Forum.Over.Net

Koronavirus

Ali hodite v trgovino z masko?

Default avatar

PismoRosno

fogdša je napisal/a:
Maska ni nadomestek za previdnost pri ravnanju s predmeti. Pomaga pa, da se ne zgodi, kar opisujes. Ce ima clovek masko na obrazu, si ne more vrtati po nosu, niti lizati prstov.

Kruh kupis postrezni, ne tistega, ki so ga brezvestni kupci ze 100x pretipali in popljuvali. Doma si umijes roke in odpres vrecko. Se enkrat umijes roke, potegnes kruh iz vrecke in ga shranis v svojo, ali v skatlo ali pac kjer shranjujes kruh. Vrecko iz trgovine vrzes stran in si spet umijes roke.
Seveda pa nic od tega ne pomaga, ce se trgovka ni imela maske in je podihala ves kruh.
Default avatar

če bi jaz jedlo kruh

...bi ga dalo v pečico na 70°. Koliko časa je treba na 70°da virus crkne in koliko da se kruh ne zažge?
Default avatar

Zemlja pleše

če bi jaz jedlo kruh je napisal/a:
Ampak ti si z Marsa in kruha ne ješ. Torej zakaj bi ga peklo🤣
Default avatar

fogdša

PismoRosno je napisal/a:
A res prepreči? Kako pa prepreči mencanje oči?
Default avatar

PismoRosno

fogdša je napisal/a:
Z ocali. Dioptrijskimi, kdor jih nosi. Soncnimi, ki jih ima skoraj vsak. Brezbarvnimi zascitnimi plasticnimi iz gradbene trgovine, ki jih je itak dobro imeti doma.

Pa tudi z rokavicami. Ce imas na sebi rokavice, lazje drzis roke stran od obraza. Pa kapuca, kapa ali ruta cez lase tudi nic ne skodi. In speti lasje, ce so daljsi, da jih ni treba z roko popravljati z obraza.

Vsem nam je to novo in vse je novo in se je treba navaditi.
Default avatar

fogdša

PismoRosno je napisal/a:
Dajte no pretiravat. Če se vsak pri sebi drži higienskih standardov za korono, se ne more okužit, maska gor ali dol. Najbolje, da hodimo okoli kot vesoljci. Bistveno je, da se ne dotikamo ust, nosu in oči. Če si tako trapasta, da se v teh časih v trgovini dotikaš ustnic, nosu in oči, potem pa res rabiš skafander. Maska je očitno res za tiste, ki imate navado žnarat po obrazu , šmrklju in si ližete prste za odpiranje vrečk. Za preostalo normalno populacijo pa ne igra nobene vloge. So bolj pomembne rokavice in distanca.
Default avatar

no-ja

butalsko je to je napisal/a:

Pa dejte že nehat nabijat s temi maskami, mater, saj niste Goebbles. Pa tudi če bi jih, a ni to bolje, kot pa to, kar počnejo Nemci in Čehi?

Na vprašanje, ali so imeli težave pri zagotovitvi zaščitnih mask, saj jih v Sloveniji sicer primanjkuje, je namestnik generalnega direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič odgovoril, da so zaščitne maske donacija slovenske podružnice podjetja Kylin Prime Group (KPG): "Se pojavlja že pomanjkanje mask, vendar tu je šlo za donacijo, tako da neposrednih težav nismo imeli. Ugotavljamo pa, da bo v prihodnje primanjkovalo mask."

https://www.24ur.com/novice/slovenija/s ... maske.html
Default avatar

Robi...

fogdša je napisal/a:
Se strinjam.
Paničarji pač ne razmišljajo kaj počnejo.
Default avatar

