Starševski čvek

Jankovićevi nepremičninski posli v škodo Soče in otroške bolnišnice

Default avatar
Razkrivamo, kako namerava Mestna občina Ljubljana s prodajo zemljišč za gradnjo luksuznih stanovanj onemogočiti nujno širitev rehabilitacijskega centra Soča.Univerzitetni rehabilitacijski center (URI) Soča je ena najuglednejših zdravstvenih ustanov pri nas. Že skoraj 60 let skrbi za bolnike, ki imajo zaradi srčnega ali možganskega infarkta, kroničnih bolezni, prometnih nesreč ali drugih nezgod težave z gibanjem, čutenjem, spominom ... V zadnjih letih se spopada s prostorsko stisko, zato že nekaj časa načrtuje širitev.

A bolniki, med katerimi so tudi otroci, je očitno ne bodo dočakali. Mestna občina Ljubljana (MOL) namreč prodaja zemljišča, predvidena za širitev Soče. Na njih bodo tako v prihodnjih letih verjetno zrasla luksuzna oskrbovana stanovanja.

V ozadju zgodbe, v kateri bo najkrajšo potegnil center Soča, se skrivajo zasebni interesi in iskanje dodatnih prostorov za dejavnost enega od zavodov, ki ga vodi mestni svetnik Liste Zorana Jankovića. Tudi na račun Mestne otroške bolnišnice.Občina je prekrižala načrte centru Soča
Rehabilitacijski center Soča stoji ob Štajerski cesti v Ljubljani. Tik ob njem je več zemljišč, ki so v lasti občine. Namenjena so centralni dejavnosti, torej tudi za gradnjo zdravstvenih ustanov, domov za ostarele in drugih dejavnosti, ki niso moteče za okolje. Del zemljišč je občina centru Soča leta 2014 dala v brezplačno uporabo, a se je najemna pogodba iztekla.

V prihodnjih letih so v Soči načrtovali gradnjo objekta za rehabilitacijo po kroničnih bolečinah, prizidka k objektu za nevrološko rehabilitacijo in rekreacijsko-športnega oddelka. Za vse to bi potrebovali sosednja zemljišča v lasti ljubljanske občine.

"Predvidena je novogradnja oziroma razširitev nevroloških oddelkov. Na tem mestu načrtujemo tudi postavitev centra modernih tehnologij, v katerem bodo pacientom na voljo najsodobnejše robotizirane rehabilitacijske naprave, ki so nujno potrebne za uspešno rehabilitacijo," poudarja generalni direktor URI Soča Robert Cugelj. Toda ljubljanski župan Zoran Janković ima drugačne načrte. Prihodnji četrtek bo namreč MOL omenjena zemljišča prodajala na dražbi. 20.600 kvadratnih metrov zemljišč v neposredni bližini Soče ponuja po izklicni ceni 10,3 milijona evrov. Varščina za sodelovanje na dražbi znaša milijon evrov.

Jankovićev ultimat: ali zemljišča pri Soči ali otroška bolnišnica
Kdo bo novi lastnik zemljišč, bo znano po dražbi. To zagotovo ne bo ministrstvo za zdravje, ki ga vodi Aleš Šabeder. Tam so namreč pojasnili, da "pod zdaj znanimi pogoji na dražbi ne morejo sodelovati". Po naših informacijah pa se za zemljišča zanima nepremičninsko podjetje Mijaks, ki na območju Ljubljane gradi luksuzna oskrbovana stanovanja. Njegov direktor Miha Jarc včeraj za pojasnila ni bil dosegljiv.

A pri tej nameri je Zoran Janković očitno pripravljen na vezano trgovino. Že prej je namreč državi ponudil nov dogovor, kar so za Siol.net potrdili tudi na ministrstvu. Občina je tako ministrstvu pripravljena prepustiti del zemljišč v bližini Soče, a le pod pogojem, da se država v zameno odpove lastništvu nepremičnine, v kateri ima danes prostore Mestna otroška bolnišnica. Gre za dobro vzdrževano zgradbo na Ulici stare pravde, zgrajeno namensko za zdravljenje otrok, ki je bila do zdaj v delni lasti občine.Na MOL že več let ne skrivajo želje, da bi od države odkupili preostanek otroške bolnišnice. Nazadnje so to predlagali na sestanku s predstavniki z ministrstva. "Župan je predlagal menjavo nepremičnine na Ulici stare pravde z zemljišči ob URI Soča. MOL bi bila pripravljena izvesti menjavo takoj, drugače, kot je zapisano v zapisniku sestanka s 14. novembra, bo začela prodajo zemljišč ob URI Soča," so pojasnili na ministrstvu.

Po predlogu je MOL del zemljišč pri centru Soča z državo pripravljena zamenjati po ceni 500 evrov na kvadratni meter. To bi pomenilo, da bi moralo ministrstvo za zdravje samo za dobrih 8.300 kvadratnih metrov veliko zemljišče, na katerem so danes parkirišča, občini plačati 4,2 milijona evrov. Za primerjavo: v centru Soča so za gradnjo dveh novih oddelkov, največje investicije v zadnjih 20 letih, ki so jo končali letos, porabili 6,7 milijona evrov.Zakaj si MOL v resnici želi otroško bolnišnico
Prodaji Mestne otroške bolnišnice so se v zadnjih letih večkrat upirali tudi zdravniki, saj naj bi to še povečalo prostorsko stisko v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Danes sta v zgradbi pediatrična klinika za otroke z avtizmom in interna klinika za dializo.

Toda ključno vprašanje je, zakaj si MOL želi na vsak način kupiti objekt, ki je ključnega pomena za zdravljenje otrok. In zakaj je pri tem pripravljena trgovati z usodo druge zdravstvene ustanove, ki se ukvarja z najtežjimi rehabilitacijami bolnikov?

Ljubljanski župan se je junija letos udeležil slavnostnega odprtja dveh novih oddelkov v URI Soča.
Ljubljanski župan se je junija letos udeležil slavnostnega odprtja dveh novih oddelkov v URI Soča. Foto: STA
Po naših podatkih je v ozadju zasebni interes. Več virov nam je zatrdilo, da želi MOL z nakupom Mestne otroške bolnišnice uresničiti širitvene načrte Waldorfske šole v Ljubljani, ki domuje v soseščini. Gre za eno od šestih slovenskih zasebnih šol, ki bi dodatne prostore dobila v zgradbi zdajšnje otroške bolnišnice. Direktor Waldorfske šole je Iztok Kordiš, že tri mandate mestni svetnik Liste Zorana Jankovića v Ljubljani.

Na MOL smo zato včeraj popoldne naslovili več vprašanj:

Ali je občina seznanjena s prostorsko stisko URI Soča?
Ali lahko zanikate, da želi občina od Republike Slovenije v zameno za del nepremičnin, ki bodo na prodaj, dobiti prostore Mestne otroške bolnišnice pod Ljubljanskim gradom?
Za katere namene želite pridobiti te prostore?
Na pojasnila MOL, ki si običajno za odgovore vzame sedem dni časa, še čakamo.

Zoran Janković vložitev kandidature
NOVICE
Janković: Gradnjo kanalizacije spodkopavajo zaradi mojega priimka #video
Že tisoč možganskih kapi letno
Še pred dobrim desetletjem so imeli na MOL z zemljišči ob Štajerski cesti drugačne načrte. Iz takratnega programa za ravnanje s stvarnim premoženjem je razvidno, da je bilo to območje namenjeno prostorskemu razvoju centra Soča. To je predvidel tudi edini urbanistični akt, ki je veljal za ta zemljišča.

"Zemljišče je za nas izredno pomembno. Brez tega zemljišča je URI Soča dolgoročno popolnoma odrezan od razvoja. Poleg tega po njem potekajo glavna oskrbna pot inštituta, dovozna pot v garažo in glavna požarna pot. Gre torej tudi za varnostno vprašanje delovanja inštituta oziroma gre za nujno potrebno funkcionalno zemljišče, ki ga mora imeti za normalno delovanje vsaka bolnišnica," opozarja Robert Cugelj.

