Psihiater odgovarja

Odgovarjajo: Daniela Fiket, dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka

odtegnitveni simptomi antispihotikov

Default avatar

venice

torej,ko se antipsihotik neha jemat,imajo pacienti težave in odtegnitvene simptome? kako,če nam vedno psihiatri zagotavljajo da od antispihotikov ne mroeš bit odvisen,telo se na njih NE navadi,pa vendar v praksi je durgače. Kaj je potem to drugega,kot odtegnitveni simptomi ko se pacienti soočajo s temi težavami? zanima me koliko časa trajajo te muke,ker sem v fazi menjave antipsihotika in bom verjetno šla čez pekel (spet). hvala
Default avatar

Daniela_Fiket

Pozdravljeni,

to je kar pogosto vprašanje. Odtegnitev in odvisnost nista sopomenki. Odvisnost je lahko fizična in psihična in je bolezen pri kateri oseba potrebuje snov (ali vedenje) in se ne zmore tej substanci (ali vedenju) odpovedati, kljub jasnim škodljivim učinkom po zdravje.
Odtegnitveni simptomi se pojavio, ko telesu "odtegnemo" neko snov, ni pa nujno, da smo od nje odvisni. Pojav dobro poznamo pri prenehanju jemanja antidepresivov, pri antipsihotikih bistveno manj izrazito. Vsekakor pa ne moremo reči, da se antidepresivu ali antipsihotiku "ne moremo odpovedati", zato tudi ne govorimo o odvisnosti. Še nisem srečala osebe, ki je odvisna od antidepresivov ali anpsihotikov, čeprav ima odtegnitvene simptome. Običajno so ti kratkotrajni in blagi, redkokdaj lahko govorimo o "peklu".

Lep pozdrav,
Daniela Fiket, dr.med.
Specialistka psihiatrije
Transakcijska analitičarka-svetovalka

Inštitut Neocortex
Kontakt: 070/607844 ali [email protected]
http://psihoterapija-fiket.si

Moderatorji

Daniela Fiket , dr. med. specialistka psihiatrije in psihoterapevtka
Daniela_Fiket