Grda resnica

Včeraj bila v lekarni in trgovini. Kaj sem opazila, da ljudje ne znajo pravilno ravnati z maskami in pravilno odstranjevati rokavic in ocal (hvala moji prijateljici da nas je to naučila)
Dotikajo se jih in potem si popravljajo lase, eni primejo in jih vlecejo in popravljajo itd segajo z rokavicami v torbice, vtikajo soping listek v zep
Nije zvaka za seljaka. Več škode naredite taki sami sebi kot ce maske sploh ne bi imeli. Najprej pejte na tečaj :))
Default avatar

no-ja

Grda resnica je napisal/a:
ja, kam pa?
Default avatar

Grda resnica

no-ja je napisal/a:
Zdaj je mogoče že prepozno, ljudje kupijo pol pa ne znajo prav uporabljat
In kaj si tak pomaga.? Nic
Najboljša je pa tista upokojenka vceri v stacuni
Sneme masko in si piha nos, pol pa masko nazaj gor in to v rokavicah s katerimi je prej vse preslatala. In takih kalibrov sploh starejših je kar nekaj. Ampak važno da ima masko in to tisto ta pravo, ne navadno zdravniško :)))
To so ji otroci verjetno kupili za zascito, samo mama o pravi uporabi pojma nima
Default avatar

meni ni jasno

A moram res vse v angleškem jeziku izvedet ali kako?

Čisto simpl razloži, kako uporabiti masko in da se izogibajte prostorom, ki so slabo zračeni, če nimate maske. Virus je aerosolen in se v zraku zadrži 3 ure v zaprtih prostorih. Na križarki je bil še po 17 dneh.

Nič vam ne bo pomagalo umivanje rok, če boste virus vdihnili. NIČ. Zato se uporablja maske. Umivanje rok bo pomagalo, da ga ne boste prenesli na sluznico.

Da vas ni sram, najbolj logičnih in samoumenih stvari ne dojamete? A to načrtno hočete čimveč okuženih? Sej masko lahko naredi človek doma, če nima šivalnega, z neti (spenjač za papir) pritrdi elastiko gor.

Default avatar

ne morem verjeti

Grda resnica je napisal/a:
Ena medicinska sestra je ful dobro povedala kako se maska uporablja, ampak njen video je zbrisan. Sem ga iskala, ga ni več.

Tale pač ni tako dober. Tisti je bil res dober, kratek in jedernat. Tale naša vlada je totalno nesposobna. Kako si umivati roke so povsod vrteli, virus je aerosolen, 3 ure zadržuje v zraku, lahko ga vdihneš, tega pa niso pokazali, kako praivlno namestiti maske.

To je tko kot tisti, ki so govorili, da si ne smeš z rokami dotika obraza, potem pa oblizne prst.... Butalci pač, ne moreš kej. Pa to da je virus aerosolen, se je vedelo že takoj. Če ne bi iblo tako, ne bi Kitajski razkuževali s topovi ulic, pa mask tudi ne bi nosili.

Default avatar

Grda resnica

ne morem verjeti je napisal/a:
Sploh trgovine zaradi klim in večjega pretoka ljudi so bolj izpostavljene. Ljudje ne razumejo da ni maska tista ampak pravilna uporaba le te. Počutijo se varno ko jo dajo na obraz, potem pa z neznanjem vse pokvarijo. Masko je treba znat tud prav odstranit, isto rokavice in očala
Za oblect je najbolj če imaš kak dežni plašč s kapuco, ki jo lahko zategnes ob obrazu, fajn je če ima tudi žepe, ker se ga lahko celega sprica z razkuzilom. Jaz imam prozornega sem ga enkrat iz GB prinesla in mi je zdaj prav prisel.
Default avatar

meni ni jasno

meni ni jasno je napisal/a:
Zdravnik lepo pove, da je bolje biti previden, kot pa, da vam je kasneje žal. Skratka, če nimate maske, se izogibajte prostorom, ki so slabo zračeni.

Tale video vam bo bolj malo pomagal. To je za tiste maske, ki jih navadni ljudje pač nimamo.


Ma jebee se oblasti za vas, ali pa nimajo dovolj kmečke pameti ali pa ni navadnih mask in denarja in ker ga ni, potem še vedno ni treba imeti obvezno maske v trgovini.

Dejstvo je, da virus aerosolen, 3 ure v zraku. Dejastvo je, da so sedaj trgovine leglo okužb. In očitno nihče nima kmečke pameti, dobesedno.
Default avatar

PismoRosno

Robi... je napisal/a:
Zakaj mislis, da vsi vidimo samo sebe in govorimo samo o sebi? Isto vprasanje velja za skrito uporabnico, ki si jo citiral.
Default avatar

Robi...

PismoRosno je napisal/a:
Tvoj očitek sicer ni bil predmet mojega komentarja.
Hotel sem povedati, da je pretirana panika in neko slepo sledenje le znak, da človekovih dejanj ne nadzoruje razum, ampak le nagon. Torej tisti del možganov, ki je skupen z drugimi živalmi.
Kar pomeni, da ljudje sicer uporabljajo masko in rokavice, vendar jih ne znajo pravilno uporabljati in zato le neodgovorno in v paniki nepotrebno ustvarjajo velike količine odpadkov.
Za varnost so dovoljšni drugi ukrepi. Kot je higiena, varnostna razdalja. Maske in rokavice pa naj uporabljajo tisti, ki se fizični bližini ne morejo izogniti zaradi narave dela.

Če bi želeli res 100% zaščito, bi morali uporabljati zaščitne kombinezone, maske, rokavice in zaščito za glavo.
Vse skupaj oblečti pred vstopom v trgovino in vse skupaj, na pravilen način, sleči ob izstopu iz trgovine. Ob tem pa še razkužiti vso nakupljeno kramo.
Podobno, kot se to prakticira v NEK pri vstopu v reaktorski del.
Pa še ob vseh varnostnih ukrepih se zgodi, da si kontaminiraš kožo. Vendar to še ni nič, ker kontaminacijo lahko spereš z vodo in milom. Problem imaš, če pride do notranje kontaminacije. Takrat pa ti ni pomoči.
Izobraževanje o pravilni uporabi zaščitnih sredstev, pa je dalo skozi le par procentov populacije.
Zato so te maske in rokavice le preseravanje.
Še najbolj smešno mi je bilo, ko sem videl žensko z masko na ustih, nos pa zunaj. :)
Default avatar

sej je vse jasno kako eni mislijo

Robi... je napisal/a:
Sej to ni res, kar pišeš, da so maske le preseravanje zaradi nepravilne uporabe - a to kako roke umivat je pa lahko videla celo Sloenija ali kako?, virus pa aerosolen, 3 ure v zraku. Pa taki ste defektni. Strokovnjaki pravijo, da so že navadne papirnate brisače bolje kot nič. Masko si daš gor v avtu, ko prideš iz trgovine jo pač odstraniš, na zraku je še vedno drugače, kot v zaptem prostoru, v zaprtem se zadržujejo aerosoli bolj, kot na prostem.

Ampak sej dojamem iz posta.. ljudje ste kao mentalno zaostali (ne zante pravilno uporabljati maske), zato je vseeno če nimate maske in se okužite, kar se nam ne da narediti enaga posnetka, kako se maske praivlno uporablja....

Itak kretenčiičiči čisto povsod. Valda, samo neumen narod lahko lupiš. Sej ni čudno da se je pri takih butalciih virus razširil čez vse meje.

Na drugi strani pa potem druga skrajnost, da bi morali nositi skafandre... če pa že navadna maska in navadna očala pomaga... Sej nisi v trgovini cel dan, tko kot dohtarji s pacienti.
Default avatar

zahodni um pač

sej je vse jasno kako eni mislijo je napisal/a:
Zahodni um pač nikakor ne dojame ali noče dojeti smisla nošenja mask široke populacije. Misli samo in izključno kako zaščititi sebe. Če bi vsi nosili maske, bi s tem preprečili da svoje viruse trosimo naokoli po drugih in s tem zmanjšali možnost širitve virusa. In za to bi zadostovale tudi homemade maske.
Default avatar

vse je v glavi

fogdša je napisal/a:
Ej, a pa ti tudi drugače v živeljnju tko najedaš bližnjim, kot tukaj na forumu? Seciraš u milimetre in picajzlaš za brezveze, za užitek?. Jasno je - ne mencaš si oči - ZAVESTNO si vcepiš to v možgane, da tega ne počneš :)))))