V vmesnem času so na MOL obrnili ploščo. Na ministrstvu zato opozarjajo, da bo prostorska stiska v centru Soča tudi zaradi staranja prebivalstva vedno hujša. Pacientov bo vedno več, pri čemer izpostavljajo rehabilitacije po možganski kapi. Ta v Sloveniji letno doleti že približno tisoč ljudi. Največ teh pacientov, približno četrtino, sprejmejo v Soči, dodatnih dvesto ljudi pa v Thermani, nekdanjem Zdravilišču Laško. Preostanek, torej več kot 500 ljudi, gre v čakalne vrste.

Izsek iz dokumenta Mestne občine Ljubljana iz leta 2008
Izsek iz dokumenta Mestne občine Ljubljana iz leta 2008 Foto: MOL
Na ministrstvu poudarjajo, da "so pripravljeni nadaljevati pogovore z namenom sklenitve dogovora med ministrstvom in MOL, ki bi bil za vse strani sprejemljiv, saj URI Soča potrebuje zemljišča za nadaljnji razvoj". Obenem so državno odvetništvo že pozvali, da vloži predlog za določitev pripadajočega zemljišča k glavni bolnišnični stavbi centra Soča ali da vloži tožbo, s katero bi sodišče ugotovilo, da ima lastninsko pravico na tem zemljišču država.

VAS ZANIMA VEČ IZ TE TEME?
Zoran Janković MOL Ministrstvo za zdravje URI Soča
Davčno svetovanje
www.sasa.si
Zaščitite svoj posel še pravi čas. Naročite se na davčno svetovanje!
Komentarji 45
Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

MT / 04.12.2019. OB 07:00
Pohlep Zorana Jankovića.

+27 - 6
DRAVA / 04.12.2019. OB 09:38
Ne bom žaljiv, ker je takih komentarjev preveč. Čudi pa me, da glavno mesto vodi in o vsem odloča človek, ki v življenju enega posla ni izpeljal brez zapletov in z veliko megle.

Vir Siol
Default avatar
Grozljivo, nečloveško, nehumano.
Upam, da ne pride na vrsto v Soči, če se mu slučajno kaj zgodi na cesti. Da ne bo prostora zanj tam.
Default avatar
Dao bog da ti deca i unuci trebaju tu bolnicu
Default avatar
napolnil malho!
Default avatar
Spet so v igri globoki žepi.
Default avatar
Tudi tega požrtega prassca bo srečala palica.

Mafija ga je postavila, mafija želi dobiček zase, ne za MOL, ne za državo. Samo če je MOL lahko proda in mešetari.

Ljubljana, edino mesto v EU, ki je ugrabljeno s strani mafije.

V centru vse, centralizacija, vsi ostali deli Slovenije pa propadajo na celi črti in se spreminjajo v Albanijo. Bo tale Albanija še tega prššiča fejst po glavi, ker jo je dopustil.
Default avatar
mafija povsod je napisal/a:
Ni samo Lj. ugrabljena s strani mafije, ampak cela država.
https://www.24ur.com/novice/svet/le-v-s ... rzavo.html
Default avatar
Ckhj je napisal/a:
Če je kje kakšna peticija proti temu, da se prepreči MOLu, da jemlje zemljišče URI Sočiju, jo grem takoj podpisat. URI Soči res potrebuje več prostora in širitev, je edina taka ustanova v Sloveniji. Janković vse nekaj z.a.j.e.b.e, je že skrajni čas, da se spoka, ker je škodljiv za Ljubljano.
Default avatar
mudi se mu je napisal/a:
ko sem brala tole, sem enako pomislila. Nisem privoščljiva, nikomur ne želim slabo, tudi njemu ne, samo,da je človek tako ignorantski do tovrstnih bolnikov, ko bi moral se zavedati,da nihče ni imun na to,da bi bil kadarkoli sam potreben tovrstne pomoči, slabo mi rata ob takih ljudeh, ki jim je denar pred vsem.
Upam močno upam, da mu ne uspe, in da bolnišnici uspe ohraniti zemljišča in pritdobiti potrebna za širitev. Tukaj bi pa mislim,da morala tudi država kako ukrepati, ker so tovrstne storitve tudi v dobro vseh državljanov in jih neki materialistično požrešni župan nima pravice ogrožati.
Default avatar
sem enako je napisal/a:
Kar ste volili, to imate. Njprej greznica po kanalu CO, sedaj Soča in hlastanje po zemljišču. Kja še bo. Pa ne pozabimo Stožic.....
Default avatar
Upam, da bodo dražbo zemljišča ustavili.
Default avatar
Peticija je napisal/a:
URI Soča naj zemljišča kupi, kdo jim brani! Lahko pa naredijo bolnico tudi v Mariboru, saj je tam zemlja gotovo cenejša. Za bolnike je vseeno ali se vozijo na Žale ali pa v Maribor !
Ljubljančani bi radi več varovanih stanovanj in to v Ljubljani. Lokacija je idealna.
In če bi radi, da URI Soča dobi to zemljo greste v nabirko! Čisto enostavno zberete tiste miljone, saj jih znate.
Sicer pa za 4 milione kot ste jih zbrali za našega junaka, nemška zdravniška humanitarna organizacija Cap Anamur oskrbi vsako leto v Nubskih gorah 250.000 pacientov. ( iz članka SP Dela avtorja A.V. stran 21 -23.11.2019).
Default avatar
zakaj pa tukaj je napisal/a:
Ljubljančanom lokacija URI Soča popolnoma ustreza, če želijo imeti izpostavo še v Mariboru, ne bi bilo nič narobe. Vsekakor jo Ljubljana potrebuje. Za varovana stanovanja v Ljubljani naj se najde druga lokacija, mogoče kakšna bolj na obrobju mesta, kjer je manj prometa.
Default avatar
Za Ljubljančane je URI Soča popolnoma dovolj velika, tukaj se predvsem pritožujete ljudje, ki tam okoli na brezplačnih parkiriščih parkirate in niste Ljubljančani.
130.000 vozil se vsak dan priklati v mesto, zato nehajte s takimi.
Kao objekt propadle otroške bolnice na Streliški je zanemarjen kup odpadnih vozil UKC-ja, ki jih namesto na odpad odlaga na to dvorišče. Objekti sami so zanemarjeni, omet odpada, UKC pa nič. Torej, ko boste vedeli, kje je kaj in zakaj pa zahtevajte.
Pojdite kdaj tudi kaj pogledat, ne samo razgrajat po spletu.
Default avatar
brezplačni parking je napisal/a:
Naj se uporabi za širitev Uri Soča in ne za varovana stanovanja, samo naj se ta širitev že enkrat zgodi, ker je nujno potrebna!
Default avatar
brezplačni parking je napisal/a:
Nihče ne more zastonj parkirati, vse je pod rampo. Sploh veš kje je to?
Default avatar
Nič bati je napisal/a:
No, to pa mi potem sploh ni jasno? Torej je nekdo postavil rampo pred parkiriščem, ki ni njegovo ? Malo po domače ?
No, to verjetno ni bil Jankovič. Njega bi za tak "zločin" že odvlekli na sodišče.
Default avatar
mentalna_sirota je napisal/a:
Kot Hofer, Lidel,... imajo svoje , kar je prav. Aha, Janković bi zraven postavil nekaj parkirnih prostorov in mastno zaračunal ali pa sploh ne bi bilo dovolj prostora za parkiranje tako, da bi bili ljudje, ki nepokretne osebe tja pripeljejo prisiljeni v prekršek, hkrati bi poslal še redarje, ki bi pobirali kazni in kasirali.
Default avatar
zakaj pa tukaj je napisal/a:
Oprosti ti omejenec, ampak meni pa nekaj pomeni, ali se moram dnevno voziz iz Kopra v LJ ali iz Kopra v Maribor. Se ti ne zdi, da je razlika?
Default avatar
To je tako je napisal/a:
Ali ni okoli UKC že sedaj tako? Prihajajo bolniki - taki in drugačni, in če želijo parkirati na okolišnjih parkiriščih, morajo/moramo to pač plačati. To je pač kapitalizem, za tem stojimo (karkoli drugega so "komunajzarji").
Sedaj pa ljudje kar na enkrat množično na strani Soče poti temu grdemu Jankoviču, ki na vse "gleda skozi denar". Ja, odločite se!