Starševski čvek

drugi razred, učenje pesmice čez vikend

Default avatar
Učiteljica jih je včeraj dala se za naučiti pesmico do ponedeljka.
Drugače nimam niti ene pripombe čez njo, vendar mogoče bi lahko dala rok vsaj do srede, čet ali petka. Bomo pa ves vikend ko se otrok vsaj malo spočile, se učili pesmico.
Kako je pri vas?
Default avatar
Najbrž niso dobili Prešerna, ampak kakšno kratko rimano, česar se običajen otrok nauči, ko jo do 5x ponovi.
Default avatar
Za učenje pesmice ne potrebuješ sedenja za mizo, ampak jo dvakrat prebereš skupaj z otrokom, nato pa med vsakdanjimi opravili, na sprehodu, v avtu čim večkrat ponavljaš z njim, dokler ne obvlada sam. To zmorejo že triletniki, tako da to ni neka huda naloga.
Default avatar
učenje mimogrede je napisal/a:

Učiteljica ni dala pesmice od danes do jutri, ampak je na razpolago več dni.
Naučiš se jo ob pospravljanju in zlaganju pribora v predal...
Najlažje si zapomniš besedilo ob gibanju...
Default avatar
V drugem razredu potrebuje počitek? Boste zmogli čez celo devetletko? Pa obšolske dejavnosti raje odmislite, če je že drugi razred naporen. No razne če je naporen za vas, še otroka vprašajte.
Default avatar
mami ročno prosim je napisal/a:
Možno je, da ima avtorica sina, ki ima kratkotrajen spomin in mu pesmice ne grejo.Poznam take primere...
So otroci, ki ne marajo učenja pesmic na pamet...Ki so praktiki...
Jaz razumem, da otroci potrebujejo odklop.
Preveč je vsega .
Default avatar
tako je je napisal/a:
Če ima s tem težave, potem mora pa še več vaditi. Veš, koliko stvari se bo moral otrok v procesu šolanja še naučiti na pamet? Tega mora biti sposoben, če želi uspešno zaključiti šolanje. Na starših pa je, da mu učenje - tudi tistih stvari, ki mu niso tako blizu - predstavijo kot nekaj zabavnega. Učenje pesmic je super za to.

Da otroka že vnaprej označiš v svoji glavi kot 'praktika' in nekoga 'ki ne mara ne česa in ima slab spomin' ter je bogi, ker ima preveč vsega - to pa za otroka nikakor ni primerna spodbuda in ni produktivno. S tem ga lahko še bolj obremeniš in bo imel res hitro občutek, da čemu ni kos. Kar je velika škoda in slaba popotnica za življenje.

Avtorica teme - lahko napišeš pesmico, ki se jo morajo naučiti, da vidimo, za kaj gre
Default avatar
Učenje je zabavno je napisal/a:


Saj ga ne označiš v svoji glavi vnaprej - saj ga vendar vidiš, kako deluje.
In noro je, da takega otroka siliš in prisiljuješ v nekaj, za kar mu ni.Poznam par takih otrok, nekateri so zdaj že odrasli, nekateri v osnovni šoli...in vem, da so to fantje - daleč od učenja pesmic na pamet.
V njihovi roki pa zacvetijo kladivo, "bor mašine", žeblji , v glavnem orodje...
Pesmice na pamet so jim pa 100.000 milj daleč...

