Starševski čvek

Človeško življenje je neprecenljivo

Default avatar
V zadnjih časih to pogosto slišimo, in čuteč človek bi se moral z tem le strinjati. Toda - ali je to res?
Kot prvo bi vrejetno lahko dodali: "življenje zahodnega človeka je neprecenljivo", saj vemo, življenje migranta, ki plava čez Kolpo, ni vredno "piškavega oreha".
Pa ostanimo torej pri "našem" čloeku, koliko je vredno njegovo življenje. V normalnih časih tudi ne prav veliko. Recimi za kako negovalno bolnišnico, nekaj 10 mio, npr, nikakor nismo znali zbrati sredstev, pa bi zagotovo lahko ,arsikomu podaljšala življenje. Tudi nakupi aparatur, ki tudi rešujejo življenja so bili vedno težava.
Pa bi me vseeno zanimala ocena, koliko bi država še prispevala, če npr. zdravniki zagotovijo da bo 80 letnik npr, živel še 5 let! Miljon, 2, 10?
Ker ravnokar z ustavjanjem gospodarstva dnevno "plačujemo" miljone, da bi (morda) nekaj (že tako bolnim) starostnikom podaljšali življenje za leto, dve ....
Se zavedam, tole pisanje zveni popolnoma "brezdušno", a žal z neskončnimi vrednostmi (neprecenljivo) se pač ne da kalkulirati. In če se tako nekomu ponaga, recimo z 100 mio, ali je potem človeško, normalno, da pustimo umreti drugega, ki bi mu lahko pomagali že z nekaj 1000.
Tako, da žal izgleda to govorjenje o neprecenljivosti zgolj skrivanje (ali nesposobnost) narediti kakršnokoli realno kalkulacijo :
- z xx ukrepi, ki stanejo yy, bomo zz življenj podaljšali za eno leto
Ker je to morda bolje, bolj človeško, kot da z xx1 ukrepi, ki nas stanejo yy*10 podaljšamo zz/10 življenj za eno leto.
Tako bi prosil za javno izdajo te skrivnosti - koliko smo kot družba pripravljeni plačati za leto človeškega življenja ??
Jasno, da so izračuni lahko le približni, toda to, da jih sedaj sploh ni, niti približne vrednosti, to šele omogoča da se nekateri na veliko "mastijo" na "neprecenljivosti" človeškega življenja.
Default avatar
...razmisljanje, ki ga veliko izmed nas deli s tabo. In potem izpademo necloveski.

Zato ni druge, kot da je po vsej verjetnosti v ozadju tega mrka celotnr druzbe nekaj drugega kot skrb za zdravje. Nekaj kuhajo v ozadju, drugace si razlagat, da prepustis usode miljonov ljudi v najlepßih letih, delovno aktivnih in njihovih druzin, propadu oz.stanju, ko izgubijo dostojanstvo, samospostovanje, ...se ne da ...
Default avatar
Še enkrat, če mislite, da je virus nedolžen kih, se že enkrat za dobro družbe prostovoljno prekužite. To vam eni pišemo že najmanj mesec dni, pa tega do sedaj še niste naredili.

Zakaj ne?
Default avatar
vsako življenje je čudež narave je napisal/a:
Jaz sicer ne mislim, da se je pametno namerno okužit, ampak vseeno pišeš bedarije:

1. tega ne smeš - oblast grozi z globami
2. kje pa naj najdejo okužene, če jih je tako malo in se ne ve, kdo so?
Default avatar
mentalna_sirota je napisal/a:
Kaj bi ti spolh rad povedal?totalno zblojeno pisanje...se invazivce ti je uspelo zvleci v to...clo eski zivljenje ni vredno nic...ker ga ne mores prodati...oz je vredno kot glava crknjene macke...ne mores dolociti cene...zdaj ti gre v nos ker sluzijo z zascitno opremo...to ko drzava sluzi na racun t.i. demokracije pa te ne moti...dokler je tvoja klika na oblasti ..tvoje zivljenje ni vredno nic...zivljenje plavalca cez kolpo manj kot nic....ampak dokler si ziv pa je okrog pravi biznis...se kolpiplavalec pozre za 1000 evrov nasega denarja na mesec..ce mu uspe preplavati kolpo...kar ni nek napor...ce pa bi naselili not krokodile in jo pozimi se ogrevali...pol pa bi bila to dfuga pesem
Default avatar
Vreden si toliko, kot da zavarovalnica tvojim domačim, če te pobere. V firmi sem vreden ene 50 jurjev. V teoriji se bolj splača da mi pade strop na glavo, kot pa da se ustavi proizvodnja za ... par minut.
Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason
Mark Twain
Default avatar
wd40 je napisal/a:
Ti ne locis visine zavarovalne vsote od tega o cemer sirotica bluzi...vsak clovek je nadomestljiv se posebej tisti ki se imajo v firmah za nenadomestljive...samo na pokopalisce stopi...tam je polno takih ki so se imeli za nenadomestljive
Default avatar
ne bluzi je napisal/a:
Ti bluziš in se sprenevedaš in iščeš izgovore. Okuženih je že tako preveč, smrti pa tudi. Če bi hotel, se bi takoj okužil. Tukaj, so stvari čisto enostavna A. okužiš, B. bluziš še naprej po forumih.
Default avatar
Julij Cezar je napisal/a:
Ločim. Ampak sem dal za primer, koliko smo vredni. Bom drugače napisal. Vsi smo nepogrešljivi in vsi smo nadomestljivi. Eni bolj eni manj, mogoče še najbolj nenadomestljiva je mama otroku. Za ata je pa že skoraj vseeno.
Politicians should be replaced like diapers, often for the same reason
Mark Twain
Default avatar
wd40 je napisal/a:

res je.
Default avatar
vsako življenje je čudež narave je napisal/a:
Iskanje odogovorov in sprenevedanje sta 2 nasprotni stvari. Sprenevedaš se ti, jaz pa iščem odgovore, ja. Jaz npr. ne poznam nobenega okuženega. Kako naj se okužim? Poleg tega, da bi me čakala kakšna globa za širjenje bolezni, če ne že za kaj manj. Že ta dva razloga sta mi dovolj, da se ne. Tretji, da se mi tudi brez tega to ne zdi dobra ideja, je samo še dodaten, ampak tudi samo zaradi prvih dveh razlogov mi ne bi bilo do okužbe.
Default avatar
mentalna_sirota je napisal/a:
Podobno so razmišljali SS-ovci v Auschwitz-u!
Hvala bogu, da so nekateri tudi tokrat ohranili trezno glavo....
Default avatar
Kaj pa starejši.. če se pogovarjate z njimi, če jih opazujete ob tem, res poslušate.. recimo tule se v tem času karantene dostikrat najdejo komentarji, da je upokojencev vse povsod preveč, čeprav bi se morali doma skrivat, ker naj bi tile ukrepi bili zaradi njih (ampak jih spodbijajo stanja v domovih).. oni se zavedajo, da so počasi pri koncu življenja, zato se niso izolirali (no seveda nekateri so se), ker se ne bojijo.. medtem pa po drugi strani zdravi ljudje cvikajo nazaj na delo, kot beremo po forumu (zato, da sami ne zbolijo, ne ker bi ogrožali starejše ;)...
Vrednost kakšnega življenja se meri subjektivo, torej po tem koliko je nekdo bil nekomu srčno pomemben..
Default avatar
mentalna_sirota je napisal/a:
Moje zahodno življenje je vredno tolk kot pasji drek za cesto, še manj. Migrant ima vsaj možnost, da preplava, jest se pa nimam več nobenih možnosti. Smrt, ali pa droge do konca življenja, so edini izhod in nečloveškega trpljenja.

