Starševski čvek

Sumljivi posli z dediščino

Default avatar
Naša družina ima veliko hišo, katere lastnica je moja stara mama. Ona sicer živi drugje.

Hiša ima dva dela, v levi polovici stanuje moj oče, v desni polovici pa moja teta s svojo družino, torej njegova sestra.

Moj oče in mati sta ločena, mati živi drugje.

Večino celotne hiše je zgradil moj oče. Teta je v celoti opremila svojo polovico. Oče je opremil spodnjo etažo svoje polovice, zgrornja etaža, ki je sicer zelo prostorna, pa je ostala neopremljena. Priključki so že urejeni, potrebno pa je prepleskati, položiti pod in opremiti stanovanje.

Oče in stara mama mi sedaj ponujata to etažo, da jo lahko opremim in v njej živim. Meni pa ni najbolj po godu vlagati denarja v stanovanje, ki pravnoformalno ni moja last. To sem jima tudi povedala in zaprosila za vpogled v dokumentacijo, gradbeno dovoljenje, morebitne plombe itd. Ter da bi rada, da se najprej naredi prepis lastništva etaže name, preden začnem vlagati svoj denar. Gre za nekaj deset tisoč eur, kar ni malo.

Problem je v tem, da mi stara mama noče pokazati nobenega papirja v zvezi s stanjem nepremičnine. Išče tudi izgovore, zakaj se prepisa trenutno ne da opraviti. Skrbi pa me, ker vem, da mojega očeta podcenjuje in nanj nikoli ni želela prepisati lastništva, ker je v preteklosti negospodarno ravnal z denarjem. Poleg tega goji določene zamere do moje matere. Zato obstaja verjetnost, da bo v oporoki vse prepisala na mojo teto, ki živi v drugi polovici hiše.

Zanima me, kaj bi se v tem primeru zgodilo z mojim stanovanjem, če se odločim, da ga dokončam "na lepe oči"?
Priponke

_2019_02_angry-millennial-couple-complaining-about-bad-contract-disputing-with-picture-id963814322.jpg
(31.27 KiB)

Default avatar
odgovor si že skoraj sama napisala.

Najprej uredi lastnistvo, potem pa začni adaptacijo in preurejanje.
Lahko se odločiš za preureditev brez tega,samo računaj, da z najbolj crnim scenarijem ne boš več lastnica po dedovanju.

Ta denar raje investiraj kam drugam.

Jaz sem imel ze 2x podoben problem. Pa smo se vse zmenili. Pa celo oporoka je bila napisana..
Default avatar
Hvala za mnenje. Težava je v tem, da stara mama enostavno noče urediti prepisa, jaz pa sem tudi že v letih, ko si moram urediti stanovanjski problem. Zdaj pa ne vem, kaj naj naredim. Vlagam denar v stanovanje, ki ni moje, ali pa si nekje poiščem drugo stanovanje.
Default avatar
Vpogled v aktualno stanje v zemljiški knjigi, morda za začetek. Če tam ni vse vidno, pa vztrajaj naj ti teta ali oče pokažeta vso dokumentacijo v zvezi s to nepremičnino.
Kaj pa mama, ki živi drugje, kaj ve o tem?
Če na vse to ne dobiš konkretnih odgovorov in dokazil, se poslovi od "sumljive dediščine", ker te bo lahko zelo drago stalo. Itak boš dedinja po očetu, če ne bo prej zapravil svojega premoženja.
Najmanj kar te čaka v nadaljevanju je dokazovanje, da si vlagala v tujo nepremičnino. Če ti tega ne bodo priznali, ti preostane samo tožba, cenilci, odvetniške storitve, sodne takse ...
Default avatar
Enkrat sem vpogledala v zemljiško knjigo, tam je zabeleženo le ime lastnice, nobenih drugih koristnih informacij zraven.
Default avatar
Babica je lastnik. Lahko se vseliš in opremiš toliko, kolikor bi plačala za najemnino v naprimer 5 letih za stanovanje najeto na prostem trgu. Ampak ti kar povem, da boš v enem letu že profitirala.
Seveda pohištva ne moreš vštevat, to boš lahko odnesla. Če je samo tla za položit in prepleskat je vse skupaj urejeno v dveh tednih za par tisoč € in ne par 10 tisoč, kot hočeš prodati nam ter babici in očetu.. S tem ti kažeš, kako podcenjuješ babico in očeta.

