Starševski čvek

Oblast prikriva! SLOVENIJA je kot bolezensko bojno polje: rak, bolezni srca, živčevja in pljuč, manjša plodnost, motnje

Default avatar

Zaskrbljena Zasavka

"Zemlja v Sloveniji je polna strupov. V pitni vodi je na nekaterih območjih prisoten atrazin, ki povzroča moško neplodnost. Od tovarne usnja so ostale v zemlji snovi, ki lahko povzročijo levkemijo. Slovenija je kot bolezensko bojno polje: raki, mezoteliom, azbestoza, bolezni srca, živčevja, ožilja in pljuč, manjša plodnost, motnje v razvoju ploda. A to so le strupi, katerih emisije poznamo. O ultra finih in nanodelcih, ki se kopičijo v okolju in ljudeh, ne vemo nič. Ker jih ne merimo.” O šokantnih razkritjih, ki zaradi onesnaženosti Slovenije škodujejo zdravju, je za Delo spregovorila Metoda Dodič Fikfak predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Na ekološkem področju je Slovenijo označila kot amaterizem, neznanje, zmeda in profit, najhuje pa je to, da oblast to ekološko razdejanje prikriva. Pri tem dodajamo, da nas ne samo z odpadki, zastrupljajo tudi z ekosocialistično ideologijo in strašijo pred globalnim segrevanjem, medtem ko uničujejo našo državo.

Fikfakova je poudarila, da v Sloveniji nimamo politike čiščenja, imamo le veliko doto onesnaženja iz socializma, ki jo nadgrajujemo s sodobnim onesnaževanjem.
Opisala je grozljivo stanje v Sloveniji, katerega se mnogi ne zavedajo, oblasti pa to spretno prikrivajo in na tem področju ne naredijo ničesar. Veliko bolezni je rezultat ravno neprimernega ravnanja z odpadki in izpuhi. “Prašni delci, dušikovi oksidi in žveplov dioksid, kisline, težke kovine, radioaktivni izotopi se sproščajo tudi iz slovenskih (so)sežigalnic. Nekateri termalni bazeni v Prekmurju so se “kopali” v benzenu”.

Smo neurejena država s konfuzno okoljsko politiko

“Govorim o onesnaževanju – tu učinkovite politike, ki bi zaščitila zdravje prebivalcev nimamo. Stroki so na področju industrije in okolja zaprli vrata. Zato se sme sredi naselja izpuščati tone formaldehida, ki denimo povzroča raka na pljučih, ali puščamo neočiščeno okolje potem, ko je usahnila tovarna usnja, ki je gotovo uporabljala snovi, ki povzročajo levkemijo. Sedaj pa so v okolju nove, nevarne industrije”, je kritična predstojnica Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa.

Žrtve onesnaženja se pojavijo, ko je že prepozno

V Sloveniji je velik problem škodljivo (so)sežiganje, saj se z  razvojem industrije in znanja razvija tudi sežig. Neke vrste sežigov bo verjetno tudi v bodoče treba imeti. A naj se še tako trudimo za manj nevarne izpuste, škodljivi produkti sežiga so dejstvo. Poleg prašnih delcev PM 10 in PM 2,5, ki prodirajo globoko v pljuča, je pri sofisticiranih sežigih tudi veliko ultra finih in nanodelcev. O teh pa ni podatkov. “Poznamo že metode merjenja nanodelcev, ne vemo pa, kaj delci povzročajo človeku”, je dejala Fikfakova in dodala, da je lahko človekovo telo pod vplivom okolja izpostavljeno danes, zboli pa šele čez tri, štiri desetletja. Prve žrtve se pokažejo šele, ko je prepozno.

Onesnaževalci se sklicujejo na dovoljene vrednosti v okoljskih dovoljenjih
Strokovnjakinja pravi, da je zmotno mišljenje, da ljudi normativ popolnoma zaščiti. “Kot zdravnici mi je povsem nesprejemljivo ločevanje normativov za sežigalnice in sosežigalnice; gre za količino snovi, ki pride v človekovo telo, neglede na normativ. Večkrat sem kreatorje okoljske politike vprašala na osnovi katere logike, ne tehnološke, temveč zdravstvene in človeške, so bili sprejeti in uveljavljeni ti normativi. Odgovora nisem dobila.”

