Dermatologija

Odgovarjajo: prim. Boris Kralj, dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog

Akutni alergijski kontaktni dermatitis

Default avatar
Spoštovani,
13.1. sem bila v okviru odprave brazgotin po aknah na postopku microneedling. Postopek so izvajali v priznanem estetskem centru v Ljubljani. Na obrazu in nekatere brazgotine po dekolteju. Po prvem tretmaju je koža celila kot pričakovano. 5 dni sem uporabljala K-Ceitic regenerativno kremo (k-komplex, glycoprotein, vit c) z UvA in UVB zaščito. Po enem tednu ni bilo več sledu posega na moji koži. Po drugem tretmaju 27.1 se mi je pa po štirih dneh (30.1.) pojavila nenadna srbečica po obrazu in dekolteju na mestih posega. Nastali so taki majhni mehurčki in rdečica ob srbečici. Uporabljala sem enako kremo kot prej. Nič nove hrane, kozmetike ipd. Šla sem h urgentnemu dermatologu, ki je menil, da bi lahko šlo za akutni alergijski kontaktni dermatitis (mogoče po kremi K-ceutic?) Ker imam zelo občutljivo kožo je sumil, da bi posega lahko bila prekmalu en za drugim in se koža ni mogla dovolj regenerirati. Predpisal mi je Medrol 4 mg (16,8,4 ex), Claritine 10mg (2x/dan do izboljšanja), ter topikalni kortikosteroidni kremi Licoidon za obraz in Advantan za dekolte(2x/dan).
Kaj menite vi kaj bi lahko bil vzrok?
Po treh dneh zdravljenja namreč ne vidim še nobenega izboljšanja razen tega da manj srbi. Kdaj lahko pričakujem izboljšanje? Hvala za odgovor in lep pozdrav
Default avatar
Pozdrav!
seveda ne morem soditi kaj je , presodil je urgentni dermatolog, verjetnost alergije na eno od krem je seveda najbolj verjetna.
Svetujem obisk v centru , kjer so izvajali postopek.
Lp
*****************************
Prim. Boris Kralj, dr. med
specialist dermatovenerolog, flebolog
Dermatološka ambulanta
Ukmarjeva 4 , Ljubljana

01/281 11 29
Default avatar
Ok samo, da nekaj dodam. To je še en dokaz, kako brezvezni in celo nevarni so tile posegi. Po njih itak ni nobenga učinka, razen v denarnici.

Se mi pa zdi neumno, da tukaj obremenjujeta dermatologa, ki sploh ni bil zraven. Če je center tako priznani, imajo sigurno strokvno osebje, ki bo vedlo pomagati, tudi v takem primeru, mar ne?

Moderatorji

prim. Boris Kralj , dr. med., specialist dermatovenerolog, flebolog
B. Kralj