Daj bog, da tvoja babica živi čim dlje, da boš čimbolj profitirala na račun brezplačnega bivanja.
Čuvaj jo!
Lej, če ni prepisala na svoja otroka, bo toliko manj nate. Ne rini vanjo!
Default avatar
Brez lastništva ne vlagaj v hišo. Če je stara mama edina lastnica cele hiše, bosta po njeni smrti dedovala njena otroka (tvoj oče in teta) oz. če ima še več otrok, tudi on, vsak po enakih deležih. Ti boš izvisela, kot si dolga in široka... Če ne veš, ali je na hiši kakšna hipoteka, plomba... pojdi na zemljiško knjigo, ali še lažje poglej po internetu...podarki so javno dostopni... Vedeti moraš številko parcele na kateri stoji hiša...
V glavnem jaz v nobenem primeru ne-bi vlagala v tujo lastnino... tudi ti dobro premisli...
Default avatar
manncca je napisal/a:
Pa kakšno vlaganje ? Saj piše, da je not vse. Da je treba samo tla položit in prepleskat.
Torej je potrebna samo sanitarna ureditev- tako se temu pravi. Če je etaža velika 80 kvadratov, je položen laminat 2500 €. Saj ji ni treba dajat deluxe parketa not. Prepleska lahko sama, kar jo bo stalo okrog 100€.
No, če rečemo da bo končni znesek okrog 3000, je to samo toliko, kolikor bi jo stale najemnina nekje drugje za 4-5 mesecev. Ostalo je že gratis. Naj bo hvaležna, da lahko zastonj živi nekje, ne pa da izsiljuje s prepisom.
Ali pa naj gre nekam v najem.
Default avatar
Čaki malo. Lastnica vsega je tvoja babica ... hišo pa je skoraj v celoti zgradil tvoj oče?! Torej nista lastnika ničesar, ne tvoj oče, niti tvoja teta njegova sestra. Čeprav sta dejansko babici "zgradila veliko hišo". A ni to že v startu malo sumljivo oz so morda kaj kalkulirali. Manjka podatek, če je tudi tvoja mati, kaj vlagala v to veliko hišo. Ali pač ne. Kaj če bi njo vprašala, zakaj je temu tako. Če je bila poročena s tvojim očetom in sta se ločila, ji ni nič pripadalo iz skupnega premoženja?
Preveč neznank za vlaganje tudi par tisočakov. Ker boš potegnila takratko slamico. Če nimajo nič sumljivega, jim ni treba nič skrivat. Se lepo posedete za mizo, daste karte na mizo, poveste kaj je predmet razprave in dorečete zadevo. Pa zavedaj se, da mora biti vsak pravni posel vpisan v zk, sicer je to prodajanje megle.
Default avatar
To ni tvoje stanovanje....
Default avatar
Prva pot ti je vpogled v zemljiško knjigo. Nato se odločaš naprej. Če ni uradno razdeljeno te čaka precejšen strošek ureditev etažne lastnine. Ker vas je več je velika možnost da bo kdo zakompliciral zadevo.
Default avatar
Jah, kaj se bo zgodilo? Položi laminat in spravi račun. Če bi podedovala samo teta, v kar ne verjamem, boš zahtevala povračilo vlaganj (minus amortizacija seveda) Pleskanje ne sodi pod investicije, temveč pod sprotno vzdrževanje. Torej tega ne boš zahtevala. Pohištvo boš odpeljala, oziroma ponudila teti v odkup.
Ne vem kaj kompliciraš. Vseli se in uživaj v stanovanju. Ter bodi hvaležna, da imaš kam.
Default avatar
Se ne strinjam s teboj. Ok, položiti laminat, prepleskat stanovanje, kupit vse pohištvo, izvesti vse priključke za njeno stanovanje (voda, elektrika, ogrevanje) ni tako malo. Da bo to ločena etaža (kot je napisala, si mora urediti svojim letom primerno stalno bivališče) in bo plačevala tisto, kar bo dejansko porabila ... a si prepričan, da bo to samo toliko, kot si naračunal. Če niso ločeni vsi števci za očeta in tetino družino in bodo delili stroške tako preko palca? Odlična iztočnica za kreg. Verjetno si bo želela oz omislila svojo družino. Zakaj bi si sicer urejala svoje bivališče.
Jah primerjati najemnino in vlaganja v tujo lastnino ni najbolj na mestu. Če ti v najemu ni všeč, poiščeš novo stanovanje, pobereš svoje stvari in greš. Tisto pa kar boš vložil v etažo, pa ne moreš kar pobrat in odnest nekam.
No, vsak zagovarjamo svoje mnenje, ampak če je že v startu ve nekam mutno je to recept za katastrofo.
Default avatar
Kaj pa je napisal/a:
Takole je napisala: Priključki so že urejeni, potrebno pa je prepleskati, položiti pod in opremiti stanovanje.
Tukaj je investicija in vlaganje samo polaganje poda. In mogoče še namestitev vodomera ter odštevalnega števca-za čiste račune. To pa ni veliko. Pleskanje in pohištvo nista investicija. Pohištvo je premičnina in ostane njeno.
Default avatar
Ja sem prebrala kaj piše, ampak to stanovanje oz etaža še vedno ne bo njena. Bo od babice. Da bo lahko postala lastnica, morajo uredit etažno lastnino, ki ne stane ravno malo. Dediča bosta njen oče, teta in še kdo, če ima babica več otrok. Pa še marsikaj se lahko zgodi vmes z babico.
ja, se strinjam. Za kakšno kratkoročno reševanje stanovanjskega problema, bi bilo MORDA primerno. Na dolgi rok pa zagotovo ne.
Pa še to: vodomer ti uredijo in priklopijo upravljalci vodovoda na podlagi dokazila o lastnini, odštevalni števec pa ni uradno priznana zadeva. Pravi števec lahko montirajo samo monterji Elekto Ljubljana ali Elektro okolica. Spet se zatakne pri lastnini.
In smo spet na začetku: Lastnina je tisto, kar ti omogoča normalno in legalno bivanje.
Default avatar
Kaj pa je napisal/a:
Kakšno čudno razmišljanje. Lastnina je že. Čisto dobro urejena. Lastnik obstaja in on lahko zaprosi za števce. Noben problem. Tudi za stalno prijavo ti podpiše lastnik soglasje in se greš sam prijavit na UE.
Jaz vas ne razumem, kako to razmišljate. . Nekdo je lastnik, ti pa bi zato, ker ti dela uslugo, da ti dovoli brezplačno bivanje, še kar to, da ti prepiše?
A tudi v najemu težite za prepis nase, da boste lahko urejali z Elektrom in vodovodom?
Res čudaki-milo rečeno...
Default avatar
Zvezdica zaspanka je napisal/a:
Aj,aj,deklica moja. In ti bi rada, da se kar prepiše nate, ker moraš postaviti kos linoleja in prepleskati stanovanje? Saj nisi neumna, veš, a tudi drugi niso.

