Prehrana in kulinarika

Arašidovo maslo

Default avatar
Letos smo v Londonu kupili kar nekaj arašidovega masla, ki pa sedaj ne gre v promet (npr. namaz za kruh). Ima kdo kakšno idejo kako ga uporabiti.

Hvala in LP.
Default avatar
Sneto s kulinarika.net:

Arašidovi piškotki

100 g masla
50 g arašidovega masla
70 g rjavega sladkorja
100 g mletih arašidovih jedrc (oprani, posušeni, slani)
50 g grobo sekljanih arašidovih jedrc
170 g moke
čokolada za oblivanje

Maslo, arašidovo maslo, sladkor, jedrca in moko zmešamo v gladko testo (lahko v multipraktiku). Testo na pomokani površini razvaljamo na pol cm debelo in izrežemo piškotke poljubnih oblik. Spečemo jih zlato - rjavo pri 170 - 190 stopinjah, čas pečenja je 10 - 15 minut.
Spečene in ohlajene še do polovice pomočimo v čokolado.

Kukiji iz arašidovega masla

125 g masla ali margarine
125 g arašidovega masla
125 g belega sladkorja
125 g rjavega sladkorja ali 60 g medu
1/2 čajne žličke jedilne sode
1/2 čajne žličke pecilnega praška
1 jajce
1 vanilijev sladkor
300 g moke

V posodi stepamo maslo ali margarino z arašidovim maslom približno 30 sekund. Dodamo obe vrsti sladkorja, vanilijev sladkor, jedilno sodo in pecilni prašek. Stepamo, da se sestavine sprimejo. Dodamo še jajce. Postopoma dodajamo moko. Maso lahko pustimo nekaj časa počivati, ni pa nujno.
Iz testa oblikujemo kroglice v velikosti oreha, povaljamo jih v kristalnem sladkorju. Damo jih na s peki papirjem pokrit pekač, cca 4 cm narazen. Z vilicami jih sploščimo. Pečemo na 190 stopinj od 7 do 9 minut oziroma dokler rahlo ne porjavijo. Še tople prestavimo na mrežico, da se ohladijo.

Gado-gado omaka

3 stroki česna
1 žlička škampove paste
3 svežih paprik čili ali ustrezna količina suhih
30 dag arašidovega masla
3/4 žličke laosa v prahu
2 lista curryja
1 žlica rjavega sladkorja
2 skodeli kokosovega mleka
2 žlici kokosove maščobe
1,5 žličke limoninega soka

V ponvi segrej olje in v njem popraži papriko čili (brez semen), stlačen česen in škampovo pasto. Vse skupaj daj v mešalnik in dobro zmešaj. Dodaj arašidovo maslo, kokosovo mleko in sladkor in še enkrat zmešaj. Omako daj v posodo, dodaj laos in liste curryja. Pusti jo vreti, da se malo pokuha. Nato jo odstavi. Dodaj še limonin sok. Omako uporabljamo k pečenemu mesu in zelenjavi, posebno se prilega jedem na žaru in v hladnem bifeju. Omako se včasih dobi tudi v trgovinah v steklenih posodah.
Default avatar
če greš na to stran in vtipkaš peanut butter, dobiš malo morje receptov; več kot imajo zvezdic, boljši so...
Default avatar
preprosto namži arašidovo maslo na kruh in daj čez med ;)