Ločitev, nezvestoba in ljubezenski nasveti

Odgovarjajo: Boštjan Topovšek, Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja • Mirjana Frankovič, transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj • mag. Irma Hus, specializantka psihoanalitične terapije

Varanje in dopisovanje

Default avatar
Pozdravljeni!

Mogoče iščem nasvet, kako se s tem spopasti, mogoce kako iti naprej, ali je mozno, kako ga znova usvojiti, če sploh...

Stara sem 23 let, partner je 24 let in skupaj sva 5 let. 5 lepih let, vse je bilo vredu z obcasnimi normalnimi konflikti, lepo sva usklajevala delo enega in studij drugega, brez financnih tezav, z istimi cilji v zivljenju, da ni nujno se znoreti in biti z stotimi, da se imas lepo...
Marca letos se je zacelo s krizo v zvezi, fant je imel na delu psihicne tezave zaradi groznega šefa in v tistem času mu je ravno pisala ena iz njegovega mesta, pa je šel z njo na kavo. Ok, ni problema. Mesec kasneje pravi, da ne zeli biti trenutno z mano, ker ni vec 100%, nato pa kmalu ugotovim, da me je še mesec kasneje z njo prevaral - poljubi 2x in vecerni sprehodi, kino, skupno nakupovanje... Spet se mi je sesul, ko sem ga videla z njo se poljubljati. Tisto noč se je tudi on sesul, ko je videl, da sem ugotovila, se opravičeval, kako je lahko tak slab človek, da naj mu oprostim. Potem mesec dni nisma govorila češ da more ugotovit kaj hoce, da bo potem boljse mu in mu bo spet več do mene. Pravi, da nic ni bilo narobe, nic med nama niti ni bilo, nobenih konfliktov, dolgcasa, lenobe karkoli, nobenih problemov pri seksu, nic. Svet se mi je sesuval, ravno pred diplomo, shujšala sem...potem pa še okolje - od vedno sva za vse tisti mlad popoln par, ki bo za vedno skupaj, in imela sva lepe pogoje za to...
Sedaj pa niti nisva tako uradno vec skupaj, imava pa se stike, se druziva, grem k njemu za vikend...tudi seksava, obcasno me poljubi, greva na sprehod...vendar ne morem vec cakati, da bo spet rekel, to je to, zelim si spet bit s tabo, ker je mnenja, da morama graditi od zacetka, pocasi, jaz pa si ga tako zelim... Cez poletje ko sva poskušala se imeti lepo, je trenutek vedno unicilo moje ljubosumje - ko sem videla da je ona objavila sliko, kjer je bil on kak dan prej itd, zacela sem preverjati njegovo posto, omrezja, odkrila par stvari za nazaj glede te, ki so me prizadele, da si dopisuje z drugimi tudi, ceprav jih se ni videl.... In vse to si pri njem ne morem predstavljati, nikakor...on ni bil tak "jebač", on je dober clovek, se vedno mislim tako...
Kako naj se znebim obcutka, da ko nisem ob njem, ni z njo, da si ne pise vec z drugimi, da se ne dobiva s katero?? Strah me je, kljub obljubam z njegove strani, da nima vec niti najmanjsega stika, ampak tudi takrat preden sem ga vidla z njo, je trdil, da ni nič...pravi, da sedaj res ni nic, da ne bi imelo smisla, da bi se trudil in me vabil, da se druziva, ce ne bi nic hotel vec, da si zeli , da zvezo zgradiva od zacetka postopoma, da bo tisto res za vedno in želi biti 100%. Ogromne tezave imam z zaupanjem... Pustila ga ne bom, zelim da se potrudiva, ker verjamem da je vredno. Če pa bi z drugo tudi seksal, pa ne bi bila pripravljena odpustit, nikakor, tako pa nekako se imam upanje v naju...on pa na trenutke tudi.... se opravicuje, potem naslednjic spet podvomim, in spet mu nekaj recem, da sem odkrila za nazaj, kar mi ni povedal in me je zelo prizadelo, on pa samo trdi, da naj ze pozabim, da naj grema naprej od tistega in da ko enkrat podvomim, mu spet vse pade dol, naj mu ze zaupam...prekleto tezko je!!! Okolje za to ne ve, mislijo, da imava tezave, ampak nama je tako boljse, ker vsi sprasujejo a sma skupaj, kaj je bilo...tega pa ne zelim povedat.
Kaj menite, izkusnje/mnenja, kako naj si pomagam, kako se obnasam do njega? Toliko stvari je bilo v tega pol leta, da bi lahko pisala 10 strani...
Hvala 💙
Priponke

woman-looking-uncertain1.jpg
(66.62 KiB)

Default avatar
res ne razumem, kako je lahko ena punca pri 23 tako zacementirana v enega tipa?
Če boš imela vse življenje tako nizko samopodobo, da te bo lahko vsak obračal kot te fant (nista seksala hahahaha), potem ti bo zelo težko.
bolj se oziraš na to, kaj bodo drugi rekli, ne zmoreš biti samska. To pri današnjih puncah opažam, da so zelo odvisne od tega, kaj bo pisalo na fb profilu in prav tekmujejo z nekimi vezami, zarokami in ostalim v smislu klana Kardashian.
Če hočeš za vsako ceno biti z njim, potem boš to ceno morala tudi pojesti.
Izbira pa je tvoja.
Default avatar
Povedano poenostavljeno: ON počne nekaj, kar vam ni všeč (btw, nikomur ne bi).. VI pa sprašujete, kako najti način, da bi to tolerirali?

