Forum.Over.Net

Starševski čvek

Ali je za otroka prehudo, če mu Miklavž prinese palico namesto darila?

Default avatar

notkole

Evo, nekako iz prve roke. Mi sicer nismo imeli za Miklavža daril ali palic, mi je pa Dedek Mraz enkrat prinesel palico in pismo z obrazložitvijo zakaj je palica. Na koncu pisma pa je pisalo, da je na balkonu tudi darilo zame, kljub vsemu naj mi bo, ker verjame, da bom naslednje leto boljša. Moram priznati, da sem ga tisto celo jesen res "srala" v šoli in doma, pa toliko sem že bila stara, da sem vedela, da ni dedlka Mraza, ampak vseeno... ko sem zagledala tisto šibo s pripetim pismom gor, na smrt mi je bilo žal, da nisem bila "pridna", sram me je bilo tako zelo, da bi se v zemljo vdrla, potem me je pa mama le pripravila do tega, da sem še pismo prebrala in našla darilo. Ne vem kaj naj rečem, travm zaradi tega nimam, izučilo me je in sem se trudila in tudi sem se poboljšala, svojim otrokom pa česa takega nisem bila zmožna narediti.
Default avatar

samo povem

notkole je napisal/a:
In sedaj ti bodo samooklicanje pedopsihiatrinje razložile, da se ti tista palica s pismom iz otroštva še danes pozna.
Default avatar

Ja ja ja

notkole je napisal/a:
Ampak darilo si pa le dobila.
Default avatar

DA prehudo je

Otrok naj dobi skromno darilce in mini šibo....., ki bo zrasla, če ga bo resno sračkal.
Default avatar

Ah nehaj najedat

samo povem je napisal/a:
Joj no, nekaj se očitno pozna tebi, da si tako sitna s tem zagovarjanjem krutosti. Pa ker nisem pedopsihiatrinja ne vem, ali se ti je v otroštvu kaj zgodilo, ali ti manjka po domače povedano en dober, debel in trd kur*** med noge vsake toliko. Ti se izživljaj nad svojimi otroki kolikor hočeš, naj bo Miklavž kriv za njihovo bedo, če si jih sama ne upaš kaznovati, daj jim vedeti, da so tak poden, da si v celem letu niso zaslužili za eno čokolado, milne mehurčke in Črnega Petra. Ostali, normalni, bomo vzgojne ukrepe izvajali ob drugih, vsakodnevnih priložnostih in ne bomo otrokom kvarili veselja, ki ga čakajo in doživijo 1xna leto.
Default avatar

travcozakravco

Oh zblojeni pojmi je napisal/a:
Potem pa očitno ne razumete slovenskega jezika. Omejevati ljubezen ali omejevanje v ljubezni ni isto kot "Tudi z ljubeznijo je potrebno postavljati meje". Posebej za tiste, ki ne razumete slovenskega jezika ali pa imate hud manjko na področju kognitivnih sposobnosti: Tudi če vzgajate z ljubeznijo in ljubečo vzgojo, je ob izkazovanju ljubezenskih znakov nujno za otroka, da se mu postavljajo meje pri obnašanju. Nikakor pa to ne pomeni, da se postavljajo meje v ljubezni ali izkazovanju ljubezni. Slovenščina vam hudo šepa, razumevanje tudi, funkcionalna pismenost pa je izražena na ravni 2.-3. -šolčka. Če ste preveč okupirani z drugimi stvarmi, ki vam kradejo potrebno pozornost in koncentracijo za razumevanje enostavnih povedi, potem bi bilo morda bolje, da se v resne debate ne spuščate. Ali pa si vzamete čas in dobro, tudi večkrat, preberete besedilo, na katerega replicirate.
Default avatar

Jezusmarija

Najboljse darilo otroku in vam starsem bi bilo, da nehate flancat o Miklavzu in podobnih pravljicah.
Otrokova dejanja obsodite in pohvalite takrat, ko si to zasluzi. Vi, ne neko imaginarno bitje.
Default avatar

monmonči

Miklavževo šibo sta poleg suhega in svežega sadja, pa kakšne čokolade, dobivala moja starša, ampak šiba je samevala.
Ko sva bila z bratom mala, sta to šibo odstranila s seznama :)
Default avatar