Seveda se jih je treba naučiti.,Ampak to ni njihov svet...
Default avatar
mami ročno prosim je napisal/a:
Otrok potrebuje otroštvo. Igre na prostem, veselje, razigranost...
Te šolske dejavnosti, ki jih otrok ima, je pa predvsem v zainteresiranosti staršev, da se lahko hvalijo, kako je njihov otrok superioren.
Vsaj vikend naj ima otrok prost. In pustimo jih uživati v otroštvu. Ki bo prehitro minilo.
Default avatar
Kakšen kratkotrajni spomin neki! Pesmice se naučiš mimogrede, lahko se ponavlja na sprehodu, ob kakšni peki peciva ali igranju. Pri mojih letih znam še skoraj vse pesmice, ki smo se jih učili v osnovni šoli na pamet. Prav rada jih ponavljam in nikoli niso pomenile nobene travme.
Default avatar
Pri nas imamo dva otroka. Prvi 3x prebere pesem in jo zna, drugi jo prebere 50x in se še vedo zatika. Prvi ne more biti tiho 20 sekund in želi biti v centru pozornosti 24 ur na dan, drugi se sam zamoti ter ustvarja ure in ure, da sploh ne veš ali je sploh v hiši. Oba sta dobra matematika in logika, prvi igra še inštrument, drugi je športnik. Karakter očitno vpliva tudi na stil učenja - eni se učijo zadeve na pamet, drugi jih skušajo razumeti. Prvi način je uporaben pri učenju v oš in delno v srednji šoli, drugi je nepogrešljiv pri študiju.
Default avatar
učenje mimogrede je napisal/a:
To je možno, če nisi v službi.
Jutri pridem domov šele okoli 22ih, v nedeljo delam do 14ih, popoldan pa ima otrok tekmo in se vrne zvečer.
Torej časa za učenje NI!
Eni tega ne razumete!
Nimamo sedaj te pesmice, imamo pa kaj drugega. Žal nimamo vsi starši čas, da bi delali z otrokom.
Default avatar
Če kaj sovražim, je učenje pesmice z mojim sinom. Ves vikend uničen. Ker nimam potrpljenja, z veseljem prepustim učenje moji mami, ki mu drugače ne pomaga pri učenju. Je dislektik in za njega (in zame) je učenje pesmic mora. Avtorica, moje sožalje.
Default avatar
Komentarji v smislu dvakrat prebereš so bolj kot ne le za peščico otrok, večina potrebuje utrjevanje. Podpiram, da so otroci zaposleni med tednom, ko so zaposleni tudi starši. Vikend je pa tisti čas, ko bi moral biti za družino, za izlete, za obiske, za sprostitev. Bi izpostavila na roditeljskem.
Pred časom je krožilo po spletu pismo učiteljici, da se njihov otrok čez vikend ne bo učil in delal nalog. Če bi to protestno naredilo več staršev, bi otroci že zdavnaj dobili nazaj proste vikende
Default avatar
žel ni časaa je napisal/a:
ok, časa nimaš TI, nekdo s tem otrokom verjetno bo čez vikend, bo pač ta oseba drdrala pesmico parkrat na dan

upam pa, da imaš vsaj med tednom čas za svojega otroka...
Default avatar
Zakaj se pa sam ne more naučiti? Meni ni nihče pomagal. V nedeljo zvečer naj pove.
Default avatar
A otrokov oče je umrl? In tekma je tudi bolj pomembna kot šola?
Default avatar
Mushroom je napisal/a:
Imam vrtcevskega in enega v 1r.
Tamlajsi trikrat slisi in si zapomni.
Potem pa pooblastim tamlajsega da nauci tavecjega.
Default avatar
Zakaj se sam ne uci?
Moja 7 letnica v 2 razredu sama od sebe vsak dan 10 min glasno bere/ jo slisim in mi na koncu da listek za podpisat. Vsak petek pisejo tudi narek. Mathematike vsak dan 1 stran. Nikoli ne jamra.
Druga v 4 razredu, vsak dan glasno branje, ob petkih tudi narek, ob sprotni nalogi ni nobenega problema se iz dones na jutri ali cez vikend naucit Text, ... sedaj pripravljajo teater za starse.
Moje mnenje je, da se otrok lahko sam nauci in v 2 dneh bo valda znal v nedeljo po kosilu zrecitirat.
Kaj se bo... ko bo moral znati celo evropo in glavna mesta do ponedeljka. Sola je fajn vam recem 😀
Default avatar
kako je pri vas je napisal/a:
Pri nas smo za cez vikend dobili pesmico, tudi drugi razred ki je imela 10 krajsih kitic. Se jaz si je po dvakrat preberes logiki nisem zapomnila kaj sele ona. Jo je pa prebrala dvakrat v petek sama, nato se jaz dvakrat na glas. Isto sva ponovili v soboto zjutraj, popoldan pa je zacela ponavljati tako, da sem vkocila kadar se ji je zataknilo. Ta pesem je v berilu na dveh straneh. Fora je da jim je uciteljica dala nalogo ze v ponedeljek z navodilom da do petka morajo znat. No pa je niso. Ker je navodilo dala ustno, ni jim rekla naj si to zapisejo v belezko in prav tako nas o tem ni obvestila preko easistenta. Zato je dala tako kratek rok za ucenje.

Je pa res, da spoznavam kako obremenjuje sam sistem v soli te otroke. Ze sam koncept ucenja je bolj nelogicen kot pa je bil v 90 letih. Tud pri ang mi pravi da je sploh ne razumejo in da se potem dere na njih ker jim skoraj nic ne govori po slovensko in potem vevinoma ne vedo kaj hoce od njih. Namesto da bi se ucili osnov so zaceli nekje na sredini. Pri matematiki...lani so jih naucili racunat do 20, letos so jih reprogramirali racunanja do 20 z ti rozicki in so bili v razrefu precej zmedeni. Namesto da bi jih ze lani ucili na tak nacin. Pisava....lani v pol leta vzeli velike tiskane a v drugem razredu pa bojo male tiskane in velike in male pisane. Prov sopajo jih. In vem da v visjih razredih je se slabs....