Starševski čvek

Zdravljenje bolezni: - ROSACEA

Default avatar
Vem da imam Rosaceo, zato se mi zdi, da dermatološki pregled ni potreben, saj sem ga opravila že pred leti, kjer so mi diagnosticirali bolezen Rosacea. Predpisali so mi tudi zdravila:

-krema rozamet (mažem vsak večer)
-krema eucerin (mažem vsako jutro)
-uporabljam tudi eucerinovo milo za obraz Eucerin PH 5, s katerim si pred nanosom kreme, temeljito umijem obraz
-uporabljam tudi dermalno raztopino Elocom, za lasišče, 3x na teden

Diagnoza Rozacea mi je bila postavljena že pred 10+ leti in vseskozi uporabljam zgoraj našteta zdravila. Sem pa opazila, da je bolezen nekoliko napredovala in da mi te kreme ne pomagajo več kaj dosti. Pojavljati so se mi začele tudi akne, pa rdečica postaja vedno bolj vidna, pojavlja se tudi flekavost, na čelu občutim tudi mozoljčke, sicer skrite pod kožo, ki kdaj pa kdaj izbruhne kakšen na plano, zato sem tudi omenila akne,...skratka občutek imam, da se mi je ta Rosacea malce poslabšala in me zanima, ali obstajajo kakšne nove kreme, ki bi jih lahko preizkusila, je kaj novega na tem področju za lajšanje te baje neozdravljive bolezni? Je kaj bolj učinkovitejšega od te kreme Rozamet, da bi rdečico potisnila nazaj za dalj časa, da bi bilo manj aken, mozoljčkov,...?
Default avatar
Kako se ti je začela? Jaz imam na desnem licu konstantno rdečico, ki nikoli ne izgine. Če kaj drgnem, po umivanju - je bolj rdeče. Pa tudi par mozoljev, ki so že skoraj stalno prisotni. Levo lice in ostali del obraza bp. To je pa že več kot eno leto konstantno rdečkasto.
Default avatar
-krema rozamet (mažem vsak večer)
-krema eucerin (mažem vsako jutro)
-uporabljam tudi eucerinovo milo za obraz Eucerin PH 5, s katerim si pred nanosom kreme, temeljito umijem obraz
-uporabljam tudi dermalno raztopino Elocom, za lasišče, 3x na teden
Default avatar
ti boš pa še imela rosaceo je napisal/a:
??
Default avatar
na kaj se nanaša tvoj odg je napisal/a:

???
Ti nimaš te bolezni, kar je dobro zate.
Če bi jo imela, bi vedela odgovor.
Default avatar
zakaj te to zanima je napisal/a:
Sem mislila, da odgovarjaš zgornjemu problemu na licu, ker imam podobno.
Default avatar
ti boš pa še imela rosaceo je napisal/a:
ne razumem poante tvojega sporočila?
Jaz IMAM rozaceo in to že 10+ let, mi je to potrdil dermatolog, tako da ne vidim smisla v tvojem pisanju "ti boš še imela rosaceo",...jaz jo že imam, nažalost. Verjetno sem takrat imela bolj blago obliko, sedaj pa kljub zdravljenju imam že resnejšo obliko. Rosacea je itak neozdravljiva, tako da bo verjetno vedno slabše.
Glede dermatologa je pa tako, da neplačniško se full dolgo čaka, samoplačniško je pa drago. Glede na to, da vem da imam rosaceo mi je brezveze da plačam dermatološki pregled, kjer mi bodo še enkrat povedali tisto kar že vem, da imam rosaceo...bolj kot mnenje dermatologa, me pač zanima ZDRAVLJENJE te bolezni kože in če kdo izmed vas, ki ima enako težavo uporablja kakšno drugo kremo ali zdravilo?
Pa bom potem jaz svoji osebni zdravnici povedala in mi jo bo predpisala, tako se bom izognila nepotrebnim stroškom in čakanju na dermatološki pregled.
Pred to kremo rozamet je bila ena druga krema, ki se je imenovala rozex in je bila super, ampak potem se je v Sloveniji ni dalo dobiti in sedaj jo že več let ni, sploh ne vem ali jo še delajo in če jo, zakaj je potem ne dostavljajo v Slovenijo. Ta rozamet meni ne pomaga nič kaj,...verjetno za moj stadij ni več dovolj dobra.
Zanima me tudi, če je šla katera na lasersko zdravljenje rosacee? In kakšni so kaj rezultati?
Default avatar
khjuui je napisal/a:
ti nimaš rosace-e
Default avatar
Rosacea je napisal/a:
Kako veš oz. po čem? Hvala za odg.
Default avatar
Rosacea je napisal/a:
10 let pa še nisi našla rešitve?
No ja, jaz jo imam že več kot 18 let. Nekaj časa sem počela take traparije kot jih počneš ti, dokler mi ni ena pametna zdravnica na dermatološki kliniki svetovala, kako naj to zoprno bolezen zdravim:
- nobenega mila na obraz
- nobene kozmetike
- ko se mi pojavi kakšen mozoljček, namažem izključno ta (te) mozolj(e) z Rosametom in
naslednji dan ga (jih) ni več

Sedaj že več kot 15 let nihče ne pomisli, da imam rdeč obraz zaradi prevelikih količin alkohola:-)
Default avatar
Meni se je začelo kmalu po 40. letu. Izbruh mi naredi stres, visoka temperatura v prostoru, poletna vročina nad 30 stopinj. V poletni vročini dobim cela vnetna območja na licih (tista podkožna mozoljavost - izbokline z vnetno tekočino.

Vmes so občasni izbruhi, ki jih ne znam pripisati kakšnemu določenemu razlogu.

Uporabljam Rozamet, ampak samo ob izbruhih, drugače ne. Kot že pravim, izmenjavajo se mi normalna obdobja, boljša in slabša obdobja ter vnetna obdobja.

Moj obraz ne prenese nobenega mila - ne uporabljam sploh. Ker je razaceasta koža v osnovi suha, pa moram stalno skrbeti za vlago. Edina krema, ki jo moj obraz prenese, je ta iz lekarne; je pa tudi draga, ti jo zmešajo na recept (in na zavarovanje) v lekarni - medicinsko olivno olje na belobazi. To je popolnoma naravna krema, brez vsake umetne primesi; ker vsaka najmanjša umetna sestavina je dražitelj rozaceaste kože.

Je pa rozacea zelo pogosta nadloga žensk po 40. letu, zato bi si tukaj želela slišati še kakšno izkušnjo, kako se (nesrečnice) spopadate s tem. Jaz na primer v službi dobivam rdečico, ko sem v neprezračenem in (pre)vročem prostoru, zato v pisarni stalno skrbim, da je 'sveže', ni prevroče.
Default avatar
Rosacea je napisal/a:
Imam diagnozo 10 let. Cel obraz je bil s pilulam in papilam....takrat sem dobila tablete za 3m. Krema mi mi nobena pomagala. Nato med 2 nosecnostjo ponoven izbruh, nic pomagalo, dobila spet tablete. Tesnicno cel obraz rdec in v izpuscajih. Potem sem sla na samoplacniski pregled znamenj. Ko me je dermatolog videl, bil je prof.dr dermat., mi je predpisal tri kreme. Eno sem morala narocit mesanje na presercu. Smrdela je po ne vem petroloju...pojma njmam kaj je bilo not....z njo sem mazala kog je rekel in potem se zdrugima dvsma. Ena je oljcno olje v belobazi, kot negovalna, druga 1%metrodianozola v belobazi. Zdaj je 5 let od tega mazanja, obcasno mi zmesajo ti dve . Zdravnica mi da recept ker ve da mi pomaga. Problem je edino nos. Ki mi rdeci. Enkrat bolj drugic manj.
Default avatar
khjuii je napisal/a:
ja, rosacea se najprej pojavi na čelu in obeh ličnicah, kot blago zardevanje (se pojavi in izgine) npr ob vremenskih pojavih (prevroče, premrzlo), ob stresu (jeza npr), ob pekoči hrani, ob alkoholu,...skratka tisti ki imamo rosaceo nismo vseskozi rdeči, temveč zardevamo ob zgoraj naštetih vzrokih. Tako se začne in temu se reče "prvi stadij", potem pri drugem stadiju so pa že večji problemi, poleg vseh naštetih se pojavljajo mozolji, lahko ti pordeči nos in se ti razširi, rdečica oziroma zardevanje je pogostejše, ostaja vidna flekavost obraza, ki se iz čela in obeh lic širi po celem obrazu itd,...obstaja pa še tretji stadij, kjer potem rdečica sploh več ne izgine in jo imaš vseskozi, ampak po celem obrazu, nos se ti že tako zelo razširi da je grozno itd,...skratka ti nimaš rosacee ker praviš da imaš samo eno ličnico rdečo in to ves čas, ostalo pa ne....pri rosaceji gre najbolj za zardevanje in to zgornje polovice obraza, pri tebi pa ni tako