V živ mozek so mi prišli pokvarjeni ljudje, mafija in notri sedi k muha na drekku. Čez noč so mi to naredili. Najhuje od vsga je to, da so tako energetsko nagravžni, gnilobe gnile, pa znebiti se jih ne morem, ne glede na to, kaj naredim.

Ko se ti bo čez noč kaj takega zgodilo, kot meni, potem pa govori koliko je vredno življnje zahodnjaka. Nič... toliko kot dreekk za cesto in niti penija več ne.

Ko se ti to zgodi, se pa zberejo še hijene na kup, da svoj lonček pristavijo. Farmacija in pogrebna služba, pa še psihiatri mal pred smrtjo. Pa seveda mafija, zastonj mi že niso v glavo prišli.

Ko vsak razmisliš, ali bo tvoj zadnji ali še ne....
Default avatar
prisiljena v depresijo je napisal/a:
Namesto, da bi šla na dolg sprehod ob reki, si uredila vrt ali pa samo vsako jutro že ob zori pretekla tri kilometre, rajši ležiš doma v zatemenjeni sobi , se smiliš sama sebi in objokuješ svojo usodo....
Postavi se že ENKRAT NA NOGE in si spremeni življenje....
Na začetku bo šlo res počasi, a ne obupuj!!!
Default avatar
V teoriji je človeško življenje neprecenljivo, več vredno kot celo vesolje in vsa bogastva tega sveta. V praksi se pa človeško življenje vrednoti. Nismo vsi enako vredni.
Default avatar
Poglej na svojo policijo življenjskega zavarovanja. ;-)
Default avatar
Vreden si toliko kolikor se ceniš. Za druge si nadomestljiv.
Default avatar
Naivno je misliti, da so za politiko življenja neprecenljiva. Gre za vse kaj drugega... Za preprečevanje kaosa, neredov, vsaj... Vsega pač, do česar pride, če naenkrat zboli toliko ljudi, da tega zdravstveni sistem ne more prenesti. Samo življenje je za politiko oz državo vredno piskavega oreha. Smo samo številke. In če pogledaš skozi številke svet, ti je marsikaj bolj jasno. Tako da ja, to, da s karanteno rešujemo življenja in podobno so floskule, ki jim verjamejo le romantične naivne duše, ki jim v življenju (še) ni bilo treba biti boja s sistemom. Ko si enkrat tako daleč pa vidiš, da se lahko zaneses le sam nase.
Default avatar
Jan 41 je napisal/a:
A ti sploh veš kako je, ko še preden se zbudiš začutiš v sebi te energetske gražve in prekolneš nov dan in dan ko si se rodil..... in obujaš spomine na nekdanje čase, ko si se zbujal s "svetniki".... in je bil vsak dan blagoslovljen in čudežen in mističen in si se zbujal s smehom na obrazu....

Sedaj pa prekolnem dan, še preden odprem oči.... Kaj naj delam v tako gnilem energetskem stanju, spojena s ljudmi, ki so energetski gnoj? Če me 24 ur na dan vlečejo v depresijo.

Na ta način se nočem postaviti na noge. Nočem sploh živeti na ta način. Na ta način ali si zadrogiran s konjskimi tableti, da ne veš ne zase, ne za okolico ali pa se ubiješ, ker ni druge izbire sploh. Živeti v takem stanju se pač ne da.

V bistvu se da, se pač režeš mal zaradi bolečine, pa plav hodiš, pa kolneš... pa spiš cel dan in se zapijaš po cele dneve.... in razmišljaš kako se boš ubil in na kakšen se boš in kdaj se boš ubil... in kako... To je vse kar razmišljaš po cele dneve, ker drugega itak ne moreš, je preveč boleče.

Spoznaš, da so ljudje hudobni in žleht. To je vse, kar sem dojela in spoznala v svojem življenju.