Starševski čvek

začetek kurilne sezone-a je res nujno?

Default avatar

NeliSim

s fantom sva pred kratkim prvič kupila stanovanje in sicer v starejšem bloku. vse do zadnjega prihranka sva porabila za prenovo in opremo. zdaj pa sem nekje prebrala, da je mora biti obvezna uporaba senzorja za ogljikov monoksid, ker so v bloku začeli kuriti. zanima me, če je to res in kako ugotovijo ali ga v stanovanju res imava...a kdo ve, kjer se ga da kupit za kakšno ugodno ceno, ker res ne bi spet dala preveč denarja za to
Default avatar

par evrov košta

NeliSim je napisal/a:
Če nimata v stanovanju peči na plin, pelete ali drva, tega ne rabita. Pa tudi sicer ga kupita za par evrov, niso tako dragi.
Default avatar

tatjana -92

ne vem, kako je v blokih...mi imamo v hiši še dva kamina, in imamo dva senzorja,kjub temu, da sta prižgana samo, ko smo doma...ziher je ziher...kupili smo ju pri telekomu za cca 50 evrov za enega...ampak če se prav spomnim, lahko kupiš tudi na obroke..na 12 100%, zdi se mi pa da tudi na 24 obrokov...saj po moje če poguglaš pri njih boš sigurno našla to informacijo
Default avatar

prvič slišim

Prvič slišim, da bi bili v blokih, kjer je centralna kurjava, potrebni kakšni taki senzorji. Tudi nobenega smisla ne vidim v tem. Saj iz radiatorjev ne more prit ogljikov monoksid.
Default avatar

lojzeM

če nimata peči na drva, potem ne rabita senzorjev...nima smisla...
Default avatar

Andrej Artač

lojzeM je napisal/a:
Kaj pa če v toplarni kaj zafurajo in se ogljikov monoksid preko radiatorjev razprši v stanovanje?
Ko te "pobere", ti tudi deset senzorjev več ne pomaga...
Default avatar

malo verjetno

Malo verjetno ampak blok je res starejši in monoksid iz radiatorskih cevi bi res zna prehajazi v prostor, to pa je lahko smrtno nevarno, zato vama res predlagam nabavo tega senzorja mi imamo starejšo peč za CK in zaradi varnosti smo podrli zunanjo steno, tako da se ne more nabirati monoksid v kurilnici, v stanovanju pa smo namestili v vsako sobo javljalec monoksida , nikoli ne veš kdaj ti peč spusti in ti udari monoksid v stanovanje.
Default avatar

Janja 45

malo verjetno je napisal/a:
Ogljikov monoksid je težji od zraka in meni ni logično, kateri bedak je postavil peč za centralno v klet?
V novi hiši jo bomo vgradili na podstrešje, kajti prihranili bomo pri senzorjih in imeli bomo tudi en mini dimnik, ki ga ne bomo več čistili ampak samo zamenjali.
Default avatar

Ni res

Ravno pri izgorevanju drv ali pelet lahko nastane ogljikov monoksid, smrtno nevaren plin. Ko sta bila moja starša mlada in sta v bloku imela eno samo sobico in v njej kurila na drva, sta neke noči komaj preživela, če ne bi oče z zadnjimi močmi odprl okna bi bilo po njima....
Default avatar

looool looool loool

Andrej Artač je napisal/a:

lol tale zmaga danes

ko se CO preko radiatorje razprši v stanovanje...

avtorica, kakšno ogrevanje sploh imata?
plinska peč ali peč na trda goriva?
potem rabita senzor. fakin zadeva pride 20 EUR in dela dve leti. ni tak strošek, če sta že stanovanje kupila

če imate skupno ogrevanje z radiatorji, tega ne rabita sploh.
Default avatar

Tako je to

Ni res je napisal/a:
Vidiš, če ne bi odprl okna bi pa ogenj itak sam ugasnil...
Default avatar

na podstrehi

Janja 45 je napisal/a:
AAA? Mi razložiš malo ta princip delovanja?
Default avatar

looool looool loool

looool looool loool je napisal/a:
aja
kako ugotovijo, ali ga nimata?
če imata v stanovanju peč, bo itak vsako leto (ali celo večkrat na leto) prišel mimo dimnikar pregledat, zmerit pline, on tudi pogleda, ali je senzor.
če pa imata samo radiatorje, pa ni tega.
Default avatar

Soseda ki kuri

par evrov košta je napisal/a:
Peč imajo lahko sosedje. Če vsi pizdakate, kako pride od sosedov v vaša stanovanja cigaretni dim in vonj po praženi čebuli, lahko pride tudi ogljikov monoksid. Sosedje bodo šli ven, ker jih bo alarm opozoril, onadva pa bosta zaspala za vedno.

Mi ga tudi imamo, mislim da je bil 40 ali 50€. Se ne splača tvegati življenja samo zato, da privarčuješ teh nekaj €. Avtorica, pojdi in kupi. Čez gvišno ga ni.
Default avatar

mene pa neki zanima

Kako mislita preživeti, če vama je nekaj deset EUR odveč? In to ne govorimo o nekaj deset EUR za luksuz, to govorimo o napravi, ki ti potencialno lahko reši življenje.

Razumem, da nočeta zapravljati, ampak če sta tako na tesno, da nimata tistih 30-60 EUR odveč, kako mislita vnaprej živeti? Upam, da nimata stanovanja na kredit, ker če vama je 50 EUR zdaj veliko, potem ne vem, kako bosta plačevala položnice, hrano in morebitne nepredvidene stroške.
Default avatar

ojojojoooj

Andrej Artač je napisal/a:
Dajte ga nehat srat s takimi teorijami, kako naj iz toplarne preko cevi v katerih je topla voda monoksid pride v radiator in predvsem kako iz radiatorja v prostor, avtorica, če nimaš v stanovanju kurišča naj bo na drva ali plin NE potrebuješ senzorja!
Default avatar

Matej 121

looool looool loool je napisal/a:
Seveda je res, dimnikar vedno pregleda ali imaš delujoč senzor CO!
Sosedje si vedno pridejo sposodit našega, kadar se jim najavi dimnikar:
Ne vem ali je res tako težko kupiti tisti dve bateriji, ki sta jim crknili že pred leti?
Default avatar

a prav razumem

Pa saj imajo pri avtorici centralno kurjavo, ker pravi, da "so začeli kuriti" - torej so začeli z ogrevanjem na daljavo, verjetno iz toplarne.
O kakšnem senzorju ji svetujete? V blokih nihče nima senzorjev v stanovanju, razen tistih, ki imajo peči za ogrevanje še v stanovanjih. Te pa avtorica nima.
Default avatar

nehaj no

Soseda ki kuri je napisal/a:
lol

kar skozi stene bo prišel dim, ne?
LOOOL
in to v smrtni dozi

hahahah

da nekaj zavohaš, je dovolj par aromatičnih molekul v zraku, da te pa ista stvar ubije, moraš bit pa kar lepo pri viru...