Default avatar
ti boš pa še imela rosaceo je napisal/a:
več kot očitno je, da nimaš pojma o čem govoriš. Spamaš in trolaš in prosim, da se ne javljaš več v to tematiko, kjer iščemo rešitev ljudje oboleli za rosaceo in ne alkoholiki kot si ti
Default avatar
še ena Rosa je napisal/a:
a dnevne kreme EUCERIN pa ne uporabljaš?
Sicer je še ena krema Eucerin (z zelenim kvadratkom) ampak se mi zdi da se ne vpije dobro v kožo,...jaz uporabljam tisto brez zelenega kvadratka, razmišljam pa da bi probala tudi z zelenim kvadratkom. Sicer ta krema ni na recept, jo je potrebno plačati in stane okrog 25 evrov in je za kakšna dva meseca ne glede ali ima zeleni kvadratek ali ne. Obe dve staneta enako se mi zdi. Pa milo Eucerin mi je tudi dermatolog predpisal, natančneje eucerin ph 5, je brez kemikalij in podobno in je koži zelo prijazno milo, se ga nežno spere, brez drgnjenja. Za sonce pa uporabljam sončno kremo Eucerin faktor 50. Sicer pa baje so koži prijazne tudi Vichy kreme (ki pa jih nisem še nikoli uporabljala), mogoče bom res naslednjič v lekarni vprašala ali imajo kaj za čišenje obraza (proti mozoljem, aknam,...). Se mi zdi da po dolgem času prehajam iz stadija ena v stadij dva, kar me je groza, ker stadij dva je pa že res problem napram stadiju ena (kjer gre bolj kot ne le za občasno zardevanje). Največji problem je pa v tem, ker je Rosacea neozdravljiva in lahko pričakujemo le, da bo še slabše. Zato bi si res morale izmenjati informacije, kaj je tisto kar pomaga, preden bo prepozno, tako vsaj bolezen zaviramo in lajšamo,....a je katera probala lasersko zdravljenje, kako pa to poteka in kakšni so rezultati? A ostanejo kakšne brazgotinice zatem?
Po mojem sama laserja še ne potrebujem, ampak res neke dobre kreme, mogoče celo kakšne antibiotike ob izbruhu mozoljev ali kaj takšnega.
Default avatar
Rosacea je napisal/a:
Zaradi svojih izkušenj žal vem o čem govorim, bom pa upoštevala tvoj ukaz in se ne bom več javljala v tvojo "tematiko".

Alkoholiki kot sem jaz pa ne popijemo več kot pet decilitrov vina na leto:)
Default avatar
Zadnjih 15 let. Poskušala sem vse mogoče, ampak sem nekako ugotovila, da manj stvari kot dajem na kožo, bolje je. Tako da tudi jaz ne uporabljam nobenih mil, za čiščenje od Bioderme micelarno vodo (modro ali rdečo - ne zelene), mažem se z Bioderma vlažilno kremo, rozamet pa dam samo na mesto kjer se dela izpuščaj ali mozoljček. Odkar bolj pri miru pustim se mi zdi da je bolje. Po moje ti je hotela točno to povedat ena zgoraj, ki pravi da boš še imela rozaceo.