Če imaš voljo, plačaj tisti kos linoleja in se vseli. To bo prostor brez najemnine, razumeš, kaj to pomeni? Verjetno ti bo oče plačal še stroške elektrike, vode, mogoče boš primaknila kaj le za kurjavo.

Oz ker imaš take dvome, kdo te pa sili, da moraš tam stanovati? Pa pojdi v mesto in zapravljaj za najemnino.
Default avatar
Stara mati se za časa življenja pač noče zameriti sinu in hčeri (tvojemu očetu in tvoji teti).
Kot vse kaže, bo zapustila oporoko, kjer bo vse ali vsaj večji del pustila svoji hčeri. Če bo sin dobil kakšen del je to to, če pa bi ga v oporoki izpustila, bo terjal nujni delež t.j 1/8 premoženja. Kje si ti v tej zgodbi kot potencialni vlagatelj? Nikjer. V primeru, da teta dobi vse, bo očetu čez nekaj let izplačala nujni delež, tebe pa našutirala iz bajte ne glede na tvoj vložek. Tako, kot si napisala, najprej si uredi pravnoformalno lastništvo in potem vlagaj, drugače pa poizkusi srečo drugje.
Default avatar
Zakaj čudno in čudaki? Ja, je urejeno lastništvo. Babica je lastnica. Ok, če ne želi niti pokazat papirjev, pa bo šla zdaj dajat soglasje in urejat papirologijo za montažo novega števca in vodomera.
Osnova za to je vzpostavitev etažne lastnine. Sem sla pogledat kako se to dejansko uredi in koliko stane.
Cena postopka za eno etažno enoto je med 700 in 1200 eur;
Za vzpostavitev le te mora biti podano 100% soglasje vseh lastnikov (torej babica se MORA strinjati s tem postopkom);
Čas trajanja postopka je od 3 do 5 mesecev;
Potem šele lahko babica uradno prepiše to etažo na vnukinjo, ki jo bo doletel še davek na promet z nepremičninami. Ki ne bo glede na vrednost 80m2 velikega etažnega stanovanje, prav majhen. Vnukinja je šele 3. dedni red: Tudi če ji vse skupaj podari je davek na darila zelo konkreten.
Ne, se ne strinjam s tem, da smo tisti, ki vidimo malo dalj od svojega nosu ČUDAKI. Smo le bolj realni in se pozanimamo ali poglobimo v stvari.
Default avatar
kraljmatjaz je napisal/a:
Ne poenostavljaj. Stara mama ni še nikomur zapisala in ne bo pisala oporoke.Pustila bo, da gre po zakonu. Kar pomeni, da dobita sin in hči vsak pol. Šele potem, ko oče umre bo ta "investitorka" prilezla do svoje četrtine hiše. Verjetno je pozabila napisat, da ima še brata, ki bi mu rada nekaj že zdaj odškrnila. Malo je že požrešna ta deklica. Si jo kar predstavljam da tudi drugače rada je in je še kar dobro prehranjena 😁