V Sloveniji veliko amaterizma – zato se zgodi Kemis

Na področju vpliva okolja na zdravje človeka nam primanjkuje znanja, je prepričana Fikfakova. Če človek nečesa ne (po)zna, veliko lažje reče, da to na človeka nima vpliva. Zato se zgodijo Kemis, Lafarge, Salonit. Dejala je še, da imamo tudi veliko doto onesnaženja še iz socializma, ki jo dopolnjujemo po osamosvojitvi. “Do danes nisem videla načrta, ki bi celovito reševal onesnaženost iz preteklosti, obnašamo se, kot da je ni”.
Default avatar

samo tofu

In na koncu ugotoviš, da te zastrupljajo lastni sosedje.
Malo zaslužiš, privoščiš si lahko samo šrot od hrane, poln embalaže in cukra. Potem ker nisi vedel, da greš v trgovino, "duh', pozabiš vrečko in kupiš 5 plastičnih, ki se ti do prihoda do avta strgajo.
Ni fora v tem, da jih ločuješ, ker na Zemlji so in več, kot jih kupiš, več jih bojo proizvedli.
Refuse, reduce, reuse, recycle.
Recikliranje je na zadnjem mestu.
Smo kot ena država tretjega sveta, samo tofuja še ne delamo na ognju iz plastike.
Default avatar

m ribca

Vse se strinjam, ampak žal ni tako samo v Sloveniji, temveč v celotni EU in celem svetu. Tudi Švica in Norveška dvomim, da sta izjemi. Ne gre za prekrivanje, temveč predvsem za nevednost in eno res pohubno človeško lastnost-da začne gasiti požar, ko je prepozno. Človek nikoli ne razmišlja dolgoročno, vedno le do 1. plače ali politik do srede mandata. Žal :((
Default avatar

Gledajo od povsod

Samo v eno cepivo poglejmo. Sploh tisti, ki ne jedo ničesar, kar ima "oči".
Ja, tofu je res "zdrav".
Default avatar

Robi...

Tofu je zdrav.
Lahko kupiš bio tofu iz slovenske soje.
Default avatar

vse to je res

Zaskrbljena Zasavka je napisal/a:
Vse to je res, Slovenija je obupno onesnažena, je daleč od zelene države. Se pa ne strinjam da tega problema nimajo tudi drugod. Saj ga imajo v vsaki državi kjer je bila industrija. Je pa Slovenija verjetno ena izmed bolj onesnaženih.

Dandanes je toliko rakotvornih snovi, pa se jih sploh ne zavedamo. Če hočeš živeti brez tega se lahko preseliš edino v jamo v Sibirijo. Vsa čistila in higienska sredstva imajo rakotvorne snovi, hrana, ki jo kupiš je toliko prešpricana, da če bi vedel jo ne bi kupil. Pravtako na tisoče avtomobilov, kamionov vozi vsak dan mimo nas. To, da so avtomobili danes veliko čistejši kot so bili včasih je larifari. Spuščajo snovi iz avspuha, ki jih niti ne poznamo. In mi se sprehajamo med tisočimi avtomobili. Pravtako vsa industrija. Ko greš mimo BTCja te peče v očeh.

Vse to je posledica psiho voditeljev in podjetnikov, ekonomistov, ki želijo vsako leto večji BDP.
Default avatar

samomori

Še glede prikrivanja števila samomorov.

Govorijo o 350, ali največ 400 samomorih letno.
Nekaj let nazaj (2016 ali 2017) je nekomu pomotoma "ušla" številka za prejšnje leto, ki je bila - 765 samomorov...

Številka 765 samomorov na leto je KATASTROFALNA!

Nihče kriv. Nihče odstopil. Nobenega niso odstopili. Ker jim je čisto vseeno...

Ravno nasprotno, če je bilo od tega števila 700 odraslih, je to vsaj 500 novih delovnih mest, kar je pravzaprav super za državo, ane?
Default avatar

bedaki

vse to je res je napisal/a:
Zanimivo je, da se ti, pogosto visoko izobraženi "izobraženci" ne zavedajo, da ne bodo s seboj nesli čisto nič.

In ni jim jasno, da je pravzaprav čisto vseeno, če zapustiš za 1000, 50.000, ali za 800.000 evrov premoženja...

Si pa seveda želijo, da bi medicina še za časa njihovega bednega, pogoltnega življenja, iznašla nesmrtnost...
In so vsaj toliko pametni, da vedo, da "nesmrtnost" ne bo poceni in zato kopičijo in kopičijo.

Je problem, če ne veš, koliko te bo nekaj stalo.... Crknite, gospodje!
Default avatar

zahvali se jugoslaviji

Zaskrbljena Zasavka je napisal/a:
Za vse to se lahko zahvalimo Jugi, po onesnaženosti in miselnosti. Saj je bilo tudi v kapitalizmu onesnaženje ampak ga je bilo vseeno mnogo manj kot v komunističnih deželicah. Kar poglej v kakšnem razsulu so danes bivše sovjetske republike. Slovenijo nam je vsaj toliko uspelo spravit v red, da se tega na zunaj ne vidi. V resnici je bilo pa v bivši jugi ekologija zadnja stvar, na katero so pomislili. In to se prenaša iz roda v rod. Nekateri direktorji so še iz časa juge in tako kot so delali takrat tako delajo danes.

