Politični čvek

INTERVJU DR. ERNEST PETRIČ

Default avatar
ntervju: Dr. Ernest Petrič: Na protestih vidimo politično motivirane udeležence
Casnik Casnik
1 dan ago
Dr. Ernest Petrič izpostavlja, da so z medijskim stampedom usklajeni protivladni protesti največja nevarnost za demokracijo v Sloveniji.
Na protestih vidimo politično motivirane udeležence, ne pa medicinskih sester ali delavcev, ki bi imeli za kaj protestirati.

Nedelja, 10. 5. 2020, ob 21h na TVS 1

Tokratni gost intervjuja spada med nesporne avtoritete v slovenskem prostoru, kar daje njegovim pogledom in vrednotenjem sedanjih razmer še posebno težo. Dr. Petrič je že šestdeset let opazovalec in oblikovalec slovenske politike, od študentske politike in članstva v Kavčičevi vladi v nekdanji državi do veleposlanika v ZDA v samostojni Sloveniji, ustavnega sodnika RS in sedanjega svetovalca v uradu predsednika republike. Po usmeritvi levičar, nasprotuje politiki izključevanja in išče poti povezovanja obeh slovenskih političnih polov.
Uspešen slovenski spopad z epidemijo

V uvodu poudarja, da imamo zaradi epidemije tudi Slovenci težke razmere, ki se bodo jeseni še zaostrile. Ocenjuje pa, da je Slovenija v nasprotju z veliko drugimi državami kljub zamudam v času prejšnje vlade z novo ekipo stopila na pot uspešnega spopada z epidemijo: »Slovenija je zelo dobro prebrodila ta kritični čas, komplimenti prihajajo z vseh strani.« Zato se mu zdi žalostno, da ta dosežek, ki je dosežek zdravstva in vseh podpornih služb ter tudi dosežek vlade, namesto ponosa doživlja polemike in očitke. Petrič hkrati opozarja, da vojna proti virusu ni dobljena, saj se jeseni pričakuje nov val okužb. Prav zato bi morala biti slovenska družba po njegovem bolj enotna, ker bosta tako uspeh in korist za vse večja.

Ker smo izvozno usmerjeno gospodarstvo, nas bo objektivno močno udarila recesija v sosednjih državah, opozarja dr. Petrič. Pričakuje velike težave na svetovni ravni, saj Slovenija pri tem ne more biti izjema. Povečale se bodo socialne stiske in brezposelnost. Kot nespametno in kratkovidno ocenjuje delovanje tistih skupin in politik, ki sedanje razmere izkoriščajo kot priložnost za prevratne namene, kot je zrušitev vlade in podobno. Tu sta potrebna modrost vlade in opozicije ter povezovalna vloga medijev.
Poskusi rušenja vlade s pomočjo medijskega linča in ulice?

Dr. Petrič poudarja, da se je vlada ob spopadu s krizo skupaj z zdravstvom in drugimi deležniki odlično izkazala. Posli z zaščitno opremo so po njegovem potrebni preiskave, nikakor pa ne medijskega linča, kot smo mu priče v smislu, da so krivi kar vsi, ki so kam poklicali. Izrazito ga skrbi poskus ustvarjanja histerije, nemirov in kaosa:

Če je kdo storil karkoli protizakonitega, za to ni treba ustvarjat vzdušja linča, vzdušja kampanje …

»Ta histerija, naj mi bo oproščeno, rad imam slovenske medije, cenim vse, ki v medijih delate. Zelo bi bil vesel, da bi bili to mediji, ki bi jim ljudje zaupali, ampak mislim, da se je pri tej stvari malce preveč dopustilo, da so vplivi trenutne nervoze, živčnosti, dali prispevek k temu, da se, namesto da bi te probleme reševali s pametjo, premislekom, modrostjo, pošteno, neodvisno, pravzaprav zapletamo v velik prepir,« dodaja Ernest Petrič, ki hkrati opaža, da so z medijskim stampedom usklajeni tudi protivladni protesti, kar zanj predstavlja sedaj največjo nevarnost za demokracijo.
Dr. Ernest Petrič: Če seješ veter, žanješ vihar. Bodimo previdni pri tem.

