Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Smiselnost nakupa ultrazvočne naprave za domačo rabo

Default avatar
Zanima me, kaj menite o nakupu ultrazvočne naprave za pomoč pri tegobah za domačo rabo.

Gledal sem malo boljše naprave za domačo rabo, v oči mi je padla recimo Medisound. Verjetno je podobnih naprav še več, ampak kot primer.

Morda ultrazvočna naprava celo ni najboljši nakup za doma?
Kar nekaj je športnih poškodb, nategov, zvinov, bolečin ... skratka stvari za katere na fizioterapiji čutim, da se izboljšujejo, hkrati pa mi tam rečejo, da bi bilo "dobro, da to večkrat opravite".

Povsem jasno je, da je za dober rezultat najprej potrebno znanje. Laik ga pogosto nima (ali pa se mu le dozdeva, da ga ima :-)).
Pa vseeno, če predpostavimo, da se rad poglobim v stvari in da je v hiši vsaj pet potencialnih uporabnikov - se vam zdi nakup smiseln.
Čisto tako, odkrito.
Default avatar
Pozdravljeni!

Moje mnenje je, da se ultrazvočnih aparatov ne bi smelo prodajati laikom, saj se z njim lahko naredijo opekline v globoko ležečem tkivu... terapija z ultrazvokom ima namreč zelo močan toplotni učinek, ki gre vse do kosti v globino in se odbije od kosti, potem pride do interference primarnih tokov in odboja... do visokih vrhov, ki lahko povzročijo opekline. To je prvi razlog, zakaj sem osebno proti prodaji UZ laikom. Če pogledava npr. TENS ali pa IR je njegova uporaba varna za domačo uporabo, saj si ne moreš narediti škode.
Druga stvar, zakaj imam zadržek je pa ta, da ravno okvare kit - npr. v rami - bolijo v enem predelu, poškodba kite pa se nahaja na povsem drugem delu in še roko je treba dati v ustrezen položaj, da pride poškodovani del kite izpod kosti in je dostopen za terapijo...
Tako da, sami presodite 😅, sem pa vesela, da ste me to vprašali in upam, da bo še kdo, ki želi kupiti, to prebral.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart