Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

Težka situacija

Default avatar

uroš1985

Spoštovana dr. Fiket,

pišem vam, ker bi rabil drugo mnenje. Mogoče se bom celo pri vas oglasil.
Star sem 34 let. Pred sedmimi leti se je zame začel pekel. Vsak dan sem začel dobivate hude bolečine v trebuhu. Te bolečine so trajale cel dan, vsak dan. Večkrat sem pristal na urgenci. Sum je bil na Crohnovo bolezen, na ishemični kolitis. Od leta 2012 do leta 2016 smo naredili 5 magnetnih entrografij, 6 koloskopij, 7 gastroskopij, 8 ultrazvokov, 2 pill camera. Bil sem deležen katastrofalnega odnosa s strani gastroenterologov. Občutek sem imel, kot da me lastno telo zlorablja. Nikoli niso našli nobene bolezni. Zaključili so, da gre za visceralno preobčutljivost, zelo hud sindrom iritabilnega kolona. Vsak dan sem razmišljal o samomoru, dobil sem antidepresive Paroxat, Cymbalta, Ecytaro, Efectin. Nič ni pomagalo. Nisem mogel delati, čeprav sem končal faks z odliko in me je čakala služba. Ta bolezen je uničila mene, mojo družino in moja prijateljstva. Leta 2016 mi je končno en gastroenterolog predpisal Tramal. Zaužil sem 100 mg in nisem mogel verjeti. Ni bilo nobenih bolečin več. Bil sem tako vesel, da ne morem opisati. S tem izvidom sem šel do svoje zdravnice in tako mi je tudi ona začela predpisovati Tramal. Sedaj ga jemljem že tri leta, imam super kariero, učim na faksu, imam super punco, dobre prijatelje, rad se družim, dobro spim. Z mano so zelo zadovoljni v službi, prijatelji me imajo radi. Jemljem 200 mg zvečer že leto in pol. NImam več nobenih bolečin. Zdaj pa je prišlo do velikega problema. Moja zdravnica je odšla v pokoj, pristal sem pri mladi zdravnici. Bil sem včeraj pri nje in šel po mojo stalno terapijo in šok. On mi več tramala noče predpisovati, izdala mi je napotnico za Poljanski nasip, da se naj grem odvajat! Mislil sem, da bom padel s stola. Seveda na to nisem pristal, ampak kaj pa sploh lahko naredim? Razložil sem ji, zakaj to jemljem, kako je do tega prišlo, kako živim na tem zdravilu. Pomagalo ni nič. Češ, da sem premlad za to in da če imam take bolečine bo treba najti razlog za njih. Sem rekel, da imam cel gastrenterološki maraton za sabo. Nato mi je rekla, da je pač potem to v psihi in za to so pa psihoterapije. Saj razumete, kaj hočem napisat. Skratka bil sem zgrožen. Zakaj bi mi hotel nekdo vzeti to, to kar mi omogoča normalno življenje. Seveda vem, da ga veliko ljudi zlorablja. Jaz pa sem cel čas na tej dozi in ga ne zlorabljam. Niti nočem višje doze. Tudi odvajanje od tega bi bilo pri meni težko, ker imam Addisonovo bolezen in posledično moram za velike strese jemati veliko hidrkortizona, drugače padem spet v adrenalno krizo. In odvajanje, je grozen stres za organizem. Zdi se mi grdo, drugi ljudje imajo bolečine v kolku, hrbtu in lahko to jemljejo. Jaz pa ker imam v trebuhu si pa potem ne zaslužim nekaj, kar me olajša teh bolečin. Skratka ne vem kaj, naj naredim. Z veseljem vzamem to zdravilo in živim normalno, lepo, kot pa brez tega zdravila in vsak dan v mizeri. Kaj Vi menite?
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

razumem situacijo, imate kronično bolečino v trebuhu za katero niso najdli nobenega vzroka. Tramal vam pomaga, ampak... pri vseh zdravilih ki provzročajo odvisnost je strokovno pravilo, da jih uporabljamo najkrajši možen čas in da vedno znova preverimo, ali je njegovo jemanje še vedno nujno, ali morda zadostuje manjši odmerek. Vi bi, kljub slabim izkušnjam, moral biti voden pri gastroenterologih ker potrebujete njihovo mnenje, če je to vaša kronična terapija. Druga možnost je, da vas napotijo v ambulanto za bolečino. Vaša družinska zdravnica mora imeti močno utemeljitev, zakaj predpisuje Tramal toliko časa, sicer ima lahko sama težave v primeru strokovnega nadzora. Jaz razumem tudi njeno stališče.
Dejstvo je, da boste od Tramala postal odvisen in da bo takrat zelo težko, sedaj ste na polovici maksimalnega odmerka, kaj bo čez tri leta?
Dolgoročno bo potrebno poiskati drugo rešitev, to je moje mnenje. Na neznano bolezen še dodati odvisnost tudi ni idealno. O tem bi se moral pogovoriti s svojo novo zdravnico. Ali ste jo vprašal kaj predlaga, razen odvajanja? (sicer pa na Poljanskem nasipu ni nič narobe, lahko tudi njih vprašate za mnenje, zakaj ne?)

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket