Starševski čvek

Zdrava prehrana in poceni, ali je mogoče skozi mesec s 60 evri za hrano?

Default avatar
Kaj bi vi kuhali/pripravljali s 60 evri, poleg tega da bi bilo še zdravo?
Default avatar
zdrava prehrana poceni je napisal/a:
Za eno osebo seveda.
Default avatar
Če je mišljeno za hrano za cel dan:

Zajtrk in večerja:
ovseni kosmiči + banana
skuta, kuhana jajca
griz (zdrob) z rozinami
kompot: 2 jabolki, 2-3 čajne vrečke babičinega čaja, par suhih sliv

Kosilo:
enolončnice (skuhaš v večjem loncu, da imaš vsaj za 2 dni): ješprenj, jota, fižolova mineštra...
riž in testenine z nekaj zelenjave in paradižnikove omake ali pesta
omleta, v katero dodaš še nekaj šunke, solata
sojini polpeti (vzameš 1kg pakiranje za 5€), pire krompir
polenta
itd.

Sicer je včeraj podobna tema že bila, poglej tudi tam za kakšne predloge. Kupuj velika pakiranja, sezonsko, v akcijah ali v diskontih, ki imajo nekatere izdelke boljše kot so budget linije iz Špara ali Mercatorja, cena pa primerljiva.
Default avatar
še to, peciva peci doma: cel pekač jabolčnega štrudla narediš za dobrih 3€, tudi če kupiš testo (okrog 1.5€ v hoferju), podobno tudi marmorni kolač in druga enostavna peciva. Imaš lahko za cel teden za sladico, pa še nobene kemije ni notri.
Default avatar
Kupiš samo osnovne sestavine. Od vreče krompirja, razne kaše, zelenjavo, sadje....
Default avatar
Za 2 evra na dan se da dobro in zdravo jesti (pač preproste zdrave jedi in ne neke šmensi fensi zadeve). Jaz sem za ta denar pri nezbirčni partnerici sposoben skuhati celo za oba.
Default avatar
povzetek je napisal/a:
Vseeno pazi pri velikih pakiranjih: ravno pri testeninah sem opazila, da je včasih ceneje kupiti 2x manjše pakiranje, kot 1 x večje pakiranje - enaka količina.
Je treba vedno ceno enega in drugega pogledati.
Default avatar
Brez problema je napisal/a:
Ljudje prehitro padejo v trike megamarketov. Da se dobiti tudi zelo poceni. Že recimo testenine 1 kilo dobiš za nekaj več kot 50 centov, in to ima lahko ena oseba za cel teden.
Default avatar
Mislim, da je mogoče. Čeprav še nisem poskusila. Odvisno je tudi: ali moraš šparat na elektriki in ali hodiš v službo oz. delaš kakšna težka dela. V tem primeru rabiš več energije. Sicer pa, za zajtrke, če ni treba šparat z elektriko, si v 4 tednih spečeš 4 štruce kruha (4 kg navadne moke stane cca 2€). Kvas je poceni (recimo tisti v vrečki, kjer imaš ene 4 v paketku, je ravno dovolj za te 4 štruce). Rabiš še vodo in malo soli. Vsak teden spečeš sproti eno štruco. Potem pa imaš sadne namaze, ne vem, recimo, da je ena marmelada 1,79€. Lahko si kupiš čokoladni namaz 1,39€. Potem imaš recimo kosmiče (navadne), recimo 1.29€, mleko 1 liter 75 centov. Tako prideš že kar na nekaj zajtrkov. Potem ne vem, ali ješ meso? Kupiš lahko kos puranjega npr. in ga narežeš na koščke, narediš porcije in daš v skrinjo. To potem popečeš in skuhaš rižoto. Rabiš riž, 1 kg recimo 1,09€, potem kakšen parad. koncentrat ali passato (cca 1€ za 1 liter), pa čebulo. Čebula recimo, da je 1kg 2€? Iz passate lahko narediš paradižnikovo juho - samo dodaš še vodo in vkuhaš testenine, npr. rižek za cca 1€ 1 vrečka. Juhe iz vrečke so cca 45 centov. Potem imaš pač še kakšno sadje za večerjo npr. nekaj, kar je znižano, recimo mandarine 0,75€/kg. Ne vem, da se veliko narediti iz osnovnih živil. Recimo lahko zajtrkuješ jajca (10 jajc recimo 1.19€) in zraven kruh, ki si ga spekla. Nimam veliko idej za mesne jedi. Upam, da sem kaj pomagala.
Default avatar
Kako 60 € za cel mesec? Toliko jaz porabim za par dni, za cel mesec pa par sto evrov. Res pa da jem dobro in kvalitetno hrano.
Default avatar
recimo. čeprav če tebe oklestim, je kg riža tudi manj, za cca 80 centov se ga dobi. puran je drag, vsaj pol ceneje je recimo svinjina v akciji, tudi piščanc, celo govedina se dobi ceneje, marsikaj od drobovine. paradižnikova kaša se dobi za okoli 40 centov pol litra, se pravi 80 liter. juhe iz vrečke so v bistvu potrata in popolnoma brezveze, če imaš ostalo, kar si naštela, ker lahko s pomočjo tega skuhaš juho ceneje, pa za par centov raje dodaš kakšen korenček ali kaj drugega od zelenjave. ribana kaša je med testeninami med najdražjimi, če denarja ni, daš raje v juho pest makaronov ali malo riža, se pravi spet vprašanje parih centov, če ciljamo na najcenejše. in tako dalje in tako naprej. do tega, da reveži jamrajo nad 10 dag salame, ki jih stane 1 eur+, pa ne dojamejo, da iz mesa, ki je v akciji recimo za okoli 3eur na kg, lahko že kaj bolj pametnega naredijo. potem ne slabe in na oko malo dražje kaše, ajdova npr. zgleda drago, ampak imaš kilogram za kar nekaj obrokov. in to nasitnih. enako ješprenj, prosena kaša. zelje se recimo zdaj dobi dosti poceni. lahko se ga uporabi na več načinov. in še marsikaj, to so samo primeri. seveda to niso jedi za dol past nujno (odvisno od kuharskih sposobnosti), ampak je treba preživet s tistim, kar imaš. od joka in od pogledovanja v tuj talar ne bo nihče sit.
Default avatar
porabim več je napisal/a:
govorimo o tem, če nimaš in moraš preživeti z manj, ne o tem, kaj neumne gosi tlačijo vase.
Default avatar
S tako malo denarja lahko ješ samo dovolj velike količine slabe hrane.
Zdravo jesti pa ne moreš nikakor.
Default avatar
Mlati zelje, repo, peso, ohrovt na 1001 način, sveže ali kisano, surovo ali kuhano. Ta zelenjava je vedno poceni,, sploh zdaj ko je v sezoni, pa še najbolj zdrava je.
Default avatar
za tako malo je napisal/a:
napaka. ješ lahko primerne količine hrane in tudi dokaj zdrave. zdravo ne pomeni prenažiranja ali zvenečih imen ter predpripravljenega futra.
kaj je torej zate zdrava hrana?
Default avatar
zdrava prehrana poceni je napisal/a:
Zame razne testenine, riži, pšenični zdro, ajdove kaše, krompir in kruh in podobno pač niso zdrava hrana in name delujejo slabo, vsaj večje količine tega, ki bi jih pojedla, če ne bi jedla pestro.

Dnevno pojem okoli 1kg sadja in zelenjave, nekaj mesa in zelo malo OH živil.
S 60e ne bi prišla skozi.
Default avatar
zdrava prehrana poceni je napisal/a:
S 60€ za hrano za cel mesc? Ni šans. Jap, mogoče spomlad, pa bi šla nabirat regrat pa koprive ki so zdrave in zastonj in bi to jedla vsak dan ;)
Default avatar
Robi... je napisal/a:
Sigurno! Vreča krompirja, 10 kg moke, kvas, sladkor, sol, olje, testenine, 20 jogurtov, dve škatli kosmišev, 2 kg čebule, korenje, zelenjava, kakšna kisla smetana, nekaj mesa. Dvakrat ribe, polenta, kaša in maslo, marmelada.

S tem lahko mirno skuhaš vsaj 30 različnih kosil in večerij in zajtrkov. Za eno osebo, celo za dve se to da. Brez problema. Najdražja kuha pride, ko greš vsake tri dni v trgovino po "malenkost" za v lonec. Tam te pride pa 150 eur minimalno.
gospod Vagabund Vaga Stručnjaški,
prof. dr. vesoljske in mravljične znanosti univerze Ghonisenekam in pogodbeni sodelavec na inštitutu Ropotalne medicine, kjer predava iz predmeta Ghlupi možgani gospodinj
diplomiral iz novega človeškega organa Malina Felicus, doktoriral iz nožnih prstov medvedjih šap
Specializant oddelka za človeško blato in njegovo možno pretvorbo v plastelin pri mednarodni organizaciji DREKOPEK University
Default avatar
Za 60 evrov en mesec za dva brez problemaskuham. Vse zdravo, sadje sezonsko ne iz merkatorja, nič predpripravljenega vse iz osnovnih sestavin. Na način kot so jedli včasih. Ni pa takšna kuhinja za kakšne razvajenke.
Default avatar
Kot rečeno je napisal/a:
Pod 1€ ze ne dobis sadja in zelenjave, tudi sezonskega ne in recimo, da je 1kg sadja in zelenjave za 2 dni, torej je ze to 0,5€ na dan, ostane se 1,5€ za ostalo.
Kje je tu mleko in mlecni izdelki, kje meso? Spravis vse to v 1,5€ na dan?

Govora je o zdravi prehrani, torejmesani in uravnotezeni!
Nabijanje zitnih izdelkov dan na dan ni zdrava prehrana! Ja, se da jest riz, testenine, kruh in krompir dan na dan za 60€ na mesec, a to ni zdravo!