Starševski čvek

Obala ali Nova Gorica z okolico

Default avatar
Z možem sva blizu penzije in si namerava kupiti manjšo hišo nekje v okolici Nove Gorice ali na obali. Tja se bova preselila, saj bova našo (preveliko hišo) prodala. Obe lokaciji sta nama blazno všeč, goriška zaradi gričev (Goriška Brda), bližine hribov pa tudi morja (Italija). Na drugi strani pa obala z bližino morja. Obe pokrajini poznava kar dobro, sva nekje 60-40 za goriško.

Kaj bi vi predlagali, sploh tisti, ki živite na omenjenih lokacijah?
Default avatar
Brda so lepa, je pa res, da moraš skoraj za vsako stvar v Novo Gorico, morje imaš cca 25 km stran, gore pa cca 60 km stran. Verjetno je tudi cenovno ugodnejše kot naša obala, vsaj 15-20 %. So pa Brici in Kraševci "ljudje posebne sorte", moraš se jih navaditi in bodi pripravljena, da te ne bodo takoj sprejeli medse :-). Niso pa pokvarjeni in hinavski.

jaz bi šel v Brda ali na Kras.
Default avatar
Pandemonio je napisal/a:
Se strinjam, je pa iz Nove Gorice do morja (Sesljan) nekje pol ure. Prav tako je do Tolmina dobrih 35 minut (40km) kar so že gore praktično.

Ima Nova Gorica skoraj popolno lokacijo, nekje na stičišču gora in morja. Iz Brd je do morja nekaj več, je pa recimo Kolovrat, ki so tudi že "gore", dobrih 15 minut iz Brd.
Default avatar
Jaz imam oboje. Vikend na obali, bivališče na Goriškem. Če imata možnost, priporočam. Na Obali je dovolj manjše bivališče za čez poletje (morje) ali vikende, definitivno lepše vreme in narava pa bivanje nasploh med letom na Goriškem. Vse je seveda stvar življenskega sloga, a poznam veliko ljudi, s katerimi smo si enakega mnenja glede tega.
Default avatar
Razmisli je napisal/a:
Imaš vikend na slo obali? Ker slo obala iz Nove Gorice ni tako blizu. Od začetka se ti še da voziti več kot eno uro do vikenda, z leti pa verjemi da je še to preveč. V bistvu vse kar je več kot pol ure je preveč.

Avtorica, če misliš Novo Gorico, moraš dobro poznati ITA obalo, ker je ta blizu NG.
Default avatar
je res je napisal/a:
Nikoli se nisem vozila več kot 45min. Čez italijansko stran je bližje. Meni odtehta trud. Se odpeljem v petek in vračam v nedeljo, dovolj da si vmes spočijem od vožnje.
Default avatar
Razmisli je napisal/a:
V 45 minutah iz Nove Gorice do slo obale? Nemogoče. Do Barkovelj mogoče pa še to moraš noret po cesti.
Default avatar
bahhhahbahah je napisal/a:
lahko, če gre po italijanski strani si npr. v Ankaranu ali Debelem rtiču v 45. minutah, brez norenja.
Default avatar
Pandemonio je napisal/a:
Daj ne laži, sem šel najmanj 200x to relacijo, Nova Gorica - Škofije, če je bilo res mirno sem prišel v slabi uri.

To je isto kot ko ljudje govorijo da pridejo v manj kot eni uri do obale iz Ljubljane. Ja če vklopiš štoparico v Brezovici in izklopiš na Črnem Kalu.
Default avatar
bahhahahbahahah je napisal/a:
Nobene potrebe ni, da bi ti lagal, kdo si mi ti, da bi čutil potrebo, da ti nekaj dokazujem. Jaz vem, da običajno rabim za to pot cca 45 min. +/- kako minutko, seveda ne ob konicah in vrhuncu turistične sezone. Iz Mirna do Ankarana....
Default avatar
bahhahahbahahah je napisal/a:
Hja, potem si šel 200x zelo počasi ali pa si nekje delal brezpotreben ovinek. Ker tudi mi vedno hodimo po tej poti in je 45 minut čez glavo dovolj, da pridemo tja. Brez nekega hitenja.
Default avatar
Pandemonio je napisal/a:
No potem je vse jasno. Miren ni Nova Gorica. Pa še to moraš izjemno hitet in imet res srečo da ni prometa, kar je na tej cesti redkost.
Default avatar
Nič ne laže je napisal/a:
Vem jaz dobro kako to gre, vas je veliko takih tatičev, ki pridete vsako relacijo 20 minut prej. Ko začnete štopat že ko se vozite izven mesta, končate pa tudi že prej preden pridete v urbano področje.

Iz Nove Gorice (recimo iz Gradnikovih) do Ankarana recimo na parkirišču ob morju pa ne prideš v 45 minutah, pa če se na glavo obrneš tukaj pred mano.
Default avatar
Niti pod razno ne prideš v 45 minutah.
Default avatar
Si na pol poti do vsega, 1h vožnje čez Italijo dol do slovenske obale še malo manj italjanske. in 1h dobro malo manj 45minut do Doline Soče-hribov, Julijskih Alp, Soče, Nadiže,Tolminke, Tolmina, Kobarida.........
Default avatar
No pa po stari cesti (Nova Gorica- Branik-Štanjel-Divača-Sežana......) do Črnega Kala in hop na AC si tudi hitro proti morju. Rinit pa po avtocesti Nova Gorica- Ajdovščina-Nanos-Sežana-Koper je pa brez veze, ker je dlje pa več km. Zguba časa.
Default avatar
Nova Gorica je napisal/a:
Gorica ima popolno lokacijo, klimo, naravo, okolico in še kaj. Je pa res, da nikoli v zgodovini ni imela sreče. Vedno neko stičišče bojev/sporov. V času Slovenije je pozabljeno mesto. Italijanom do stare Gorice pa prav tako ni mar, je še eno izmed njihovih starih pozabljenih mest. Prav tako s podjetji nikoli ni bilo sreče v tem okolju, slaba turistična infrastruktura.

Gorica/okolica je imela v zlati dobi več kot 100.000 prebivalcev, pa bi danes bilo to danes lahko eno najlepših mest, je pa žal bolj tako tako.
Default avatar
Kaj pa kakšen Komen,

Ima zdravstveni dom, lekarno, osnovno trgovino. Do IT ali SLO obale je pa hitro.
Po večjih nakupih pa v Gorico ali Sežano.
Podnebje je super.
Default avatar
bahhhahbahah je napisal/a:
Napisala sem iz Goriške, ne Nove Gorice. Več faktorjev je pomembnih. Predvsem ura odhoda, da se izogneš gužvi in počasnelam. Nikoli nisem šla več kot 10km/h prek omejitev. Tudi na viamichellin mi pokaže 50min, torej normalna vožnja. Zagotovo je razlika Nova Gorica, Solkan, Brda, ...ali Šempeter, Miren, Vrtojba.. Že sam dostop do avtoceste oz koliko porabiš do tja ( v NG zna biti semaforjev in pešcev, krožnih,...za 15min več da se izvlečeš iz mesta).

Kakorkoli, point je, da je v urci ali manj lahko na morju. Do Sistiane niti pol urce.
Default avatar
Razmisli je napisal/a:
Sistiana ni ne tič ne miš.
Domačini od tam uporabljajo ime SESLJAN!!!