Fizioterapija in masaže

Odgovarjajo: mag. kinez. Barbara Purkart, dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt

Bolečina v lopatici in desni roki

Default avatar
Pozdravljeni!

Stara sem 27 let, desničarka. Od marca imam bolečino v desni lopatici, ki se širi v desno roko. Sprva sem bila zelo zategnjena v vratu, a mi je fizioterapija to zelo ublažila. Ker se v službi veliko sklanjam naprej (delam z mlajšimi otroki), prav tako pa veliko potrebujem računalnik, sem fizioterapije obiskovala do poletja. Med poletjem se je stanje precej izboljšalo, saj sem bila zelo fizično aktivna, prav tako nisem opravljala dela na računalniku. Po dopustu, ko sem zopet začela veliko uporabljati računalnik, sem ugotovila, da se bolečina sproži pri delu z miško oz. na splošno v sedečem položaju.
Sedaj imam močno bolečino okrog celotne lopatice, v ramenu, prav tako me trga v komolcu in podlakti. Naj povem še, da sem opravila RTG vratne hrbtenice, ki je bil BP, UZ ramena in EMG, ki sta bila prav tako BP.
Se vam zdi smiselno, da opravim še MR? Nikjer mi namreč ne ugotovijo izvora bolečine, mene pa bolečina zelo ovira pri opravljanju službenih in vsakdanjih obveznosti. Ne verjamem, da je bolečina le od slabe drže, saj vsakodnevno izvajam vaje za vrat, prav tako uporabo računalnika zmanjšujem na minimum.
Z veseljem se oglasim pri vas na pregledu in terapiji. Zelo bom vesela tudi vsakega nasveta katere vaje izvajati, da bi se mi stvar izboljšala.
Najlepša hvala za odgovor.
LP, Tjaša
Default avatar
Pozdravljena!

Glede na opisane težave, ki so odvisne od položaja, se nagibam k temu, da vaše težžave izivrajo iz okvare medvretenčne ploščice v vratnem delu. MRI pokaže samo večje oziroma bolj nestabilne težave, saj se izvaja v ležečem položaju, ko je hrbtenica v razbremenjenem položaju. Načeloma se da s kliničnim pregledom ugotoviti ali težave izvirajo iz vratu. Če je temu tako, se čim bolj izogibajte sklanjanju z glavo navzdol, raje izvedite gib s pomočjo giba v kolih in prsnemu delu hrbtenice in določene vaje z vratom (kot npr. gibanje z glavo naprej in nazaj ter vstran) tudi lahko poslabšajo težave, tako da v primeu okvare medvretenčne ploščice niso vse vaje dobre... Seveda vas z veseljem pregledam in svetujem/pomagam po svojih najboljših močeh.
Lep pozdrav!

mag. kinez. Barbara Purkart, spec.Ortopedske medicine in Manualne terapije, Trigger point terapevt


Fizioterapevtski center Barbara Purkart k.d.

(https://www.fizioterapija.net)

telefon: 041 35 33 66
Default avatar
Najlepša hvala za odgovor. Ja, bolečino mi izboljša počitek - med spanjem se roka spočije in začne boleti zopet ob ponavljanju določenih dejavnosti. Prav tako mi bolečino izboljša gibanje - hoja, joga... Sama čutim tudi zelo zmanjšano gibljivost desne roke nazaj. Levo roko lahko zelo zvijem in se dotaknem cele lopatice, z desno tega ne morem več narediti tako lahkotno in tako visoko. Vglavnem vem kako bi morala funkcionirati moja desna roka, pa ne več.
Jutri vas pokličem in se dogovoriva za termin pregleda.
Še enkrat hvala za mnenje in lep pozdrav!

Moderatorji

mag. kinez. Barbara Purkart , dipl. fiziot., spec. ortop. med., trigger point terapevt
Barbara Purkart