ki ga je mati narava izumila za ustvarjanje otrok in ohranitev človeštva.

Hja, to je tipično moško razmišljanje. Vendar pa priznam, da je v tem veliko resnice.
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
To je dejstvo. Tisto, kar pojmujemo pod "pravo", slepo ljubezen, zaradi katere bi pustil vse, se boril proti vsemu in vsem, temelji na spolni šli, poželenju. Zakon je najpogosteje odločitev, kar ne pomeni, da tistega človeka nimamo radi, seveda ga imamo, ampak na drugačen način.
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
Zgolj, če gledaš statistiko.. in Instagramsko fejkanje slehernikov.

Je pa že od nekdaj oboje lahko povezljivo in merljivo dokazljivo, kar lepo antropologinja Helen Fisher večkrat navaja.
Srečne zakone iz t.i. "zelo zdravih družin" so raziskovali že od 50ih prejšnjega stoletja (tudi osnova knjige Življenje in kako ga preživeti, psihatra Robin Skynnerja in igralca John Cleesa)

Srečnin zakonci so tako bili dolgoročno opazovani, kot podrobno. CAT/MRI scan teh "srečnežev" je pokazal možgansko sliko enako svežim zaljubljencem.. različnim ljudem so namreč kazali različne slike.. in ob sliki partnerjev, se je svežim zaljubljenim, kot tem starim zakoncem osvetlil isti predel možgan (drugače tudi zelo podoben predelom, ki se aktivirajo ob zaužitju kokaina!).

John Gottman s sodelavci na Washingtonski univerzi je z longitudinalno študijo 20+ let pri opazovanju 200 parov prišel do parametrov, s katerimi trdijo, da zmorejo s 94% točnostjo napovedati, kateri pari se bodo ločili v prihodnosti. Omenjene pare so namreč izpostavili reševanju problemov in konfliktov, ko so bili še skupaj. Glede na njihove reakcije, tudi analize mikroizrazov, pogledov, barve glasu in intonacije, govorice telesa.. kot tudi bolj glasne vsebine medsebojno izrečenega, so prišli do sledečih zaključkov:

4 točke, ki napovedujejo ločitev oz. "4 jezdeci apokalipse" so:
- negativna kritika partnerja,
- defenzivnost,
- prezir,
- umikanje vase, tišina.

Konflikti, prepiri.. so drugače običajen del kakršnekoli skupnosti, tudi zakonske oz. partnerske. Glede tega, kako se s spori pari soočajo, jim je uspelo določit tri prevladujoče vzorce:
- odprto in umirjeno
- glasno in strastno
- izogibanje (nojevsko pretvarjanje).

Ne glede na stil oz. vzorec soočanja s konflikti, imajo pari, ki ostanejo v partnerstvu skupni imenovalec, razviden že v višji sliki: “Pozitivna interakcija med partnerjema je 5x bolj pogosta, kot negativna.”

DC6C9EE2-C44E-4043-AC14-3A71634C88BF.png
(540.21 KiB)

F626273A-933D-4361-A901-E3387DA3CC9A.png
(113.98 KiB)

De omnibus disputandum..
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
Ljubezen bi mortala biti temelj zakona, zveze...
Problem je, ker ljudje kombinirajo Zaljubljenost in zakon, zvezo... nato pa mine zaljubljenost in spregledajo, v kakšno stanje so se ujeli. :-)))

BTW, ljubezen je nekaj čisto drugega, kot zaljubljenost. To da ljudje ne ločijo med njima, pa je itak že... Epic Fail. :-)))

Default avatar
Da da. Potem pa se dogaja, da se odločiš za zakon, kasneje pa te zadene ljubezen.
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
Stari Grki so temu vidiku ljubezni rekli Eros. A poznali so še več obrazov ljubezni... bratsko (tovariško) ljubezen, ki so jo imenovali Filija (philosophia - resnicoljubnost), Storge kot način opisa ljubezni starša do otroka in Agape, bozansko ljubezen.

V principu gre za prepoznavanje tega, kaj drugega motivira k doseganju ciljev. Če je to strah in zavist, potem je takemu za nameniti Storge, torej parentalno naklonjenost, ki bo omigočala varno odkrivanje in prestavljanje lastnih meja. Pri tistih, ki jih motivira tekmovalnost, je Eros definitivno pravi način izkazovanja naklonjenosti, medtem ko je tistim, ki jih zene pragmatična korist veliko bolj na mestu naklonjenost izkazovati kot Philio, ki omogoča pogajanja in demokratično participacijo. Za tiste, ki jih ni moč popredalčkati, saj jih zene dvoje, ali vse od navedenega, pa je tu Agape, naklonjenost do bozanske iskre, ki tli v vsakemu od nas (zgodba o treh modrecih v svetem pismu, npr.).
________________________________________________________________________________________________________
» Respect My Existence or Expect My Resistance! «
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
Res je. In ne gre za moško razmišljanje, ampak za dejstvo. Res pa, da nekatere ženske fikcijsko armotizirajo, da lažje odprejo garažo.
Default avatar
Pikajla je napisal/a:
Vse lepo in prav - ampak pozabljaš pa, da nikakor nimaš pa vpliva na dva dejavnika:

- genetiko, ki lahko še kako vpliva z leti neke zveze na osebo

- spreminjanje, dozorevanje pozameznika dodatne bogate izkušnje, ki jih mladi mogani prej nikakor ne razumejo še prav in odločilno; ter tudi zaradi doživetih življenskih situacij v zvezi kot so tudi ne/sprejemanje odločitev, kompromisov, odrekanj, ki jih zveza v dvoje zagotovo prinese z leti skušnega sobivanja- sploh, ko pridejo na svet potomci.
Default avatar
Desiderius_da_Pietri je napisal/a:
To o starih Grkih drži.

Ljubezen je med starši in otroki in pri zakonskih parih, ki se dobro poznajo in zvesto in zanesljivo drug drugemu ob strani potujejo skozi življenjske pasti in težave. So trdni.

Vse tisto o šik postavi, dobrih joških, lepih ritkah, čvrstih moških mišicah, lepih očeh....so samo razburkani hormoni, to ni ljubezen. Če zraven damo še denarnico, avto, stanovanje...so to enostransko razburkani hormoni.

Ko med partnerja udari tretja oseba, začne svojo razdiralno pot.
Stara ljubezen postane uničevalska in maščevalna lastnost.
Ni več ljubezni, ni hormonov. Na izpitu smo padli, popravca ni več.
Happy end ugasne.

Trdnih zakonov je zelo malo. Če ga imate, ga držite kot redko svetinjo.