Starševski čvek

Širjenje koronavirusa se bo poznalo tudi na višjih cenah v Sloveniji! PRIPRAVITE SE

Default avatar
Širjenju koronavirusa še ni videti konca – Kitajska je zaradi virusa delno paralizirana, kar vedno bolj vpliva na svetovno in s tem tudi slovensko gospodarstvo.

Večina podjetij za zdaj še ne občuti negativnih posledic, saj imajo še dovolj blaga na zalogi. Na Kitajskem je približno 40 slovenskih podjetij, največ škode imajo tista s proizvodnimi obrati. "Trenutno si prizadevajo čim bolj omejiti gibanje ljudi, zato so zaprta vsa podjetja, ki niso nujno potrebna za delovanje države in kolikor toliko normalno življenje ljudi," je za TV Slovenija povedal Miloš Prislan, vodja konzulata Republike Slovenije v Šanghaju, kjer je tudi velika večina slovenskih investicij ter poslovnežev.

Iz Kitajske uvaža skoraj 12.600 slovenskih podjetij. Največ kupujejo surovine in polizdelke za farmacijo, računalnike, aparate, električne stroje, pa tudi tekstil in obutev. Večina podjetij za zdaj sicer še ne občuti negativnih posledic, saj imajo še dovolj blaga na zalogi. "Na daljši rok pa bomo posledice čutili vsi, tudi navadni potrošniki, če bodo motene dobave," je opozoril Prislan.

Če se bo okužba z virusom na Kitajskem še dolgo širila, se bo to kmalu poznalo tudi pri višjih cenah v Sloveniji. Vrhunec okužb na Kitajskem sicer še pričakujejo. "Optimistične napovedi napovedujejo vrhunec števila okužb aprila, maja, pesimistične gredo pa do polovice leta," je pojasnil vodja konzulata.

V zadnjih 24 urah je zaradi koronavirusa na Kitajskem umrlo 86 ljudi, kar je v enem dnevu največ do zdaj. Tudi okuženih je vse več, v enem dnevu se je okužilo kar 3400 ljudi.
Default avatar
Zanimivo kako lahko mikroskopsko majna zadeva brez lastne pameti v enem mesecu zamaje svetovno ekonomijo, spravi globalizacijo na kolena, strese borze itd...pa kako polni sami sebe so bili glavni akterji našega razvoja, vsemogocni, na videz nepremagljivi.
Ce ne bi ljudje umirali, bi bila zadeva privoščljiva, da pokaže preveč samozavestnim, kako so v bistvu majhni, ranljivi in pravzaprav nebogljeni in nemočni.
Default avatar
Prava nevarnost je napisal/a:
Drži. Mi že imamo težave in lovimo robo, delamo zaloge, celo običajne stvari v naši branži - tahnična je že težko dobiti.
Default avatar
bumerang.
Default avatar
Kihua je napisal/a:
In še veliko huje bo čez 14 dni, pripravite se.
Default avatar
V družbi Iskratel redno in pozorno spremljamo razvoj dogodkov ter spoštujemo priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni. Poleg tega smo v stalni komunikaciji z organizatorjem dogodka GSMA, saj želimo nastop na dogodku v Barceloni izvesti čim bolj učinkovito, predvsem pa varno – tako za zdravje naših sodelavcev, ki tja potujejo, kot tudi drugih udeležencev dogodka," je za Siol.net pojasnil Aleš Udir, direktor trženja v podjetju Iskratel.

Na odzive podjetij Irnas, MediaInteractive in Testnik še čakamo, objavili jih bomo, ko jih prejmemo.


Zaradi takih se virus seli v Evropo.
Default avatar
Bomo pa od tujcev kupovali, ki se bojo znali prilagoditi, na srečo nismo primorani kupovati drage slovenske izdelke.
Default avatar
uporabniško ime123 je napisal/a:
Vsi so živeli na račun pridnih, bistrih in skromnih Kitajcev, zdaj bojo pa vsi propadli. Pravilno.
Default avatar
Bumerang je napisal/a:
Tudi iz tvoje riti se bo preneslo škripanje v želodec.