Demokracja namreč dobro deluje, če vlada red in se spoštujejo pravila, v nasprotnem primeru, če se načrtno ustvarjata nespoštovanje pravil in kaos, lahko demokracija tone. »Me zelo skrbi tendenca, če je res ta tendenca prisotna, da bi probleme, pred katerimi naša družba sedaj stoji, reševali na ulici. To je, kot rečejo Angleži, iskanje novih težav in problemov.

Če mi je dovoljeno, da s tega mesta zdajle apeliram na naše politične voditelje, demokratično izvoljene, legitimne in legalne, naj bodo skrajno previdni pri teh rečeh. Poznamo tisto znano slovensko reklo: Če seješ veter, žanješ vihar. Bodimo previdni pri tem. Uspešni smo, na dobri poti smo. Rešimo probleme prek mehanizmov, ki jih imamo.« Dr. Petrič izpostavlja, da imamo iz zgodovine vrsto slabih zgledov, kam sta pripeljali ulica in načrtno ustvarjanje napetosti, ter pri tem omeni predvojno Nemčijo in boljševistično revolucijo v Rusiji.
Na protestih tisti s političnim motivom, ne tisti, ki bi bili upravičeni protestirati

Dr. Ernest Petrič nakazuje, da so sedanji protestniki predvsem tisti s političnim motivom, ne tisti, ki bi zaradi preobremenjenosti ali izgube služb imeli za kaj protestirati: »Najbolj upravičeni bi bili demonstrirati in nekaj zahtevati tisti, ki so nosili največje breme sedanje situacije: medicinske sestre, zdravstveni delavci … Tisti, ki so garali in se odpovedovali, ne vem čemu vse. Ampak kolikor mi je uspelo spremljati – njih nisem videl, da bi demonstrirali.« Očitke o drsenju v avtoritarnost jemlje kot neutemeljene in kot sredstvo političnega boja.

Posebej omenja pomen medijev in javne radiotelevizije, ki morajo po njegovem delovati skrajno odgovorno in konstruktivno, saj bomo v tem obdobju uspešni le, če bomo povezani. Dr. Petrič poudarja, da se nikakor ne smemo prepustiti polarizaciji, kot se je zgodila med vojno in kasneje. Sedanje razmere spopadanja s krizo ne vidi kot pot v diktaturo, opozarja pa, da lahko ulica z ustvarjanjem nereda posledično vodi tudi v to smer.
Dr. Ernest Petrič izrazil ogorčenje zaradi sprevrženih dvojnih meril v medijih

Dr. Petrič je velik zagovornik sodelovanja in nasprotnik izključevanja, kot smo mu priče v delu slovenske politike. Po politični usmeritvi je levičar, vendar je že v zgodnjem obdobju, med študijem videl, kako je nekdanji režim zatiral in izločal drugače misleče oz. študente iz »nepravih« družin. Meni, da je zapuščino komunizma treba pustiti za sabo, in obžaluje, da Slovenija po letu 1990 ni bila sposobna ovrednotiti polpretekle zgodovine in obsoditi zločinov komunističnega režima, kar bi nam omogočilo manj obremenjeno pot v prihodnost.

Ob robu pogovora je dr. Ernest Petrič izrazil tudi ogorčenje zaradi sprevrženih dvojnih meril, ki se vedno znova izpostavljajo v medijih. Kot zadnji tak primer izpostavlja široko poročanje in izpostavljanje javnih pisem levih intelektualcev, medtem ko so javne izjave uglednih profesorjev in akademikov, zbranih v Katedrali svobode, ki mislijo drugače, v medijih, tudi na RTV, povsem ignorirane.