Je pa grozno imet to.
Default avatar
Po prebranem ugotavljam, da imam rosaceo v prvem stadiju. Občasna rdečica ob razburjanju, športu, sprememba temperature, pekoča hrana, na licih in čelu najbolj.
Kaj lahko naredim, da zaustavim prehod v slabše stanje?
Default avatar
Jaz sem se dolga leta borila z rozaceo in mi je pomagala samo ena stvar - metronidazol. Vse ostalo je bilo brezveze. Po nekaj mesecih rednega mazanja se je izboljšalo in je zdaj, razen izjemnih občasnih pojavov, praktično nimam več.
Default avatar
Rosacea je napisal/a:
Nekateri zelo pohvalijo kremo Demoderm.
ROSACEA, DEMODEX IN SEBOROIČNI DERMATITIS SO OZDRAVLJIVI

Pred približno desetimi leti, v zgodnjih dvajsetih, se mi je najprej na lasišču pojavilo vnetje v obliki majhnih rdečih in srbečih zaplat, ki kar niso hotele izginiti. Šel sem k zdravniku in mi je pripisal tekočino Elocom, ki jo je sicer uporabljal tudi moj oče, ki je imel podobno kot jaz te izpuščaje na lasišču, čeprav so njemu nastali redkeje in v manjši obliki kot meni. Takrat je to stanje diagnosticiral kot »seboroični dermatitis«. Elocom tekočina, pri kateri so me ves čas opozarjali, da tanjša kožo (kar me je full obremenjevalo), je stanje začasno sicer ustavila, ampak se je rdečica znova in znova vračala. Če je s tekočino nisem ustavil, se je širila praktično po celi glavi. Tekočina je bila sicer zoprna za uporabljat, ker noro peče ob stiku z ranjeno kožo (včasih je tako zapeklo, da me je kar glava bolela). Po nekaj letih tega približno znosnega obvladovanja se je prva rdečica pojavila na obrazu. Bilo je vedno huje, nastajale so kraste in vse je dobesedno žarelo, potem pa sem obiskal prvega od petih dermatologov, ki mi je po odvzetem vzorcu kože, ki so ga pregledali v laboratoriju, diagnosticirala bolezen rosacea. Zoprno bolezen, ki se pojavlja okrog 30-ega leta predvsem pri ženskah, a očitno tudi pri moških. Potem pa se je začela agonija. Ker mi je 1. dermatologinja predpisala antibiotike in neko kremo, po čemer ni bilo niti malo bolje, sem obiskal naslednjega dermatologa. Ta prva je delala v kliničnem centru na dermatološkem oddelku in ker tam vlada industrijsko jemanje pacientov po sistemu »hitro enega za drugim«, mi je bilo jasno, da se z mano ni veliko ukvarjala in da me je odpravila serijsko, z istim sistemom kot vse ostale. Češ, če imaš rosaceo, ti pač predpišemo antibiotike. To bo rešilo stvar! Mah klinc bo! Prav nič niso rešili. No, drugi pa je bil zasebni (in plačljivi) dermatolog, ki pa mi je spet predpisal antibiotike in neke čudne kremice.

Ta tretji mi je priporočal 6-mesečno zdravljenje z nekimi zoprnimi tabletami (ne spomnim se imena tablet, čeprav v resnici sploh ni pomembno, ker itak ne pomagajo), ki so imele strašno zoprn stranski učinek: suhe ustnice. 4 mesece so bile tako suhe, da se jih ni z ničemer dalo navlažiti in sem porabil veliko denarja za najdražja mazila za ustnice, ki bi vsaj malo ublažile zoprno stanje. Ker se ni nič spremenilo s kožo in ker se ni dalo več tolerirati suhih (oz. dobesedno razklanih) ustnic, sem po štirih mesecih prekinil s »kuro« in nehal jemati zdravila. Četri in peti dermatolog sta ponovno predlagala antibiotike, zato smo hitro končali »sodelovanje«.

