Pokojninsko zavarovanje

Odgovarjajo: Mojca Trkman, Modra zavarovalnica

Javna tribuna: Ali veste koliko denarja boste potrebovali po upokojitvi? Preverite in že danes poskrbite za lepšo prihod

Default avatar

Med.Over.Net

Ste kdaj razmišljali o tem, koliko denarja bi potrebovali, če bi tudi po upokojitvi želeli ohraniti življenjski slog?

V Modri zavarovalnici smo za vas pripravili poseben kalkulator (https://www.modra.si/prihodnost/) lepe prihodnost s pomočjo katerega si lahko izračunate koliko denarja bi potrebovali po upokojitvi, če bi želeli ohraniti vaš dosedanji življenjski slog.

Več o dodatnem pokojninskem zavarovanju lahko izveste v javni tribuni, ki bo potekala v sredo, 18. 3. 2020 ob 11.00 uri na forumu Starševski čvek.
Vprašanja lahko zastavite že danes.
Default avatar

hja ja ja

Delala sem 40 let in pošteno vplačevala.
Torej bom dobila pokonjino.
Modra zavarovalnica?
Vsi vemo, kako je z zavarovalnicami.
Mastno jih plačaš, ne dobiš pa od njih nikoli nič ali pa zelo zelo zelo zelo malo.
Default avatar

pandemijakil

Hm… varčevanje v teh časih. Kako že, če imamo razglašeno pandemijo, sem doma na čakanju in lahko zato pričakujem nižje dohodke?
Default avatar

umaknite

Umaknite tole temo. Čas ni primeren in človek dobi občutek, da se norčujete!
Default avatar

res je nategujejo

Penzija bo 500€ in nič več, toliko nam bodo namenili, če boš imel pa še neke vire ti bodo pa ali penzijo znižali ali pa bo obdavčitev.
saj se spomnimo sončnih elektrarn, investicija za penzjon je veljalo, dejansko pa neko obdobje zaradi nje niti v penzjon nisi mogel, danes sicer lahko te pa curijo skozi davke, namesto da bi bili prihodki od nje neobdavčeni saj so bili od nje plačani vsi davki že ob izgradnji, sploh pa ker ne gre za neke velike denarje 100, 200e, to bi morala biti češnja na torti ne da ostane samo pečka.
Default avatar

sspostovanjemjazmislim

umaknite je napisal/a:
Zdravo. Z vsem spoštovanjem, vendar se mi ne zdi, da se norčujejo, temveč želijo ohraniti trezno glavo, v času panike. Ne more se vse vrteti okoli strahu. Nekoč se bo življenje nadaljevalo. Mogoče res drugačno, kot smo ga bili navajeni, vendar se bo.

Lep dan.
Default avatar

izracunpretirava

Izračuni na tem vašem kalkulatorju strani se mi zdijo pretirani. Toliko pa že ne bom rabil za penzijo … če jo bom sploh dočakal kdaj.
Default avatar

Da ne bo potem stokanja

sspostovanjemjazmislim je napisal/a:
Trezna glava in razmislek ti povesta, da v Sloveniji ni pametno zaupati svojega denarja raznim "profesionalcem". Malverzacije se dogajajo že od nastanka države. Koliko ljudi je izgubilo denar, ker so certifikate zaupali pooblaščenim investicijskim družbam, pa iztiskanje malih delničarjev in menedžersko privatiziranih podjetij. Potem razni zvoni, NKBM ... Pred leti so imeli pokojninski skladi že izgube, čeprav so samo pobirali denar od varčevalcev in še nobenih rent izplačevali. Da ne govorimo o bankah, ki jih je bilo treba sanirati z več milijardami evrov, da ne bi propadle in z njimi vse vezane vloge prebivalstva. Preveč je rizično v Sloveniji zaupati denar raznim pooblaščencem - goljufajo nas že trideset let.
Default avatar

dokaj trezna glava

Najprej kot odgovor nekaterim komentarjem v temi:
Trezna glava in razmislek ti povesta tudi, da pokojninski blagajni ne gre več zaupat. Tisti ki ste že proti koncu delovne dobe boste mogoče dobili tistih 500 eur pokojnine (kar je še vedno sramotno malo, da ne bo pomote), kaj pa mladi, ki smo šele dobro vstopili na trg dela? Če bo šlo takole naprej bomo na stara leta na žalost lačni, zato se mi zdi smiselno, da si naredimo neki "backup plan", pa naj bo to preko pokojninskga zavarovanja ali pa s kakšno drugo strategijo. Nobena pa ni 100%, tudi "denar v nogavici" lahko inflacija požre.
Ravno tako se ne strinjam da bi zaradi koronavirusa morali takšne teme odstranit. Tale virus se bo slejkoprej umaknil in življenje bo šlo naprej. Meni je torej smiselno da razmišljamo tudi za par let naprej, kdor to seveda želi.