Oh zblojeni pojmi

travcozakravco je napisal/a:
Kot prvo, sem se opravičila. Kot drugo, bi tudi tebi prišla prav kakšna lekcija iz slovenščine. Klobasa, ki si jo zgoraj nakracala, jasno kaže na to.
Default avatar

nemški mediji

Jezusmarija je napisal/a:
Miklavž ni imaginarno bitje kot cocacolin božiček. Gre za škofa, ki je deloval konec 3. in v začetku 4. stoletja. Otrokom iz revnih družin je čez zimo na okenske police nastavljal tropsko sadje, jabolka, orehe, tudi manjši denar. Revnim deklicam je nastavljal denar za doto. Na svoj način je pomagal revnim otrokom preživeti mrzlo polovico leta. Kasneje so to delo prevzeli drugi, pogost bogatejši predstavniki cerkve ali plemstva. Tudi starši, kar se je ohranilo do danes.

Dandanes njegov god praznujemo 6. decembra. Ohranja se običaj, da starši otrokom nastavijo darilo "od Miklavža" in na ta način praznujejo tradicijo staro nekaj stoletij.
Default avatar

palica ni nič

Palica ni nič, hudo bi bilo tole:

"Dragi otrok, prinesel sem ti vazelin, gospodu župniku pa kondome. Do naslednjega verouka se pripravi."
Default avatar

Majhen popravek

nemški mediji je napisal/a:
Se absolutno strinjam, to o Miklavžu. Samo za informacijo pa ti povem, da si coca cola ni izmislila Božička. Ta je obstajal prej, coca cola ga je "posvojila" za reklamo in to se je tako prijelo, da se ga povezuje z njo. Pa še to, Božiček v bistvu JE Miklavž. Saint Nicolas - Santa Claus.
Default avatar

m ribca

zajcivvati je napisal/a:
Trije moji najstniki pač ne morejo v meni vzbuditi takšnih zamer in jeze, da bi jim pokvarila praznike in sebi tudi. Vsak od njih je tudi dobil kdaj kakšno čez rit, ampak stvari rešujemo sproti, ni zamer, se pobotamo in probleme rešujemo in odnose krepimo med seboj in z ostalo žlahto.. eni imate v vzorcih od doma vgrajen čip, da pokvarite vse lepe dogodke, praznike in praznovanja, ker ste tako navajeni od doma. Ampak vi ste odrasli in pravzaprav dolžni otrokom, da se vsaj potrudite te zacementirane negativne vzorce preseči.. brez muje se še čevelj ne obuje, veste vi, skrni in idgovorni starši.
Default avatar

nemški mediji

Majhen popravek je napisal/a:
"Sposojanje" je eno, v smislu ideje. Kot osebnost in ikona pa je bil umetno ustvarjen. Kasneje pa se je seveda zaradi neumnosti ljudi vse skupaj malo "prelilo" med seboj. Saj menda veste, zakaj je božiček preživel tudi komuniste? Ker je bel in rdeč hkrati :)