Pri tem naj poudarim, da so bila moja lica in čelo več let živo rdeča in pekoča in obolela in se jih praktično z ničemer ni dalo vsaj malo umirit, kaj šele ozdravit. Dokler so bili ti trije deli obraza rdeči, je še šlo. Potem pa je lani spomladi (maja 2014) na mojem obrazu čez noč izbruhnil nov napad ali val rdečice, nekih čudnih pikic, moj cel obraz je bil vnet. Dermatolog je rekel: imate »demodex«. Jejte antibiotike, da jih pobijete. Nič ni pomagalo. Celo poletje sem trpel in uporabljal pudre in skušal nekako zakriti to grozo na mojem obrazu, pri tem pa mi je pri vsesplošnem raziskovanju in iskanju rešitve pomagala prijateljica, ki je avgusta (3 mesece po izbruhu demodexa) na enem slovenskem forumu našla debato o tem, kar sem iskal vsa leta. O zdravilu. O moji rešiteljici, kitajski kremi »ZZ cream«*, o kateri je na forumu tekla debata, v njej pa je bil vključen tudi Dominik Golenhofen, ki je trdil, da ta krema praktično 100% odpravi rosaceo in demodex in dermatitis, ker je pravzaprav to troje povezano oz. v grobem gre celo za isto bolezen. Ker so bili tudi komentarji nekaterih obiskovalk pozitivni, češ, da je rdečica dobesedno izginila, sem jo nemudoma naročil kar direktno iz Kitajske. Ko sem jo dobil v roke, sem jo v sekundi nanesel na obraz in že zelo kmalu čutil olajšanje. Kot da bi koža bila manj napeta oz. zategnjena. Manj »prižgana«. Zvečer še isti dan so mi domači rekli, da je moj obraz manj »zažarjen«. Drug dan je počasi rdečica izginjala. Kraste so se sušile. Pikice izginjale. V dveh tednih je bila koža spet zdrava in polna sijaja. V enem mesecu se na njej dobesedno nič več ni videlo. Ne samo, da je pobrala rosaceo, demodex in dermatitis, ampak je pobrala še druge mozoljčke in nepravilnosti. Ta krema kožo naredi čisto prerojeno.
Rosacea se mi je v zadnjih 14-ih mesecih še občasno ponovila oz. občasno se mi ponovi še kakšna rdeča pikica na lasišču, a z uporabo kreme dobesedno v enem dnevu ustavim dogajanje. Predvidevam, da je razlog v stresu, s katerim imam veliko opravka in nekega dne verjamem, da se bo moje ravnovesje v telesu uredilo, stres bom vsaj v problematični meri odpravil in se mi tudi bolezen ne bo več vračala. Če pa se mi do takrat bo, pa bom urejal s kremico. Jo imam vedno doma. Za vsak slučaj.
Kasneje sem izvedel, da ima kremo na zalogi dr. Dominik Golenhofen kar v Ljubljani v Dravljah, tako da jo zdaj iščem kar pri njemu. Stane 45 €, res je, da posodica ni velika, a je vredna več od čistega zlata ali diamantov.
Včasih srečam koga na ulici, ki ima rdečico, pa mu v očeh vidim zaskrbljenost in nesamozavest, pa bi mu najraje rekel, da imam rešitev zanj, a mi je nerodno, ker ne vem, ali se mu bo to zdelo grozno neprimerno vsiljevanje v zasebnost, zato predlagam, da se javnost obvesti, da ROSACEA, DEMODEX IN SEBOROIČNI DERMATITIS SO OZDRAVLJIVI. Dermatologi namreč trdijo, da niso.
* Opomba: Kremo DemoDerm (prej ZZ cream) je mogoče kupiti v Holistični ordinaciji Golenhofen ali naročiti po telefonu 040 325 939 ali na spletni strani www.demoderm.si.