Starševski čvek

Pašta fižol za 5 eur

Default avatar
Danes divja tema o enih socialcih. Kg fižola (če ga ne kupuješ v piksnah) in kg testenin te ne pride več kot 5 eur, pa več kot 10 ljudi se definitivno preveč naje. Začnite že enkrat sami preprosto kuhat in nehajte jamrat, da ni denarja od države. Oni bi pa meso in salame. Ja, mogoče enkrat na teden, je čisto dovolj.

Pa račun za elektriko več kot 300 eur - od kod jim to? Mi plačamo 60, pa nas je 8 in nič ne šparamo. Jezijo me take stvari!
Default avatar
Se strinjam, ali pa 2 kg repe in 2 kg krompirja pa malo ocvirkov. Tudi to ne ne pride 10 eur, pa se lepo in zdravo naješ.
Jaz si mislim, da še dobro, da so otroci iz take družine v šoli in vrtcu, ker od staršev ne morejo kaj dosti pričakovat.
Default avatar
Takšne bedarije lahko napiše samo nekdo, ki:
- nima otrok
- je star 65 + in ne rabi kalorij za normalno funkcioniranje

Vsi ostali vemo, da je v današnjih časih natepavanje repe, fižola in krompirja pač malo premalo, da bi se človek normalno razvijal in funkcioniral.

Mislim, ali bi v današnjih časih vi res otroke dali na hrano, kakršno so jedli naši rahitični in na pol razviti predniki - pa še to tisti, ki so bili res na dnu, razni hlapci in dekle, sirote...?
Default avatar
ste žleht je napisal/a:
ni lepo, je pa grdo, da kažeš svojo maloumnost na javnem forumu................................
Default avatar
Nam ne manjka denarja, pa pozimi jemo enkrat na teden repo s krompirjem, enkrat na teden zelje v neki obliki, kilo fižola obvezno skuhamo ... Pa nismo vegeterjanci, tako pa počnemo od nekdaj in nobenemu otroku nič ne manjka.
Eni pač ne znate zdravo jesti (okuse tu pustimo ob strani).
Fižol zlahka nadomesti meso, na primer.
Default avatar
ste žleht je napisal/a:
Razloži to logiko prosim. Včasih ko so ljudje dejansko fizično delali je bilo natepavanje zelja, repe, fižola itd. dovolj, danes ko se redkokdo pri delu znoji in malokdo naredi več kot 100m peš pa ni? O razvoju česa pišeš, celulita in vampov?
Default avatar
prenajedanje je napisal/a:
Mi smo 4-je. Redko 5. Bajta. Plačamo čez 80 pa šparamo. Bi lahko še malo bolj, priznam.Najbrž pa nimajo teh 300 eur za 1 mesec ampak za dva, tri - zato opomin pred izključitvijo.

Repe, fižola, zelja, človek ne more jesti vsak dan.
Pričakujem menu za ostali 30 dni v mesecu. Lahko tudi za 20-26. Vsak peti dan bi mogoče še šlo tole jest.
Default avatar
in drugje akcije tud perutnina ni prav draga
Default avatar
Tudi jaz si mislim, da škoda, da smo pozabili na staro prehrano. Ne ravno za vsak dan, ampak vsaj parkrat na teden pa bi bila super in zaradi nje ne bi bili prav nič rahitični ali na pol razviti.

To pomeni: zelje, fižol, repa, ješprenj, krompir, koleraba itd.

Recimo, dva tedna nazaj sem kuhala ješprenj. Iz pol kile ješprenja (recimo da 1 eur), 2 čebul (30 centov), 1 pora (1,5 eur), 500 g korenja (1 eur), 300 g fižola (1,5 eur) in šunke (nekih recimo 6 eur) sem skuhala kosilo za 3 dni za 6 oseb (3 odrasli, 3 otroci). Torej za tri dni dobrih 10 eur za vsa kosila. Vsi smo se najdeli, pa še dobro je bilo.