************************************************************************

Pogovor s prof. dr. Ernestom Petričem je vodil dr. Jože Možina. Ob začetku pogovora ga je dr. Petrič presenetil z besedami, da z veseljem čestita za njegovo knjigo Slovenski razkol, ki jo je nekdanji vrhunski diplomat in predsednik Ustavnega sodišča z zanimanjem prebral. Izpostavil je, da gre za dokumentirano delo, ki je napisano umirjeno in s tendenco po resnici.
Categories: Izpostavljeno - DESNO, Reportaža, V objektivu
Tags: dominantni mediji, dr. Jože Možina, intervju, TV Slovenija
Leave a Comment
Bravo, super .
Default avatar
Dvojna merila dragi moj!
Ce protestiram in sem proti, to ni demokracija?!
Ma nemoj!
Ja res je, kar sejes, dobis! In tile kradljivci bodo dobili svoje!!!!
Demokracija dobro deluje, ce vlada red oz vladajo pravila! Res je, a cigava pravila in red po meri koga?!
Dej avtor ne ga srat!!! Resno!! Mozina pa tendenca po resnici!
Lepo te prosim! Pravljica za lahko noc!
Default avatar
Dva politična aktivista ga drkata drug drugemu in s prstom kažeta na nasprotne politične aktiviste.
Default avatar
Dej ne seri je napisal/a:
Oprosti, to je točen intervju z g.Petričem, nisem avtor tega članka, samo kopiran intervju.Dr. Petrič pa je zelo cenjen doma in v tujini, pa s pametjo razmišlja in opozarja!
Default avatar
dva politi je napisal/a:
Imaš prav.

Ampak ko vidiš, kam je tole prilezlo in za čem vsem se je skrilo, te presune.
Default avatar
Če gospod Petrič ni odkrito za naše, potem je levak, oziroma desnak, in njegov intervju ni vreden nič. Še slabše. Laže ves čas.
Default avatar
Krasen intervju. Pameten, premišljen, fajn retorika.
Mislim pa, da so izpustili tisti del, ko svetuje premijeju naj neha s sovražnimi twiti in zdraharskimi izjavami in raje dela za VSE ljudi, ne samo za sds? Naj ga spomni, da je vlada za vse državljane, ne samo za tiste, ki so njemu všeč?
Moj osebni predlog je, da naj mu dobri doktor piše govore in twite, (še zlasti tiste v angleščini, da se ne blamiramo vedno znova po svetu) .
Default avatar
Nevenič je napisal/a:
Ni nujno, da laže, je pa smešno, da skupaj s političnim aktivistom v vlogi voditelja politično-aktivistično iščeta politične aktiviste.
Default avatar
Kako se tem voluharjem hlače tresejo, pa to je neverjetno. Zaradi tistega kolesarskega mitinga Slovenijo primerjat s predvojno Nemčijo in boljševistično revolucijo, pa ta tip ni normalen. Kaj sploh delajo intervjuje s temi skisanimi starci, ki blodijo v svojih fantazijah? Kaj se zdaj oglaša, ko narod pove svoje mnenje o skorumpirancih? Prej bi se oglašal, ko smo imeli afero za afero. Pa stalno to omenjanje ulice. Pred volitvami nas vsi pocukrani naslavljajo "Spoštovani državljani in državljanke", ko pričakujejo, da se bodo z našimi glasovi priguzili in prikoritili na položaje, ko protestiramo proti lažem in ropanju, takrat smo pa drhal in ulica.
Default avatar
Dr. Z rdečo knižico, ustavni sodnik politično nastavljen, on pa misli, da lahko še vedno meša zrak in floskule naklada. Teki ljudje, brezhrbteničarji, politični prostitutke so krivi za stanje danes, demonstracije.
_______________________________________________
https://greenbalkan.org/

