Starševski čvek

Sinu je učiteljica pri slovenščini prečrtala nekaj, kar se po mojem mnenju zdi pravilno

Default avatar

Kaj vi menite

Na kratko: Pisali so kontrolno o samostalnikih. Pri eni nalogi so imeli napisanih nekaj samostalnikov, kjer so morali določiti spol in število. Vmes pa se je pojavil samostalnik morje. Sin je v tabeli pri številu napisal ednina. Ona je to prečrtala, češ da je to edninski samostalnik (torej nešteven). Odvisno, kakšen pomen predstavlja ta samostalnik. Če predstavlja kot vodo, je pravilno, da je neštevni edninski samostalnik. Če pa upoštevamo geografska morja (npr. Jadransko morje, Črno morje, Egejsko morje itd.) pa je samostalnik števen.

Torej se je učiteljica uštela. Vsaj po mojem mnenju. Ravno zaradi tega je sin dobil 4 in ne 5.

Ali naj se z njo posvetujem?
Default avatar

Obrisisepodnosomavtojimmnenjem

Tudi če napišeš Jadransko morje, je to še zmeraj ednina. Če bi napisala morja - potem je to množina. Mislim, da ne razumeš ravno pomena določanja števila. Misliš da samo zaradi tega ker lahko zraven napišeš jadransko, črno in mrtvo, prisodiš besedi "morje" množina? Sicer pa nisi ti učitelj, in se testi ne ocenjujejo po mnenjih staršev, ampak jih ocenjujejo ti s kompetentnim znanjem in izobrazbo učitelja.

Se zgodi, da kdaj nimaš vsega 5. Zaradi 4 še ni konec sveta!
Default avatar

edninski samostalnik

Kaj vi menite je napisal/a:
Nič ni odvisno. Morje je edninski samostalnik, pika. Pri besednih vrstah, kar samostalnik je, se ne gleda besed v povedi ali v sklopu, pač pa posamično, besede same.

Učiteljica ima prav in če so se učili ločevati samostalnike, mora vedeti, kateri so množinski in kateri edninski samostalniki. Če napiše samo ednina, to pomeni, navaden števni samostalnik v ednini.

To pa nastane, ko hočejo vsi znati vse in ko se starši vtikajo tam, kjer jim ni mesto.
Default avatar

Senza

Če gre za osnovo, kar spol in število pri samostalnikih sta, ne vidim razloga, da bi zraven vpletla geografska imena.
_____________________________________________________________________________________________________________
V hitlerjanskih zadnjih sobah gostiln spet udarjajo drug po drugem, ti majhni rodovi na povodcih...
Default avatar

kva

Kaj vi menite je napisal/a:
Če upoštevamo vodo - se morje šteje, torej ima dvojino in množino: morji /morja
Default avatar

vsi znati

edninski samostalnik je napisal/a:
Točno tako, vsi hočejo znati vse, kar začni pri sebi. Morje ni edninski samostalnik.
Default avatar

dej dej

Kaj vi menite je napisal/a:
Namesto, da sina učiš, naj se skriva za tvojo kiklo, mu raje reče, da naj vpraša učiteljico, da je v zagati in mu bo ona razložila zakaj je v zmoti.
Default avatar

o čem vi to

edninski samostalnik je napisal/a:
Kaj bluziš? "morje" NI edninski samostalnik.
Default avatar

edninski samostalnik

vsi znati je napisal/a:
Ehhhh, gre za SNOVNI EDNINSKI SAMOSTALNIK tipa kava, pesek, malta, voda...

Saj pravim, če bi se vsi držali reka: Le čevlje sodi naj kopitar!" bi tale forum izumrl.:))))
Default avatar

vsi znati

edninski samostalnik je napisal/a:
A bejž no, vem kaj so edninski samostalniki, ampak morje ne sodi med nje. Očitno si bolj slab "kopitar".
Default avatar

o čem vi to

edninski samostalnik je napisal/a:
A to je tisto, kar je neki zapiti pravnik v jezikovni debati zabrusil slavistu, ko ni več imel argumentov in se je lahko zgolj neotesano ponorčeval iz sogovornikovega priimka? In sedaj boste v posmeh zdravi pameti to še stoletja ponavljali?
Default avatar

herotica

Morje ne sodi med neštevne edninske samostalnike.