Pri ameriškem sposojanju je treba biti pazljiv namreč. Zelo radi se grejo Ameri neke "tradicije", ki naj bi izhajale iz Evrope. Pri tem pa pomešajo vse skupaj in na koncu dodajo še en kup lastnega balasta in to vam/nam zapakirajo kot tradicijo.
Bom razložila na primeru. Trenutno če boste kaj obiskali Avstrijo in Nemčijo ter dobro pogledali po "štantih" na predbožičnih sejmih, boste pri okraskih za novoletno jelko videli okraske v obliki kumaric. To namreč Ameri kupujejo kot obsedeni. Zakaj? Zaradi nekega verovanja v tradicijo, ki to sploh ni. Namreč Ameri so prepričani, da tradicija obešanja kumarice izvira iz nemške tradicije priseljencev. Zadeva gre nekako tako: na predbožični večer kot zadnji okrasek nekdo od domačih obesi kumarico na jelko. Potem pa kdor prvi najde ta obesek na jelki, dobi poleg običajnih (svojih) daril tudi posebno dodatno darilo.
Zadeva prvič ni nemška. Drugič poteka čisto drugače. Ampak preden predstavim originalno tradicijo kumaric, naj opozorim na češnjo te ami-europa komedije. Mladi Nemci v zadnjih letih so vedno bolj navdušeni nad ameriško kulturo. Imajo maincoon mačke, pitbul pse, babyshoverje ... in podobno tega, kar se uvaža tudi v Slovenijo. Enako je pri kumaricah, zdaj Nemci obešajo kumarice na drevo in verjamejo, da gre za ameriško kulturo praznovanja božiča. Totalna zmešnjava, sposojanje in prelitje.
Za tiste, ki bi vas tradicija s kumaricami veselila pa sledeče. Kumarice, predvsem vložene, so se nekoč in nekdaj res obešale na novoletne jelke. Kot so se obešali orehi, jabolka, kvačkani angelčki, verige iz perlic ter papirnate zvezde in ptice. Verjetno starejši med bralci poznajo te stare novoletne jelke, ko še ni bilo steklenih in plastičnih okraskov. Zadeva je povezana s slovansko kulturo. Namreč do reke Elbe so Slovani naseljevali vzhodni del Nemčije, dokler jih germanska ljudstva niso podjarmila ali zasužnjila. Kljub temu se je slovanska kultura ohranila. Tako imamo še danes Lužiške Srbe, pa območja poseljena s češkoslovaškimi skupinami, slovanskimi skupinami iz habsburške monarhije, ter posameznimi skupinami Lužiških Srbov.
En tak poseben teritorij so Erzgebirge - hribovje, kjer se je slovanska kultura zelo ohranila. Zakaj to razlagam? Ker imajo Slovani posebno "ljubezen" do vloženih kumaric, vložene zelenjave in kulinarike. Tisti bolj svetovljanski med vami veste, da na Češkem ne boste dobili solate iz kumaric s soljo, ampak sladico iz kumaric s sladkorjem. Torej češke in lužiško-srbske kulture na določenih vzhodnih območjih Nemčije so ob rojstvu boga sonca, ki se je pred pokristjanjenjem in uvedbo božiča praznoval okoli 24. decembra, na veje zimzelenih dreves (kasneje smreke) obešali kumarice. Tisti, ki je prvi videl ali prvi dosegel kumarico, je dobil kot nagrado sladico iz kumaric. Ponekod je ta tradicija še deloma ohranjena, ampak gre bolj za posamezne družine. Ameri jo pa na novo ustanavljajo in prirerajo po ameriško ,da je IN.
Default avatar

Kajti je

Je kaj narobe, nemski mediji?
Default avatar

nemški mediji

Kajti je je napisal/a:
Ja, december ... Ne resno, zakaj misliš, da je kaj narobe? Debatiram o praznikih, tradicijah in kulturah. Malo sem temo ukradla, ampak glede na ravsanje v temi prej, upam, da so šale na račun božička dobrodošle za poživitev teme.
Default avatar

kislo sladke kumare

nemški mediji je napisal/a:
Jaz vem samo, da so sladke vlozene kumarice tipicne za angleska govorna obmocja, vkljucno z Ameriko, kjer se tudi vlozene kisle kumarice tradicionalno obvezno sladkajo. kisle kumarice brez sladkorja se v Ameriki stejejo za poljske in se tudi prodajajo pod imenom Polskie ogorki. In Poljska je cisto zraven krajev, ki jih omenjas.
Predlagas, da se poredne otroke nagradi s kislimi kumaricami?
Default avatar

nemški mediji

kislo sladke kumare je napisal/a:
Ja, tudi na Poljskem jih poznajo :) Na Poljake sem pa lepo po nemško čsito pozabila. Tole s kumaricami ... Lahko narediš eksperiment, pa mi javi, kako je uspel :)
Default avatar

On _

crna_vrtnica_neprij je napisal/a:
Kako razmišlja oseba, ki v očitkih vidi (zgolj) nevoščljivost?
Saj niso permisivno vzgojeni zgolj otroci premožnih staršev, tudi tisti, ki nimajo veliko v materialnem smislu imajo razvajene otroke. Verjetnost, da bodo razvajeni je resda nekoliko manjša pa vendar. Razvajenih otrok ne dela blagostanje družine niti "nevoščljivi" pogledi okolice.
Razvajene otroke delajo čustveno neodrasli starši, neglede na premoženje, ki ga posedujejo.
Default avatar

parkelj

Vzgojna poteza je napisal/a:
O kakšnem darilu ti to govoriš?

Suho sadje se deli za Miklavža,copati in parkelj /pecivo/ ,pa palica z okrasjem zadostuje!