Starševski čvek

Otroška oprema v družini

Default avatar
Danes je počilo med nama z možem zaradi otroške opreme. Ker smo sedaj vse dni doma, sva se lotila pospravljanja shrambe, garaže in kleti in sva med drugim naletela tudi na razno otroško opremo, ki jo imamo shranjeno tam. Imava dva otroka in ne planirava nobenega več, tako da sem vse lepo očistila, poslikala in dala oglase na Bolho, da prodam naprej, saj gre za stvari, ki so lepo ohranjene in tudi kupovala sem vedno bolj kvalitetne zadeve. In pri tem pride mimo mož ter čisto znori, kaj bom to prodajala, če bodo pa sigurno rabile še njegove sestre (ima tri, od tega ena mesec pred porodom, druga pa ravno v začetku nosečnosti). Meni ni sicer nobena nič direktno rekla, obe pa prikrito namigujeta, da pričakujeta, da bosta vse dobili od nas. A meni pa se zdi nefer, da (čeprav v družini) se od mene pričakuje, da bom zastonj dajala naprej stvari, ki sem jih drago plačala in bi s prodajo zanje še nekaj iztržila, če jih dam sestram v uporabo, pa seveda potem ne bo več kaj prodajati oziroma bo tako zdelano, da bo le še za stran. Gre pa recimo za voziček (komplet) Mima, lupinico in sedež do 18 kg Recaro, nahrbtnik za v hribe Deuter, poganjalec Kokua in še kup podobnih stvari.. skratka za vse kar sem nameravala prodati, bi lahko iztržila preko 1000 eur. Kupovala sem pa vse jaz iz svojega denarja..sem mu rekla, da naj potem sestrama reče, da lahko odkupita, pa je še bolj znorel češ da v družini si ne bomo prodajali. Imamo pa vsi približno enak standard življenja in prihodke. Tako da sva se pošteno sprla in že od dopoldan ne govoriva med sabo. Jaz sem odločena, da tokrat ne bom popustila, saj tudi meni tega ni nihče podaril, ker sva prva imela otroke, pa se zdaj očitno pričakuje, da ostali vse dobijo brezplačno..sem čudna, zategla, brezsrčna ali bi vi ravnali enako?
Default avatar
Nisi čudna.

Jaz sicer skoraj vse podarim. Ampak je moja ‘težava’ reči ne, pa ne da se mi ukvarjat s prodajo.

Te razumem, da niso bile poceni stvari in da si jih sama plačala.
Default avatar
Tudi jaz sem večino stvari kupila sama..in tudi prodala..nikoli se ni vpletal v to.
Jaz bi mu na tvojem mestu ponudila vse skupaj po znižani ceni in naj potem da komur hoče. Ali pa podariš in so do nekaj mesecev vsi stroški na njem..Saj verjetno imaš kakšen načrt kaj boste z denarjem ki bi ga dobila od prodaje?? Naj pa on pokrije to "luknjo".
Ne rečem za kakšne manjše stvari, ampak dražje ki jih naštevaš pa ne vem če se kar podarjajo. Mogoče sem tudi jaz skopišna??? Samo npr. Stokke vozička za 1000+ eur pa res nisem kar podarila, ugodno prodala to že..
Default avatar
Pri nas je navada, da se otroška oprema podarja naprej, ne glede na vrednost in ne glede na to, kaj je kdo kupil s svojim denarjem. Verjetno je v moževi družini podobno. Ni vse v denarju, največ šteje podpora drugih, sploh sorodnikov. Morda pa lahko nekaj zadev podariš sestrama, ostalo pa prodaš?
Default avatar
Ne vem. Načeloma sem za to, da stvari krožijo med sorodniki oziroma prijatelji. Seveda se prejemnik potem ustrezno oddolži. V kakšnih odnosih ste sicer? Če sta bili njegovi sestri do tvojih otrok radodarni (ob rojstvu, rojstnih dneh, praznikih) je to en plus zato, da podariš. Če so vajini dohodki taki, da 1000 EUR ne predstavlja velik plus, potem podari. V nasprotnem primeru pa vztrajaj šri svoji odločitvi.
Default avatar
Prokrusta je napisal/a:
Te razumem, pa njega tudi. Posteno bi bilo, da bi to od tebe odkupile, za nizjo ceno sicer, kot ti mislis dat na bolho. Ti oa povem da bos proklet tezko prodala. Predpostavljam da so stvari stare cca max 5 let...ti povem da nas komplet vozicek je bil nov 850€, tvoj se drazji....in pri starosti 5 let se je tak komplet prodajal po 150€ pa se se ne proda. Ohranjen v nulo opran, nikol nista jedla v vozicku itd...ne gre v prodajo. Z oblacili....poglej fb skupine ..veliko ki pisejo da kupujejo iscejo tocno dolocene znamke pa se to s pogojem da niso stare npr vec kot 2 leti....ne mores kar tako prodat, s tem da ti gre ogromno casa da vse poslikas objavis v razlicne skupine in oglasnike. Ena mi je enkrat pisala, da se resno zanima ampak zeli da ji podarim...brez kakrsnegakoli uvoda, razlage....jaz sem obupala nad to prodajo, zato vse kar ne prodam na bolhi( tam se najvec resnosti in se proda, ce ze) v mesevu dni, gre lepo v varno hiso. Tja sem dala tud banjo in kahlico( ki smo jo vsakic razkuzevali), knjige, igrace, obutev in oblacila. Vse kar nima flekov, luknjic ali drugih poskodb, dajem tja...in nisi nora res ne, bilo bi pa lepo, da se o znesku realno pogovorite glede na starost predmetov. S tem da avtosedezi in lupinice naj bi bili po 6 letih starosti zreli za menjavo, pa naj bodo se tako dobro ohranjeni/ malo rabljeni....
Default avatar
Ja reci mu, " dajva zakopat bojno sekiro. Vzemiva srednjo pot. Malo popustim jaz in malo ti. Srednja pot je, da dražje stvari poskušava prodati, če ni kupca v cca 1mesecu, potem podariva."
Pa ga spomni, da je to srednja pot
Default avatar
Jaz sem tudi na začetku podarila naprej oz posodila. Nazaj pa dobila tako, da ni bilo niti za humano.
Prodaj kar lahko. Od sedaj naprej pa kar sproti dajaj na bolho.
Default avatar
Prokrusta je napisal/a:

Si prepričana, da nista nič dobila?
Tašča ni nič kupila ali dala denar?
Svakinje tudi ne?


Pri nas mi nismo bili prvi z otrokom, zato smo nekaj dobili, nekaj kupili in si nekaj izposodili. Ko so prvi "rojevali", sva se z njimi zmenila, kaj potrebujejo in to tudi kupila. Podobno ostali.
Tako so stvari krožile med nekaj družinami, nekaj v dar, nekaj na posojo, nekaj je pa vsak sam kupil.
Default avatar
Ne glede na ceno, jaz vse otroške stvari podarjam naprej. Če hočeš stvari prodati, nima noben kaj srat zraven. Naredi tako, kot sama hočeš.
Default avatar
Res ne razumem teh pričakovanj, da bi se moralo stvari kar podarjati... dokler denarja ravno ne pobiram po tleh. Jaz sem vse lepo prodala, tudi sestra je odkupila stvari, ki so ji bile všeč. Takrat smo gradili in je prav prišel vsak evro. Kupim pa zdaj nečaku kakšno stvar sem in tja iz čiste dobre volje, ne, ker se od mene pričakuje.
Default avatar
stvari so tvoje in z njimi delaš kar hočeš.jaz že nebi zastonj dala.naj ti da kaj v zameno ali pa kupi po ceni,ki jo postaviš.
res ne razumem ljudi ki mislijo,da bodo zastonj vse dobili dali pa nič.
sploh,če fehtarijo okoli.
Default avatar
pri nas uporabne stvari nismo podarjali ampak posojali - tako imamo pri starših še vedno doma zibelko v kateri sem spala.
Imamo še en otroški sedež, v katerem je sedela ena izmed naju, enega smo prodali. Ta drugi, ki je ostal ima pa po moje sedaj že lepo muzejsko vrednost neke te novejše zgodovine, da se vidi kakšni so bili ti prvi otroški sedeži takrat, ko še niti pasov zadaj varnostnih nismo imeli.
Sestra je za svojega otroka kupila nekaj stvari - veliko jih je dobila kot darila. zdaj kolikor vem to posoja naprej in potem dobi vrnjeno. Tisto seveda česar ni prodala.
Default avatar
Jaz ti dam cisto prav. Pa kaj eni mislijo da jim bo vse podarjeni al kaj. Matr da bi jaz dobila tvojga dedca v roke mu bi takih povedala. Tudi sama sem vse kupila za otroka, nihce mi ni nic šenkal, potem pa da bom okol delila. Halo pa sej nisem nora. Ce znate otroke nardit, potem se kupite kar rabijo. Naj bolj lušno je vse dobit, pol se pa okol hvalijo ...joj mi smo pa vse dobil, nismo rabil i nič kupit. Ja nekdo pred tabo je pa rabil to kupit. Bedaki. Pa še ena stvar moj otrok ne bo imel vse od drugih poscano in pokozlano.
Vprasaj moža če bo svoj avto podaril naprej ko bo drugeg kupil, al ga bo prodal?
Default avatar
Micka kovaceva je napisal/a:


Popolnoma se strinjam.
Default avatar
Sicer mislim, da ti ni treba podari, če nočeš, se mi pa zdi, da si zelo optimistična v pričakovanju, da boš več kot 1000 evrov dobila.

Ponudba otroške opreme je tako velika, da se večinoma po simboličnih cenah proda, če sploh se.
Default avatar
Leeleenepr je napisal/a:
Kaj prodajaš in kakšen prodajalec si:) Jaz sem vedno imela vrhunsko robo in vrhunsko ohranjeno, prodala sem vse skoraj kot novo. Tudi oblačila, kar pa se danes žal ne prodaja več dobro, oprema še vedno gre.
Default avatar
Hvala vsem za mnenje. Vidim, da nisem preveč čudna s svojim stališčem, tako da ne bom popustila. Predvsem me moti to, da bi mož tako zlahka zastonj dal stvari, ki sem jih kupila jaz in so bile precej drage. Tudi kupovala sem namenoma take, za katere vem, da jih bom lahko prodala. Govorim seveda o večjih dražjih kosih (voziček ipd.), z prodajo oblačilc pa par eur se seveda ne bom ukvarjala. Recimo že samo nahrbtnik za v hribe lahko prodam za 150 eur (nov je bil preko 300), na Bolhi jih je malo in ko se pojavi oglas, je takoj prodano. Tudi ostale stvari so take, da se rabljene prodajajo in je povpraševanje. Tako da glede na vse, kar imam doma (in je lepo ohranjeno), moja ocena 1000 eur ni pretirana. Od tašče in sester nismo dobili nič vrednejšega, ker ni navada, da se dajejo taka darila. Smo dobili recimo kaka oblačila, igračke, paket plenic.. opremo in dražje pripomočke pa sva popolnoma vse morala kupiti sama. No, jaz torej. Danes še vedno ne govoriva, mi je pa jutranji kavo skuhal, tako da se bova migoče tekom dneva uspela usesti in tole razrešiti. Bom uporabila idejo iz enega od odgovorov zgoraj, če bo mož rabljen avto brezplačno dal sestri ..
Default avatar
Prokrusta je napisal/a:
Ce se bos tako lotila razresevanja vajinega problema bos vajin odnos samo se poslabsala. Glede na to kako pises verjetno ze sedaj ni bil briljanten. Ze ko te betem si naspicena, da bi ze b3sedam koga ubila...Jaz bi mu povedala na lep nacin, da stvari hoces spravit od hise, dokler se imajo neko vrednost, da pa si, pa resno mislim, njegovim sestram pripravljena ponudit prvo ce jih zanima kaj za odkup IN na tvojem mestu bi ENO stvar od tega kar imas namen prodati, jim dala zastonj za dobro voljo. Ampak jaz bi to mozu rekla lej tole se proda, to jim dam pa gratis, ce bodo kaj kupile. Ne dam pa samo tega gratis, ker ga imam namen prodati... pa vprasanje ce bi oni vse od opreme sploh rabili. Pri nas npr deuter ni prisel v upostev. Sem si ga izposodila, pa moj ni sfolgal nosit ....

Pa dobre ste une ki pravite da vse prodate po ceni kot ta novo stvar. Poznam nas precej takih, ki prodajamo za vec kot pol cene. Mas smolo z nakupom, cevlje preraste prej kot jih uspe obut. Za njih das 70 eur. Na bolho das za 35, pa ti tezijo ce jih das za 25....
Default avatar
Prokrusta je napisal/a:
Še malo počakaj: prilimajo slikco in potem si na FB kot "forum je slika slovenske družbe".

Tebi je bilo dolgčas že, ko so bili drugim dnevi prekratki. Nove in nove namišljene situacije, pa bolj uboren stil pisanja. Razumljivo, da se ti zdaj dan še neprimerno bolj vleče...

P.S.
Poganjalec bi morala napisat kvečjemu tale:
https://www.poganjalci.com/early-rider- ... -plus.html