"Neštevni edninski samostalniki poimenujejo snov (npr. sneg, kri), skupino (npr. mladina, grmičevje) ali pojem (npr. upanje, mir), teh stvari ne moremo šteti, zato jih vedno uporabljamo v ednini."

https://www.termania.net/slovarji/slove ... 7348/morje

Sem pa preverila in v gradivu na ucilnice.arnes.si je morje dejansko razvrščeno med neštevne edninske, vendar to ne bo držalo. V prenesenem pomenu kvečjemu bi ga lahko razlagali kot neštevnega, na primer morje rož, morje težav, kot vodno telo pa nikakor ne - potem bi enako veljalo za ocean, jezero itd.
Default avatar

mislim enako kot ti

Kaj vi menite je napisal/a:
Še preden sem do konca prebrala (tvojo razlago o geografskih morjih) sem pomislila točno to kar si napisala ti... seveda se šteje - je Sredozemsko morje, je Jadransko morje, je Črno morje, Severno morje, itd. itn. - vse to so morja (torej množina)... še kako torej je to števen samostalnik...

Če bi mu ona pri preverjanju znanja dala nalogo: naštej 3 morja sveta - bi torej uporabila množino samostalnika morje... ali kako bi ga po njeno torej vprašala takšno vprašanje, če je po njeno nešteven samostalnik... vsekakor imaš prav - sploh če je to pomenilo razliko v oceni pojdi do nje lepo z razlago in utemeljitvijo zakaj meniš,da ima sin prav in da mu zviša oceno.
Default avatar

mislim enako kot ti

herotica je napisal/a:
se strinjam.
In se spet pokaže kako slepo so očitno naučeni naši učitelji (če tako očitno napačno piše v učilnicah v gradivu), brez zdrave logike in razuma.
Default avatar

problemi nastanejo

Problemi nastanejo vedno, ko so naloge in vprašanja premalo specifični in je več možnih odgovorov, odvisno od konkretne situacije. In to ne samo pri slovenščini.
Default avatar

tu ne gre za to

problemi nastanejo je napisal/a:
Tu sploh ne gre za to. Možen je samo en odgovor, ta, ki ga je napisal fant. Morje je navaden števni samostalnik - ne glede na to, kot zgoraj ena pravi, ali gre za vodo ali za geografsko ime. Eno morje, dve morji, več morij. In morje je števni samostalnik, srednji spol ednine.

Ni tako kot moka ali vrata.
Default avatar

mislim takole

Mislim, da taki samostaliki, ki so dvoumni v test ne sodijo.

Morje je definitivno edninski neštevni samostalnik, vendar se uporablja tudi števno. Imamo še nekaj takih npr. vino, mleko, sol, javnost, znanje, olje ...

Je pa res, da se edninski samostalniki lahko uporabljajo tudi v dvojini in množini, potem pač postanejo števni.

Malce nazaj je bila kar ostra debate glede besede javnost in javnosti. Se pravi odnosi z javnostjo, kar naj bi bilo slovnično pravilno, proti odnosi z javnostmi, ker naj bi šlo za različne vrste javnosti. Čeprav se javnost pojavi v množini, je po obliki še vedno edninski samostalnik. Tako kot morje.

Tako, da imaš in nimaš prav. Kot sem že v začetku napisala, taka beseda v test ne sodi.

https://www.rtvslo.si/kultura/jezikovni ... tmi/445111
Default avatar

Vsevedni

Ahaha se en tak stars. Tako je meni en dijak napisal, da je njegov ata rekel, da sem mu napačno popravila eno vprašanje. No, se je vsaj opravičil, ko sem mu obrazložila, da ni dobro prebral vprašanje.
Default avatar

fiuuuuu

Vsevedni je napisal/a:
Upam, da ne učiš slovenščine.

(saj vem, da ničesar ne učiš)
Default avatar

viharni jezdec

Ludeki, monklja zagotovo laže, sonček je imel še kake napake, da je dobil nižjo oceno. Je pa to katasrtrofa z življenskimi posledicami, da je dobil 4 in ne 5, nikoli več tega ne bo mogel nadoknadit, pol življenja šlo, fertik, amen.😁