Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ali možgansko mrtev človek v Sloveniji lahko daruje organe?

Default avatar

Vprašanjee

Čeprav je možgansko mrtev, je na nek način še vedno živ. Ali se ga torej lahko ubije, kar je v bistvu neke vrste evtanazija, v namen darovanja še uporabnih organov?
Default avatar

hgtfnj

Vprašanjee je napisal/a:

Piši na Slovenija transplant.
Default avatar

Jonc

Verjetno je provokacija, ampak vseeno, odgovor je: da.
Samo nekatere organe se lahko odvzame (popolnoma) mrtvem človeku. Večino pa "možgansko mrtvim", karkoli je že to, telesno so seveda živi. Za vsak slučaj jih menda operirajo pod anastezijo.
Default avatar

če je podpisal

Vprašanjee je napisal/a:
Če je pred tem podpisal, da bo darovalec, potem mu možgansko mrtvemu lahko odvzamejo organe in potem odklopijo z aparatov, ki ga ohranjajo pri življenju, ja.
Default avatar

če je podpisal

Isto pa lahko odklopijo z aparatov za ohranjanje življenja tudi kogarkoli drugega, ki se je pred tem s tem strinjal ali pogovoril s svojci, ne rabi bit nobenih organov posredi.
Default avatar

če je podpisal

evtanazija bi pa bila samo, če ne rabil biti priklopljen na noben aparat za ohranjanje pri življenju. To je pa samo prenehanje ohranjanja pri življenju.
Default avatar

Jonc

če je podpisal je napisal/a:
Možgansko mrtev NE pomeni, da je odvisen od aparatov. Večini bije srce samo od sebe, nekateri samostojno dihajo, nekateri imajo ohranjene tudi določene reflekse... zato pa pravim, karkoli že pomeni "možgansko mrtev" (definicija je problematična in se spreminja).
In ne, ne odklopijo najprej od aparatov ali naredijo evtanazijo, svojci se nato poslovijo in potem čez 1 uro odvzamejo organe. Ne. Organe se odvzema delujočemu telesu. Kako tehnično to zgleda, ne vem, naj pove kak doktor, če si upa. Verjetno najprej odprejo in pripravijo vse za izrez, pod anastezijo (!), mogoče minutko prej evtanazirajo, da zdravnikom (zaradi psihe) ni potrebno glih utripajočega srca izrezat.
Nisem proti presaditvam, vendar bi nekatere stvari ljudje morali vedeti. Tudi to, da presajenimi organi ne zdržijo poljubno dolgo, 10-15 let, več le izjemoma.
Default avatar

če je podpisal

Jonc je napisal/a:
Ne, če je možgansko mrtev, to pomeni, da ne more dihat samostojno, ker signal za to pride iz možganov. Kdor lahko diha, NI možgansko mrtev.
Default avatar

v komi

če je podpisal je napisal/a:

Po tej logiki tisti v komi ne more dihati sam. Pa vseeno diha brez pomoči aparatov.
Default avatar

če je podpisal

v komi je napisal/a:
Ne, tisti v komi ni možgansko mrtev, ampak je samo nezavesten, to ni isto.
Default avatar

če je podpisal

Pa tudi ni vsak, ki ne more dihat, možgansko mrtev. Samo nihče, ki je možgansko mrtev, ne more dihat.
Default avatar

pa še to

Transplantacijska medicina šteje možgansko mrtve osebe za umrle. Tako jih označuje šele od zadnje polovice 20. stoletja zato, da bi umirajočim ljudem lahko odvzeli žive organe. Ampak človek po možganski smrti še ni mrtev, temveč kar 97-odstotno živ. Avtorica se sprašuje ali človek res nima pravice umreti nerazrezan? Pravi, da transplantacijska medicina degradira „darovalca“ v objekt reciklaže, sprejemalca pa v „človeka iz lego kock“, ki ga je mogoče predelovati in dodelovati.

Kot navaja v knjigi Rdeča zanka, dr. Wainwight Evans, specialist, ki je iz protesta zapustil svetovno znani transplantacijski center bolnišnice Papworth v Cambridgeu, ni več hotel sodelovati pri operacijah, pri katerih živim ljudem odvzamejo srce. In to se ne dogaja samo s srcem. Takole pripoveduje: „V eni od vodilnih učnih bolnišnic je bila štiridesetminutna operacija odvzema ledvic neke 'možgansko mrtve' mlade ženske, žrtve prometne nesreče, skoraj končana, ko je kirurg zaprosil asistente, naj telesu odvzamejo nekaj tkiva, medtem ko je ledvice položil v hranilno tekočino. Med operacijo so bila umetna pljuča priklopljena, da se ledvice ne bi začele razkrajati. In ko so jih odklopili, se je zgodilo nekaj nepojmljivega: 'truplo' je zahlastalo po zraku. In to se je ponavljalo znova in znova.“ Dr. Evans je prepričan, da darovalec še lahko čuti bolečino, in to pojasnuje: „Pri vsaki operaciji se lahko zgodi, da se bolnikov krvni tlak in utrip nenadoma izredno zvišata. To je pri normalni operaciji znamenje, da bolnik čuti bolečino ali je pod stresom in je treba temu prilagoditi anestezijo. Enako se dogaja pri presajanju organov, toda tedaj redko kdaj dajo anestezijo, ker kirurg domneva, da darovalec ne čuti ničesar več.“

https://www.gibanje-ops.com/dejavnosti- ... tvari.html
Default avatar

Organi

O prisotni bolečin med izrezovanjem organov sem brala.
Nisem proti darovanju, menim le, da morajo biti ljudje o poteku operacije poučeni in obveščeni.
Nemčija, ki ima preko 80 mio prebivalcev ima v registru le cca 800 darovalcev.
Default avatar

popolnoma mrtvemu ne

Jonc je napisal/a:
Ko je človek popolnoma mrtev se v telesu sprostijo encimi kateri "pokvarijo" rezervne dele, torej je rezervne dele treba odvzeti še živemu ... naprej pa naj si misli vsak sam.
Default avatar

queen_nepr

No no, ni treba napletat teorij zarote povsod.
Pravilnik o postopku ugotavljanja možganske smrti natančno določa, da je možganska smrt "dokončno in nepovratno prenehanje delovanja celotnih možganov pri osebi, ki se ji ob umetnem dihanju vzdržuje delovanje srca in krvnih obtočil. "
Torej možgani so "preč", dokončno pokvarjeni in ne bodo več pričeli delovati, oseba diha samo s pomočjo aparata in se tako umetno vzdržuje pri življenju. V naravi bi že zdavnaj umrla.
Default avatar

njtgn

pa še to je napisal/a:
Pa ne že spet - Rdeča zanka?! Toliko pojasnjevanja je že bilo s Transplanta in odgovornih oseb zdravnikov, pa nekateri še vedno lapate: Rdeča zanka.... Vzamite si še kakšno urco, da proučite in si razširite znanje o presaditvi še na podlagi mnenja stroke.
Default avatar

pa še to

in zdravniki še vedno lapate svoje
"Errors have been made where people declared brain dead
Malo si preberi in ne želi da bi bil ti ali tvojo bližnji deklarirani za mrtve "po pomoti"
https://www.medscape.com/viewarticle/902143