Recepti.Over.Net

Prehrana in kulinarika

Kako se prav dela rižota?

Default avatar

Risoto

Zadnjic sem nekje zasledila, pa si nisem zaponmila, kako se dela rižota. Bojda ni to to, če v poprazen riž da vodo in zamesas. Kao da je to navadna pešta .Ena fora je bila, pa se ne spomnim, se kdo?
Default avatar

Replika

Ne vem kaj misliš, Jaz vem samo za to foro, da prilivaš vrelo vodo, ne mrzle in da čim manj mešaš.
Default avatar

srček smrček

Če hočeš vlažno rižoto, dolivaš vročo vodo in ves čas počasi mešaš. To je bistvo rižote.
Če ne mešaš in daš vodo samo na začetku in pustiš, da povre, dobiš dober suh riž.
Default avatar

monmonči

Risoto je napisal/a:
Narediš rižoto in namesto da jo "pajsaš" na štedilniku, jo daš v pečico. Se ne prismodi, je ni treba mešat,..... pa še okusnejša je.
Default avatar

gliraef

Jaz vedno delam posebej riž in posebej omako in na koncu skupaj zmešam. :-)
Default avatar

priimorka

Risoto je napisal/a:
Rižota oz. risotto se dela tako, da se riž prepraži, nato doda morebitne dodatke (jurčki, zelenjava, začimbe, itd.) in se počasi in postopoma zaliva z majhnimi količinami vroče tekočine med stalnim mešanjem na nizkem ognju. Na koncu se jo 'mantekira' z maslom ali parmezanom, ponudi se jo kuhano 'na kremasto'. Riž pilav se skuha tako, da se v slano vrelo vodo doda riž (in morebitne začimbe ali dodatke), ko skupaj zavre, se zniža ogenj na minimum in kuha pokrito, brez mešanja in odkrivanja. Za ta način moraš imeti pravo razmerje voda-riž, ker na koncu kuhanja mora vsa voda izhlapeti in riž z vilico razrahljaš. Riž z ... (karkoli) se kuha tako, da se doda riž v večjo količino vrele slane vode, mešaš odkrito in na koncu precediš (po potrebi splakneš) in dodaš dodatke. Za vsakega od načinov potrebuješ določeno vrsto riža, ni vsak za vse. Rižota pa se reče samo prvemu načinu.
Default avatar

tudi primorka

priimorka je napisal/a:
Niti ne. Najprej potenstaš čebulo in česen, nato dodaš dodatke (gobe, morske sadeže, zelenjavo) in šele nato riž. Vse to na suho oziroma samo z oljem. Ko popražiš riž, šele začneš postopoma dodajati vročo vodo ali juho.
Default avatar

na pol primorka

Popražim čebulo, dodam riž, na rahlem ognju pražim, da postekleni, dolijem malo belega vina, ko povre, dodam ostale stvari, potem zalivam s toplo vodo, ali jušno osnovo. Tik pred koncem dodam košček masla in/ali naribanega parmezana.