Že samo to, da imamo nekaj krajev najbolj onesnaženih v evropi in svetu ti pove vse. Poglej si primer onesnaženja reke Krupe.
Default avatar

slo ciganija

bedaki je napisal/a:
slo ciganija je tako zelo propadla in razpadla tvorba na vseh področjih da nmate pojma če bi vedeli ne greste več v službo in ne plačate več položnice zdravstvo je razpadlo, vojska tudi , policija skorumpirana, cigani vsepovsod delajo kar čjo, inšpekcije vglavne podkupljene in skorumpirane tako kot cela usr ana država
Default avatar

Domobranski logik

Ja, v časih pred industrijskim onesnaževanjem, v deviško čistem srednjem veku, je bila povprečna življenjska dobo okoli 30 let. Danes, v strupih, pa skoraj 80.
Default avatar

gledam velikokrat

Ponoči grem velikokrat na hribčke okrog Ljubljane in vidim prelep oblak dima iz toplarne, btcja in ostalih industrijskih delov Ljubljane. In to dihamo vsak dan v Ljubljani. Nekje sem bral da naj bi dim iz toplarne odneslo daleč stran, vsakič ko pa opazujem pristane ta dim točno nekje med bloki...
Default avatar

logika je ni

Domobranski logik je napisal/a:
Raje živim 40 let kot 80 in sem 20 let priključen na aparate. Sploh pa, tudi v srednjem veku so bili daleč od zdravega življenja. Kurili so direktno v sobi. Si predstavljaš koliko PM delcev je bilo to?
Default avatar

neja te skrbi

gledam velikokrat je napisal/a:
Ah, ja, eden ki ponoči ne more spati, podnevi pa delati! Potem te pa skrbi dim iz toplarne pa dim iz BTC ja- le kaj je tam, da spušča dim ponoči. Se doma ne grejete, ste v mrzlem? Res? Ali se grejete na elektriko ali klasična goriva? Ki onesnažujejo ene 10x bolj kot toplarna. Ampak.. delat se spravi.
Default avatar

Domobranski logik

Izvolite nekam pod Himalajo in tam zaživite zdravo na frišnem zraku, obdelujte neonesnaženo zemljo z lesenimi plugi in bivajte v lesenih kočah brez industrijskih priklopov. Ampak vam bolj paše udobje elektrike iz termoelektrarn, vodovoda, urejene kanalizacije, ki gre nad vodnimi zajetji, asfaltirane zemlje, po katerih se vozakate s svojimi dizel limuzinami, trgovine, polne plastične šare morajo za vas biti odprte vse dni v tednu ... Potem je pa vsega kriva politika, kapital, ekonomisti, samo vi kot potrošniki ne.
Default avatar

gledam velikokrat

neja te skrbi je napisal/a:
Naj ti razložim da ti bo lažje. Obožujem nočne pohode. Grem velikokrat med tednom zjutraj pred službo (ponoči zate), ko še vse spi. Ali med vikendom pozno zvečer.
Seveda te neja skrbi, dokler tebe ne doleti. In ja samostojna kurišča so problem, ampak je velik problem tudi toplarna. Pač ljudje nimamo boljše tehnologije.
Default avatar

Ker je naše anede

Robi... je napisal/a:
Jasno. Soja je najbolj "zdrava" rastlina na svetu.
Cepiva tudi.
Default avatar

gledam velikokrat

Domobranski logik je napisal/a:
Najbolj ste smešni kvazi anti ekologi, ki ste v resnici tudi sami ekologi le da provocirate po portalih in vedno odgovorite na točno tak način kot si ti. Krivi smo vsi, da je takšno stanje kot je.(ker verjetno ne kadiš cigaret ker si ugotovilo da je škodljivo, pravtako bodo ugotovili čez 100 let da je današnji način življenja škodljiv) toplarne bodo pa veljale za černobil
Default avatar

mora biti zanimivo

Gledajo od povsod je napisal/a:
Le kako preživijo, ko v svojih vegi izdelkih pojedo kakšnega predelanega insekta :D Verjetno malo ljudi ve, da so delci insektov marsikje v hrani.
Default avatar

prenaseljenost

samomori je napisal/a:
Se mi ne zdi visoka številka. Itak nas je na svetu občutno preveč in več kot nas je, več je onesnaževanja, to je dejstvo.