Zdravilec s konopljo in zdravilnimi rastlinami.
_______________________________________________
Default avatar
joj replika ne moreš verjeti, tudi tisti, ki nismo v sds dobivamo plače, čeprav je janšek na ablasti.
pa nehaj že tuliti, a Šarec je na Sovo dal svojo ljubico ali kakšno sdsovsko?
normalno je, da se oblast menjava, ker če so skoz eni in isti gor, takrat lahko najbolj delajo kar hočejo (tudi če je to zakamuflirano v vedno nove obraze).
Zakaj niste štrajkali, ko se je Zemljarič pasel v zdravstvu?
Ker ste bili zraven.
Default avatar
dobili smo plače je napisal/a:
O čem ti to sanjaš? Kaj ima tole tvoje bluzenje skupnega s tem, kar sem napisala?
Dej se no malo zberi.
Default avatar
Replika je napisal/a:
ni argumentov, pa začneš flancat. Ti se zberi, pa razmisli, kaj pišeš.
pardon, saj dobro veš kaj moraš pisati in kaj delaš.
ne se jezit, če ti vsi ne verjamemo.
Default avatar
dobili smo plače je napisal/a:
Lol zdaj si samo poslabšal vse skupaj.
Default avatar
Replika je napisal/a:
a ne de?
jasno je, da ste nasprotniki samo politično motivirani, ker hočete čimprej spet nazaj h koritu. Zase, ne za druge, da ne bo pomote.
Potem bodo pa padale nagrade tako kot so pri prvi "ljudski vstaji". A ni tako postala Gjerkeš ministrica, da ostalih ne omenjam?
saj imaš vso pravico pisat proti svojim konkurentom pri koritu, moraš pa pričakovati, da bo kdo tudi tebi nastavil ogledalo.
Default avatar
dobili smo plače je napisal/a:
Lol, dej, ti pomagam, ker vidim, da ti ne gre in ne gre. 😂😂😂
Lej, lepo si se zmotil in mi napisal odgovor v napačni temi, hotel si pisati v temi o nvo, pa si falil, nič hudega, motiti se je človeško.
Ampak pazi zdaj, namesto priznati napako, vas v sds s pomočjo lobotomije zdresirajo, da NIKOLI IN NIKDAR ne priznaj, da si se zmotil.
Nikoli. Udri z vsemi silami po nasprotniku, diskreditiraj, žali, zmerjaj, mogoče bo pa laž postala resnica in bo tvoja napaka ostala neopažena.
Lol, še nobena ni in nobena ne bo, zastonj se repenčiš. 😂😂😂
Default avatar
je ta doktor kdaj prebral kakšno agresivno srenje nestrpnosti med ljudmi se piše na nora24tv in koga kujeje v nebesa v tej nori24tv.., če seješ veter, žanješ vihar, heh.., a je za to treba doktor bit, ko to ve vsak kmet..., najlepše se je slepega delat, ko te potegne na eno stran v politiki, tukej ni niti malo neutralnega mnenja ampak samo enostransko hvalospev tej ablasti, heh...
Default avatar
Nevenič je napisal/a:
DOKAŽI laži!
Default avatar
Replika je napisal/a:
hahaha si dobro opisala sebe kata
Default avatar
nevem ne je napisal/a:

Da je dr. Petrič levičar po politični usmeritvi???!!! Da ne počim od krohotanja!😄😄😄 Jaz tudi zase lahko trdim, da sem papež, pa nisem, a ne?
Možina ne vabi levičarjev, ampak take, ki trobijo v isti, se pravi DESNI rog! Pa še Petrič je pohvalil Možino za knjigo, ki jo je napisal, seveda spet novo pisanje zgodovine, o ubogih domobranskih žrtvah in o sadistično komunističnih partizanih!! Revizija zgodovine kot šolski primer.

Skratka, Petrič lahko naklada, da je levičar, jaz pa lahko nakladam, da sem papež. Lep levičar, ki se v celoti strinja z Janšo!