Odgovor pa je skrit med vrsticami: Če bi človeka dejansko ljubili in spoštovali, bi tudi upoštevali njegovo mnenje (in očitna dejanja), da ON ne čuti enako, kot vi. In dokaj očitno vam sporoča, da ne vidi prihodnosti z vami. Manjka mu pika na i.

To ni vaš problem, temveč njegov. Ostaja pa vprašanje, zakaj čutite potrebo “ljubiti” nekoga, ki se od vas odvrača?

P.S.
Izrazoslovje, da “ne ve točno, kaj si želi”, je namenjeno vam, da bi “lažje” prenesli razpad zveze.
De omnibus disputandum..
Default avatar
Hudo mi je, ko to berem. Kar v žalost me spravijo take zablode. Tvoje ljubosumje je problem? Pa to, da ne nehaš pogrevati za nazaj? Pa to, da ne moreš spet zaupati in začeti z nova?
Ampak ja, občasno te poljubi in seksata tudi .. . torej je to ljubezen in je on dober človek.
Pustila ga ne bom, praviš. Kaj bi torej rada prebrala tu?
Nasvet?
Ja, v takih razmerah je edini nasvet možen ta, da sprejmeš 'odprto zvezo'. Se pravi da sprejmeš, da živita vsak zase (mislim tudi čustveno pa duševno in duhovno), nekaj sta skupaj, se poseksata, potem pa ko nista skupaj, je tebi vseeno kaj on dela in s kom. (V tem primeru sicer zelo tvegaš zaradi spolno prenosljivih bolezni - no, to že zdaj.)
Lahko bi ti še pisala, zakaj se on vede tako (zakaj ni končal vajine zveze itede). Ampak nima smisla, ker ne boš verjela oz. hotela verjeti.
Se pravi - da se poskušaš čustveno otopiti in sprejeti raznovrstno varanje (spolno, elektronsko, čustveno in vsa druga, ki bodo še sledila).
Druge rešitve ob tvojih danih parametrih ni.
Je pa to nekakšna duševna smrt, jasno. Razen če si res sposobna odrezati ta čustva od sebe (ne potlačiti, tisto smo vsi sposobni in vse nas to potem ugrizne v rit). Glede na tvoj zapis bi rekla, da nisi ...
Hja, pat pozicija.
Potreben bi bil čisto drug pristop. Mogoče se oglasi terapevt. Ampak nemogoče je dati normalen odgovor na tvoja vprašanja ("kako naj ga spet osvojim" ...). Kaj bi ti rekla prijateljici, ki bi prišla k tebi, s plavim očesom in te vprašala kako naj svojega pretepača spet osvoji? :O
Default avatar
Mislim da glede na vajino starost je vseeno,ce gresta narazen ker takega zaupanj kot sta ga imela ne bosta oz tezko zgradila nazaj.Ce ga bosta vaja verjetno caka prihodnost samo glede na fantova dejanja tezko.Mislim,da ti ni povedal po pravici oz bo s tem nadaljeval tako,da ne vidim prihodnosti v vajini zvezi.Mlada si se in gotovo bos srecala nekoga, ki bo tisti pravi.Bo tezko a mislim,da moras naprej brez njega.
Default avatar
Ojoj, smiliš se mi, resnično. Tako malo samozavesti je v tebi, da dovoljujes nekomu, da se sprehaja po tebi. Ti misliš, da te ima tvoj fant rad? Njegova dejanja ti potrjujejo to veliko ljubezen. Ti povem kakšno bo tvoje življenje z njim? Serijsko varanje, laži, skrivanje. Praviš, da ne bi odpustila če bi seksal z drugo. A resnično verjameš, da s to ni? Hahahaha, pa se kako je, ob vsaki priložnosti. Verjameš da ni, ker ti je on rekel tako? Super, itak je iskren in ne laže. Pri 23 imaš še vse življenje pred sabo in lahko ga preživiš z človekom, ki te bo imel res rad in te bo spoštoval. Lahko pa izbereš svojega super fanta, ki te tako ljubi, da ti to cel čas dokazuje z varanjem kljub temu, da vidi kako te to prizadane. Pa piši spet čez par, ko bos zagrenjena ženka, ki jo ima njen navihan možek za idiota. Zakaj to dela? Ker lahko.

Moderatorji

Boštjan Topovšek , Core Energetics telesni psihoterapevt, Mojster Coach Nevrolingvističnega programiranja
Bostjan_Topovsek
Mirjana Frankovič , transkacijski analitik - psihoterapevtka, doktorandka SFU Dunaj
MirjanaFrankovic
mag. Irma Hus , specializantka psihoanalitične terapije
Irma Hus