Moje vprašanje moderatorjem se vseeno nekoliko navezuje na trenutno situacijo - Zaradi ustavljanja gospodarstva je verjetno, da nas kmalu čaka še ena, baje dokaj huda recesija. Glede na to, da sem še mlad in me čaka še kar nekaj let delovne dobe, bi bilo naivno pričakovati, da je ta prihajajoča recesija zadnja, ki me čaka v življenju. Zato me zanima kakšni so vaši safeguardi za takšne situacije. Razumem da se lahko kadarkoli zgodi višja sila, vseeno pa me zanima kakšne ukrepe oz. morebitna zavarovanja imate na mestu, da lahko v primeru neke hude krize svojim zavarovancem vseeno izplačate privarčevane zneske.

Hvala za vaš odgovor.
Default avatar

Kdaj začeti

Kdaj je dobro začeti z dodatnim pokojninskim zavarovanjem? Sem okoli 30. leta, imam kredit in trenutno nimam finančnih sredstev, da bi še to plačeval. Se lahko začne kasneje?
Default avatar

samozaposlen

Sem samozaposlen v kulturnem sektorju, kako naj se lotim načrtovanja za prihodnost, če že sedaj komaj preživim čez mesec?
Default avatar

zoja 75

lep pozdrav,
mene zanima, če je možen prenos pokojninskega varčevanja iz ene zavarovalnice na drugo? trenutno varčujem v prvi pokojninski in bi eventuelno zamenjala ponudnika...ali je ob tem potrebno plačati tudi kakšno provizijo?
Hvala
Default avatar

jakajaka

vsi se zavedamo, da ob taki pokojninski zakonodaji od države lahko pričakujemo le bore malo...sploh če je plača pod slovenskim povprečjem...in da je varčevanje za prihodnost nujna, vendar kdo mi daje zagotovilo, da ne bo tudi vseh teh zavarovalnic vzel vrag čez 20 let, ko bom šel v pokoj tudi jaz. kakšna imate pri vas zagotovila, če se zgodi stečaj, zaprtje ali kaj podobnega, da bomo dobili izplačano tisto, kar smo privarčevali?
Hvala, jaka
Default avatar

studentkaaa

a bi to mogli ze kot studenti zacet? kok pa naj bi se to dal na mesec?
Default avatar

kavicarka

kako ocenjujete, če že sploh lahko, se bo spremenila situacija po korona virusu
Default avatar

umaknite

sspostovanjemjazmislim je napisal/a:
Jaz še vedno jemljem tole temo kot norčevanje.
Vzamem besedo nazaj, če lahko izvem katera podjetja delavcem plačujejo to zavarovanje. Ali plačuje samo javna uprava in par posameznikov?
Default avatar

javnasluzba

Jaz sem javna uslužbenka. Pri vas imamo to zavarovanje samo sama še nič ne plačujem. Sem pa že razmišljala o tem. Se mi sploh splača začeti ravno zdaj? Mislim, ko je svet v primežu bacilov in je praktično obstal, trgi pa gredo navzdol.
Default avatar

Mene pa

Mene pa zanima če so sploh še kake razlike med različnimi zavarovalnicami. Pa mislim, da je čist ok, da se vseen o tem pogovarjamo. Korone bo tudi enkrat konec, potem je pa spet vsakdan, tudi če mogoče mal spremenjeni.
Default avatar

Mojca Trkman

Pozdravljeni.

Hvala vsem, ki nas spremljate.

Začenjamo z javno tribuno, kjer se je nabralo že kar nekaj vaših vprašanj. Skušala bom odgovarjati po vrsti, kar se da hitro :). verjetno ne bom uspela odgovoriti na vsa zastavljena vprašanja v tej kratki uri, a bom na vprašanja odgovarjala dokler ne odgovorim na vsa.
Mojca Trkman
Modra zavarovalnica, d. d.

T: 080 2345
W: www.modra.si
E: [email protected]
Default avatar

davcnaolajsavaa

Nekaj sem prebral o davčni olajšavi. Lahko malo več o tem?

Moderatorji

Mojca Trkman , Modra zavarovalnica
Mojca Trkman