Forum.Over.Net

Starševski čvek

Če se otrok tik pred spanjem spomni, da ima domačo nalogo

Default avatar

prvivprvi

Imam prvega v prvem in se še malo lovimo.
Recimo, da cel dan sprašujete otroka, če ima kaj za domačo nalogo. Odgovor ne ne ne ne. Zvečer ob 21:30, ko je že v pižami in v postelji, se pa spomni, da jo pa res ima.
Ali mu dovolite iz postelje in naredit domačo nalogo, ali vsztrajate, da naj ostane v postelji in bo pač šel brez naloge v šolo?
Zjutraj vedo težko vstane - ga moramo pol ure budit in vedno smo 2 min pred začetkom pouka v šoli.

homework.jpeg
(89.45 KiB)

Default avatar

Jaz mislim

Da vam primanjkuje discipline.
Default avatar

mi takole

Jaz mislim je napisal/a:

Jaz mojemu prvošolcu vsak dan pogledam, kaj je prinesel iz šole in kaj so delali. Ponavadi pri tem opazim, če ima kaj za domačo nalogo, oz se sam spomni.
Default avatar

naš je bil tak

Tudi naš s je velikokrat spomnil pozno zvečer ali pa celo zjutraj. Pa ne v prvem, celo v šestem. Nalogo je naredil. Zdaj zaključuje OŠ in dela nalogo takoj po pouku.
Default avatar

mi takole

Potem gre on delat nalogo, jaz pa tačas končam kosilo. Več kot par minutk pa tako ali tako nima naloge. Potem gremo jest potem smo pa free.
Default avatar

Teta fani

Domačo nalogo je delal beč ali manj v varstvu. Doma smo skupaj pregledali kaj so tisti dan počeli in ob enem sem bodela ali je dn res narejena. Se je tudi zgodilo, da se je spomnil v postelji, da mora sabo kaj prinesti pač smo kljub pozni uri reševali situacijo in nabirali liste dreves z lučko na glavi. Ni konec sveta če je to enkraten dogodek.
Avtorica samo en nasvet. Prehod iz vrtca v šolo ni lahek. Novo okolje, učitelji, prijatelji, nove obveznosti. Zato je prav, da zdaj na začetku uvedete en red. Otrok pa vsaj eno uro prej spat pa bo tufi zjutraj bolj spočit in 15 min prej v šoli.
Default avatar

Šnelca_

mi takole je napisal/a:
Ja pri prvošolcu se vsak dan pogleda in povpraša, je še premajhen, da bi lahko vse obvladal.
Default avatar

Tisa_R

prvivprvi je napisal/a:
Jaz bi mu zvečer rekla, naj zaspi, ker je prepozno za delanje naloge, in da jo bo naredil zjutraj. Zjutraj bi ga pa dejansko prej zbudila in bi nalogo naredil takrat. Obveznosti je treba izpolnit, četudi to ni najbolj prijetno. Glede na to, da nerad vstaja, si bo še toliko bolj zapolnil, da mora nalogo narediti do časa.

Ne razumem pa tega polurnega jutranjega bujenja. Ko prideš drugič v njegovo sobo, je čas, da vstane. Brez pardona.

Tale avtor(ica) ti je dobro napisal(a):
Jaz mislim je napisal/a:
Jaz bi ga najprej vprašala, če ima kaj naloge, potem bi ga pa še poslala po torbo in naročila, naj pregleda vse zvezke ter se prepriča, da res nima naloge.

Kaj pozabiti ali spregledati je normalno, človeško. Tudi odrasli kaj pozabimo. Važno je le, da znamo v pravem času preveriti, da imamo res vse narejeno.

Če ga boš naučila tega ter pripravljanja šolske torbe dan pred poukom, bo veliko manjkrat kaj pozabil in mu bo ta veščina prav prišla tudi kasneje v življenju.

Če se prav spomnim svojega prvega šolskega leta, mi je mati sigurno vsaj pol leta, če ne kar celo leto, vsak popoldan/večer pregledala domačo nalogo ter preverila, da je bila narejena dobro (ne samo na hitro, po liniji najmanjšega odpora). Morda se to zdi strogo, ampak mi je pa dolgoročno prišlo prav. Glede na to, da so sedaj prvošolci še leto mlajši, kot smo bili mi, se mi nadzor ter seveda hkrati tudi pomoč, zdita še toliko bolj upravičena.
Default avatar

prvivprvi

V postelji smo ponavadi ob 20:30/20:45 - potem še pravljica ali dve in pa pogovor.
Default avatar

