Starševski čvek

Zakaj mi ni uspelo s sodo bikarbono očistiti pečice?

Default avatar
Soda , alko kis plus limona. Nanesem, pocakam pol ure, vse skupaj je slo bolj malo stran umazanije. Klinc. Kaj sem delala narobe? Sem dala pretanko plast mase? Kako vi spucate pečico?
Default avatar
Pri zelo starih madežih gre težje. Poskusi pustiti čez noč, pa tudi večkrat ponoviti.
Default avatar
Pecka je napisal/a:
Verjetno si dala pretanko plast sode bikarbone, jaz jo tudi uporabljam za čiščenje pečice.
Default avatar
Pri trdovratni packi, jo namažem, rahlo segrejem pečico in gre lažje.
Default avatar
kaj delate s pečico, da se umaže?

zadeve pecite pokrite in ne bo nič špricalo
Default avatar
Pecka je napisal/a:
Narobe si naredila to, da si dala skupaj sodo in kis, ki se v kemični reakciji izničita.
Default avatar
Jaz preden se sploh lotim dam v pečico protfan vode in segrevam na 100°C ene pol ure. Ko se potem toliko shladi da se ne opečem pobrišem s krpo. Večina umazanije gre že samo s tem stran. Za trdovratnejše zadeve pa naredim pasto iz sode, ceta in tople vode, to pustim čez noč..
Default avatar
Ah dajte ze s to sodo, starih zazganih madezev ne bo odstranila, pa ce se tako dolgo pustis in grejes in ne vem kaj.

Ce ti ne gre dol in so madezi res trdovratni, je najbolje, da gres po profesionalno cistilo in bos porabila zelo malo casa za dober efekt. Toliko casa sem ze porabila za ciscenje s sodo in neznimi, pa tudi klasicnimi cistili, da res ni vredno. Eno orng cistilo pa je.

Tisti pa, ki pece vse pokrito - kaj pa recimo pica? Pecivo? Hrustljavo meso? Mislim saj kaj pecem pokrito, samo za vse pac ne gre in olje na visoki temperaturi sprica in se zazge.
Default avatar
maternomater je napisal/a:
Ti peces piscanca pokritega? Torej ga v bistvu dusis in mu reces "pecen" samo zato, ker ga vzames iz pecice.
Pa tudi karkoli drugega se pece, nastane mastna para in se pecica umaze in jo je treba pac ocistiti.

Za avtorico: jedilna soda je blago cistilo. Potrebuje pomoc vsaj v obliki vroce vode in drgnjenja, vcasih pa tudi vec ponovitev. Kisa ne dodajaj takrat, ko cistis, lahko ga uporabis za spiranje.

Poskusi narediti pasto iz sode in vode, pa se malo cistila za posodo dodaj. Namazi pecico in postavi not veliko skledo vrele vode. Vodo lahko veckrat na stedilniku segrejes do vrenja, da bo v pecici ves cas para, ki bo pomagala sodi zmehcati umazanijo. Potem vzami zicnato gobico za posodo in temeljito zdrgni. Priporocam rokavice, drugace bos imela se par dni crno okrog nohtov. Potem pa nalij v vedro cim bolj tople vode za par zlic kisa in manoci v to eno staro krpo, ki lahko gre po uporabi v smeti. Obrisi pecico do cistega. Po potrebi menjaj vodo s kisom. Ce bo ostal se kaki zapecen madez, lahko ponovis postopek.
Default avatar
Zakaj ti ni uspelo? Ker so vsi ti domači naravni hokusi pokusi bolj blaga zadevica. Meni učinkuje samo pri rednem čiščenju pomivalnega korita, ko opazim prve sledi vodnega kamna. Bolj preventiva kot karkoli drugega. Za dobro očistiti pečico (in karkoli drugega), ko imaš en malo bolj trdovraten madež, pa pač potrebuješ eno dobro čistilo.
Default avatar
Najboljše se očisti pečica s fino jekleno žico, ki že vsebuje čistilo. Je ravno prav groba in ne preostra. Malo jo zmočiš in drgneš, potem obrišeš z eno krpo, spiraš do čistega. Od vseh sredstev je to najboljše.
Default avatar
Zakaj dopustite, da se svinjarija zažre v pečico. To je treba čistiti sproti.
Default avatar
Ne vem, kaj mislis kot "sproti". Takrat, ko je pecica vroca, ne mores cistiti. Preden se ohladi, pa se je mascoba ze grdo zapekla in je treba odmociti, da gre ocistit.
Default avatar
Jaz tako da jo zamenjam z novo. Poznam pa ljudi ki z vodobrusnim papirjem (finim) in VIM drgnejo pecico. Baje se jo da fino ocistit.
Default avatar
Goldfish je napisal/a:
Zato, da se ti lahko zgražaš na forumu.
Default avatar
maternomater je napisal/a:
Ti pa ne pečeš kaj dosti, ne?
Default avatar
Pecka je napisal/a:
Po receptu nisi nič delala narobe.

Samo nasedla si na FAKE nasvet, ki ga ljudje samo kopirajo in z njim smetijo internet in revije.

Pečica se čisti z razmaščevalci. V industriji se uporablja razredčen natrijev lug.

Za domačo rabo je Meglio ali podoben razmaščevalec DOVOLJ.
Si vis pacem, para bellum.
Default avatar
Pecka je napisal/a:
Nisem nek eko tip, a sem skromna v uporabi cistil, ker jih tezko speres, ce ne mores dat stvar pod tekoco vodo!

V pecico dam star okrogel protvan z vodi, v njo naspricam cistilo za mascobo in limonin sok. Nimam pojma, zakaj limona, tako mi je nekdo svetoval...
Prizgem pecico, da vida zavre in zapari, ugasnem in pustim, da se ohladi, pa spet prizgem in to ponaljam, dokler se umazanija ne stopi. Ce je fajn umazana, je treba kar nekajkrat ponovit, drugace zadostuje enkrat, dvakrat...
Potem obrisem, tam, kjer je se kaj ostalo pa zdrgnem s cistilom za mascobo, vcasih si pomagam s strgalom za steklokeramiko.

Saj cistila za pecico so super fajn, zelo lepo cistijo, ampak tega hudica potem nikdar vec ne speres iz pecice...
Default avatar
Blef na kvadrat je napisal/a:
Če v kis mešaš bikarbono in upaš da bo "čistilni" učinek boljši si zaslužiš obveznega popravca iz osnovnošolske kemije.
Si vis pacem, para bellum.