Se da tudi z manj denarja. Brez seveda ne, z nekaj pa vseeno. Je pa treba vložit čas in energijo za kuho. Ker samo se žal ne skuha.
Default avatar
bedarija je napisal/a:
Aha, ti primerjaš sebe, ki se afnaš zaradi lastnega gušta 3x na teden s tistimi, ki dejansko NIMAJO?
Zakaj ne jeste VSAK DAN repe, zelja in pomij? Dan na dan, teden na teden, mesec na mesec?

Pa fižol sploh ni poceni, btw, poleg tega za marsikoga ni priporočljiv.

Dajmo, golazen, vsi na hrano, ki so jo jedli reveži pred 100 leti, pa da vas vidimo..... Ampak to nabijate tisti, ki hodite v trgovine vsak dan po frišne žemljice in 5 dag salame, kajne?
Default avatar
star način prehranjevanja je napisal/a:

Eno je "se da" nekajkrat na teden, drugo je životarjenje na čorbah v revščini, o kateri so pisali naši pisatelji in otroci dandanes sploh ne morejo razumeti in verjeti, da je res obstajala.
Zdarvo življenje naših prednikov se je pa kazalo v visoki smrtnosti novorojenčkov in otrok ter kratki življenjski dobi. Ampak vem, da bo neka budala spet privlekla primer "dedka, ki je bil celo življenje na krompirju in repi in dočakal 100 let", hehe.
Default avatar
ni primerjave je napisal/a:
Tud enga socialca ne poznam, da bi imel slabši mobitel kot jaz.
Default avatar
Komot ce si grejes na elektriko in pozimi laufas klimo?
Z kurjenjem na drva je cisto prevec dela.
Default avatar
70 in več let nazaj je napisal/a:
Kakšno zivotarjenje na corbah? Ti otroci itak 5x na teden kosilo jedo v šoli oz. v vrtcu, sem prepričana. V bistvu morata starša zagotovit manj kot pol obrokov na teden. Če bo nekajkrat čorba, za kar priznavaš, da se da, jim bo pri višini prihodkov in tem, da nekaj hrane itak dobijo, ostal kakšen evro za kajzerice in salamo.
Default avatar
Leeleenepr je napisal/a:
Ti otroci rastejo in najbrž radi jedo. Ko so bili naši stari 10+ so pojedli (kar jim je bilo dobro) vsega več kot jaz. Vse to po kosilu v šoli, ki sem ga plačala v celoti.
Naša fanta sta bila sposobna pojesti cel kilogram kruha + pašteto, salamo, ... popoldne - pred večerjo.
Ampak razne čorbe; zelje, repa, fižol jim ni dišala ne takrat ne zdaj.
Default avatar
300 eur za elektriko je napisal/a:
Tisti, ki se gre tak luksuz potem ne sme jamrati. Ob tem, da je ogrevanje na elektriko navaden kriminal.
Default avatar
ajaj je napisal/a:
Oprosti, ampak malo stika z realnostjo je pa tudi treba obdržati. Tu dva brezposelna starša preživljata 8 otrok in iluzorno je pričakovat, da bodo jedli samo tisto, kar jim diši.
Default avatar
70 in več let nazaj je napisal/a:
Dodam, da je tale isti 100 letni dedek 85 let kadil srobot in ni nikoli kašljal niti bil pri zdravniku.
Default avatar
ajaj je napisal/a:
Take čorbe dišijo samo starcem, otrokom pač ne, sploh pa ne dan na dan, vsak dan. To vedo vsi, ki so kdajkoli imeli otroke ali vnuke, razen seveda nekaj hudobnih osebkov, ki širijo nebuloze po forumu.

Ja, tudi čokolado imajo otroci radi - tudi tisti, ki jim jo starši ne morejo kupiti!!
A so zato slabi otroci oziroma, ali tega ne bi smeli imeti radi samo zato, ker so revni?
Default avatar
štantek s cigaro je napisal/a:
Jp, enemu na 1000 se je res usralo, da se ni stegnil že pri 60-ih.