Večer

A ni za prvošolca 21.30 že pozna ura?
Default avatar

Tisa_R

prvivprvi je napisal/a:
Meni se to zdi kar pozno. Na vašem mestu bi to prestavila na eno uro zgodnejši čas.
Default avatar

prvivprvi

Zjutraj ni šans da se prej vstane in naredi nalogo. Še jaz se ne bi :D
Še sedaj mi možgani ne zalaufajo do 10:00.
Če ne bi bilo šole, bi spal do 9:00 komot.
Cela familija smo zaspanci.
Po polnoči se mi ni bil nikoli problem učit.
Ampak to je minilo :D
Default avatar

Kvkca

Kakšni pogovori ob pol desetih?!
Default avatar

takole

prvivprvi je napisal/a:
Kar pomeni, da se luč ugasne 21:15 - 21:30 in dejansko zaspi šele ob 21:30 do 21:45.
Za prvošolčka absolutno prepozno.

In pa še nasvet (pa čeprav bo sedaj kup mon skočilo v luft); pravljice počasi ukinjajte in imejte raje kratek pogovor.
Default avatar

prvi prvi

Tisa_R je napisal/a:

Imam še 5 letnika in spita oba v isti sobi. Ni šans da zaspita pred 21:00
Če ju dam prej spat bosta pač toliko delj se premetavala.
5 letnik še spi v vrtcu (ne da se dogovorit, da ne bi).
Default avatar

prvi prvi

Luč ugašamo najkasneje ob 21:00. Potem ob 21:15 znorim, da sedaj pa tiho in spat.
Ob 21:30 recimo da spita. Pravljice ne bi rada ukinila, ker bralna značka pa govorni nastopi pa besedni zaklad pa ljubezen do knjig pa bla bla bla. Popoldan prihajam domov ob 17:00, pojemo kosilo in gasa ven. Zunaj smo dokler je svetlo. Sploh poleti je za knjige ponavadi zmanjkalo časa :(
Default avatar

fdpas

prvi prvi je napisal/a:
Ampak veš, da bralna značka pomeni, da bere on, ne da mu berete starši? Slejkoprej. To je spalna rutina, ne vzbujanje ljubezni do knjig.
Default avatar

vse razpuščeno

A ste na Waldorfski? Tam se ponavadi na takšen način "uvajajo"v šolo. Včasih se kakšen celo po 2 tednih spomni, da je imel domačo nalogo. Ne vem v čem je smisel takšnega mehkega uvajanja. otroci, ki že na začetku ne osvojijo tega imajo skozi probleme z disciplino.
Default avatar

Jankostar

Otrok ti namenoma zavlačuje. Ko mu zmanka vseh drugih izgovorov, da je lahko še pokonci, se 'spomni', da mora narediti domačo nalogo.
Jaz bi naredil takole: šel bi k učiteljici in ji razložil problem. Povedal bi ji, da bo otrok nekajkrat prišel v šolo brez naloge. Ona naj na to, da nima naloge, odreagira kot normalno in naj mu da primerno kazen (mogoče obvestilo staršem). Ko bi se otrok zvečer spomnil, da nima naloge, bi ga gladko poslal spat in mu povedal, da je naloga njegova dolžnost in če je ni naredil je to njegov problem. Boš videla kako hitro bo začel delati nalogo takoj po šoli... Otrok mora začeti zelo kmalu sprejemati odgovornost za svoje dolžnosti. Dokler se boš tui sekirala da nima naloge, bo delal tako kot opisuješ. Ko se bo začel sekirati on, bo delal drugače.
Predvsem pa, 21.30 je zelo pozna ura za prvošolca. Spravi ga spat ob 20.00 in naj zavlačuje tja do 20.30. Potem pa naj brez pardona da mir in ko bo mir bo tudi takoj zaspal. In rešil se bo tudi problem z jutranjim vstajanjem.
Imam 5 otrok, vsak je drugačen, ampak zgoraj napisano deluje in drži pri vseh 5-ih.
Srečno.
Default avatar

prvi prvi

Ne - smo na podeželski javni šoli.
"Imaš domačo nalogo?"
" Ja, ampak je učiteljica rekla, da če hočemo."
" Torej imaš domačo nalogo?"
" Ja."
" Potem pa jo naredi."
"Učiteljica je rekla, da jo naj tisti naredi, ki hoče."

Ok te pa dopovej otroku, da domača naloga dela pa pika!
Čez 2 meseca me bo pa učiteljica peglala, da nima nobene naloge.